Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   50 / 730
(#) nagyi hozzászólása Júl 20, 2008 /

Hangfalhoz fát honnan lehet szerezni lehetőleg olcsón???
(#) denes44 hozzászólása Júl 20, 2008 /

Van nekem két régi, a képen látható lemezjátszó hangfalam. Hogy lehetne egy kicsit tuningolni őket?
Nincs benne semmi csillapító anyag, a hátulja is csak ez a lyukacsos fa lemez.
Eléggé dobozhangja van, és a mély nagyrésze "hátul távozik".

IMG_3178.JPG

(#) ptesza válasza nagyi hozzászólására (») Júl 20, 2008 /

Nemrég a vaterán láttam ,mdf et és pozdorját is, többféle vastagságban. Esetleg nezz körül ott is.

(#) nagyi válasza ptesza hozzászólására (») Júl 20, 2008 /

köszi!!!

Szerintetek hülyeség sziloval tömíteni hangfalat??? (szilo:szilikon tudjátok amivel az ablakot is lehet tömíteni)

mijen lett???vagyis még nincs kész mert be kel kárpítozni!
(#) jocko válasza nagyi hozzászólására (») Júl 20, 2008 /

egész jo ,de még furjál rá pár lukat amin a sziloplasztot benyomod hogy jobban kitöltse az anyag.de purhabbal is csinálhatod abbol kevesebb kell. én még tennék bele vmi márkásabb autohangszorót is mondjuk ott középre kettöt hármat.elsöre nem rossz,ne add fel,a billentyüzet veled van.
(#) shalafi66 válasza jocko hozzászólására (») Júl 20, 2008 /

Ez azér kicsit sok volt, nem? Én pl. nem látok semmit belőle.
(#) ptesza válasza shalafi66 hozzászólására (») Júl 20, 2008 /

Én épp eleget látok! :guluszem1:
(#) jocko válasza ptesza hozzászólására (») Júl 20, 2008 /

nagyi.a purhab nem jo.a szilo meg belülröl élekre amennyit csak akarsz..többit felejtsd el.
(#) nagyi válasza jocko hozzászólására (») Júl 20, 2008 /

kössz!!!szerintem se rossz elsőre

én sziloval csináltam.

meg ha van hörcsögöd,akkor nyugodtan tartsd benne,és ha nem tetszik neki igy a bejárat,akkor alakitsd át alagutrendszerüre azokat a lukakat (ott felül).ehhez ideális egy oda passzolo reflexcsö is,vagy pvc csö.ami otthon van.

mdf lapot vagy mit honnan lehet szerezni lehetőleg tisztes árban???

heyy!!!gazsi az nem lyuk csak tul vastag a fa ezért látszik úgy ott nem lyuk van hanem hangszoró vagy mi fordítva.(amúgy 2cm vastag a fa)

Picture 9.jpg

nem mersz egy mégközelebbit a hangszoróról.egész érdekes dolgok derülnének ki.amugy a dekopirfürész az nem valami ördögi szerkezet,és habár kormány sincs rajta,de azért...ha a legvékonyabb pengét veszed bele ,talán fához valót ,és esetleg nem azt használod amit a kinai piacon mellé adtak (az a kék szinü játék penge)akkor már csak egy kis gyakorlás kérdése az egész.aztán van még egy spéci szerszám.körzö a neve.(vagy:körfürész.vagy láncfürész.....)

ja, igen a subb cső. az van :yes: :yes: (a vezetéket a subb csövön vezettem ki(de csak ideiglenesen)mert nem találtam a számomra megfelelő váltótt.[de keresem!]

nagyon jo.tetszik.erröl majd a" ki mit épitett rovatban bövebben".

mivan???
(#) shalafi66 válasza ptesza hozzászólására (») Júl 20, 2008 /

Nah akkr folytatnám, T-S ügyileg. A további számításokhoz szükség lesz az R0 nevű köztes adat kiszámytására, ehhez kelleni fog a hangszró lengőcsévéjének egyenáramú ellenállása, vagyis Re. Aztán számolhatod is: R0= Zfs / Re

Következő lépés, megkeresni azt a két pontot, ahol a hangszóró impedanciája √R0 * Re értéket vesz fel. Ezek lesznek f1 és f2.

Ha ez megvan, innen folytatjuk. Tehát ami most kell, az az Re értéke.
(#) ptesza válasza shalafi66 hozzászólására (») Júl 20, 2008 /

Nah akkor fogtam a multimétert , ohm-mérés . De ha összeérintem a két mérőzsinórt akkor nem nullázódik ,hanem 0.6 ohm ,ennyi lenne a zsínór ellenállása?

Azért mégmegmértem: 8.4 ohm, de ha levonom a 0.6 ohm-ot akkor 7.8. Na ez már nagyon tetszik, leginkább mert a gyári adat 7.7 volt ,és most meg is tudtam bizonyosodni a gyári adatok pontatlanságárol.

R0= Zfs / Re
R0=40.568/7.8
R0=5.201 = 5.2

√R0 * Re

2.28*7.8=17.784 ohm ha minden igaz.

"Na ez már nagyon tetszik, leginkább mert a gyári adat 7.7 volt ,és most meg is tudtam bizonyosodni a gyári adatok pontatlanságárol."

Még ezzel sehol sem járunk, és ez egyelőre az első széria a hangszóróból, lehet hogy ugyanaz a sorozat, amit a forgalmazónál mértek. A következő viszont ki tudja milyen lesz.

Ui.

"2.28*7.8=17.784 Ω ha minden igaz."

hát remélem jól számoltál.

Akkor folyt:

A korábbi mérésed szerint f1~26Hz, és f2~74Hz ezekből így számolsz tovább:

Qms= (fs*√R0) / (f2-f1)=104,88 / 48=2,185
Qes=Qms / (R0-1)=0,520
Qts=Qms / R0=0,420

amit nem tudunk még, az a Vas, de ezt inkább holnap...
(#) szamóca válasza shalafi66 hozzászólására (») Júl 20, 2008 /

Szia shala!
Olvasom ezeket a T-S paraméterek megállapításáról szóló ,segítő szándékú hsz-dat. Úgy gondolom kár lenne itt "elveszni" hagyni ebben a topikban. Mivel ez a téma elég sok amatőrt érint, jobb helyen lenne egy cikkben, Nem gondolod?
Üdv.
(#) ptesza válasza shalafi66 hozzászólására (») Júl 21, 2008 /

Mostmár értem az impedanciagörbén egy viszintes vonal kijelölésével a megfelelő magasságban ,kijelölhető az f1 és f2 .Hát eléggé rossz lett a diagrammom beosztása... Nehéz leolvasni , de az excel megátol beossza. Továbbá jól látszanak a multiméter mérési ,leolvasási hibái is. Ugyanis a mérést egy olcsó multiméterrel végeztem ,aminek nincs átlagolása ,vagy hold funkciója. Már el is kezdem kacsingatni egy online boltban egy kicsit jobb multiméternek.

(#) shalafi66 válasza ptesza hozzászólására (») Júl 21, 2008 /

Ettől függetlenül nagyon nem lőttünk mellé szreintem, de tényleg első ránézésre látszanak a hibák, csak ezeket most nem emlegettem.
(#) nagyi hozzászólása Júl 21, 2008 /

Sziasztok!
Légyszi segítsetek!Lenne egy hangfal amit szeretnék csinálni.Hangszorók:KHS 311, SK13, SRP-1620(vagyis ezeket rendelném meg).Segítsetek milyen vastag fábol készítsem és hogy hány literes legyen,milyen subb cső kell neki,stb.
pls.pls.pls.pls.pls.pls.pls.pls.pls.pls.pls.pls.pls.pls.pls.pls.
(#) shalafi66 válasza nagyi hozzászólására (») Júl 21, 2008 /

Mire akarod használni? Mert ez így egy káosz.
(#) nagyi válasza shalafi66 hozzászólására (») Júl 21, 2008 /

zene halllgatásra
(#) yagi válasza nagyi hozzászólására (») Júl 21, 2008 /

Ezekkel a hangszórókkal szerintem minőségi hangzást nehéz előállítani,de próbálkozhatsz vele.Viszont azt a piezót mindenféleképp elfelejteném.Helyette valamilyen dóm magasat építenék be!A hangváltót nem írtad de gondolom háromutas somogyi-félét szeretnél bele építeni!Ki ne felejtsd!Ha ebből a hangszóróból egy kis mélyet is ki akarsz csikarni akkor reflex doboz lenne a megfelelő (Gondolom TL-el nem akarsz bíbelődni, többe kerülne a doboz anyaga mint a hangszórók ), win ISD-vel meglehet tervezni a doboz térfogatát és a reflexcső méreteit!
Következő: »»   50 / 730
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem