Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Csak manuálisan, de a 2550-est sem ismerte fel, mégis megírta. Lehet ez lesz a baj?
Az akkor nem jó! Fel kell ismerje, mert különben valami kehe van!
Az mplab is valamilyen hibaüzit irt ki, hogy nem jó valami ID, meg ijesmi. Akkor lehet mégsem jó az égető?
Gondolom a PGC és PGD szálakon jön az információ a 628-asból, máshol nem lehet hiba nem? Inkább a PGD nem?
Idézet: „ijesmi” Ez fájt! Idézet: „Az mplab is valamilyen hibaüzit irt ki” De most a saját programjával használod, ugye? Meg kéne nézni, hogy miért nem ismeri fel, mert addig nem lesz jó szerintem. De bevallom nincs ötletem jelenleg, talán a többieknek lesz.
Jajj elfelejtettem hogy a J betűre allergiás vagy bocsánat, jobban figyelek! Egyszer már kaptam érte.
A sajátjával használom, igen. Még egy dolog, lefutattam a Troubleshootot, namost itt a PGC PGD szálakat is lehet kapcsolgatni, Low(GND) High (Vdd) ezek szerint ha high -re teszem, itt tápfesznek kell lennie? Azaz 5V-nak? Mert itt 2,4-et mérek.
Nem mindegyikre, csak az ilyen, olyanra, mert azt csak direkt lehet rosszul írni!
Bizony ott 4,5V-nak kéne lenni minimum! Keresgélj, hogy mi okból olyan kevés a fesz!
Na ez magyon érdekes, áttettem a másik 2550-est ami fel van programozva, ennek már a PGC-n kijön az 5V a troubleshoot futtatásnál, de a PGD-n csak 1,8V . Szerintem itt lesz a baj. Mindkettő 2550-esen ugyanaz a Firmware van, az egyiken PGC,PGD-2,4V, a másikon 5V,1,8V
- Na ezt magyarázza el valaki. Szerintem itt valami nagyon nem jó. Idézet: „elfelejtettem hogy a J betűre allergiás vagy” Az az igazság, nem csak ő... de ha mindenkitől kérdezősködnénk ebben a kérdésben, igencsak durva számok jönnének ki, hogy hányan allergiások az ilyenekre!
Ahham, szerintem rájöttem mi a baj, nem jó a 628-as, mert ha lehuzom a pickitről, akkor gyönyörűen ott van a tápfesz a PGC PGd-lábakon, mármint a pickit2-n, amint rádugom elmegy a PGD 0,8-1V közé. És jó lábra csatlakozik , ez biztos.
Ha a másik 2550 esre kötöd, akkor megvan a PGD-n a fesz?
Igen, ha le van húzva a 628-as, akkor mindkét 2550-essel ott van a 4,70V illetve most vettem észre , ha rajtahagyom a troubleshot közben High.en a PGD-t akkor kicsit melegszik a 2550. De ez is csak akkor ha rajta van a 628-as és ugye igy elmegy a fesz. Tehát szerintem zárlatos a 628. Ez elképzelhető?
Igen elképzelhető, de én azt kérdeztem, hogy ha a PK2-re csatlakoztatod a 2550-et, akkor felismeri-e és rendben van-e a PGD?
Tegnap amikor programoztam nem ismerte fel, akármit nyomtam neki, de a PGD rendben volt és sikerült felprogramoznom is. Ez biztos mert szilvával javitottuk a kütyüt és végigmentem a troubleshooton, és pont a 2550-es volt rákötve. Minden rendben volt, Vpp, Vdd, pgd és a pgc-is rendben volt.
Most is csak azt tudom mondani, hogy fel kellene ismerje! Egyébként meg nem kell mindenfélét nyomkodni, csak a Device Family/PIC18F menüpontot.
Nekem eddig mindig mindent felismert, neked is ezt kéne tegye, mert ellenkező esetben nem jó valami!
No, most egy kicsit itt a mobilnettel
Tegnap mondtam, hogy talán a 15-20 centis vezetékek a PIC-ig elég hosszúak. Azt lerövidítetted már? Aztán meg a PIC Vdd és Vss lába közé 47-100nF közötti hidegítést illik tenni, ezt próbáltad? Ahogy watt is írta, a PIC-eket fel kellene ismernie a cuccnak. A PGD és PGC lábakon ez a feszültségesés nem normális. Ha már a 4k7-tel volt az a kavar, a soros, a 2550 és a PK2 kimenetei közt lévő 33 ohm-okat megmérted? Mert szvsz az az egyetlen, ami a jel útjában van, és ha azon ekkora feszültség esik, akkor a kimeneten komoly terhelés van. Illetve jó PIC esetén a 33 ohmon semmiképp nem eshet ekkora feszültség, ha mágis, akkor gyanús, hogy az nem 33 ohm. Ja és még annyi, hogy a Vdd-vel sorban lévő Schottky-t esetleg rövidzárral érdemes helyettesíteni, ha épp határon lenne a Vdd a programozáskor a rajta eső feszültség miatt. Bár nem hiszem, hogy a Te esetedben ez lenne a helyzet.
Az, hogy nehany PIC-nel esetleg sikerul 2..4V-tal programozni nem jelenti azt az osszesnel lehet - ezek le vannak irva a programozo manualokban. Ugyanigy a vezetek kapacitasa is kozre jatszhat igy a hosszu vezetek semmikepp sem jo.
Nekem lenne egy olyen gyanum is, hogy a 33ohm es a 4k7 lehuzok kozul valamelyik nem annyi - tehat pl a 33ohm helyett 3k3-at adtak neked, es azt ugyanugy nem ellenorizted le mint azt a 470k-sat.... es akkor ugye a 3k3/4k7 mar egy fesz osztokent mukodik ami megmagyarazna az alacsony feszultseget, raadasul viszonylag nagy impednanciat ad ami megint nem egeszseges. En 4.7V mellett ezzel a fesz osztoval 2.7V-ot szaolok, de 5%-os ellenallasokkal lehet ez talan 2.4V is...
Ha 16F-el van dolgom akkor is a device family 18F-et kell nyomjam?Szerintem a pic- lesz a rossz.
Szia.
Persze ,hogy kipróbáltam amiket mondtál, de nem vezetett eredményre, az ellenállásokat megmértem, sőt a tegnapiból okulva átnéztem az összes ellenállást, találtam is még kettő 47K-at aminek 4K7 nek kellene lenni, de ezeket javitottam és csak utánna irtam a fórumba,hogy nem sikerül felprogizni a 628-ast. Ha rádugom és nyomok egy troubleshootot, akkor teéjesen ugy viselkedik mintha a PGD-n rövidzár lenne amikor kicsit High-en hagyom a PGD-t, ha lehuzom a 628-ast akkor máris megjön az Vdd, de amint visszalököm rá elmegy. Ezért gondoltam hogy zárlatos lehet. Apropó, 628-asod nincs véletlen
Biztos ,hogy jók a lehúzók, erre nyakam merem tenni, a 4K7 ből tanulva nemegyszer átnéztem őket, minden alkatrész a helyén és minden jónak tünik. Csak arra tudok gondolni, hogy rossz a 628, a fentiekben leirtak miatt.
Újra megpróbáltam rákötni a kimenetre a 2550-est, de őt sem ismeri fel,hiába böködtem a 18F family-t,viszont mindem más remekül működik, olvassa, irja, törli, megint irja, minden szuper, sőt, a troubleshootban a PGC-PGD vizsgálat során is megvan a Vdd rendesen, így már tényleg nem tudok mire gondolni csakhogy a 628-as a rossz.
Adj tápot a 628-ra, és műszerrel mérd le az ellenállását a PGD lábának a gnd felé. Ha nem végtelent mutat, akkor zárlatos a láb.
Adtam neki tápfeszt, és megmértem a PGD-GND lábakon 53ohm-ot mértem, tehát rossz a PIC. Szuper. Vehetek egy másikat. Csak azt nem értem mitől ment tönkre? Ez már örök talány marad.
Köszönöm a segítséget neked is és a többieknek is.
Helló Mindenki.
Hát sajnos én még mindig OSCCAL-lozok. A programom fut. Ha ezt írom be a fő prg.be: banksel OSCCAL movlw B'11111100' movwf OSCCAL akkor is fut de ha ezt írom be, banksel OSCCAL call 3FF movwf OSCCAL akkor el sem indul a program. (szerintem nem megy a belső órajel) Köszönettel
Az órajelet a negyed-frekvenciának a kiléptetésével tudod ellenőrizni, erről már volt szó korábban. Honnan tudod, hogy semmi nem megy? Amit írtál, az alapján csak az látszik, hogy talán nem RETLW utasítás van a 0x3FF címen.
Helló Kobold.
A 3FF címen ez van: opcode: 3FFF ADDLW 0xFF A frekit tudom mérni, kb 1 MHZ, de az áramkör meg se nyekken. Ez egy ledes futófény szerűség. A konstans betöltés után megy e futófény. de természetesen hibásan, mivel át lett állítva a OscOUT láb. Köszönettel
Szia Sendi!
RETLW nem ADDLW Igy tudod a programodban megoldani org 0x03ff dt 0bxxxxxx00 (Az x-ek helyén persze a szükséges biteket bekapcsolod). A dt egy adatdirektíva táblázatot generál RETLW utasításokból. |
Bejelentkezés
Hirdetés |