Fórum témák
» Több friss téma |
A VSCode - CMake kombinációba nekem beletört a bicskám (bár ha jól emlékszem a debugger funkciókat nem sikerült csak működésre bírnom, a fordító az ment). Viszont a PlatformIO remekül működik a VSCode alatt. Ha nem ragaszkodsz minden áron a Pico SDK - CMake kombinációhoz próbáld ki ezt. A Debug funkcióhoz egy másik Pico-t használok, arra a picoprobe.uf2-t kell feltölteni, és összekötni a cél pico board-al.
Nem kaptam ST-t, azért vásároltam, de egész jó és olcsó. Később jöttem rá, hogy kettőt kellett volna.
![]() Köszönöm!
Egy kérdés még, ha erre jársz. A PIO periféria programozása megoldható a platformio arduino-ban?
Az Arduino alapja C++, néhány a kezdést könnyítő kiegészítéssel. A ténylegest fordítást ugyanaz a compiler végzi, ami közvetlenül c++-ban írt program esetében is működne. Emiatt minden olyan kódot be lehet illeszteni, ami az eredeti C környezetben működőképes.
Ha egy adott feladatra van kész Arduino library, az persze a legegyszerűbb. Ha nincs, akkor vagy ugyanott, mintha natívan c-ben vagy c++-ban programoznál. Meg kell nézni a megfelelő gyártó által adott periféria library-t, ha abban nincs, akkor azt, hogy valaki esetleg közzétett-e hasonlót c-ben vagy c++-ban, ha az sincs, akkor végső esetben a hardware leírás alapján kell összehozni.
Az egyedisége okán kérdeztem a PIO-t, ha nekem szól a válaszod.
![]() Az SDK-ban létrehoznak egy .pio fájlt és a Cmake-ben pico_generate_pio_header-el generálnak header fájlt. Erre lettem volna kíváncsi, hogy SDK nélkül hogy megy, illetve megoldott-e?
Ezt próbáltam leírni. Több eset van:
1. valaki megírt olyan Arduino library-t, amely tartalmaz PIO kódot is, ez esetben nem kell a használatához semmi különös, minden pio specifikus kód az objektum belügye Pl. egy minta arra, hogy hogyan néz ki a pio specifikus kód Arduino programon belül: https://github.com/pierremolinaro/rp2040-charlieplexing 2. valaki megírt egy kódot az SDK-val, amit leközölt, de nem Arduino library formájában - ezt különösebb nehézség nélkül be lehet illeszteni az Arduino programba (mert ugyanaz a compiler ugyanúgy fordít a végén), ebben segíthet pl. a fenti példa 3. kifejezetten egyedi pio programozásra tudomásom szerint az Arduino nem ad saját eszközt, ha erre van szükség, ugyanazt ugyanúgy kell csinálni, mintha nem Arduino-ban lennél.
Sziasztok
Egy kódot akartam feltölteni NUCLEO-F302R8 ra arduino ide-vel de már fordítás közben elakadt ennél a sornál
viszont ha átrakom arduino nano-ra simán hiba nélkül lefordítja. Ilyenkor mi lehet a baja? Alul pirossal ezt a hibaüzenetet írja Arduino: 1.8.18 (Windows 10), Alaplap:"Nucleo-64, Nucleo F302R8, Mass Storage, Enabled (generic 'Serial'), CDC (generic 'Serial' supersede U(S)ART), Low/Full Speed, Smallest (-Os default), Newlib Nano (default)" CustomChars:22:31: error: invalid conversion from 'int' to 't_backlighPol' [-fpermissive] In file included from C:\Users\User\Documents\Arduino\kész programok\libraries\LiquidCrystal_I2C\examples\CustomChars\CustomChars.pde:5: C:\Users\User\Documents\Arduino\libraries\New-LiquidCrystal-master/LiquidCrystal_I2C.h:53:76: note: initializing argument 3 of 'LiquidCrystal_I2C::LiquidCrystal_I2C(uint8_t, uint8_t, t_backlighPol)' 53 | LiquidCrystal_I2C (uint8_t lcd_Addr, uint8_t backlighPin, t_backlighPol pol); | ~~~~~~~~~~~~~~^~~ C:\Users\User\Documents\Arduino\kész programok\libraries\LiquidCrystal_I2C\examples\CustomChars\CustomChars.pde: In function 'void setup()': CustomChars:26:12: error: 'int LiquidCrystal_I2C::init()' is private within this context In file included from C:\Users\User\Documents\Arduino\kész programok\libraries\LiquidCrystal_I2C\examples\CustomChars\CustomChars.pde:5: C:\Users\User\Documents\Arduino\libraries\New-LiquidCrystal-master/LiquidCrystal_I2C.h:154:9: note: declared private here 154 | int init(); | ^~~~ Többszörös könyvtárak találhatók ehhez: "LiquidCrystal_I2C.h" Használt: C:\Users\User\Documents\Arduino\libraries\New-LiquidCrystal-master Nem használt: C:\Users\User\Documents\Arduino\libraries\LiquidCrystal_I2C exit status 1 invalid conversion from 'int' to 't_backlighPol' [-fpermissive] Ennek a jelentésnek több információja lehetne a "Bővebb kimenet mutatása fordításkor" opció engedélyezésével a Fájl -> Beállítások-ban. Idézet: „LiquidCrystal_I2C lcd(0x27,20,4); // set the LCD address to 0x27 for a 16 chars and 2 line display” A hibajelzések szerint a te esetedben ezeknek a paramétereknek teljesen más a szerepe (és az adattípusa):
Ennek oka pedig az lehet, hogy a LiquidCrystal_I2C helyett a New-LiquidCrystal programkönyvtárat akarja befordítani a programodhoz. Szerencsétlen módon mindkettőnek LiquidCrystal_I2C.h nevű a fejléc állománya. Ezt a kettősséget valahogy fel kellene oldani. A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2022
Ha törölni tudnám New-LiquidCrystal -t az megoldás lenne?
Kitöröltem átmenetileg New-LiquidCrystal könyvtárat. Alulra kiirta pirossal hogy
"FIGYELEM: A(z) LiquidCrystal_I2C könyvtár avr architektúrán való futást igényel és inkompatibilis lehet a jelenlegi alaplapoddal, ami stm32 architektúrát futtat." de ennek ellenére jól müködik minden. Már csak az a kérdés hogy fog-e nekem hiányozni az a könyvtár ![]()
Sziasztok,
Bocs, ha amatőr a kérdésem, de teljesen új vagyok az ARM-ben, eddig inkább PIC-es voltam. Megörököltem egy NYÁK-ot, amin csücsül egy FSC-BT-630 modul. Van neki egy TC2050-CTX-NL csatlakozója a NYÁK-on, amin keresztül tudom programozni. El kellene végeznem néhány mérést, amihez újra kellene programoznom, viszont nem tudom, mivel. A doksik alapján egy J-Link Lite CortexM-9-re van szükségem és egy TC2050-CTX-NL kábelre. Előbbire a Farnell-nél rákeresve 200.000Ft alatt nem sok minden volt, amit kicsit sokallok egy programozóért, nem ehhez szoktam. ![]() Van esetleg tapasztalatotok az FSC-BT-630 modullal? Mit javasoltok programozásra?
Köszönöm. Ezt mintha pont nekem találták volna ki.
![]()
A J-Linknek van Edu változata, amely egyetlen lényeges korlátozást tartalmaz: nem használható üzleti célra.
Én hobby célra használom a J-Link Edu Mini-t (ez kisebb, olcsóbb és valamivel lassúbb), meg a J-Link Edu-t is, amely egy az egyben a J-Link, kivéve a korlátozást. Az Edu Mini 10e Ft alatt van normálisan, de legtöbb helyen kifogyott. Az ebay-en van 20-ért. Ezek minden, a Segger által támogatott uC-hez jók. A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2022
Keresgéltem, itt a link szerint raktáron van. A Google találta, semmit se tudok a boltról.
https://www.epromirok.hu/index.php?route=product/product&produc...d=1087
Sziasztok
NUCLEO-F302R8-al kéne egy li-po akku feszültségét megmérjem de az analog bemenetem csak 3,3V-t fogadhat, viszont az aksi akár 4,2 V-ra is feltöltődik. Meg lehet oldani a mérést valahogy?
feszültségosztó? Ha le felezed a 4.2V-ot, 2,1V a max ami az STM lábára jut. A többi matek.
A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2022
Sziasztok!
Ismerkedem az STM32 arm rendszerrel már egy ideje. Ezzel kapcsolatban lenne 2 kérdésem. 1.) Korábban használtam kínai klón stlink2 programozót. Zöldfülű révén frissítettem az stm cube fejlesztőt, majd ezt követően nem tudom a programozót használni, nem tudom a firmware frissítést megtenni. Lehet ezen valamit segíteni, milyen stm programozó verziót kellene visszatöltenem, vagy kukázzam a programozót? 2.) Vettem gyári stlink v3mod programozót. Ezzel eljutottam addig, hogy 5 vezetékes bekötés után (Vcc, Gnd, Rst, SWD, SWC) legalább a cube programozó hajlandó letölteni a kódot az ic-be. Viszont a cube fejlesztő nem látja a céleszközt (blue pill, stm32f103c6), így nem is tudom a debug funkciót sem használni. Van valakinek tippje, hogy mit kellene még bekötnöm, hogy ez a programozó teljes mértékben működjön? Üdv! Zoli
Szia
Bluepill-el nekem is gyült már meg a bajom. Az enyémen sanszos , hogy nem eredeti a csipp. Azt tanácsolták , hogy inkább használjak NUCLEO-t . Amióta ilyet használok azóta nincs gond . Az egyetlen hátránya hogy ez a panel nagyobb a bluepillnél. És elönye meg hogy, több a használható kivezetés (64) , jó minőség és biztos ,hogy eredeti STM csipp van rajta, és ezzel is lehet debugolni (rá van épitve a panelra a debugger). Mondjuk az nagyon furcsa letöltöd a kódot az ic-be de a céleszközt nem látja ![]()
Szia!
Sajnos a kínaiak mindenféle hamisítványt ráraknak a Bluepill-re, különben hogy is lehetne egy ilyen modul 2 dollár, amikor csak az eredeti mikrokontroller legalább a duplája. Ugyanezt megcsinálják az ST-linkkel is. Aztán vagy működik, vagy nem. (nekem többnyire igen, de néha belefutok hasonlóba, mint te) 1. a, Kipróbálhatod a legrégebbi ST-link szoftvert, amit a neten találsz, talán megoldódik a probléma.(feltételezve, hogy a szoftver felismerte, hogy nem eredeti az STM32, és megtagadta a működést) b, Kipróbálhatod az Embitz IDE-t, az saját maga programozza az STM32-t az ST app-ja nélkül (>=2.10). Azt nem tudom, hogy az ST driver kell-e hozzá. Nekem a klónok is működnek vele. c, Esetleg kipróbálhatod ezt: Open-source STlink Sajnos Windows alatt nincs GUI, csak parancssoros megoldás.(én nem próbáltam még, de linux alatt többen is használják) A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2022
4-5 éve, az alkatrészhiány előtt még jók voltak ezek a kínai cuccok. Sajnos mostanra szinte minden rendelés használhatatlan. Az utóbbi két évben kifejezetten tesztelésre vettem bluepilleket, egyiken sem volt eredeti STM32. Legtöbbször vissza is adták a pénzt, de ez nem segít azon, hogy nem működik az eszköz. Van, hogy bevallottan klón az IC, de sokszor átírják STM32-re az IC jelölését...
Igen, itt két dolog lehet: az egyik - amire elsőre gondoltam - hogy a programozó nem hajlandó programozni, mert felismerte, hogy nem eredeti a mikrokontroller, de a másik az az, amit vargham kolléga ír. Vagyis elszaporodtak a gyenge utánzatok, amiket másképp kell programozni:
Régen általában csak a Gigadevice IC-it használták, ami szinte teljesen kompatibilis volt, de mostanra megszaporodott a választék a hamisítványokból. fake STM3F103C8T6 1. fake STM32F103C8T6 2.
Sziasztok!
Köszönöm mindenkinek a segítséget, építő jellegű hozzászólást! Egyenlőre elengedném a klón STM32 ic és a klón stlinkv2 programozót. Mint említettem, 5 vezetéken bekötöttem a gyári stlink-v3mod panelt a bluepill-hez. Kellene még valamit bekötni ezen kívül? Láttam olyan áramköri rajzot is, hogy az egyik gnd csatlakozási pontot egy ellenálláson keresztül húzzák le a (pld. GNDDetect) Jonni írta, furcsa, hogy a programozó app látja a panel, a fejlesztő nem. Igen, nekem is furcsa. ![]() Az is furcsa, hogy a programozó egy régebbi frameware-t telepít magának, s a fejlesztő azt frissíti. Z.
Ha a Bluepill-en klón STM32 van, akkor az STLink V3 nem jó hozzá, mert felismeri hogy hamis, és nem hajlandó programozni. Az olcsó klón STLink V2-k viszont programozzák az STLink Utility-vel.
Nincs szükség 5 vezetékre, az a 4 kell csak, amely a Bluepill usb-vel átellenes végére van kivezetve: Gnd, SWClk, SWIO, 3.3V. Előfordul, hogy a chipben sikerül bebillenteni valamilyen flaget, ami miatt nem sikerül se törölni, se programozni. Ilyenkor az segít, hogy az STLink Utility-ben hw resetet kell állítani, indítani a törlést, és jó ütemben kézzel resetet nyomni. El kell találni a megfelelő időpontot, néhány próba után sikerül. Legkevesebb 5 féle különböző hamis Bluepill-em van, köztük olyan is, amelyen STM32 a felirat, másokon becsületesen valami más, GD, CHS stb. Valamennyit tudom programozni és debuggolni az Stlinkv2-vel és Jlink-kel is. Némelyik klónon nem úgy működik a DMA, mint az eredetin, más különbségbe eddig nem futottam bele. Az STMCubeIde fejlesztői környezet szintén hajlamos felismerni a klónokat, és megtagadni az együttműködést. Ezért - meg mert nem is túl jól sikerült IDE - nem javaslom a használatát. Nekem a Keil tetszik legjobban, ha sima C projectről van szó, a CubeMX ezzel is együttműködik. Jó az Embitz is, vagy ha Jlinked van, a Segger Embedded Studio. Ha Arduino rendszer, akkor pedig a PlatformIO & VSCode a legjobb. A PIO default beállításként OpenOCD-t használ az STLInk-hez, ez pedig lekérdezi a chip ID-t. Ha klón, át kell állítani a .ini-ben. upload_flags = -c set CPUTAPID 0x2ba01477
Még egy különbség jutott eszembe, valamelyik klónban nincs meg minden timer. Nem emlékszem a típusra, egy olyan boardon volt, aminek a lábkiosztása se azonos a Bluepill-lel.
Megjegyzem, hogy az utóbbi 6-8 évben beszerzett Bluepill-ek szinte biztosan klónok. Van néhány biztosan eredeti példányom, ezeket gondosan megjelöltem. ![]() Ha valaki most szeretne eredetit, Nucleo board-ot kell venni, vagy megbízható cégtől horror áron chipet. Hirdetnek Bluepill-eket olcsón STM32F103C6T6-tal. Ezeken kevesebb a flash és a RAM, de a legtöbb feladatra ez is bőven elég. Nincs ilyenem, nem tudom, ezek is hamisak-e. A Gigabyte GD-vel kezdődő klónok kb. a legjobbak, nem tudok kompatibilitás hibáról. Érdekesség, hogy a kód RAM-ból fut, emiatt gyorsabb a fetch, ugyanaz a kód ugyanolyan órajel mellett valamivel gyorsabban fut.
En csak ilyen sideliner vagyok, (egyelore) nem hasznalok semmi STM mcu-t. Erdeklodessel kovetem azt a klon/nem klon mizeriat bluepill ugyben.
Tulajdonkepp mi a kulonbseg a bluepill es a nucleo kozott? Nucleo kaphato megbizhato forrasbol, raadasul nagy rakat mcu is elerheto neves beszallitoknal (STM partnerek), feltetelezem 'valodi' nem hamisitvany. Van valami kulonleges a Bluepill-ben, vagy a hasznalt mcu-ban ami nekem elsore nem jon le? |
Bejelentkezés
Hirdetés |