Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Igen, ezért használj külső lábról beadott referenciafeszültséget ( ha van szabad, alkalmas lábad!)!
Van szabad labam, csak sajnos másik elemem nincs.
Nem kell másik elem, hanem abból az elemből kell kisebb, stabil feszültséget előállítani (pl.zener diódával) referenciafeszültségnek és így ahhoz már lehet "tutin" komparálni!
Akármelyik láb nem jó, a komparátor egyik lábának kell kivezetve lennie rajta !
Köszönöm. Igen, tudom, hogy melyik láb jó. A zener dioda olyan elem, ami fix feszültség nél nyit?
Igen, záróirányban kell használni előtétellenállással. A rendelkezésre álló feszültségednél kisebb feszültségűt válassz, mert különben nem tud stabilizálni ! A mérendő feszültségedet az így kapott feszültséghez kell igazítanod (pl. potméter) és akkor fog a komparátor megfelelően működni !
Kimértem, hogy a PIC még 2V-nál is működik. Tehát, ha választók egy 2V-os zener diodát, akkor az mindig 2V-ot enged át? És amikor már az elem is csak 2V-os, akkor a komparator átvált?
Az 4,5V.
Vegyél egy 2V7-os zenert (záróirány!), köss vele sorba egy 150 ohmos ellenállást és ezt kapcsold a 4,5V-ra. Így a zeneren kb. 2,7V stabil feszültséged lesz, az elem hiába merül (persze nem 2 V-ra !)! Ez megy a komparátor egyik lábára. Az elemre meg tegyél egy potmétert, aminek a csúszkája megy a komparátor másik lábára és úgy állítod be, hogy a neked megfelelő szintnél billenjen a komparátor. Ez az összeállítás persze fogyaszt, ha soknak tartod, akkor kisebb áramú zenert vagy stabilizáló áramkört kell keresned, én ezt most kb. 5-10 mA-s fogyasztásnak számoltam gyorsba... Remélem érthető volt a leírás ?!
Szia!
Én ezt, vagy ehhez hasonlót használnék a referencia feszültség elő állítására. Ez 10uA árammal is elmegy, es kevésbé meríti az elemeket. Bővebben: Link
Köszönöm. Azt értem hogy a komparátor egyik lábán 2,7 fix Volt lesz. De a másik lábára miért nem köthetem potmeter nélkül az elemet? Ha az elem 2,7 V-ra csökkent, akkor a komparátor vált. Vagy még mindig nem értek valamit?
Úgy az lenne a baj, hogy mire az elem 2,7 V-os lesz, addigra már nem lesz stabil 2,7V-od sem, amihez hasonlíthatnád... Ezért írtam, hogy kisebb fesz kell stabilként, mint amekkorát min. megengedsz!
Ha az Elektro.on kolléga által írt eszköz elmegy 10 uA-el, akkor az jobb választás, mert ott kisebb a feszültség, így az elemet tovább engedheted merülni ( ha egyébként működik azon a feszültségen az áramköröd!) és az már tényleg kis áramfelvétel, nem fog tőle az elem hamar lemerülni !
Egy ilyen lassú folyamatnál, mint egy elem vagy aksi merülése, nincs értelme állandóan figyelni a feszültségét. Az áramkör fogyasztásától függően óránként vagy akár naponként is elégséges lehet. Ez azért jó, mert a referencia forrás csak a méréskor terheli az áramforrást, így nem meríti feleslegesen.
Szerintem nem is kell ehhez referencia ic. Mérhetsz egy soros diódán (vagy kettőn), és azt hasonlítod egy ellenállás osztóhoz. Az egészet kapcsolhatod egy kimenettel, hogy ne fogyassza az elemet.
Lemodelleztem és az adódik 2,4 V-os zenerrel, hogy pl. 3,5 V-nál is csökken a feszültsége (1,43 V). Csak 4,5 V-nál nagyjából 2,4 V. Ld. melléklet.
Szerintem is így a legcélszerűbb megoldani, de egy olcsóbb típussal, pl. LM285.
Köszönöm a segítséget, sikerült összehozni. És csak időnként teszteli az elemet. Végül zener diódát használtam (ez volt itthon).
Vannak céláramkörök, mint a MAX809 (LM809) melyek nem igényelnek állandó figyelést, mérést. Egy digitális lábon akár megszakítást is tudnak létrehozni, a fogyasztásuk pedig pár mikroamper, vagy még kevesebb. Hátrány, hogy az áramkör megépítésekor, az alkatrész megfelelő kiválasztásával kell eldönteni a megszólalási küszöböt.
Úgy lenne az igazi, hogy a zener csak a méréskor kapna áramot, hogy feleslegesen ne fogyassza a tápot.
Egy gondom van még vele: 2,4 V-nál még működik az áramkör, ez alatt kellene jelezni, hogy fogyóban az elem. De 2,4 V-nál a jelzésre szolgáló LED már nem világít (de minden más rendben működik). Ez a LED egy 5 mm-es piros LED, 2 V; 20 mA 150 ohm sorba kötött ellenállással. Hogyan válasszam meg a LED-t, hogy 2,4 V-os tápnál is világítson és 4,7 V-nál is?
Köszönöm!
Van egy rossz hírem. Ellenállással nem lehet ekkora tartományt átfogni. Vegyünk egy nagy fényerejű LED-et és tételezzük fel, hogy már 1 mA-nál világit. Ha a nyitófeszültsége 2V, akkor az ellenálláson 0,4 V esik, így az értéke 40 ohm-ra jön ki. Amennyiben 4,7 V-ra kapcsolod, akkor az ellenálláson a 4,7 V - 2 V= 2,7 V feszültség esik, így 67,5 mA áram fog folyni (amennyiben közvetlenül az áramforrásra kötöd, a port kimenet korlátozva van). Ez már a LED-nek is és a port-nak is sok!
De ha sikerül beszerezni 1,6 V-os példányt, ami 1 mA-nál már világít, akkor sem lesz jó, mert a 80 ohmos ellenállás 4,7 V-nál 38,75 mA áramot eredményez. És mindezt úgy, hogy nagyon megengedőek voltunk az 1 mA-el! Nagyobb LED áramnál még rosszabb a helyzet.
Én is hasonlóra jutottam. Tehát erre nincs megoldás?
A lemerülést jelző LED-et ne működtesd csak alacsony feszültségnél. Vagy használj FET-es áramgenerátort.
Említettem a MAX809 áramkörcsaládot. A folyamatos, rendszeres mérés feleslegesen terheli a kontrollert, fogyasztja az elemet.
Ezért érdemes azt csinálni, hogy csak a mérés idejére fogyasszon a zener+előtét. Mondjuk ez az áramkör "verhetetlen" a 0,5 uA-es fogyasztásával, de meg is kérik az árát
Most, hogy így mondod...
Mentségemre szóljon, pár éve töltöttem fel a raktárkészletet, amikor még öt dollár volt száz darab. Most a helyettesítő MCP10* már 130 HUF. Supervisor IC-t kell keresni.
Hello! Bocs hogy beleszólok.. De van megoldás.
Létezik ez az LM3909 IC, ez 1,5V-tól működőképes és villogtatja a Led-et.(Egy kondit tölt és ennek feszültségét adja hozzá a táphoz.) A tápfesz figyelése is megoldható kissé másként. Az AD konverter alaphelyzetben a tápfeszt használja referenciaként a méréshez. A mért eredmény pedig bitekben=Ube/Uref*1023. Nos, ha az Ube értékét az 1,2V-os referenciád lesz (vagy is tulajdonképpen "arra mérsz rá" miközben a referencia a táp), akkor a táp értékével fordított értékű eredményt kapsz. Tehát ha az Ube=1,2V és az Uref=2,4V (ami épp a táp) akkor 1,2V/2,4V*1023=511,5 bit, vagy is 512 bit lesz az eredmény. Ha ennél többet kapsz eredményül, akkor kisebb a táp 2,4V-nál. Ehhez csak egy zéner, és egy ellenállás kell, ahol a zénert beolvasod az AD bemenettel, és az ellenállást pedig valamelyik porta kimenettel kapcsolod be, hogy ne fogyasszon, csak amikor méred.. A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2022
Szia!
Ez nagyon jó megoldásnak tűnik, nem ismertem, köszönöm!
Jaj bocs! Nem neked akartam írni, csak egyel lejjebb kattintottam..
De sajnos AD konverter nincs PIC 16F627A-ban, csak analóg komparator.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |