Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » VHS a szegény ember orsós magnója? Tényleg jobb mint bármi?
Lapozás: OK   2 / 5
(#) mohinger hozzászólása Márc 7, 2022 /
 
Van most is 2db 6 fejes hifi sztereó videomagnóm: egy Panasonic és egy Philips.
Anno kipróbáltam őket is hifire és nagyon jól szóltak. Az egyik utolsó Hifi Magazin is foglalkozott velük.
Sok hifista végigjárta már ezt az utat, végül mind letett róla. A szalagok nagyon vékonyak, nagyon sérülékenyek, elég pár kifűzés-befűzés egy adott számrészletnél - oda is van a zenerészlet.... Drop out-lekapcsol a forgófej-átkapcsol állófejre=kazettás magnó hang.
Volt olyan JVC hatfejes magnóm, ami azt is tudta, hogyha lejátszásnál gyorsításra kapcsolok, egy szervo motor változtatta a forgófej dőlésszögét, hogy ne legyen csíkos a kép. Visszafele lejátszásnál is volt hang: előre fele! (persze részletekben, darabokban adta vissza) Full csúcstechnikás gép volt, de elkopott. A fej csak 80eFt lett volna bele. Mindez a 90-es évek végén.
Mégnagyobb baj az, hogy a VHS szalagok kezdenek tönkremenni. Egy időben foglalkoztam digizéssel is és egyre több ragadós szalagba futottam bele. Itt fel is adtam.
(#) Massawa válasza Ódenka hozzászólására (») Márc 7, 2022 /
 
Neked lassan az lesz a gondod, hogy találj egy tisztességes analog jelet ( lehet akár fekete is) jo stabil szinkronjelkeverékkel, mert arra nagyságrenddel nagyobb szükséged lesz a jo felvételhez, mint a hangra.
(#) Suba53 válasza Ódenka hozzászólására (») Márc 7, 2022 /
 
Talán ez segít csöppet.
Nem olvastam végig, de a témáról szól elvileg.
(#) Ódenka válasza Suba53 hozzászólására (») Márc 7, 2022 /
 
Végre valami kézzel fogható...
Pro és kontra vannak tapasztalat leírások az oldalon.
A szalagok vékonyságára, mint sérülékeny hordozóra gondoltam, de ma is kapni 30-45 perces VHS új kazettákat, talán - nem tudom - azok vastagabb szalagok?
Ami még eszembe jutott: Voltak tapasztalatok DAC lejátszásnál, hogy azokat szalagra másolva kevésbé volt fárasztó hallgatni. Az akkori leírások szerint a jitterek átvitelére képtelen szalagos rendszer lehetett az okozója. Természetesen nem általánosíthatok és akarok, voltak ilyen tapasztalatok is.
Szintén egyebütt a zenei, stúdió felvételekről írták, minden digitalizálás végén még átfuttatták stúdió szalagos magnón a felvételt, hasonló okokból.
(#) Ódenka hozzászólása Márc 7, 2022 / 1
 
Más!
A megfelelő topik csukva van, így itt adnék hírt, újra él a Hi-Fi magazin.
Jó szórakozást hozzá!
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2022
(#) Massawa válasza Ódenka hozzászólására (») Márc 7, 2022 /
 
Ha jol emlékszem a standard szalagvastagaság a 120s kazettában volt. Ettöl hosszabb szalagok vekonyabbak volt. A rövidebb kazettákba a 120-s szalagbol tekertek kevesebbet vastagabb szalag már gond lett volna a mechanikának.
A hangrögzitéshez talán csak annyit, hogy közismertek az FM modulácio korlátai, márpedig itt arrol van szo.
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2022
(#) Ódenka válasza Massawa hozzászólására (») Márc 7, 2022 /
 
Én a gyakorlati tapasztalatokra, célokra lennék kíváncsi. Látatlanba nem a mindennapos használatra gondolok, de archiválásra már igen.
(#) Massawa válasza Ódenka hozzászólására (») Márc 7, 2022 /
 
Azt már elmondtuk, sok kazettát pár éves tárolás után már le sem lehet játszani. Sajnos meg a profi kazettákkal is elöfordult, hogy kémiailag instabillá váltak. Volt olyan is amiböl valamilyen fehér por vált ki. Szoval sok jot nem lehet mondani, a házi használatban meg csak a legjobb japán kazetták voltak eléggé stabilak. A progi világban gondosan klimatizált raktárakban tartották a szalagokat, mégis náluk is elöfordultak gondok pedig azok a kazetták sokkal drágábbak voltak.
Sok házi kazettán még sajnos még a tok is csak hulladékból készült, soha senki nem vállalt semilyen garanciát a hosszu tárolásra.
(#) pittti válasza Massawa hozzászólására (») Márc 7, 2022 /
 
Pontosan ezért használok egy profi JVC kazetta mechanikát digitalizálásra - ha hoznak egy régi VHS-t első dolog a tisztítás, majd a szalag átszerelése.

Meglepően sokat segít...
(#) mohinger válasza Ódenka hozzászólására (») Márc 7, 2022 /
 
"nem a mindennapos használatra gondolok, de archiválásra már igen."

Na, erre pont nem jó a fentebb vázoltak alapján.... Hiába írják le egyre többen és többen....
(#) benjami hozzászólása Márc 7, 2022 / 2
 
Anno az 1990-es évek elején én is felvettem egy kölcsön (sampler hangmintákat tartalmazó) CD-t egy kölcsön hifi-stereo vhs videóval (akkor még a 100-200MB-os HDD volt a standard méret, még az mp3-nak sem volt híre hamva sem, nemhogy a flac-nak). Aztán a felvétel feledésbe merült, de kíváncsi lennék hogy milyen lenne a minősége most lejátszva. Sajnos elég sok, nehezen kezelhető, minőséget rontó tényező van ebben a rendszerben. A legzűrösebb a fejek közti átváltás helye és időpontja. Mivel a szalagnak is van nyúlása, meg a mechanikának is pontatlansága, ezért a két csík közti váltás sosem fog tökéletes átmenetet eredményezni, ezért ott mindig lesznek benne időbeli hibák (azaz jitter). A mechanika mozgatása bonyolult szervorendszereken alapul, ami megint csak időbeli egyenetlenségeket fog okozni. Szóval abban a korban ez lehet hogy a hétköznapi ember számára elérhető legjobbnak számított, de az előbb felsorolt alapvető hibái miatt manapság már nem hiszem hogy lenne létjogosultsága. Nem beszélve arról, hogy minden hanganyag eleve digitális formában van létrehozva, analóg hangforrásnak szinte csak az élő felvétel mikrofonnal című dolog maradt meg.
(#) elektrorudi válasza Ódenka hozzászólására (») Márc 7, 2022 / 1
 
Nagyon nagy köszönet ezért az info-ért!

A témához csak annyit fűznék hozzá, hogy kb. 10 éve, nosztalgiából, vettem egy Hi-Fi VHS magnót mert kíváncsi voltam a hangjára. Már nem emlékszem a típusára, csak arra, hogy régimódi, hagyományos elrendezése volt a kijelzőnek, azaz, a kazetta egység mellett volt a kijelző (nem alatta, mint a későbbi típusoknál általában). Sajnos, abban a korban, amikor valóban aktuális és újdonság volt, még álmodni sem mertem egy ilyen készülékről. Szóval, egyszer kipróbáltam, felvettem vele egy LP egyik oldalát. Visszahallgattam. Többet nem vettem fel vele semmit, bár a hangjában nem találtam semmi kivetni valót. Lekerült a pincébe, majd pár év múlva a lomtalanításba. Ez egy elég drága próbálkozás volt, a kíváncsiságom kielégítésére. Megjegyzem, LP-t még ma is viszonyleag gyakran hallgatok, sőt kazettás magnót is (persze már nem veszek fel vele semmit). A szalagos magnóm (National) szintén a pincében várja, hogy majd valaki kidobja utánam.
(#) Udvari Zsombor válasza Massawa hozzászólására (») Márc 7, 2022 /
 
Írnék ellenpéldát is: nekem vannak karton tokos TESCO üresként árusított VHS kazetták, tévéből felvett filmekkel, mind a mai napig tökéletesen lejátszható, nem kezdtek el degradálódni a szalagok, pedig csak a szobámban vannak egy polcon.
(#) Massawa válasza benjami hozzászólására (») Márc 7, 2022 /
 
Ma már egész biztos nem igy csinálnák, hiszen a videomagnokban keveredett elöször a folyamatos jel a kvantizálttal. A TV kép eleve kvantizált volt, azaz „darabokbol“ rakták össze a mozgoképet, mig a hang kb 1980ig csak folyamatos formában volt jelen ( átviteli, rögzitési formában). A hanggal ezt akkor még nem igen tudták megcsinálni, ahhoz több mint 10 év kellett.
Szoval amig a szervok a képminöségen javitanak, az ilyen hangon csak rontanak, mégha az nem is mindig hallhato, vagy mérhetö. S manapság már soha nem fogjuk tudni megmondani mi a hibája az ilyen HiFi hangnak, nincs még mérési technika sem ennek a megállapitására.
Csak nehogy jöjjenek megint a vájtfülü hifisták és elmondják miért jobb az ilyen hang egy másiknál.
(#) Massawa válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Márc 7, 2022 /
 
Nekem is van még néhány tucat kazettám és azokkal sincs baj, igaz mindegyikre csak egyszer vettem fel valamit és ment a polcra. ( sokat biztosan még vissza sem néztem, de néhányon valamit kerestem tavaly és mind gond nélkül ment.
De akkoriban amikor ilyenekkel foglalkoztam, szinte minden nap volt valami galiba. A srácok nagy másolo üzemet épitettek vagy 400 videomagnoval.
(#) Suba53 válasza Ódenka hozzászólására (») Márc 7, 2022 /
 
Köszi az infót. Nosza bele is olvastam, és rögtön az elején belefutottam egy szaúdi sejkek számára készült luxuscikkbe. Stromtank S 5000 ami egyszerűen fogalmazva egy 15 milliós szünetmentes áramforrás. Olyan propaganda szöveggel tálalva, hogy szegény Józsi bácsi a szomszédból már a házát árulja, hogy szert tehessen egy ilyen világmegváltó akusztikai élményt ígérő csodára.

Persze sem neki, sem a szaúdi sejknek sincs halvány gőze sem az elektronikáról, ezért az ilyen propaganda szövegek segítségével próbálják megértetni velük azt a világot. Szerencsétlenek.
(#) nagym6 válasza benjami hozzászólására (») Márc 7, 2022 /
 
Teljesen egyetértünk. A HIFI kedvelők akik minden apró nüanszot kihallanak, még hangszínszabályozót is kihagyják, biztosan kivágnák az ilyen sokszorosan ide-oda alakított szaggatott dropaut javított hangot.
(#) benjami válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 7, 2022 /
 
Igen, az baj, hogy a hang 20 msec hosszúságú darabok egymásután fűzéséből áll össze. Az adott darab ugyan elég jó minőségi paraméterekkel rendelkezik, csak az összefűzés pontatlansága és bizonytalansága sajnos rendesen el tudja rontani az összképet.
(#) segítő hozzászólása Márc 7, 2022 /
 
Sok múlik a régi zenék megmentésén(elvileg zenehallgatásról szól a történet
Magánvéleményem szerint jó minőségű és időtálló formátum: számítógép, + jó minőségű felvétel/átalakítás és jó kiszolgáló áramkörök. Mozgó alkatrészek kerülni kellene a mindennapi használatban. Elavultak. Magnók, cd-k, stb. LP jó az ínyenceknek, de a régi lemezeket is menteni kellene jó minőségben. Ennyi.
Kíváncsiságból előkeresem a 15 éve nem használt 6 fejes THOMSON 6 fejest a pincéből.
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2022
(#) uniman válasza Ódenka hozzászólására (») Márc 8, 2022 /
 
Ki kéne javítanod a fórum címét!
Ha azt olvassuk "VHS", akkor tuti nem a 6 fejes Hifi stereo VHS videomagnóra gondolunk (a legtöbben).
Nekem pl. sosem tellett rá! Jelenleg használtan is a sima VHS árának a többszöröséért kínálják...a "kuka" nem "jáccik".
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2022
(#) Udvari Zsombor válasza uniman hozzászólására (») Márc 8, 2022 /
 
Nekünk se volt hiperezuper sokfejes videomagnónk, nekem jelenleg is csak egy "noname" kétfejes vacak van: még kijelző sincsen rajta, csak 5 visszajelző LED és már az évszámot se lehet rajta beállítani (~2003-2019 közötti dátumokat ismer csak), alig van benne alkatrész, csak a legminimumabb, ami felvételhez/lejátszáshoz/időzítéshez elégséges. De legalább működik.
(#) uniman válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Márc 8, 2022 /
 
Hiába van egy rakás VHS magnóm, ha csak 1-2 példány működik közülük rendesen...
A többiben a gumigörgők/szíjak és a müa. alkatrészek már cserére szorulnának, ami nem olcsó. Persze egyetlen hatfejes Hi-Fi sincs közöttük...
(#) Udvari Zsombor válasza uniman hozzászólására (») Márc 8, 2022 /
 
Olyan "HI-FI" nekem sincsen, bár volt egy egészen normális LG, csak mikor hosszú állás után be akartam dugni, akkor elhalálozott a videoprocesszor, vagyis se kép se hang.
Próbálkozni lehet, egyszer 4 zenét átvettem egy rövid VHS kazettára, VLC játszotta a videoklipeket teljes képernyőn, "VGA->kompozit" adapter küldte a(z alacsony minőségű) képet, a hang össze volt kötve a videomagnó bemenetével...
(#) Ódenka hozzászólása Márc 8, 2022 / 1
 
Uraim!
Azért ne az jöjjön le, hogy én égbe akarom, szeretném emelni az említett szalagos megoldást.
Főleg a tapasztalatokból ajánlott következtetéseket és a valós próbákból levonni tanulságot látom - részemről - örömmel.
Ha semmire sem használható a régi köszörű, elfogadom, ha mégis használható, annak is örülök...
Ha nekem lenne az említett gépezet és bármilyen eredményre jutok, az csak 1 db vélemény, gép és kazetta és tapasztalat. Tehát a puding igazi próbája...több puding és kóstoló.
Jelen Fórumtagok zömében "villanyátjárt" tagok, így az ösztönös kíváncsiak, 6 fejű magnó tulajdonosok is hátha próbát tesznek. Olyan sokba nem kerülhet...
(#) Macsek71 válasza Ódenka hozzászólására (») Márc 8, 2022 /
 
Tisztelt topicnyitó ( és többiek ) !

Csatlakozva a már elhangzottakhoz : az általam birtokolt (már elhalálozott) HiFi Stereo feliratot is viselő képmagnó1 a tv2-n egész jó hangot adott. Emlékeim szerint ha erősítőre-hangfalakra küldtem a hangját elég vacakul szólt...(A kortárs tv-vel ellentétben...)

Esetleg, ha előásnánk a VHS-ből DAT magnót projectet, és abból próbálnánk meg egy digitális rögzítő-lejátszó jószágot összehozni ... Szép de értelmetlen kihívásnak tűnik ...


1 Ph**ps sokfejes irányítópultos nagyondrága jószág
2 egy több, mint 50 kg súlyú sztereó Gr**g (különleges ismertetője a képcső alatti mélynyomó )
(#) mohinger válasza Ódenka hozzászólására (») Márc 8, 2022 /
 
Én csak azt látom, hogy ha valaki nem tetsző véleményt/tapasztalatot fogalmaz meg, az figyelmen kívül van hagyva.
Innentől kezdve parttalan, értelmetlen vita ez a topik....
(#) Ódenka válasza mohinger hozzászólására (») Márc 8, 2022 /
 
Idézet:
„A hozzáértők véleményére kíváncsi vagyok, CD, vagy egyéb hangrögzítés, másolás helyett mennyire találják életképesnek a fenti módú hangrögzítést, visszajátszást.”

Csak megerősítem. Úton vagyunk, várjunk...Valamint.
(#) Udvari Zsombor hozzászólása Márc 8, 2022 /
 
(#) segítő hozzászólása Márc 8, 2022 /
 
Tényleg rossz a cím. Nem egyértelmű, sokan a sima VHS-re gondolnak. Pedig volt egy ígéretes kísérlet VHS kazettán rögzített jó minőségű zenére az analóg lejátszás végnapjaiban. És nagyon jól is szólt. (HFM) Előkeresem.
De jött a következő formátum, a CD tarolt. Váltani kellet. Miért? Mert fejleszteni kell! Miért?? (sok sok bevételért) Hol van már a CD
Mindenesetre nem kellene a múlta visszafordulni-szerintem.
Azért hétvégén előkeresem.
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2022
Következő: »»   2 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem