Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek

Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   452 / 625
(#) Rosszmáj válasza gyerek67 hozzászólására (») Feb 6, 2022 / 1

Link itt.

Egyébként csak 21 vagyok Sajnos harmadszor
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2022
(#) gyerek67 válasza Gafly hozzászólására (») Feb 6, 2022 /

Ajjaj, inkább neee...
Akkor inkább úgy fogalmaznék, hogy korunkbeli.
Tulajdonképpen én sem érzem öregnek magam, csupán egyre több dologra emlékszem.
Meg dajkálhatom néha az unokámat...
(#) lelkes amatőr válasza gyerek67 hozzászólására (») Feb 6, 2022 /

Idézet:
„csupán egyre több dologra emlékszem”

Épp most vacsoráztam és eszembe jutott a viaszos-papir poharas tejföl.
(#) Rosszmáj válasza gyerek67 hozzászólására (») Feb 6, 2022 /

Ja, én is egyre több régi dologra emlékszem. De hogy bezártam-e az ajtót, hová raktam le a szemüvegemet, az már problémás.
(#) gyerek67 válasza Rosszmáj hozzászólására (») Feb 6, 2022 /

Köszi a linket, ismét meg fogom nézni!
Én még "csak" 54, de a korom engem speciel soha nem érdekelt.
Nem is érhetek rá ilyesmire, mert nekem hívatásom van:
csibészségre kell tanítanom unokámat, valamint meg kell tanítanom még egy csomó gyereket vitorlázni, meg csomót kötni!
(#) szs válasza Rosszmáj hozzászólására (») Feb 6, 2022 /

A szemüvegkereső szemüveget én is egyre többször hiányolom.
De elfelejteni azért ritkán felejtek el, mert... mit is akartam nem elfelejteni?
(Az ember legjobb tulajdonsága, hogy tud felejteni. Ez a túlélés feltétele, túlterhelnénk az agyunk, ha nem így lenne. A szemüveg fontos, de nem életveszélyes, ha nem azonnal találunk rá. A reggeli felébredést, na azt ne felejtsük egy darabig )
(#) gyerek67 válasza szs hozzászólására (») Feb 6, 2022 /

Nnna, meg van ennek is a titka!
A szemüvegemet, a gyűrűmet, a karórámat, tárcámat mindig ugyanoda teszem.
Amikor pl. éjjel kettőkor jön értem az ügyeletes sofőr, csak odanyúlok és felveszem.
Vagy nem....
(#) szs válasza gyerek67 hozzászólására (») Feb 6, 2022 /

Aha..
Mindig ugyanoda. Csakhát itthon is, meg a kocsiban is, meg mindenütt?
Van két Zebrám, egyforma kékek. Mindig az ingzsebemben van, itthon este a kisasztalon. Azonban péntek este a 9-es rakodás 1/2 10-kor kezdődött, 10 után ért véget(ami szupergyors), de már a nejem ott robogott el a raktár előtt, siettem a "parking"-ba, csakhát -hol az egyik Zebra? Borult a megszokás, borult a szokott helye.

Nos, mindenre megoldást én sem tudok.
Jómagam próbálok a sztereotípiákban bízni.
A rövid távú memóriámmal időnként magam is kudarcot vallok, néha meggyűlik a bajom vele,de bízom abban,hogy biztos lesz valaki, aki látta hogy hová raktam a micsodámat!
(#) erbe válasza szs hozzászólására (») Feb 6, 2022 /

Van megoldás. Van néhány drágább, "felírt" szemüvegem meg féltucatnyi bóti. Ahol dolgozok, ott leteszem, meglesz, ha újra ott akad dolgom. No meg köszörülni, hegeszteni nem állok neki 50+e.-s szemüvegben. Olvasni néha nem is kell, ha elég a fény, 0,5*2 mm-es SMD alkatrészhez meg kevés.
(#) szs válasza erbe hozzászólására (») Feb 6, 2022 /

Idézet:
„0,5*2 mm-es SMD alkatrészhez meg kevés. ”

No, fórumhoz is illő érdekesség. Ki az, aki látja ezeket az SMD-alkatrész feliratokat? Én pont tegnap küszködtem, már a nejem is odahívram, 3-as szemüvegben sem, 2,5-ös nagyítóval sem, kombinálva is csak sejtésnyit láttam belőle. Nagyon elszomorító.
(#) erbe válasza szs hozzászólására (») Feb 6, 2022 /

Ez még a jobbik eset, ha van rajta valami jelölés. A kis kondikon nincs semmi. Ha eldurrant, törött, vagy csak egyszerűen lepottyant (régebbi ezüstös forrasz ), esély nincs rá, hogy kitalálja az ember.
(#) bbb válasza erbe hozzászólására (») Feb 6, 2022 /

Nem csak a kis kondikon, de a normálisabb méretűekre (1210) se raknak jelölést, pedig elférne bőven. A gáz, amikor a fekete szilikon testre azzal a sötétbarnás, vagy a szürke betűkkel írják rá a szöveget... Még el bírnám olvasni, de persze csak akkor, amikor megfelelő szögben esik rá a fény, s ezen a mikroszkóp se segít - bezzeg, ha fehérrel nyomják rá, akkor szuperül látható minden.
(#) szs válasza bbb hozzászólására (») Feb 6, 2022 /

Egen, nekem is úgy megy olyankor, hogy oldalról világítok rá a kis elemlámpával. Vagy lefényképezem, és kinagyítom. De ez még a jobbik eset, ha úgy látszik.
Ezt például csak sokadik fényképezés után tudtam leolvasni:
(#) szs válasza bbb hozzászólására (») Feb 6, 2022 /

De amit mondtam, tegnap ezt láttam én is, amit a fényképező. Csak bízom benne, hogy a FET cseréje elég lesz (rögtön kettőt veszek, hátha nem), mert azután jön, hogy még nagyobb nagyító.

Általában a légy cerkájáról is elolvasom a gyári számot.
Ugyanakkor, ha három méternél messzebbre kell néznem szemüveg nélkül....

Én mindig jól láttam távolra is, mindig leolvastam messziről bármit. Olvasni nagyon szeretek, de szemüveg nélkül már évekkel ezelőtt fárasztani kezdett Aztán jött, hogy ami a szélvédőn belül van, azt homályosabban, de távolra még jól. Most ott tartunk, hogy vezetéshez is szemüveg kell. (Sumákolom néha, de már a jogosítványba is beleírták).
.
(#) gyerek67 válasza szs hozzászólására (») Feb 6, 2022 / 1

Pedig azzal jobb lenne nem játszani, mert baj is lehet belőle, még önhibádon kívül is.

Pláne, ha komolyan vesszük azt, hogy nincs igazán "önhibámon kívül". Ritka az, hogy csak a másik hibázik. Ha a másik vaksi el is izéli, nekem kell jól meglátnom, hogy védekeznem kell. Így is tanították, amikor autóbuszra okítottak, és egyet is értettem akkor is.
Fel kell tenni azt a "szemet".

Fel, bizony, nekem a tartalék (ugyan használt, picit karcos) szemüveg mellett még kontaktlencse is van a kocsiban!
(#) Rosszmáj hozzászólása Feb 6, 2022 /

Erről Hofi jut eszembe: „- Művész úr, régen láttam! - Ja, régen én is.“
(#) gyerek67 válasza Rosszmáj hozzászólására (») Feb 6, 2022 / 2

Józsi bácsi bemegy a dokihoz:
- Doktor úr, doktor úr, nem látok messzire!
- Józsi bácsi, jöjjön ide az ablakhoz!
- Mit lát?
- Hát, a Napot.
- Józsi bácsi! Hová a retekbe akar maga messzebbre látni???
(#) lazsi válasza szs hozzászólására (») Feb 7, 2022 / 1

Egy festő-restaurátor ismerősömtől lestem el azt a technikát, hogy a beeső fényt és a nézőpontot egymástól függetlenül kell változtatni, és így megtalálható az a helyzet, amikor már kellően kontrasztos lesz a kép. A mobiloknál, fényképezőgépekkel az a baj, hogy a fényforrást és a kamerát egymás mellé teszik, így a kettő együtt mozog. Ezért kell két mobiltelefon: az egyikkel világítasz, a másikkal fényképezel. Sokszor segít az ú.n. "súrlófény", amikor a felülethez egészen kis szögből érkezik. Festményeknél így olyan részletek is előkerülhetnek, amik másként nem, pl. egy előző kép, amit ráfestettek az egyébként láthatóra. Amikor egy 16. századi képnél kell eldönteni, hogy melyik maradjon: a látható (16. századi), vagy az alatta lévő, tehát régebbi kép...

Az én látásom olyan mint a macskáé: sötétben is jól látok, meg a messzebb lévő kis mozgásokat is észreveszem, de közelre nem látok jól. Csak sajnos bár az IC-knek több lábuk van, mint egy egérnek, nem lehet hallani ahogy mászkálnak. A macskáknak azért mégiscsak jobb, hogy a hallásuk jól kiegészíti a látásukat...
(#) gyerek67 válasza lazsi hozzászólására (») Feb 7, 2022 / 1

Bizony, fotózásnál a fényekkel keményen játszani kell!
(A súrlófény pl. aktfotózásnál is kíváló! )
Idézet:
„Az én látásom olyan mint a macskáé: sötétben is jól látok, meg a messzebb lévő kis mozgásokat is észreveszem, de közelre nem látok jól. Csak sajnos bár az IC-knek több lábuk van, mint egy egérnek, nem lehet hallani ahogy mászkálnak.”

Akkor a Te szemed olyan, mint "szitáló orvmadarainké" (By Chernel István, aki az egyik legnagyobb magyar ornitológusunk volt, szobra áll pl. Gárdonyban, meg ha jól emlékszem, Kőszegen is.)

Pl. az ölyv felhőmagasságból is meglátja a szántásban a pockot, de csak akkor, ha mozog!
Megoldás:
Szólsz a Párodnak, hogy (kertes ház esetén a garázsajtónál, lakótelep esetén a földszinten mozgassa a nyákot, Te pedig fentről lesed.)
Picit babrás, az igaz....
(#) Massawa hozzászólása Feb 13, 2022 /

Elromlott a nejem nyomtatoja. Leszerelte, elvitette a közeli javitoba, ahonnan már az ajtobol elküldték, hogy a neves 2 betüs gyár nyomtatoival, támogatás hiányában nem foglalkoznak.
Kikerestük a vilag vezetö cégének a support nevü néphülyitö szolgáltatását, hátha jutunk valamire. A cégnek meg van pofája azzal hencegni, hogy ezt a szolgáltatást egy mesterséges intelligencia ( AI) kinálja. Hát látni is, az ember még a panaszát sem tudja rendesen elmondani az AI összevissza dumája és vezetése miatt.
Ott is hagytuk, megy a nyomtato a mühelybe és szét lesz szedve. Lesz belölem majd valami értelmesesebb dolog. ( mechanikailag az utolso pillanatig tökéletesen müködött).
Gondoltam veszek majd egy ujat, föleg miután ( végre) minden cég az uj ecotank meg egyébb nevü utánnatölthetö „gazdaságos“ nyomtatotinta technologiára áll át.
Meg szerencse, hogy néhányan közülünk nem buktak meg az elemiben számtanbol, igy ki tudják számolni a legujabb átverést. Az elején emlitett nyomtato 10 komplett tintapatroncserét ért meg amikor elhalálozott. Egy készlettel a gyár szerint 1500 oldalt lehetett nyomtatni, ami ugye kb 15000 oldal. Az uj nyomtato egy készlet tintával 7000 oldalt tud nyomtatni, azaz kb 2 készlet tinta után lesz abban a mechanikus korban mint a régi, immár vagy 5 éves nyomtato. Mindezt a régi nyomtato árának a 3,5 szereséért!
S ami még kiverte bennem a biztositékot, a modern flakonos ECO nyomtatok között nincs egyetlenegy sem, ami ugyanazt tudja mint a régi az ár 1/3-ért. ( automatikus papirbehuzo (ADF) a szkennerben és automatikus kétoldalas nyomtatás.)
Remek, ezt nevezik egyesek fejlödésnek. Az 5-10 éve megalkotott komplex mechanizmusok mind eltüntek az uj nyomtatokbol, viszont az áruk minimum megháromszorozodott.
Söt az egyik gyár meg azt a szemtelenséget is megtette, hogy ugyanazt a nyomtatot árulja (külsöleg semmi különbség a 4 tintaablakon kivül) a régi kispatronos technologiával és az mindent tud, de az utánatölthetö változat már nem tudja a kétoldalas automatikus nyomtatást, azaz kézzel kell forgatni a papirt. Föleg nagyon elönyös, ha több oldalt kell másolni. Ott kell állni a gép mellett és forgatni kézzel a kinyomtatott oldalakat.
Igy megszületett a döntés, fütyülünk a gazdaságos ECO nyomtatokra, és ujra a régimodi, patronos, de bevált nyomtato kerül a házba.
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2022
(#) Epu2 válasza Massawa hozzászólására (») Feb 13, 2022 /

Amikor még javították a két betűs márkákat, már akkor leszoktatni igyekeztek. Vegyél újat, még ha fele annyit sem ér. Jártam úgy, hogy tizenöt éve elvittem egy márkaszervízbe. Kitisztították 4000-ért és közölték, nem javítható, mert elektronikát kellene cserélni kis halom pénzért.
elkeseredésembe nézegettem ahogy bénázik nyomtatás közben. Majd úgy gondoltam, megnézem a motort. Benne volt egy optikai tárcsa, amit megtisztogattam és még sok évig hibátlanul működött. Amiért szerettem, hogy akár képeslapokat, fényképeket is meglehetett írni, mert meg sem kottyant neki a keményebb, vastagabb papír. Mostaniak be sem húzzák rendesen.
(#) Massawa válasza Epu2 hozzászólására (») Feb 13, 2022 /

Nekem is van 2 ilyen gépem. Az egyik még CD-t is tud nyomtatni.
Érdekes, hogy az ilyen nyomtatokhoz manapság még kapcsolasi rajzot sem lehet szerezni. Az egyik barátom egy ilyen cégnél volt fönök. Régebben, ha máshogy nem, akkor kölcsönbe hozott szervizkönyvet, az ujakhoz állitolag már ki sem adnak. És el tudom képzelni, hogy már semmit nem javitanak, mert oda vitték le az árakat.. garanciát elintézik cserével, a többi meg passzé.
(#) Udvari Zsombor válasza Massawa hozzászólására (») Feb 13, 2022 /

Nekem teljesen hagyományos patronos nyomtatóm van a nagynevű "kétbetűs cégtől", szkenner és nyomtató egyben. Nem tud olyan kunsztokat, mint lap behúzás a szkennerhez, kétoldalas nyomtatást sem tud, viszont jó sok éven van már túl (legalább ~7-9 vagy több (kaptam)), de még mindig jól működik. Úgynevezett "egypatronos módban" használom, szürkeárnyalatosként, és olyan patron típust használ, ami még mindig kapható, eredeti és utángyártott is.
Egyedül arra kell figyelni, hogy a vékonyabb lapokat ‒ mint pl. a vonalas füzet lapjai ‒ félre tolhatja a papírtovábbítás és akár maga alá is gyűrheti a patron, valamint nem igazán lehet vastagabb lapokat használni, mert "U" útvonalon visszafordítva viszi keresztül a fej alatt (elől van a papírtálca és elől jön ki a lap).
(#) hapro hozzászólása Feb 13, 2022 /

Sziasztok! Ez szerintetek miért lehetett?
(#) Bakman válasza hapro hozzászólására (») Feb 13, 2022 / 1

Nem tudta leadni a keletkezett hőt. Vagy nem jó helyen volt az izzó vagy menetzárlatos lett, jóval több hőt termelve a kelleténél. Esetleg mindkét opció.
Következő: »»   452 / 625
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem