Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Van nekem két régi, a képen látható lemezjátszó hangfalam. Hogy lehetne egy kicsit tuningolni őket?
Nincs benne semmi csillapító anyag, a hátulja is csak ez a lyukacsos fa lemez. Eléggé dobozhangja van, és a mély nagyrésze "hátul távozik".
Nemrég a vaterán láttam ,mdf et és pozdorját is, többféle vastagságban. Esetleg nezz körül ott is.
Szerintetek hülyeség sziloval tömíteni hangfalat??? (szilo:szilikon tudjátok amivel az ablakot is lehet tömíteni)
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
egész jo ,de még furjál rá pár lukat amin a sziloplasztot benyomod hogy jobban kitöltse az anyag.de purhabbal is csinálhatod abbol kevesebb kell.
![]()
Ez azér kicsit sok volt, nem?
![]()
nagyi.a purhab nem jo.a szilo meg belülröl élekre amennyit csak akarsz..többit felejtsd el.
meg ha van hörcsögöd,akkor nyugodtan tartsd benne,és ha nem tetszik neki igy a bejárat,akkor alakitsd át alagutrendszerüre azokat a lukakat (ott felül).ehhez ideális egy oda passzolo reflexcsö is,vagy pvc csö.ami otthon van.
![]()
mdf lapot vagy mit honnan lehet szerezni lehetőleg tisztes árban???
heyy!!!gazsi az nem lyuk csak tul vastag a fa ezért látszik úgy ott nem lyuk van hanem hangszoró vagy mi fordítva.(amúgy 2cm vastag a fa)
nem mersz egy mégközelebbit a hangszoróról.egész érdekes dolgok derülnének ki.amugy a dekopirfürész az nem valami ördögi szerkezet,és habár kormány sincs rajta,de azért...ha a legvékonyabb pengét veszed bele ,talán fához valót ,és esetleg nem azt használod amit a kinai piacon mellé adtak (az a kék szinü játék penge)akkor már csak egy kis gyakorlás kérdése az egész.aztán van még egy spéci szerszám.körzö a neve.(vagy:körfürész.vagy láncfürész.....)
ja, igen a subb cső. az van :yes: :yes: (a vezetéket a subb csövön vezettem ki(de csak ideiglenesen)mert nem találtam a számomra megfelelő váltótt.[de keresem!]
nagyon jo.tetszik.erröl majd a" ki mit épitett rovatban bövebben".
Nah akkr folytatnám, T-S ügyileg. A további számításokhoz szükség lesz az R0 nevű köztes adat kiszámytására, ehhez kelleni fog a hangszró lengőcsévéjének egyenáramú ellenállása, vagyis Re. Aztán számolhatod is: R0= Zfs / Re
Következő lépés, megkeresni azt a két pontot, ahol a hangszóró impedanciája √R0 * Re értéket vesz fel. Ezek lesznek f1 és f2. Ha ez megvan, innen folytatjuk. Tehát ami most kell, az az Re értéke. Nah akkor fogtam a multimétert , ohm-mérés . De ha összeérintem a két mérőzsinórt akkor nem nullázódik ,hanem 0.6 ohm ,ennyi lenne a zsínór ellenállása? Azért mégmegmértem: 8.4 ohm, de ha levonom a 0.6 ohm-ot akkor 7.8. Na ez már nagyon tetszik, leginkább mert a gyári adat 7.7 volt ,és most meg is tudtam bizonyosodni a gyári adatok pontatlanságárol. R0= Zfs / Re R0=40.568/7.8 R0=5.201 = 5.2 √R0 * Re 2.28*7.8=17.784 ohm ha minden igaz.
"Na ez már nagyon tetszik, leginkább mert a gyári adat 7.7 volt ,és most meg is tudtam bizonyosodni a gyári adatok pontatlanságárol."
Még ezzel sehol sem járunk, és ez egyelőre az első széria a hangszóróból, lehet hogy ugyanaz a sorozat, amit a forgalmazónál mértek. ![]() ![]() Ui. "2.28*7.8=17.784 Ω ha minden igaz." hát remélem jól számoltál. ![]()
Akkor folyt:
A korábbi mérésed szerint f1~26Hz, és f2~74Hz ezekből így számolsz tovább: Qms= (fs*√R0) / (f2-f1)=104,88 / 48=2,185 Qes=Qms / (R0-1)=0,520 Qts=Qms / R0=0,420 amit nem tudunk még, az a Vas, de ezt inkább holnap...
Szia shala!
Olvasom ezeket a T-S paraméterek megállapításáról szóló ,segítő szándékú hsz-dat. Úgy gondolom kár lenne itt "elveszni" hagyni ebben a topikban. Mivel ez a téma elég sok amatőrt érint, jobb helyen lenne egy cikkben, Nem gondolod? Üdv.
Mostmár értem az impedanciagörbén egy viszintes vonal kijelölésével a megfelelő magasságban ,kijelölhető az f1 és f2 .Hát eléggé rossz lett a diagrammom beosztása... Nehéz leolvasni , de az excel megátol beossza. Továbbá jól látszanak a multiméter mérési ,leolvasási hibái is. Ugyanis a mérést egy olcsó multiméterrel végeztem ,aminek nincs átlagolása ,vagy hold funkciója. Már el is kezdem kacsingatni egy online boltban egy kicsit jobb multiméternek.
![]()
Ettől függetlenül nagyon nem lőttünk mellé szreintem, de tényleg első ránézésre látszanak a hibák, csak ezeket most nem emlegettem.
![]()
Sziasztok!
Légyszi segítsetek!Lenne egy hangfal amit szeretnék csinálni.Hangszorók:KHS 311, SK13, SRP-1620(vagyis ezeket rendelném meg).Segítsetek milyen vastag fábol készítsem és hogy hány literes legyen,milyen subb cső kell neki,stb. pls.pls.pls.pls.pls.pls.pls.pls.pls.pls.pls.pls.pls.pls.pls.pls.
Mire akarod használni? Mert ez így egy káosz.
Ezekkel a hangszórókkal szerintem minőségi hangzást nehéz előállítani,de próbálkozhatsz vele.Viszont azt a piezót mindenféleképp elfelejteném.Helyette valamilyen dóm magasat építenék be!A hangváltót nem írtad de gondolom háromutas somogyi-félét szeretnél bele építeni!Ki ne felejtsd!Ha ebből a hangszóróból egy kis mélyet is ki akarsz csikarni akkor reflex doboz lenne a megfelelő (Gondolom TL-el nem akarsz bíbelődni, többe kerülne a doboz anyaga mint a hangszórók ), win ISD-vel meglehet tervezni a doboz térfogatát és a reflexcső méreteit!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |