Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Főzőlap javítása - érintőgombok
Lapozás: OK   1 / 1
(#) em hozzászólása Ápr 3, 2023 /
 
Egy BOSCH főzőlapot próbálok javítani. Nem indukciós, hagyományos. (PKE615Q02E) Egyik reggel arra ébredt, hogy eR22 hibakódot írt ki. Szétszedtem. Elkok rendben. Egy kerámia szűrőkondi csúnya, néhány másikon is volt valami fehéres, ezeket cseréltem. Forrasztásokat átnéztem. Valahol azt írták, hogy az er22 az érintőgombok hibájára utal: átvezet két gomb. Átnéztem ezt a részt is, semmi hibát nem láttam. Félvezetők rendben, a uc-t persze nem tudom tesztelni.
Lerajzoltam az érintőgombok kapcsolási rajzát. A uC egy tranzisztoron keresztül kb. 200/146khz-es négyszögjellel szaggat 8V tápot, és ezt a feszültséget minden érintőgomb megkapja. A kék csatornán az egyik képen látható, hogy a frekvenciát változtatjam, éppen egy váltás van elkapva.

Az érintőgombok egy-egy tranzisztorral kapcsolgatják a uC bemenetére ezt a feszültséget. A uC lábán ha nem érintem meg akkor kb 3V van, ha megérintem akkor 4- 5,4V van (tekintélyes 50Hz brumm miatt változik), de ez nem négyszögjel, hanem tiszta DC! Hova lett a négyszögjel? A kapcs rajzra bejelöltem hova van a kék és a sárga csatorna kötve.
Egyébként nem elegáns 8V-ot küldeni az 5V bemenetre és a uC védődiódájával korlátozni a feszültséget. Ezek a lábak ADC bemenetek, tehát a 3V-5V különbséget tudja mérni a uC.
Nem értem ennek a résznek hogyan kellene működnie?

Mind az 5 érintőgomb pontosan így viselkedik. Az érintőgombok egyébként működnek a uC fele, bekapcsolás után csak egy led villog, bármelyiket megnyomva lép a hibakódba egy idő után, mely most már nem er22 hanem EEEE. Egyszer pár másodpercre jó lett, és a biztonsági relé meghúzott. Többet nem sikerült reprodukálni.

Érdekel a magyarázatotok, hogyan működik ez az érintőgombos rendszer, de az is, hogy még milyen ötletetek van a javításra.
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2023
(#) bbalazs_ válasza em hozzászólására (») Ápr 3, 2023 /
 
Az error kódokkal kellene kezdeni:
Bővebben: Link
(#) em válasza bbalazs_ hozzászólására (») Ápr 3, 2023 /
 
A linkelt forrásnál te látod az er22 vagy az EEEE kódokat? Én nem. Konkrétan mi a javaslatod, mit kéne tenni?
(#) bbalazs_ válasza em hozzászólására (») Ápr 3, 2023 /
 
Nem látom. De ez google első találat volt - lehet, neked jobban menne, ha több időt fordítanál rá. Én elsőként arra gyanakodom, hogy valami közvetlenül a bekapcs utáni ellenőrzésnél nem tetszik neki, elkezdeném lehuzogatni a dolgokat, amíg valami értelmezhető hibakódot kapok.
(#) elactrofan válasza em hozzászólására (») Ápr 3, 2023 /
 
Szia!
Bővebben: Link

Véleményem szerint a gombsort cserélni szükséges
(#) em válasza elactrofan hozzászólására (») Ápr 3, 2023 /
 
Szia! Köszönöm, ezt a hibakód magyarázatot találtam meg én is, erről írtam. Olyan hogy gombsor gyakorlatilag nincs.
Itt egy kép a belsejéről. Van egy hosszúkás panel, azon a tápegység van és a relék. Ehhez csatlakozik a vezérlő panel középen a uC és láthatóak az érintőgombok. Van rajtuk egy fekete szivacs, ez biztosítja a kapcsolatot az üveg felülettel. A "gombok" csak a nyákon kialakított felületek. Ezek nem tudnak elromlani. Szennyeződés, átvezetés nincs. Itt nincs mit cserélni, legfeljebb az egész panelt, amit szeretnék elkerülni (és nem is biztos, hogy lehet kapni.)
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2023
(#) elactrofan válasza em hozzászólására (») Ápr 3, 2023 /
 
Kondikon fellelhető szennyeződés nem lehet nedvesség vagy folyadéktól?
Átvezető "szivacsokat" óvatosan sérülés mentesen nem lehet eltávolítani? Illetve isopropil alkohollal lemosni. Többet sajnos nem tudok.
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2023
(#) em válasza elactrofan hozzászólására (») Ápr 4, 2023 /
 
Semmi szennyeződés nem volt rajta, ennek ellenére átmostam a nyákot eredmény nélkül...
(#) bbalazs_ válasza em hozzászólására (») Ápr 4, 2023 /
 
Enyhén lehúzni egy-egy ellenállással a mikroproci bemenetet? Volt olyan monitorom régen, ahol ez segített.
(#) em válasza bbalazs_ hozzászólására (») Ápr 4, 2023 /
 
Valahol itt lehet a megoldás Balázs! Ha lehúzom 10k-val vagy 47k-val nem változik a helyzet, illetve akkor az EEEE helyett stabilan er22. Viszont ha felhúzom 5V-ra 47k-val a lábakat akkor egy másodpercre meghúz a relé és a kijelző ----, utána megy er22-re. Ezek a lábaknak van bekapcsolható kb. 47k belső felhúzó ellenállásuk. Másrészt nem látom miért húzná fel a lábakat, amikor a gomb nyomásakor kap feszültséget a láb.
(#) em válasza em hozzászólására (») Ápr 4, 2023 /
 
Eléggé sötétben tapogatózás ez. Jó lenne érteni, hogyan akar működni a kapcsolás amit lerajzoltam, akkor talán közelebb kerül a megoldás is.
(#) bbalazs_ válasza em hozzászólására (») Ápr 4, 2023 /
 
Nem tudom, mi az alternatíva. Kidobás vagy szervíz. Ha kidobás, akkor előtte én azt tenném, hogy simán elhegedülni a nyákon a gombok bemenetét (visszaállíthatóan) kipróbálni így, van-e hiba. Ha még mindig, akkor lehúzni/fehúzni őket, ha így sem, akkor ráadni azt a 100kHz-t (megfelelő szinttel), mert lehet, hogy modulált bemenetet vár. Akkor talán kiderülhet, mi a gondja és akkor a külső részeken lehet keresni a hibát.
(#) Gafly válasza em hozzászólására (») Ápr 4, 2023 /
 
Mekkora lehet a kondenzátor a "tapi" tranzisztor bázisa és emittere között?
Ott is lehetne képet készíteni a bázis és a GND között üresen/érintve...
(#) em válasza bbalazs_ hozzászólására (») Ápr 5, 2023 /
 
Elfelejtettem, hogy a uC bemenetein van egy kondenzátor, ez megszűri a jelet, ezért nincs a 146kHz jelen a lábon. De hogy miért van egyáltalán ez a moduláció azt nem tudom.
(#) robis01 válasza em hozzászólására (») Ápr 5, 2023 /
 
Lehet hogy az nem tervezett jel, hanem gerjedés. Lehet hogy 5V-on még nem gerjed be, de 8V-on már igen. Érdemes átnézni a táp részt is.
(#) em válasza robis01 hozzászólására (») Ápr 5, 2023 /
 
Biztos nem gerjedés, a uC adja ki ezt a jelet, és ezzel vezérli a tranzisztort. (Lásd kapcs. rajz.) A tápok rendben vannak. A 8V kizárólag az érintőgomboknak kerül előállításra a relék kb. 12V tápjából.
(#) em hozzászólása Ápr 7, 2023 /
 
Az érintés detektálása úgy működik, hogy a 146kHz-et az érintőgomb tranzisztorának emittere kapja meg. A bázis és a föld közé kapcsolódik az érintőfelület (és érintéskor a kéz) kapacitása. Ez egy kis kapacitás, de a 146kHz-en elegendő átvezetést biztosít, így kissé nyitja a tranzisztort, melynek kollektorán megemelkedik a feszültségszint. A uC ezt a nem túl nagy feszültség szint emelkedést detektálja. (A kicsi a kapacitás egyben megoldja a brumm ügyét is, mert az nem tud átjutni.)
A helyes működés feltétele, hogy üvegen keresztül kerüljön az érintő szivacs megérintésre. Ellenkező esetben beviszi a brummot és a szint is túl nagy. Ez a próbák során megtévesztett, mert közvetlenül érintettem, és akkor is érintőgomb hibára állt, ugyanúgy mint a kezdet kezdetén.
Az eredeti hiba okára nem derült fény, mert most jól működik...
Köszönöm mindenkinek az eddigi segítséget, ötletelést.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem