Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   251 / 1319
(#) trudnai válasza cpumaster hozzászólására (») Júl 23, 2008 /
 
Idézet:
„Mondom ez így lehet hülyeség de mindenesetre előbb mérek akkor hogy milyen feszkók jönnem ki mert cseréltem tápot egy 24Vosra ami váltófesz.”


Ize, en nem tudom most hirtelen melyik ez a kapcsolas, de a bemeneten vannak egyeniranyito diodak? Mekkora teljesitmenyt tud eldiszcipalni az a tap stabilizator? (mert hogy a 7805 es 7812 - gondolom ezek vannak benne - azok vegeredmenyben elfutik a felesleget, ha TO92 tokozasu akkor nem hinnem sokat birna, ha TO220 akkor huto bordan talan meg jo is lehet).

ATX tap amugy nem nagy hulyeseg, abbol kijon neked 5V is meg 12V is es az eleg stabil, bar lehet a 12V nincs egeszen meg ezeknel (enyemen azt hiszem 11.4V jott ki), de legtobb midrange-et mar 10.5V Vpp kornyeken is lehet firkantani, meg kell nezni a programozo specifikaciojat.
(#) cpumaster válasza trudnai hozzászólására (») Júl 23, 2008 /
 
megvan a 13,4V neki. mértem. Ez a kapcsi az:
Kép: Hivatkozás

Ez pedig a tápja:

Kép: Hivatkozás
(#) trudnai válasza cpumaster hozzászólására (») Júl 23, 2008 /
 
Azt irod ha egy HEX-et megprobalsz beirni akkor az elejen egy _nem_ 3FF ertek lesza ami ugye normalis is lehet, mert ez lehet az elso utasitasod a programban - ossze kell vetni a kiolvasott kodot az eredetivel... 0-s hibauzenet, hmm, lehet nem is 'hiba' ? En nem nagyon tudok segiteni ebben, mert ezeket nem ismerem, a szoftveret sem, es nincs ilyenem, hogy megnezzem.
(#) szilva válasza cpumaster hozzászólására (») Júl 23, 2008 /
 
A boltos két dolog miatt is hülyeséget mondott:

1. a '04 invertál, a '07 nem - az más kérdés, hogy pont ebben az alkalmazásban a megfelelő programbeállításokkal az invertálás/nem invertálás beállítható lenne;

2. a '07 kimenetei open collector-osak, és H szinten (a kimeneti tranzisztorok lezárt állapotában) 15V-ig elviselik a feszültséget, ellenben a '04 kimenetei totem-pole felépítésűek, azaz mind az L, mind a H szinten aktív kimeneti meghajtást adnak - az égetőfeszültség kapcsolása miatt ez nagyon nem mindegy.

Ergo, ha nem tudod pontosan, hogy egy alkatrésznek mi a funkciója az adott helyen, akkor inkább ne akard mással helyettesíteni, főlegne egy boltos véleménye alapján (ő úgyis csak eladni akar)!
(#) dbase hozzászólása Júl 23, 2008 /
 
Hello Pic-esek.
Van egy problémám mint sok más embernek.
nikon remote control
nikon remote control 2

Nos én egyáltalán soha nem égettem pic-et, sem mást.de a haver akitől jövök, az nagyon sok 12cxx-stb kilóméteróra visszatekerés stb áll a kezéhez, de a 12f675 kifogott rajta.Mind 2 hex-et rátöltöttük, de meg sem nyikkan a led.Arra kérnék, ha valakinek van 12f675-je és egy kis idelye próba kép égesse már bele ezt a progit, és teszetlje már le, h legalább villog-e a led.Nagyon megköszönném!
Esetleg ha megosztaná valaki, hogy mi is lehet a baj nálunk, sejtésem szerint a belső órajel nem jön össze.
Köszönöm

Még annyit, hogy különböző helyen van a infra led, az 5 és 7 es lábon.
(#) trudnai válasza dbase hozzászólására (») Júl 23, 2008 /
 
Szia dbase,

Mindket hexet ratoltottetek, es feltetelezem az iras sikerult - vissza ellenoriztetek, ugye? Es ezekutan egyik sem csinal semmit, magyaran nem jo az aramkor? Amit javasolak, hogy eloszor is nezd meg CLKOUT-tal megvan-e az 1MHz az sikerult scope-pal megnezni? Scope sem jelez semmit az adott kimeneteken? (40kHz-s impulzusok). LED amugy nincs forditva rajta? Tap? Bocsanat a bugyuta kerdesekert de ez annyira pofonegyszeru kapcsolas, hogy mas nem jutott eszembe (kiveve en tennek azert egy 100nF hidegitot a Vdd-re).
(#) Thowra hozzászólása Júl 23, 2008 /
 
Üdv mindenkinek!
Egy kis problémám van egy pic 16f628A val.
A programból tiltottam a kódvédelmet, tehát elvileg nincs védelem de se írni, se olvasni se törölni nem tudom.
A benne lévő program a sok törlési, írási kísérlet ellenére is működőképes, szépen fut node módosított verziót kellene beírnom. A picet támadtam icprog, winpic, ponyprog programokkal de hiába. A programozó egy jdm klón, kiegésszítve max232 vel és egy 4093 al. ezeket is cseréltem már. A pic új volt, kb 2x írtam, mindig ezt a progit írtam bele, csak az időzítésen kellett állítani (most is).
A ststikus feltöltődéstől is óvtam, az nem lehet most gond.
Mi lehet a megoldás (ha lehet szájbarágósan)?
Előre is köszönöm.
(#) kobold válasza Thowra hozzászólására (») Júl 23, 2008 /
 
Mindig borsódzik a hátam a jdm szó hallatán, de végül is lehet, hogy működik.
Ha nem írni akarod, hanem kiadsz neki egy teljes törlési parancsot, majd visszaolvasod, azt végrehajtja rendesen?
(#) Doncso válasza Thowra hozzászólására (») Júl 23, 2008 /
 
Kettő oldallal ugyanezzel a PIC-el szívtam, nekem meg nem akarta írni, pedig pickit2-t használok, ami ráadásul jól is üzemel, mint azóta bebizonyosodott és a PIC is új volt. Rejtély a mai napig.
(#) szilva hozzászólása Júl 23, 2008 /
 
Véletlenül nincs meg valakinek a Microchip Low Pin Count Demo Board-jának a fóliarajza? Csinálnék egyet magamnak, de a doksiban csak a beültetéssel együttes fóliaminta látható.

Erről lenne szó:

Bővebben: Link
(#) Thowra válasza kobold hozzászólására (») Júl 23, 2008 /
 
Üdv!
Ez korrekt, külső tápos, max 232 vel kiegészített verzió, eddig szépen dolgozott, másik pic et simán ír, olvas.
ha törlöm > kiolvasom akkor egy halom nullát olvas ki (úgy tudom ez a kódvédelemre utal).
(#) trudnai válasza Thowra hozzászólására (») Júl 23, 2008 /
 
Igen, torles utan csupa 3FF-eket kellene olvasnod... Nem tudom azzal a szoftverrel amivel dolgozol hogy kell kiadni bulk erase-t, de az elmeletileg leszedi a kodvedelmet (a teljes program memoria torlesevel egyetemben). Nezd meg a Vdd + Vpp szinteket is, ha Vdd 4.5V ala megy akkor nem fog sikerulni 675 eseteben ugy tudom. Vpp-nek is min 11V de jobb ha van 12-13V kozott valahol. Vdd ha nincs meg akkor kulso tarol oldd meg az ellatasat az iras erejeig (Vpp -t is, de ugy, hogy a szoftver a Vpp-t kapcsolgatni tudja azert).
(#) kobold válasza Thowra hozzászólására (») Júl 23, 2008 /
 
Gondolom, nem LVP, hanem rendes törlés (Vpp = 13 V). Ilyenkor, ha a konfiggal együtt mindent kitörölsz, utána engednie kellene bármit...
Esetleg fenyegesd meg összezúzással, vedd ki az égetőből, pár perc múlva tedd vissza, hátha beijed :nemtudom:
(#) trudnai válasza Thowra hozzászólására (») Júl 23, 2008 /
 
Ja meg valamit megprobalhatsz: Ez egy 628a ugye? PGM labat (RB4 / 10-es pin) huzd le a foldre mondjuk egy 10k-val.
(#) Thowra válasza trudnai hozzászólására (») Júl 23, 2008 /
 
Üdv!
A táp 5V, 10. pin alapból földön van (direktbe).
Ez okozhat kellemetlenségeket?
(#) trudnai válasza Thowra hozzászólására (») Júl 23, 2008 /
 
Elmeletileg nem - kiveve ha kikapcsolod az LVP-t es igy outputra teszed es magasra allitod... ezert szokas ellenallas oda (ellenallas a legolcsobb alkatresz, azzal nem szokas sporolni).

Az 5V az hany volt? Mert nem hiszem el, hogy 5000mV kereken!
(#) Thowra válasza trudnai hozzászólására (») Júl 24, 2008 /
 
Üdv!
az 5v egész pontosan 5,1v.
(#) cpumaster hozzászólása Júl 24, 2008 /
 
Hello! Asszem találtam a winpic-ben vmit ami miatt nem megy az én égetőm vele és valszínű valami beállítás bibi van a picprog-gal is. Amit előzőleg betettem égetőt. (külső tápos, bss: előző oldalon 2 db kép) Namost ott az LTP-port 4. 5. és 6. pinjét használja a programozóm. A program (WinPic) ezzel ellentmond amit a következő két táblázat sztem igazol: (winpic-helpjében találtam és gondolom akkor minden égető ezeket az lpt-pieket használja és meg is van akkor így a probléma talán)
Kép: Hivatkozás
Kép: Hivatkozás
Remélem sikerül előrébb jutni...mert az oshan féle égetőt ahogy elnéztem nagyon hasonlítanak és ha az jó akk ennek is menni kell...és lehet hogy ez másoknál akiknél nem megy is probléma...
(#) cpumaster hozzászólása Júl 24, 2008 /
 
Elnézést oshon akart lenni
(#) trudnai válasza cpumaster hozzászólására (») Júl 24, 2008 /
 
Ez a Tait 7407 lenne a megfelelo beallitas? Most min van?
(#) cpumaster hozzászólása Júl 24, 2008 /
 
Azon van de a pin kiosztások nem azok mert az 4. 5. 6. LTP lábat nem is használja a progi...
Most az oshon progival jáccadozok ott meg aZ LTP lábakat lehet állítani de alapból jó mind erre csak még nem írtam mert mostmeg mind a 2 led világít az írón bár benne a pic akk is csak az egyiknek kellene: az állapotjelzőnek h igen benne a pic...de az írás/olvasás is világít...állítgatom h invertál / nem de semmi egyenlőre
(#) trudnai válasza cpumaster hozzászólására (») Júl 24, 2008 /
 
Szerintem az ott el van neked otve vagy nem jo pineket nezel a csatin (tukorkepet pl). Nezd meg melyik pineket birizgalja...
(#) Thowra válasza trudnai hozzászólására (») Júl 24, 2008 /
 
Üdv!
Megfogadtam a tanácsod és tettem 10K t a 10 es pin hez.
A probléma ettől még fenn áll, próbáltam töröltetni egy ismerős gyári masinájával (winpic et használ) de nem sikerült.
Megnéztem a beállításokat de egyik progiba se találtam olyan opciót, hogy bulk erase.
A kiolvasott nullákból ítélve az a fránya kódvédelem szívat, csak tudnám mi aktiválta mert én nem (noprotect):S
(#) cpumaster válasza trudnai hozzászólására (») Júl 24, 2008 /
 
Hello Trudnai!
Nos. Ma szekrény összeállítás közben született egy gondolatom pedig éjjel 2ig is ezen gondolkodtam h az oshon ment elsőre annak a srácnak is aki ezzel egyet szívott és megépítette azt. Az vajon mien apró dologban különbözik ettől? Hiszen ránézésre nagyon hasonlítanak. Ha a pin-eket átállítom jónak kellene lenni az oshon szoftverrel is de az sem ment. Született a gondolat ma: miért kell az 5. és a 6. pinre is egy buffer mikor az oshonnál csak 5 buffer van használva(minden pinre egy és 5 pin-t használ). Az általam épített rajzán mind a 6 buffer be van kötve. És a és a vpp tranyája egy ellenálláson keresztül két különböző pinre van kötve és két bufferrel. Na ennek sztem nemsok értelme volt mert a programozó csak vagy az 5. vagy a 6. pint kezeli. A másik meg vagy L vagy H szinten lesz...az meg már be is zavar.
Na ez az oshon rajza.
Ez pedig amit én építettem
Amúgy még amit észrevettem nagyon kitűnő különbséget az éjjel hogy a clock az az oshonnál vdd-re volt húzva itt pedig ez csak akkor történik meg ha a vdd tranya nyitva van de ez lenne a legkevesebb hisz addig nincs is szükség a clockra ameddig nincs vdd gondolom. De ezek a bufferek érdekesen vannak kötve, az illető rajza szerint és bánom h nem vettem észre előbb. Amúgy ami néha bejutott a pic programmemóriába és megmaradt visszaolvasás után az nem egyezett a valós program hex-ével tehát lehet mire ténylegesen átírta volna addig már le is zárt a 13V és akkormeg nyomhatja a clockot meg a datát úgysem lesz semmi. Szerinted? :eek2:
(#) cpumaster hozzászólása Júl 24, 2008 /
 
És a checkolásra is figyeltem most a winpic-ben. De ott pedig nincs manuális pin beállítás. Vagy jó a tait van nem. Oshon szoftverében meg check addik ok de nemtom megnyomni a programozás gombicot ha nem zárom be elóbb a check ablakot ha bezárom akk meg kiveszi a pipákat elalszik a led.
(#) trudnai válasza cpumaster hozzászólására (») Júl 24, 2008 /
 
Hat kiprobalhatod, hogy azzal a Taittal de azt a felesleges labat leveszed a priter portrol. Amugy ket dolog otlott fel bennem:

1. Lehet a printer portod vacakol? Tehat az ACK jelet nem veszi be vagy a fene tudja (ill az el van kotve)

2. A 7805 ala is betennek egy diodat megemelni az 5V-ot 5.6-ra, ugyanis a kapcsolo tranyo is el fog neked vinni 0.6V-ot igy lesz pontosan 5V - lehet az a 4.4 (vagy tranyotol fuggoen lehet az 4.2 is akar) az mar nem eleg a PIC-nek hogy megfirkantsa?
(#) cpumaster válasza trudnai hozzászólására (») Júl 24, 2008 /
 
Lemértem és egészen pontosan a pic lábánál VDD 5,03V a VPP pedig 13,44V. Most azon gondolkodtam még mert én a két rajz között is keresem a különbségeket és hogy az oshonos az 7406 os buffer ami invertál is. De az minden pint invertál tehát a clockot meg a datain/out -ot is. Nemkellene nálam a 7407 nem inverteres esetében mindent invertálni? Kipróbálom ha úgy beteszem pipákat. A vége az lesz hogy összedobom az oshonost pedig minden ugyanaz csak ilyen apróságok ami miatt szívok
(#) halacs hozzászólása Júl 24, 2008 /
 
sziasztok lenne egy olyan problémám hogy pic16f877-el a B-port felsö 4-bitjére terveznék egy megszakitást de valamiért megfagy a proram futás ha engedélyezem a "RBIE"-t (INTCON=136) ha az "INTE"-t (INTCON=144) engedéjezem akkor fut szépen a program RB0-as lábra szépen müködik a megszakitás de nekem sajnos nem elég. Ha valakinek lenne ötlete azt szivesen fogadnám.


(#) vilmosd válasza cpumaster hozzászólására (») Júl 24, 2008 /
 
Hali
Gondolom ezt az egetot kiprobaltad mas tipusu PIC-cel is. Mert a 16F627A/628A/648A tipusok mindig problemasak voltak. Amit esetleg lehet probalni a DATA es a CLOCK labak felhuzoellenallasait lecsokkenteni. Nezd meg ezt az egetot: Sprut egetoje. Nem art nemetul tudni.
Kulon kiter ezek a PIC-ek problemajara. Minden felekepp probalj meg mas tipusu eszkozt, ami nem problemas. (pl 16F819)

Vili
(#) vilmosd válasza halacs hozzászólására (») Júl 24, 2008 /
 
Hali
Esetleg lathatnank a proggit v. a reszleteit.

Vili
Következő: »»   251 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem