Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Józsibácsi59 kérésére pár kép a knipex basic koffer belső elosztásáról. Én szeretem, elég jól sikerült elrendezni benne a főbb szerszámaim. Többet már nem is mernék belerakni, így is elég jó súlya van. Alap villamosipari készlethez szerintem jó, de egy minden munkát lefedő szerszámosnak ez kevés. Ami így hirtelen eszembe jut: kalapácsok, fűrész, reszelők, gipszes tálka vagy a 30-as kulcsok ebben esélytelen.
Pár negatívum azért van: - Az irattartóhoz nehéz hozzáférni a koffer pereme miatt - Az alsó tábla füle hamar szétmállott. Igaz, hogy meg is pakoltam rendesen, de azért bírhatná jobban - A perem miatt lecsukott állapotában az alsó tábláról is elég nehéz kiszedni a hosszabb dolgokat (pl vízpumpa fogó, imbusz készlet)
Köszönöm. Nekem még nincs egy hetes a knipex és most kezdem belakni ezért is kértem, hogy segítségemre lehet ötletekkel.
Még amit hozzáfűznék: az utolsó képen látszik, hogy az alsó sor zsebet nem használom. Kezdetben sok mindent raktam oda is, de onnét aztán tényleg lehetetlen bármit kiszedni. Persze úgyis lehetne, hogy mind a két tábla felnyíljon a fedéllel. De nálam annyira zsúfolt, úgy nem férnék hozzá rendesen a hátsó kulcs tartó részekhez.
2012-ben vettem egy ilyen koffert. Most ért oda, hogy elhasználódott. Az utolsó döfést egy etetőrobot adta meg neki, ami nekinyomta a falnak.
Akkor került valami 30párezer Ft-ba, de németországból kellett megrendelni. Most rendelek itthon egyet. Köszi az ötletet!
Cseréltem a napokban egy kompresszort. Volt már korábban is a "pince-műhelyemben", ezért ezt kitelepítettem a faipari műhelybe (eleve ide terveztem).
A kompresszor eltér a nekem megszokott "házi-célra" szánt kompresszoroktól. Elsősorban 2-hengeres, és jelentősen nagy méretű, a tartály viszont relatív kicsi. Pillanatok alatt teletermeli a tartályt, amit kb. 25 literre saccolok. Az eszköz ütött-kopott, de jól működik. Volt azonban egy súlyos hiányossága, hiányzott a motor ventilátorának burkolata. Mikor beindítottam a műhelyben (ez egy faipari műhely, tehát nem kicsit poros), tájfun szerű vihart kavart a burkolat nélküli ventilátor, szinte látni sem lehetett. Ezért (és a biztonságos működés érdekében) készítenem kellett egy burkolatot. Nem vagyok jártas a lemezmunkákban, és még további nehezítés is volt, hogy nem csak egy karikát kellett készítenem, hanem van rajta egy csőrszerű kivezetés a tetején. Kigondoltam milyen legyen (mert az eredeti teljesen hiányzott) és miként lehet ezt megoldani. Kerítettem lemezt hozzá, és sok-sok ügyeskedést bevetve a cél érdekében megcsináltam. Ez látszik a képeken pirosra festve. Nem állítom, hogy szakszerű a kivitelezés (szegecseltem minden kötést), azzal sem ámítom magam milyen szép lett, de a célnak tökéletesen megfelel. Prímán tereli át a levegőt a motor bordái között, és jelentős mennyiség jut a 2 hengerre is a csőrnek köszönhetően. Így a levegővezeték sem akadhat bele a ventilátorba, a környezet porát sem keveri fel, és megvalósult a biztonság is. A képek azért furák, mert az ablak alatt van a kompresszor, amin betűz a nap.
Meg is van az új kedvenc szerszámgép márkám
Csak azt áruld el, hogy direkt vetted két különböző akkufajtával? A csavarozód az 12V-os, míg az ütvefúród 18V-os rendszerű. Az előbbiből ha szintén a 18V-ost veszed, akkor cserélgetheted egymás közt az akkukat, így viszont csak a sajátjával tudod használni...
Mem akarja cserélgetni
Van két biciklink. Az egyiknek 26"-os a hátsó, 20"-os az első kereke. A másiknak 2X28". Franc se cserélgeti, mindegyik úgy jó.
Az ilyen akkus rendszereknek pont az lenne a lényege, hogy legközelebb csak géptestet vegyen hozzá, ne vegye meg külön a töltőt, akkut. A Dewalt jó márka, általában megbízható gépeket készít, jó helyre tette le a voksát, csak ugye ha egyforma rendszerűt vesz, akkor megspórolja két akku meg egy töltő árát, ami ennél a gépcsaládnál nem kevés pénz
Nekem is pont ez szúrt szemet!
Így megmaradt 35 ezer Ft...a 18V-os annyival drágább. De ez a márka sem örökéletű..nálam itt hever egy tropára ment töltő meg egy akku.
A 12V-os 1 kiló az egész csavarozó akksival együtt. Ugyanaz a töltő tölti a 12 és a 18V-osat is.
18V-os akksi önmagában 650gr. Miért használnék kisebb csavarozásokhoz egy olyan nehéz gépet? Ez a 12V-os is egy nagyon erős kis csavarozó a maga 57Nm-ével (kérdés, mennyire valódi érték, de az biztos, ez a legerősebb a 12V-os kategóriában). De amúgy várom a DCD800-as csavarozót a dewalt-tól. A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2022
Pontosan.
Erre kívántam célozni, hiszen nem az akku cserélhetősége, hanem a felhasználás a lényeges. Távoli, de azért jó hasonlat: amikor IFA-val dolgoztam Wartburggal jártam "civilben". Hát, attól független, hogy nagyjából hasonlítottak az alkatrészek, egyáltalán nem az akkuk egyezősége volt a lényeg. Mert másra használtam a kettőt. Nagyon más akku kell a kettőbe, nem az akku cserélhetősége miatt választottam Wartburgot. (Mercedest választottam volna szívemből, de ez már mellékszál) A lényeg az, hogy a felhasználás és a lahetőségek ezt adták, és nem járhatsz IFA-val oda, ahova a Wartburg is sok. A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2022
Nekem egy ilyen kelletett. Kicsi könnyű, fúró csavarozó egyszerűbb munkára. Meg egy nagy vezetékessel megegyező teljesítményű fúró kalapács.
Amik még tervben vannak: DCD800, DCG405, DCF922/DCF891, DCS356. Aztán hogyan alakulnak a dolgok az még kiderül. A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2022
Nem is tudom, hogy ide, vagy valamelyik ponthegesztő/akkuforrfül témába tartozik. Az AliExpress-en kóricáltam, és megütötte a szememet ez a kütyü: akkus ponthegesztő
Kicsit bogarásztam, és találtam pár (a leírás alapján) ígéretes ajánlatot: 1 2 3 Szerintetek érdemes eljátszani a gondolattal? A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2022
Mihez kell? Ezek telefonok és tabletek, laptopok lipo celláinak hegesztésére valóak, mivel azok nem forrasztható anyagból vannak. 18650-et szerintem csak papíron meg reklámban képesek hegeszteni. Habár vékonyabb és nem valódi nikkel szalagot lehet képesek használni, az igazán jól vezető vastag nikkel szalagokkal kevés minden boldogul.
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2022
Én ilyet vettem:
https://usa.banggood.com/DH20-Upgraded-Version-DH30-With-Screen-DIY...use=CN itt már kifutott, máshol lehet még van. 13eFT volt Párat pöttyintettem vele, működött, kb az akku kapac is reális az első töltési időből számolva A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2022
Kis (0,1mm) lemezvastagsagig biztos jo, de vastagabbhoz nem.
Én egy szörnyeteget építettem 18650-es akku hegesztéséhez.
Én ilyet használok már évek ota egy 12V36Ah uj olomakkuval. Tökéletesn hegeszt minden LiPo akkut meg 0,3 mm vastagságig nikkel lemezt ( vastagabb nem volt).
Fontos az olomakku (auto akku), mert az tisztességes áramot tud adni. Mindenféle tápegységekkel ( még a 24V10A-s ) sem adta azt a minöséget, amit az olomakku. A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2022
Azért osztottam meg, mert még soha nem láttam ilyesmit készen árulni. Nem mintha nagy szükségem lenne rá, amire nekem kell, arra a legvékonyabb nikkel lemez is tökéletes, hiszen általában 1 Watt alatti bigyókat készítek, többcellás akkupakk csak a hosszabb üzemidő miatt kellhet.
A műhely/raktár mérete miatt egy normális ponthegesztő már el se fér. Köszönöm a válaszokat, sokat okosodtam.
Eléggé elszíneződik a heggesztési pont, ami szerintem nem jó. Talán túl nagy az áramsűrűség. Mekkora az elektróda átmérője a heggesztési pontnál?
Ha egy-két pöttyintés kell, és Kispest nincs messze, szivesen...
Én meg tudtam oldani kisebb méretben, nagyon jó minőségű lithium polymer cellákkal, 5Ah-t tud egy cella, ebből 3S3P felállással tudott rendesen heggeszteni egy hasonló áramkör (a BMS-t megkerülve!). Próbálkoztam gyengébb 18650-es akkupakkal (3S5P) de nem tudott elég áramot szolgáltatni.
Kedves kolégák! Főleg villanyszerelésnél használt kéziszerszámok közül fogók, csavarhúzók milyen márkákat részesítetek előnyben az elyűhetetlenséget figyelembe véve?
Engem most majd megköveznek azok, akik bizonyos márkákat szeretnek használni, de némi tapasztalat birtokában azt gondolom:
- Fogóból szinte bármilyen márka megfelel, mert mindegyik nagyon tartós lesz. Nekem még tulajdonképpen egyetlen fogóm sem ment tönkre (vagy elveszítem, vagy elopják, vagy olyan helyre ejtem be, ahonnan nem lehet kivenni). - A "fix-hegyű" csavarhúzókkal fordított a helyzet. Akármilyen drágát is vettem, a kereszthornyos típusok rövid idő alatt megkoptak. Ennek oka lehet ha a csavarok feje már eleve sérült, illetve bizonyos testhelyzetekben nem könnyű pontosan merőlegesen tartani a szerszámot. Az éles pengéjű annyival kényelmesebb, hogy azt ha indokolt meg tudom köszörülni, de ebből meg ezért nem érdemes drágát venni. Csavarhúzó kapcsán nekem a cserélhető BIT-et fogadni tudó szerszám vált be, amibe éppen olyan BIT-et teszek amire szükség van. (Megjegyzem, nekem van egy kis motoros behajtóm -szintén BIT-et fogad-, amit szeretek használni mert kényelmes.)
Köszönöm. Sajnos nekem sikerült szlovén márkából gyengét vennem a fogók közül. Azárt választottam mert ebből van egy 35 éves ami majdnem tökéletes, de úgy tünik, hogy már ez sem a régi minőség.Reménykedtem benne, hogy találok hasonlót. A kereszthornyos csavarhúzók közűl a kollegáimnak is sorra megy tönkre több nevesnek monható csavarhúzó. továbbra is várom, talán van valakinek kedvező tapasztalata is.
Ne keress márkát, hanem szerszámot. Az egyik márkábol az egyik fogo a jobb a másikbol meg a másik, és mindig lesz olyan szerszám, ami kellene, de nincs a mühelyben/táskában.
Sajnos a csavarhuzok minösége és kivitele is csapnivalo. Egy jo nevü márka készletében (22 csavarhuzo) még véletlenül sincs sem jol illeszkedő csavarhuzó a csavaros szerkezetekhez ( a kisebbik kb 0,5 mm keskenyebb mint kellene, a nagyobbik meg 1 mm szélesebb mint ami átmegy a kismegszakitok lyukán ( husvétra kapott a fiam egy vadiuj drága készletet, nincs benne 4 mm pengéjű lapos csavarhuzo, meg pozidriv keresztcsavarhuzo sem)). A torx csavarhuzok meg nagyon hülyére sikerültek. Mindegyik egyforma vastag (6 mm-es) rudbol lett kialakitva, amik szintén nem férnek be a készülékek mélyen szerelt csavarjaihoz vezetö lyukakba. Szoval egyenként vegyél meg minél többet, mert akkor már lesz tapasztalatod mi használhato, meg mi nem. Jo megoldás kezdetben venni akármilyen olcso ( néha nem is rossz) szerszámkészletet, akár a palettás boltokbol is, és azokon nagyon hamar megtanulod, hogy számodra melyik tulajdonsága a szerszámnak fontosabb illetve milyen anyagokkal, csavarokkal dolgozol. A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2022
Fogóból törött már el a kezemben márkás és márkátlan is. Több komoly kinézetű hosszúcsőrű fogó törött el. Annyira ki van könnyítve a töve, könnyű túlerőltetni. Elég kicsit megcsavarni.
A biteket utálom. Ma már lehet kapni vékonyított és nyújtott nyakkal, de még az se használható mindenhol. Volt eset, hogy egy javításhoz extra hosszú csavarhúzót kellett vennem, mert a készletekben nem volt megfelelő.
köszönöm!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |