Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Jó minőségű végfok PC-hez
 
Témaindító: mcbuddha, idő: Máj 27, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) mcbuddha hozzászólása Máj 27, 2006 /
 
A számítógépem hangkártyáját szeretném egy kicsit erősíteni. A lényeg nem is az erő lenne, mert viszonylag kis teret kell "besugároznom", hanem a minőség. Van két handmade kétutas hangfalam hangváltókkal, azokhoz kéne, mert a jelenlegi erősítőm elég gagyi.

Tehát milyen IC-t használjak (gondolom valamelyik TDA), esetleg kapcsrajz, mire figyeljek a minőség érdekében, stb. Ja, és lehetőleg valami 12V környékű tápfeszes legyen, hogy ne kelljen külön trafő, használhassam a PC-tápot. (De 3-15V-ig mindenféle trafó van itthon, szóval az sem nagy gond)
(#) Topi válasza mcbuddha hozzászólására (») Máj 27, 2006 / 4
 
TDA2030-a barátod.
Ezzel foglalkozó topic: [link=http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_566.html]http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_566.html[/link]
(#) mcbuddha válasza Topi hozzászólására (») Máj 27, 2006 /
 
Köszi szépen. Akkor be is zárhatod a témát, vagy amit ilyenkor tenni kell.
(#) szabi83 válasza Topi hozzászólására (») Máj 27, 2006 /
 
esetleg a TDA7297, 2x15W/8 ohm mindőssze 16V-ról.
tda7297 adatlap
üdv
(#) MaSTeRFoXX válasza szabi83 hozzászólására (») Máj 27, 2006 /
 
Vagy TDA7375-t ez 2x 25W 14Vról (2x22W @12V)
Ilyet használok évek óta a gépemhez
(#) mcbuddha válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Máj 28, 2006 /
 
Ez egész jól néz ki, pont nekem való. Milyen kapcsolást tudnál ajánlani hozzá?
(#) MaSTeRFoXX válasza mcbuddha hozzászólására (») Máj 28, 2006 /
 
Igazából pl. a gyári ajánlott kapcsolást az adatlapból.
Ez amúgy egy 4x12W-os erőístő, de hídba lehet kötni mindenféle külső alkatrész nélkül. Továbbá tartalmaz egy diagnosztikai kimenetet is amivel egy LED-et lehet meghajtani, ez jelzi a kimeneti zárlatot, meg a túlvezérlést, meg ha a torzítás túl nagy. Ez 10. számú lába, erre egy LED-et egy ellenálláson keresztül kell felkötni a + tápfeszültségre.
Az adatlapját itt megtalálod :[link=http://www.st.com/stonline/products/literature/ds/1506.pdf]http://www.st.com/stonline/products/literature/ds/1506.pdf[/link]

A hídba kötött áramkör kapcsolásirajza a 5.ábra
(#) mcbuddha válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Máj 28, 2006 /
 
Köszi szépen, akkor ezt fogm megépíteni. Gondolom a 15V-os táp jó lesz neki.
(#) MaSTeRFoXX válasza mcbuddha hozzászólására (») Máj 28, 2006 /
 
Persze, max 18V-ot bír ki.
Jelenleg én ezt az erősítőt 17,5V-tal hajtom meg egy megtuningolt PC-tápról, igy 28-30W-ot ad ki magából 4 ohmon
(#) mcbuddha válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Máj 28, 2006 /
 
Hümm...Az jó!
(#) attila1 hozzászólása Aug 8, 2010 /
 
Üdv mindenkinek. Ahogy elnézem régen nem volt itt senki,de talán sikerül idecsalogatni valakit. Nos a gondom az,hogy a gépemhez van egy 2.1-es hangrendszer,és sajnos eddig nem sikerült kiszűrni belőle a tápzajt.Mivel ebben van a subwoofer,nagyon zavaró,hogy búg,és elég jól hallani is.Már raktam a hálózati oldalára szűrőt,hogy a különböző zajokat ne szedje össze,de a búgást plusz kondikkal csak csökkenteni tudtam,megszüntetni nem.Amint áramot kap,az erősítő áramkörei dolgoznak,és búg.Az állandó fesz gondolom az érintőgombos felület miatt van. TDA2030-asok hajtják meg a hangszórókat.
Megoldásokat keresek a búgás megszüntetésére.
A trafója 3vezetékes,váltóban 2x13volt,egyenben +-17volt a fesz.Képek a belsejéről mellékelve. Köszönöm előre is. Így néz ki:Bővebben: Link
(#) attila1 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 8, 2010 /
 
Szia. Próbáltam,és úgy is próbáltam,hogy a PC hangkimeneteli csatiját nem dugom bele,akkor is búg.Amúgy ennek a táp kábele nem védőföldeléses,hanem hagyományos lapos 2eres,ha ezt kérdezed.A PC természetesen földeléses.
(#) kadarist válasza attila1 hozzászólására (») Aug 8, 2010 /
 
Rossz kínai összedobott nyákterv alapján készült. Tökéletesen nem lehet kiszűrni a brummot. Én egy Yamadával küszködtem nemrégen. A műveleti erősítőt kellene még kis extra szűréssel ellátni.
(#) attila1 válasza kadarist hozzászólására (») Aug 8, 2010 /
 
És hogyan képzeled el az extra szűrést,mivel,és hová?
(#) F-Yoci válasza attila1 hozzászólására (») Aug 8, 2010 /
 
Üdv! Látom pakoltál rá bőven + pufferelkót.

Gyakran ezeknél konstrukciós gondok vannak, szóval lehetséges, hogy nem tudod igazán megszüntetni a brummot, pl földhurok a nyákban. Viszont próbálkozni lehet, bekéne határolni, honann is jön, mi szedi össze, az előerősítő, vagy a végfok. Lekéne határolni pl a végfok bemenetét, lekötöd testre egy pl 10 mikrós kondival. Ha megszűnik, akkor az előerősítőböl jön. Akkor megkéne nézni, annak hogy állítják elő a tápot, valószínű zeneres stabilizátorral, akkor vagy a zenerekre nagyobb szűrőelkókat tenni, vagy stab IC-kkel megoldani a tápját. Ha a végfokból jön esetleg akkor a graetz után elkó, soros tekercs, újabb elkó megoldással komolyabb tápszűrést csinálni. Sőt már olyannal is találkoztam, aminél csak a trafó volt rossz helyen, és a mágneses tere zavart be az áramkörnek.
(#) attila1 válasza F-Yoci hozzászólására (») Aug 8, 2010 /
 
Hali F-Yoci! Köszi a tippeket,megnézem,hátha lehet vele valamit kezdeni.Pedig nagyot szól,éppen ezért vettem meg.
Sajnos a trafó helyzete kilőhető,mert ha kifordítom a hátlapját,(ezen van a végfokpanel,meg a többi) eléggé eltávolodik,és ugyanúgy búg.
Köszi.

(#) attila1 válasza F-Yoci hozzászólására (») Aug 8, 2010 /
 
Hát nem nagyon kecsegtető a helyzet.A táp szűrése kezdetleges,a greatz után a pufferkondikon kívül semmi sincs.Sem zener,sem stabilizátor IC. A +-17volt szinte közvetlen megy a TDA lábaira.
Egy új tápot kéne neki csinálni
(#) mindenes válasza attila1 hozzászólására (») Aug 8, 2010 /
 
Szia. Ezt pontosan hogy érted hogy"és sajnos eddig nem sikerült kiszűrni belőle a tápzajt"- eredetileg is búgott vagy csak nemrég jött elő a búgás?
F-Yoci válszán, kellene elindulnod a hibakeresésben,ő nagyon jól a leirta a lehetőségeket:"Viszont próbálkozni lehet, bekéne határolni, honann is jön, mi szedi össze, az előerősítő, vagy a végfok. Lekéne határolni pl a végfok bemenetét, lekötöd testre egy pl 10 mikrós kondival. Ha megszűnik, akkor az előerősítőböl jön. Akkor megkéne nézni, annak hogy állítják elő a tápot, valószínű zeneres stabilizátorral, akkor vagy a zenerekre nagyobb szűrőelkókat tenni, vagy stab IC-kkel megoldani a tápját... "
Lehetséges hogy egyenfesz kerül a hangferkis jelbe vagy egy kisebb szűrökondi haldoklik..
(#) attila1 válasza mindenes hozzászólására (») Aug 9, 2010 /
 
Szia.A búgás már a kezdetek óta meg van,csak most jutottam el odáig,hogy zavaró lett,és valamit kezdeni kéne vele.Rábiggyesztettem a két puffert még,így valamicskét csillapodott,de így is búg elég szépen.Azt kitotóztam,hogy a TDA -nak a 3;5 lába a +- táp,talán a nullát is megtalálom,akkor ha megvan a kimenet( ebben talán hídba van kötve két tda) ezek után végig kéne nyálazni a maradék két lábára való vezetőket,és ott a kondikat megnézni? Majd lefényképezem a panelt normálisan,akkor jobban megértem,hogy mit mondatok.
Köbzoli segítségére reagálva gondolom a panelt meg kell szakítanom valahol,hogy a leválasztót belehessen építeni.És akkor ebből mennyi kéne,mert tda-ból 4 van rajta. Egy-egy az L,R csatornára,és kettő a subwoofer-re?Első hallásra komplikáltnak tűnik... ,de azért köszönöm a tippeket!
(#) jacek válasza attila1 hozzászólására (») Aug 25, 2010 /
 
üdv? én nem nagyon értek ehez mint a többiek? de esetleg probáltad már nem gépról hajtani? hogy akkor is csinálja-e? mert lehet az visz rá zajt.

Szólj a Tatároknak, hogy valagon lesznek billentve, ha nem hagynak fel az űzéseddel!
szamóca
(#) attila1 válasza jacek hozzászólására (») Aug 26, 2010 /
 
Hali. Mással nem próbáltam,de ez önmagában is búg,amint bekapcsolom a tápfeszt rajta.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem