Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   250 / 1319
(#) kobold válasza Sendi hozzászólására (») Júl 21, 2008 /

Pedig többen is elmondták már... Ezt írd a 3FF címre:
RETLW 0xFC
Ez az általad mozgatott bináris konstans, de lehet más is, ahogy kalibrálod.
Ha nem RETLW van, akkor szerinted mi történik a CALL után? Elugrik 3FF-re, de nem tér vissza, hanem lép a 0-ra, majd megint elugrik, egyszer csak megtelik a verem, és ott a vége. Ahol CALL van, ott kell lenni RETURN vagy RETLW konstans utasításnak is, különben jót kirándul a programvégrehajtás valahol.
(#) Sendi válasza kobold hozzászólására (») Júl 21, 2008 /

Helló Kobold, helló MPi-c.

Köszönöm a válaszaitokat, megpróbálom a ti leírásaitok alapján.
Köszönettel.
(#) cpumaster hozzászólása Júl 21, 2008 /

Sziasztok! Egy olyan kérdésem lenne már sok segítséget kaptam tőletek de nem tudtam megírni egy nagyon egyszerű progit mert a PIC-t is meg a C-t is egyszerre akartam megérteni de nem ment hogy valaki nemtudna írni nekem PIC 16F628-ra olyan progit hogy egyik lába egy tranyát és az pedig egy relét hajtana csak az a lényeg hogy 59ig elszámol addig 0 van a kimeneten mondjuk és 59-60 ig logikai 1 lesz. Tehát percenként egy másodpercre bekapcsolná a relét. 4MHz-es pic de ha szükséges akkor be tudom szerezni a négyzetszámos kvarcváltozatokat is amilyen lenne a progi attól függ. Én a Timer modullal gondoltam de nem állt össze sem a fordító meg sem a C-nyelv sem hiszen most kezdtem de nagyon nagy szükségem lenne egy projekthez. És a nagyon nagy pontosság miatt választottam a PIC-t hogy az időzítene. Potyo mestertől kértem segítséget először de ő 7végére tudná. Most én nem zaklathatok senkit, őt sem szeretném, tudom mert egyenlőre én kérem a szívességet és azért gondoltam írok ide hátha valaki tudna nekem segíteni. Érdekelne a hex fájl hogy be tudjam egyből égetni meg kellene a forráskód is hogy tanulhassak a továbbiakban. Ha valaki szívesen segítene örömmel várom.
Előre is köszönöm mindenkinek.
/CPUMaster - Németh Tamás/
(#) trudnai válasza Sendi hozzászólására (») Júl 21, 2008 /

Sendi,

A 3FFF az ugye 14 bit csupa 1-es, azaz a chip tartalma torolve lett de sohasem lett vissza teve a gyari kalibracio. Elmeletileg a PicKit2 -nek vissza kell ezt az erteket automatan tennie. A PicKit2-nek van egy opcioja, hogy a chip kalibraciojat vissza alitsa. Az neked nem mukodik? Tools menuben az OSCCAL opciot probaltad?

UI: Kezzel lehetoleg NE tedd be azt a RETLW-t csak ha nagyon nem mukodik mar semmi mas!
(#) lidi válasza trudnai hozzászólására (») Júl 21, 2008 /

Sendi szerintem a türelmünket teszteli. Nem hiszem el már, hogy kb 3 oldalon keresztül magyarázzuk, de még mindig nem esik le neki. Talán el kéne olvasnia egyszer egy picről szóló magyar könyvet, leirást, mert ez már vicc. Igazán nem akarom megbántani szegényt, de jó lenne ha leülne picit olvasgatni magában. Bővebben: Link

Bővebben: Link

Bővebben: Link
(#) trudnai válasza cpumaster hozzászólására (») Júl 22, 2008 /

Hat mar eleg regota huzodik ez a tema, es most hirtelen hetvegeig sem tudsz varni?

Na jo, kicsit unatkoztam ma este. Megmondom oszinten nem probaltam ki, szoval ne nagyon kergess meg ha nem megy Viszont talan masok is raneznek es ha szemet szur nekik valami kijavitjak vagy majd megmondod hogy viselkedik es kitalaljuk miert...

Egy 32768Hz-es kristalyt kell tenni a Timer1 labaira, es elmeletileg megy a dolog. Most nem volt kedvem emiatt felrakni C forditot, de ebbol talan nyerhetsz otleteket hogyan kellene megvalositani. Ne ijedj meg az assembly utasitasoktol, nem olyan bonyolultt az.

Az alapja, hogy a 16 bites timer1 a 32768 kvartzcal ugye 2mp-es megszakitasokat fog eredmenyezni, ezert 58mp-ig szamolunk el (58/2 azaz 29-ig). Innen mindig bebillentjuk a timer1 legfelso bitjet, ezert innen mar csak 1mp-et fog varni legkozelebbig, ahol ugye mar 59. masodpercnel tart az ember, ott rele be, es ismet 1mp-es varakozast allitunk be a timer1 legfelso bitjenek birizgalasaval. Aztan legkozelebbi megszakitaskor rele ki es minden kezdodik elolrol...
(#) cpumaster válasza trudnai hozzászólására (») Júl 22, 2008 /

Húha trudnai nemistudom mit mondhatnék...talán hogy köszönöm ez a legkevesebb ...látom nem csak én vagyok éjjeli bagoly...ha már fáradoztál vele akkor gyors meg is nézem bár az égető sem működik rendesen ma próbálgattam de egy LPT portos bss-ről való és 7407 helyett én 7404 et használtam de nemtudom h pontosan ez lehet a baja vagy csak még valami beállítás de mindent úgy állítottam ahogy ajánlotta hozzá az illető. Asszem uli tette föl de majd bogarászom...tudod ez a templomunk óráját fogja hajtani...pontosabban a szomszéd falujét és egy ablaktörlő motort vezérel...és ő pedig tekeri a nagy mutatókat. Sajna adott a motor és behalt a vezérlője amit mindig drágán javítottak nekik...én személyszerint a léptetőmotort használtam volna...ez ilyen lesz... Biztosan jól működik amit írtál már csak be kell égetnem meg tesztelni kell...mégegyszer köszönöm és hozza úgy az élet hogy meghálálhassam...
(#) Norberto válasza cpumaster hozzászólására (») Júl 22, 2008 /

Idézet:
„7407 helyett én 7404 et használtam”

Pedig nem mindegy...
(#) Sendi válasza lidi hozzászólására (») Júl 22, 2008 /

Helló Lidi.

Hidd el hogy nem a türelmeteket tesztelem. Én már nem vagyok 20 éves, soha sem tanultam ezeket, sok fogalommal sem vagyok tisztában (a fogalmat nem tudom mihez kötni). Sok száz oldalnyi irodalmat elolvastam, legalább 1 napi sikertelen próbálkozás után fordulok hozzátok. A környezetemben sajnos senki nem ért a PIC-hez.
Nagyra értékelem segítségeteket, sok holtpontonl átsegítettetek amiért köszönet NEKTEK.

De nem csak a húszéveseké a világ.

Köszönettel.
(#) Sendi válasza trudnai hozzászólására (») Júl 22, 2008 /

Helló Trudnai.

Köszönöm a türelmedet.

Lassan de kezd összeállni a kép.
A 3FF címen vagy van gyári érték, vagy nincs. (a 16F630-ban)
Ha van, akkor ott van a retlw és az érték.
Az én esetemben nincs ott (vagy már nincs ott) akkor lehet betenni, ahogy írtátok. (különben megáll)
Én a gyári calibrácíós értéket szerettem volna betölteni, hogy ne kelljen játszani vele.

Ha nincs ott akkor nem erőltetem.
Próbáltam a PICKIT2-vel. (amit írtok mindent kipróbálok)
De nekem úgy tünik, hogy Ő nem kalkulál, csak az általam beadott értéket beírja 3FF címre.

Ha tévednék, elnézést.

Köszönöm neked: Sendi
(#) szilva válasza Sendi hozzászólására (») Júl 22, 2008 /

Szia!

Valószínűleg ott beszélünk el egymás mellett, hogy Te az utolsó memóriacímre mindig kalibrációs értéket írsz (ez van a fejedben), holott oda nem egy érték kell (ami ugye ennél a PIC-nél egy 14 bites bináris szám lenne), hanem egy RETLW utasítás kódja (ennek az utasításnak a kódja tartalmaz egy értéket is, ez lesz majd a kalibrációs konstans).

A "CALL 0x3FF" utasítással nem egyszerűen előveszed a 0x3FF címen lévő értéket, hanem erre a címre adod a vezérlést, szubrutinívásként. Ha itt nem egy szubrutinból visszatérő (RETURN vagy RETLW) utasítás van, akkor nem fog visszatérni a CALL utáni utasításhoz az utasításvégrehajtás (hanem majd átfordul a programszámláló és kezdi a 0-s címtől újra a végrehajtást).

A 0x3FF-re elhelyezett RETLW utasítás betölt egy konstanst a W-be, mielőtt visszatér a szubrutinból, így a W-ben visszakapott értéket használhatjuk az OSCCAL regiszterbe töltendő kalibrációs értékként. Azt figyelembe kell venni a RETLW által visszaadandó értéknél, hogy az OSCCAL regiszternek csak a felső 6 bitje számít.

Remélem, azért kezd tisztulni a kép.
(#) Sendi válasza szilva hozzászólására (») Júl 22, 2008 /

Helló Szilva.

Igen most már értem. Ebből következik a kérdésem (feltéve hogy értelmes) hogyan lehet egy adott címre valamilyen utasítást és konstanst elhelyezni, mert amit MPi-c írt:
"Igy tudod a programodban megoldani

org 0x03ff
dt 0bxxxxxx00 (Az x-ek helyén persze a szükséges biteket bekapcsolod).

A dt egy adatdirektíva táblázatot generál RETLW utasításokból."

Ez memória túlcímzési hibát jelez.

Köszönöm a türelmedet.
(#) trudnai válasza Sendi hozzászólására (») Júl 22, 2008 /

Persze, hiszen ez lenne a fordito dolga, hogy ilyenekre figyelmeztessen. ugyanis ha tul nagy lenne a kod, akkor felul irnad ezt az erteket ami ugye nem lenne jo. Ezert ez hiba... Ezert kell a PicKit2-ben beallitani ezt az erteket...
(#) MPi-c válasza Sendi hozzászólására (») Júl 22, 2008 /

Szerintem csak figyelmeztetést ad, nem hibajelzést, de azért, mert a bináris szám formátumát hibásan adtam meg neked.
0bxxxxxx00 helyett b'xxxxxx00' Ha ebben a formátumban írod már menni fog.
Bocs!

Na, behoztam a PicKit2-met, radugtam egy 12F675-osre es gyonyoruen bekapibralja a PIC-et (kicsit mas erteket hozott ki mint a gyari volt)

Le kell toltened a legujabb PicKit2 szoftrvert, es fel kell telepitened es azzal csinald. Itt vannak a kozvetlen letolto linkek. Ha van .NET keretrendszer mar a gepeden akkor az elso linket toltsd le az gyorsabb (kb 3MB) , a masodik tartalmazza a .NET installalot is (az kb 30MB).

PicKit2 2.52

PicKit2 2.52 + .NET

Az elso kepen lathatod a menut amit meg kell hivnod. A masodik csak mutatom, hogy a manualisnal beirhatsz egy erteket, de akkor RETLW utasitas teljes HEX kodjat kell beirnod, nem egy akarmilyen szamot! Es lehetoleg ezt a DT-s dolgot meg manualis allitgatast keruldd el, az automata generalonak mennie kell!

Sok Sikert,
Tamas
(#) Sendi válasza trudnai hozzászólására (») Júl 22, 2008 /

Helló Trudnai, helló MPi-c.

Köszönöm a részletes leírást, már indulok is. (hajat már nem moshatok)

Köszönettel
(#) Sendi válasza Sendi hozzászólására (») Júl 22, 2008 /

Helló Trudnai.

Letöltöttem, feltelepítettem. Kikalkulálja az OSCCAL értékét, be is írja a helyére.
Minden rendben, majdnem.

Akár a PICKIT2-t akár az MPLAB-t indítom el a programozó OS-t frissíteni akarja. Tedd, mondom én. Frissit, minden redben, dolgozik.

De ha újra indítom a Pickit2-t vagy az MPLAB-t, újra frissíti a szoftvert, és ezt teszi minden indításnál.
Nem tárolja el?

Köszönettel.

Orulok, hogy sikerult! Nekem sem sikerult elsore a firmware frissites, de ekkor piros hatter alapon kiirja hogy nem sikerult, amugy pedig zold hatterrel, hogy sikerult... Amikor nem sikerult nekem nem is engedte, hogy hasznaljam a PicKit2-t amig manualisan nem raktam fel a fw-t (Tools menu legaljan a "Download PICkit2 Operating System" - utana kerdezi melyik file-t, de az alapertelmezett mar ott kell legyen es csak le kell ok-zni). Kozben lehet szorakozik a Win, hogy Uj Hardvert Talalt... nem kell foglalkozni vele, kiveve, hogy en meg szoktam varni amig megnyugszik es csak utana veszem hasznalatba az eszkozt mikor mar minden sarga buborek eltunik...
(#) szilva válasza Sendi hozzászólására (») Júl 22, 2008 /

Ez abból is adódhat, hogy az MPLAB más firmware-ről tud, mint legutolsó, mint amiről a PK2 saját progija.

A feltelepített PK2 progi alábbi könyvtárában nézd meg, milyen hex-ek vannak:

c:\Program Files\Microchip\PICkit 2 v2\

Nálam itt jelenleg a PK2V023100.hex van csak (a nevéből kiolvasható, hogy ez a 2.31.00 verziójú). Valószínűlef Nálad egy ennél újabb verziójú van, amit a legújabb PK2 progi hozott magával.

Az MPLAB is hoz magával PK2 firmware-t, amit az alábbi helyen tárol:

c:\Program Files\Microchip\MPLAB IDE\PICkit 2\

Itt több hex is van, nálam itt a legutolsó PK2 firmware a PK2V023001.hex (2.30.01 verzió).

Ahogy tapasztaltam (a 7-es sorozatú MPLAB-oknál, most a 8.14 van fent, az ezt nem csinálja), az MPLAB nem nézi, hogy újabb firmware van-e a PK2-ben, mint az általa ismert legutolsó, csak azt, hogy eltér-e. Ha eltér, akkor meg frissít. Aztán a PK2 progija meg megint "réginek" látja és amiatt frissít. Szóval érdemes a PK2 által hozott legutolsó hex-et egyszerűen átmásolni az MPLAB könyvtárába is, akkor meg fognak nyugodni.
(#) Sendi válasza szilva hozzászólására (») Júl 22, 2008 /

Helló Trudnai, helló Szilva.

Ez olyan mint MI. Tökéletes.

A PICKIT2 verziója: PK2V023200
Az MPLAB verziója: PK2V022000

Most mindkettő az újabb, és így tökéletes.

Köszönettel
(#) lidi hozzászólása Júl 22, 2008 /

Hú srácok ezt nem fogjátok elhinni.

Segítek valakinek pár napja msn-en pic-el kapcsolatban, és kis távsegítséggel 0 -ról indulva megépített egy égetőt sikeresen. Be is lett égetve vele a pic, vissza is lett ellenőrizve, azután tesztelnénk az áramkörben, de nem megy. És akkor derült ki, hogy úgy rakta össze az illető a cuccokat, hogy a tranyók bekötéséről lövése se volt, csak kb-ra gondolta szerintem hogy a középső láb a bázis.

Szóval, szidja itt sok ember a JDM -et, de még neki is sikerült működőképesre összeraknia Ki tudja valaki számolni hogy mennyi esélye volt erre ?
(#) trudnai válasza lidi hozzászólására (») Júl 22, 2008 /

Na, vegre egy jo hir, hogy ilyen hamar belerazodik valaki Az illeto amugy irogat ide?

A JDM-mel a fo problema nem az, hogy 3 betu a neve es 5 alkatresz kell hozza hanem, hogy ha a gepen nincs megfelelo soros port akkor vacakul mukodik. Ez a soros port tapellatasra is vonatkozik, amit modositott JDM-eknel mar kulso tapellatasrol megoldanak, de az RTS/CTS vonalak birizgalhatosagara is gondolok - pl sok olcso USB-RS232 -nel ez nem mukodik vagy nem kielegitoen mukodik. Es az ujabb notebookokban levo ExpressCard -ban is mar nem a PCI-re hanem az USB-re dolgoznak, ugyogy ugyanaz a problema... Aztan jonnek a kerdesek, hogy "epitettem egy JDM-et es nem megy mi a baja", mig egy olcso PicKit2 pogramozoval vagy akar egy utanepitessel joval kevesebb a gond - max annyi hogy hol es hogyan kell a felul irt OSCCAL-t vissza allitani.
(#) lidi válasza trudnai hozzászólására (») Júl 22, 2008 /

Igen, ezeket a lehetőségeket említettem neki. De szerintem ezek eléggé kivételek, kevesen fejlesztünk szerintem otthon laptopról. Nekem eddig minden asztali gépemen működött. És ha mégsem megy, akkor se veszít sokat az ember, gyakorolta a forrasztást, aztán majdcsak felhasználja valahová azt a 2 tranzisztort Kezdők szerintem nagyobb sikerrel tudják ezt utánépíteni, mint egy pickit2 -t. Persze azért nekem is van már gyári pickitem, karácsonyra kértem. Pont akkor persze nem volt akciós. Ahogy néztem, mert elővettem énis a próba kedvéért az öreg jdm-et, sikerült is megint felülvágni az osccal-t, de ez még úgysem kritikus alkalmazás még, majd ha eljut odáig hogy ez fontos lesz, majd megkeresem neki ezt a topicot. Amúgy ír ide, és megkérdeztem tőle hogy leírhatom-e a story-t.
(#) trudnai válasza lidi hozzászólására (») Júl 23, 2008 /

Jo hat a legelso egetom is valami soros portos volt es azon sincs kulon kontroller az irashoz, tehat valami JDM szerunek kell lennie. De az gyari volt, valami Wellerman, belga ceg, meg egybe volt epitva a demo boarddal es kulso tapos volt. Hehe megtalaltam, igy nez ki:

Kép: Hivatkozás

Vagy nagyban itt van ha valakit erdekel.

De ezzel nem sokszor irkaltam, nemsokkal ra megjott a PicKit2-m es azota is azt hasznalom, azota mar at is alakitottam a Microchip-es leirasok alapjan (mint egy piros gombos lenne elektronikailag csak a gombot nem csereltem le benne).
(#) lidi hozzászólása Júl 23, 2008 /

Tegnap azon gondolkodtam hogyan lehetne meghatározni hogy mennyire van kihasználva a pic. Vagyis hogy mennyi ideje marad még a megszakítások végrehajtása között más feladatokra. Írtam egy progamot, ami semmi mást nem csinál, csak egy 4 byte-os unsigned long értékét növeli eggyesével. Ezt szimulátorban futtatva, 10mp alatt 5000000-ig jutott el.

Namost van egy komplexebb program amin dolgozom, sok megszakítás, lcd vezérlés, sorosport, stb, és oda is beraktam a fő program loop-ba. Ott 10mp alatt 491764
-ig jutott. Ez most azt jelentené, hogy már csak kb 10%-nyi szabad ideje van ? Merthogy a többi időben nem növeli a számlálómat. Vagy van-e más öteletetek arra, hogy hogyan lehetne kimutatni azt, hogyha sikerül optimalizálni a kódon.

(#) trudnai válasza lidi hozzászólására (») Júl 23, 2008 /

Az MPLAB-ban (assemblerben persze) en ugy szoktam, hogy van a debugger menuben egy profiler. Az utasitasokra lebontva mondja meg melyik utasitas helyszor hajtodott vegre. Ez onmagaban meg nem segit, de ilyenkor kinezem (ha nem tudom mar eleve, mivel ugyis asm-ben programozok) szoval kinezem leyik utasitasok nincsenek hasznalva. Ezeket az utasitasokat beteszem helyekre (pl. LCD kezelo, soros porti isr stb) es akkor azt meg tudom igy nezni hanyszor kapott az adott rutin vezerlest (hit counter).

Eltoltott idore free run timert hasznalnek, es csinalnek ket makrot. Az egyik rutin belepesekor nullazza a timert, a masik pedig a vegen a timert hozza adja az adott rutin szamlalojahoz. ISR eseteben nylilvanvaloan a fo program szamlalojahoz torteno hozza adast az ISR elejen kell megtenni, es a legvegen ISR-bol torteno kilepes elott nullazni (hogy ismet a fo program idohasznalatat merje). A makrok pedig nyilvan DEBUG es RELEASE modu forditasoktol fuggoen vagy bekerulnek a kodba vagy nem. Ezt meg is lehet fejelni azzal, hogy adott idokozonkent vagy gomb nyomasra az ember kiirja a tartalmat EEPROM-ba igy egy celaramkorben valos korulmenyek kozott is lehet kimutatasokat nyerni.
(#) cpumaster hozzászólása Júl 23, 2008 /

Hello Trudnai!
Kicseréltem az égetőmben a 7404-est arra ainek kellett volna is h benne legyen 7407. Most indulásnál is látszott már a ledekből h ez egy alap probléma volt korábban. Be volt kapcsolva betettem a pic16F628-at kigyulladt a led ami jelzi h bennevan a pic. Beléptem az ic-prog-ba olvastam egyet belőle de az első sor első 4es csoportjában nem 3FFF volt hanem minden írás után más van itt de a többi nem változik...és persze írásnál az a hiba a sok 0-val. A beállításokat követtem ahogy írták ehhez az égetőhöz. Lehet az probléma hogy és csak 12V-ot adtam az égetőnek? Mert ez már egy megszűrt és stabilizált 12V. Persze az égetőn mivel külső tápos van mégegy ilyen diódahíd meg szűrőkondi meg 2db stabkocka is de olvastam ilyet hogy a 12es stabi után 13.5Vot mérnek. De emellett azt írta az illető h mehet sz.gép tápjáról is. Most nemtudom ez az utolsó amire gondolok h baj lehet...
(#) trudnai válasza cpumaster hozzászólására (») Júl 23, 2008 /

Szia cpumaster,

Persze, hogy nem mindegy, ket mas funkcioju IC ez, miert is mukodne? Olyan mintha egy diesel mozdonyra rakotned az aramot es nezed nem forgatja meg a motort - utana meg keresed melyik henger sult be, pedig csak mast tettel bele... 7404 hex inverter a 7407 meg buffer driver ha jol tevedek.

Megmondom oszinten nem tudom mi van nalad, meregetni kellene, hogy milyen feszultsegek vannak, asszem van valami diagnosztika is amikkel a PGD PGC-t lehet lemerni de ezt azt hiszem masok jobban tudjak nalam

12V-os stab kockabol kijohet 13.5 ha pl van a kozepso laba "alatt" ket dioda sorba kotve, ami 2x750mV-tal megemeli a szintet...
(#) potyo válasza cpumaster hozzászólására (») Júl 23, 2008 /

Vajon ha 12V-ot adsz a bemenetére, akkor ott, ahol a stabkocka után 13V-ot kellene kapni, te ott kaphatsz-e 13V-ot?

Már neharagudj, de ha egyszer meg van adva, hogy milyen alkatrészekből kell az égetőt összerakni, és milyen feszültségeket kell adni neki, akkor anélkül, hogy értenéd és átlátnád az egésznek a működését, miért használsz más alkatrészeket és feszültségeket?
(#) cpumaster hozzászólása Júl 23, 2008 /

Igen a 7407 az buffer és nem invertál. Csak én nem néztem utánna a boltos meg aztmondta a 07est a 04 helyettesíti.
Igen sejthettem volna igazad van hogy 12-ből soha nem lesz 13.5. Ahogy írtad sorba van kötve vele 2 diófa. így már minden világos. Még nem mértem de érdekes a dolog mivel írtam h a kezdő sorban ic-progban ha egy hexet próbállok beégetni akkor h00000000 hibaüzenet. Ha visszaolvasom a pic-t akk az első az nem 3FFF hanem valami más. Nemtudom lehet é olyat de én fogtam átírtam 3FFF -re és rámentem az égetésre...itt nem írt semmit ki aztán visszaolvasásra mentem de akkor jó volt maradt a 3FFF. És ProPic 2 -t állítottam hardwarenak amit írt aki feltette az áramkört de nemtom miért nem megy. Mondom ez így lehet hülyeség de mindenesetre előbb mérek akkor hogy milyen feszkók jönnem ki mert cseréltem tápot egy 24Vosra ami váltófesz.
Következő: »»   250 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem