Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok!
A képen látható kondit mivel tudom ki váltani? Ruszki fúróba volt benne
Sziasztok!
Meg tudnátok mondani, hogy a két csatolt kapcsolás közül melyiken helyes a 74HC04 inverter bekötése és hogy egyáltalán van-e lényegi különbség közöttük? Ha jól látom az egyiken a jobb oldal kapja az invertált jelet, a másikon pedig a bal. Van ennek jelentősége a gyakorlatban? Másik kérdésem a digitális és az analóg tápra vonatkozna: tervem szerint a CS8412 és a 74HC04 kap egy külön 7805 feszültségszabályzót, a két PCM56P pedig egy külön 7805-7905 párost (egy darab két szekunderes trafóról táplálva az egészet). Itt a digitális és analóg tápot hogyan kell pontosan szétválasztanom? Elegendő, ha a feszültségszabályzótól kezdve külön úton viszem a digitális és az analóg tápágakat és később már nem közösítem őket sehol sem, vagy ennél jobban szét kell őket választanom?
Vagy ilyenre, ez 47 nF 310V AC Bővebben: Link
Hova volt kötve? Nagy valószínűséggel zavarszűrő, akkor is működni fog, ha nem raksz be helyette semmit, legfeljebb jobban zavarja a körzetében a rádiózást.
Nagyon köszönöm az infókat. Végig tanulmanyozom.
Ismét köszi.
Azt nem tudom mert már mokolták a gépet sajnos de van egy sejrésem hogy a párhuzamosan a kapcsolóval
Sziasztok!
Egy kis segítségre lenne szükségem! Olyan szakit keresek, aki tud 3 fázisú váltó feszültségre teljesítményt számolni. Létezik ilyen emberke itt a fórumon? ![]() Ez lenne a kérdésem: https://drive.google.com/file/d/1amUCEnmTEXXEegfoxEDoI-2GtyUUZppf/v...haring A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2023
Elég egyszerű, gyök3xUxIxcosfi, ellenállláson cosfi az 1, mivel szimmetrikus, a teljesítmény is szimmetrikusan oszlik el.
Áram az ugye lenne P=IxIxR, de 2 fűtőelem sorban nem lesz már 1500W-os mondjuk, szóval annál kevesebb, úgy számolj 2 fázis között 192.4ohm van és arra az áramot. A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2023
Szia! A " szamár" képlet (bocs ezt így hívják ) Amit letakarsz , azt számolod
U -------- I x R 1 fázisú teljesítmény P= U x I x ( cos fi, induktív terhelésnél mindig kisebb mint 1 ) 3 fázisú teljesítmény = négyzetgyök 3 /1,71/ x U x I x cos fi /Ohm-s terhelés , itt 1 / bocs a karaktereket nem tudom hogy kell ide varázsolni U = feszültség /itt 380 V / I = áramerősség >>>> I = 380 V / 192,4 Ohm = 1,975 A R = ellenállás / itt 2 x 96,2 Ohm / = 192,4 Ohm P = teljesítmény >>>>>> P = U x I = 380 x 1,975 A = 750 W Mindig 2 fázis között R-S , R-T , S-T ennyi a teljesítmény A háromfázisú teljesítmény ebben a kapcsolásban : 1,71 x 380 x 1,975 x 1 = 1283,355 W Csak zárójelben jegyzem meg , ha ez iskolai példa akkor rendben van , ha megvalósításra kell a számolás, akkor felesleges sorbakötni ennyi fűtőbetétet, szerintem. De lehet 50% - 100% teljesítményszabályzást csinálni.....
Köszönöm szépen!
Végre valaki aki tudott segíteni!
Csak érdeklődve kérdezném meg, manapság már nem 400V -al kéne számolni?
![]()
Remélem 50 év távlatából jól emlékszem a képletekre ......
De lehet azzal is, kicsit emelkedik a teljesítmény. Én még a régi beidegződés szerinti értékkel számolok , mert a 400 V nincs meg mindig a "konnektorban"
Az igaz, én is inkább csak azért kérdeztem, mert ha házi feladat, akkor talán érdemes figyelembe venni a hivatalos (elméleti) feszültséget ha jól sejtem. Bár ezt majd elektromos eldönti.
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2023
Köszönöm neked is a segítségedet!
Sziasztok!
Régebben csináltam egy Rádiótechnika újság alapján egy diszkó villogó stroboszkópot. Az ú alakú csővel, meg a 10uf-es kondikkal nem volt túl nagy a fényerő, ezért raktam bele egy csavart csövet, meg nagyobb kondenzátorokat, nagyobb teljesítményű és kisebb ellenállásokat. Így nagyobbat villan ugyan, de lassú lett. Segítene ezen, ha a nagyobb kondit több kisebb kondiból raknám össze párhuzamosan?
Gondolom volt ott ellenállás is ami töltötte a kondit. Ha a kondi értékét növeled(mindegy hány darab, a méret a lényeg
![]()
Valami mintha sántítana itt ...
Ha két fázis közé bekötöm a két fűtőbetétet akkor azokon 750W lesz ... Ha ezt még kétszer megteszem akkor nem 2250W lesz? Idézet: „A háromfázisú teljesítmény ebben a kapcsolásban : 1,71 x 380 x 1,975 x 1 = 1283,355 W” Nem a csillagpontos bekötésnél van ez a képlet?
A csillagpontnál is 2 fázis között van az ellenállás. Ha a csillagpontra nulla kerül , akkor változik a matek.
A példában 380 (400 ) V-t kap a 2 ellenállás , amik önmagukban 380 (400)V-ra vannak méretezve , mivel a kettő sorba van kötve ezért 1 betétre csak a fele feszültség jut.
Ami itt becsapós, a fűtőbetétek adatai.
Plusz a 3 fázisú rendszer sajátossága, nem lehet 3-al beszorozni a két fázis közé kapcsolt teljesítményt. Sajnos nem tudok ide berakni jelleggörbét, azon jól látható lenne a miért. Amit rosszul írtam gyök 3 az nem 1,71 hanem 1,73 ..... A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2023
Az általad megadott képlet P = 1.73 * U * I * cos fi helyesen
P = gyok(3) * Uvonali * Ivonali * cos(fi) vagy lehet így is: P = 3 * Ufazis * Ifazis * cos(fi) Ahol a gyok(3) = 1.73 Ohmos terhelésnél cos(fi) = 1 Te az alábbiak szerint számoltál: Uvonali = 380V Ifázis = 1,975 A Ezt a két adatot irtad be a képletbe, ahol Ivonali helyett I fázis árammal számoltál, ez okozza a hibás eredményt. Ebbe a képletbe az Ivonali-t kellett volna behelyettesíteni, ami a betáplálás felől befolyó áram értéke. Ennél a szimetrikus terhelésnél az Ivonali pont gyok(3) * Ifazis, azaz 3,42A, ezt behelyettesítve P = 1.73 * 380 * 3,42 * 1 = 2248W De itt sokkal egyszerübb a két-két fázis közötti teljesítményt kiszámolni, majd szorozni hárommal, azaz a második képletet használni: P = 3 * Ufazis * Ifazis * cos(fi) Ufazis = 380V (Figyelem, nem elírás, ez a feszültség jut deltában a 3-ból egy fázis fogyasztóra, csillagban ez 220V lenne.) Ifázis = 1,975 A (csillagban ez megegyezik az Ivonalival, deltában szimetrikus terhelés esetén Ivonali / gyok(3)) P = 3 * 380V * 1,975 A * 1 = 2251W A kettő eredmény csak a számítási pontatlanság miatt nem azonos. A képletben 380V-tal számoltam, de ma már 400V-tal kellene, csak azért, hogy egyezzenek az adatok a te számításaiddal.
Nálad a két pont ! Hiába na ! 50 év után kissé poros a memória
![]()
Akkor, ha jól értem, nem az a probléma, hogy a nagyobb kondi lassabban tud töltődni, mint több párhuzamosan kötött eredő kapacitásban megegyező kondenzátor, hanem az, hogy az ellenállásokon nem tud annyi áram átfolyni, amennyi a kondenzátor feltöltéséhez kellene!?
Ha nincs teljesen feltöltve a kondenzátor, akkor el sem tudja villantani a csövet? Ez az alap panel, majd ha lesz időm, megnézem, mit buheráltam át rajta pontosan! Stroboszkóp
Az 555 szabályozza a villogási frekvenciát. Ha a cső nem villog a beállított frekvencia szerint, akkor lehet, hogy nincs meg a szükséges 650V a kondenzátorokon. Az ellenállások csökkentésével lehet csökkenteni a töltődési időt. Mivel ez most túl hosszú, néha néha kimarad egy-egy villanás, azért látod lassúnak. Magyarán a pufferkondiknak nincs ideje megfelelő feszültségre töltődni két impulzus közt. Feltéve, ha valóban csak a pufferkondenzátorok értékét növelted, és a hozzátartozó ellenállásokat csökkentetted,
és az időzítő RC tagját nem változtattad. UI.: A villanócsőnek van egy minimum feszültsége ami alatt nem villan, mert a két fegyverzet közt nincs meg a megfelelő feszültség, hogy átugorjon a "szikra". A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2023
Haegyformán vannak terhelve a fázisok akkor teljesen mindegy hogy a csillagpontra rá van-e kötve a nulla vagy nincs ... azon ugyan akkora feszültség van ( azaz nincs!
![]() Csillag bekötésnél két fázis között két ellenállás van "sorba", de mások a fázis viszonyok rajtuk, ezért nem fele feszültség jut rájuk.
Sziasztok!
Van 4db power ledem hűtőcsillaggal szerelve ami 1w és 2.85-3.85v üzemi feszültségről működik és 350mA. Van egy 15v és 0.4 A táp amiről szeretném üzemeltetni. Kérdésem hogy sorba kötve működhet gond nélkül,vagy kell még egy ellenállást beiktatni? Köszönöm a választ.
Szinre biztos, hogy kell védőellenállás. A táp sem biztos, hogy 15V-ot ad le. A legjobb egy350 mA-es egyszerű áramgenerátor.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |