Fórum témák
» Több friss téma |
A Philips már rég nem gyártja az NE5534-et, úgy tudom. TL071 csak TEXAS van. Ezt a múltkor DC szervóban próbáltam ki és pozitív tápon nem ment feljebb féltápfesznél (+/-15V-nál +7V-on kiakadt, 150k terhelésen), pedig a RET-től vettem, eredeti... vagy ki tudja.
Más opampokat kell keresni. Ami jó, az 6-9 ezer pénz és még így is szűkös a választék. Esetleg van TL072 helyett az MC33272, vagy az MC33078... ha lassú kell, de jó hangú. AD797 meg nincs a CM-ben és sok más modern IC nincs.
Próbáljatok keresni opampokat ebből az évezredből, javaslom az OPA1612/1611-et. Bővebben: Link
Feltennéd az 5534 modelleírását?
Ha a kimeneten nincs egy kis fojtó paralell egy ellenállással, akkor nagyon gerjedékeny. Akkor sem mindig és még amplitudó függő is.
Szervóra LF411-et próbálj, kifejezetten arra készült.
Nem sok időm van,de a fejemben ez volt hajnalban. Képet is teszek, hogy akinek nincs CM, az is lássa. A lényeg, hogy a kimeneti fokozat erősítését fogtam meg egy helyi visszacsatolással, így mind a kimeneti impedancia csökkent, mind a gerjedékenység.
Ezzel az a baj, hogy egyrészt csökken a hurokerősítés, vagyis nő a torzítás. Másrészt emiatt nő a belső ellenállása is, harmadrészt az opampnak nagyobb feszültséget kell a kimenetén produkálnia, amit vagy nem tud megcsinálni ( mondjuk ez beállítható ), vagy még nagyobb lesz a torzítás 20 kHz-en.
Egyébként ez nálam gerjed. Fojtóval a kimenetén csak a négyszög átmeneteinél, ha rajta van 1 µF a kimeneten.
A 130dB nyilthurkú erősítés már nagyon jó lenne, de a 27V/us du/dt nem túl sok. És az ára elszomorító.
Ez van, de még elfogadható az ára jónéhányhoz képest.
Most hogy nem csak szinusszal nézem, borzalmas. Pedig már el akartam adni a hűtőbordáimat (készültem egy "A" osztályú projektre).
Műszaki szemmel nézve úgy gondolom, egy erősítőnek tudnia kellene 10kHz-es jelet túllövésmentesen átvinni. Természetesen nem várjuk el hogy teljes kivezérlésen tegye ezt, de -10dB már biztató. Nem tudom hogy jól értelmeztem e a gondolataidat, de ha nem tévúton járok, akkor valami olyan lehet, hogy a visszacsatolás meg a fázis izé, meg kutyafüle. Maradjon elegendő hurokerősítés (ha nem tévedek akkor ez a nyílt hurkú erősítés mínusz a visszacsatolással beállítani kívánt erősítés). A visszacsatolásnak legyen olyan fázistolása, ami valamennyire ellensúlyozná az erősítő fázistolását, azaz nem gerjedne be akkor sem, amikor a hurokerősítés 1 felett van, és az erősítő fázistolása eléri a 180 fokot. vagyis a törvényt nem lehet megszeretkeztetni, ezért valójában a visszacsatoló hálózattal kel csalni, hiszen a hurokerősítésnek mindenképpen 1 alá kell esnie 180 fokos fázistoláskor. Rendezem kicsit a gondolataimat.
Ezt én is kipróbáltam, így 1% a THD.
Írtam, hogy rosszul van paraméterezve az NE5534 a CM-ben. Nézd meg a nyílthurkú erősítését, 100Hz-től kellene esnie (most nem tudom fejből) és 1MHz-ig állandó az erősítése.
Nincs egy szál OPA sem a CM-ben. Csak azzal tudunk szimulálni ami van.
Még a végén kell kreálni egy virtuális opampot a szimulációkhoz. Amúgy is gond, hogy nem működik a tápáram izé.
Megyek dógozóba.
Ennyiből jobb az LTSpice, van benne vagy 150 opamp.
Ez a hurokerősítés és ez a fázistartalék... így mérd.
Igen. Ebben is van vagy 150 opamp, csak az nincs ami kéne : )
Megyek biciklizni, kivételesen nem esik (az eső).
Sosem az van, ami kéne...
Edzés a Giro-ra, mi? A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2023
Jól megvezetett a Multisim. Az 5534 nálam 80MHz-en van az első töréspontja nyílt hurokban... Kicsit csodálkoztam is, hogy a különbségi jel, vagy hibajel hogyan lehet olyan magas frekvenciáig azonos szinten? Így persze nem nehéz kis THD-t csinálni.
Megnéztem néhány opampot szimulálva. ( Az 5532 viszont jó.) 5532- 97dB/ 135Hz MC33078- 113dB/ 29Hz MC33272-100dB/71Hz TL071-145dB/2,4Hz Szóval, ha mondjuk 60dB-es zárt hurku erősítés van beállítva, akkor nem sok különbség van az első törésponti frekvenciában. Ezekkel az eszközökkel úgy, hogy az opamp kimenetén kb: +/-6V van, 10kHz-en már csak egy hulladék lesz. Mondjuk 0,04% THD. Megfogja az egészet a slew-rate, még némi lengést is bevisz, szóval ez biztosan nem jó így. ( Ettől még lehet, hogy jó hangja van, hiszen hol van névleges teljesítményű 10kHz a zenében? ) Azért három dolgot lehet csinálni. Az egyik, hogy sokkal gyorsabb opamp kellene bele, jó nagy erősítéssel. Van ilyen? A másik, hogy csökkenteni kellene az opamp kimenetén a feszültséget, ami meghajtja a földelt bázisúakat. ( Igazán sosem lesz jó, persze az a kérdés, hogy mit hívunk igazán jónak?) A harmadik megoldás, hogy diszkrét opampot csinálunk. Gyorsabbat, mondjuk 120dB erősítéssel. Sajnos, akkor ez az elrendezés elveszíti a végtelen egyszerűségét. Nincs új a nap alatt...
A hurokerősítés,- szerintem, - az előremenőág plusz a visszavezető ág összege. Negatív visszacsatolásnál ez különbséget jelent. Az előremenő ág, - nekem, - amikor semmilyen visszacsatolás nincs, tehát a különbségképzéstől a hangszóróig levő erősítés. Ha a kimeneti jel tizedét visszük vissza a különségképzésre, akkor a hurokerősítés minusz ez az egytized, vagyis 20dB-lel csökken a hurokerősítés. Legalábbis én így fogom fel.
A hurokerősítés definíció szerint a nyílthurkú és a zárthurkú erősítés hányadosa (dB-ben különbsége). Ha tehát egy 5532-vel építesz egy 10-szeres erősítésű fokozatot, akkor a hurokerősítés 97dB-20dB=77dB lesz egészen 135Hz-ig, mert onnan 20dB/dekáddal csökkenni kezd.
Ha szőrözöl, akkor kétségtelen, nem írtam oda, hogy dB.
Vagy harmadik féleképpen, a hurokerősítés = visszacsatolási tényező.
Szerintem vegyük elő a józan paraszti eszünket és haladjunk szép sorjában.
Beteszek egy ideális opampot, mondjuk 60 dB-es erősítéssel, ez nyilván a teljes sávban és még azon túl is lineárisan erősít. 100 MHz-ig van két töréspontunk (pólusunk). Az első 43 kHz-en. Ez mi? 1/(R1*Ciss*2pí) = 1/(820R*43kHz*2pí) = 4.8 nF. Ez teljesen reálisnak tűnik, mint a FET teljes bemeneti kapacitása. A második pólus 18 MHz-en. Na ez mi?
Majdnem rövidre zárom a kimenetet. A végfetek továbbra is szépen dolgoznak.
A markerekkel nem mozdulok el az előbbi frekvenciákról. Az első pólus egy oktávval tolódik feljebb, nyilván a Miller kapacitás megszűnése miatt, de a második pólus ugyanott marad.... 18 MHz-en. Megnéztem azért. Kicsit feljebb tolódott az is 30 MHz-re. De mi okozza a második töréspontot? Ötlet? A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2023
Nem tudom. Majd akkor foglalkozok vele, ha kitaláltam, - vagy valaki kitalált, - az opamp helyett valamit, ami 20kHz feletti első törésponttal rendelkezik és tud vagy 100dB. A kompenzálást majd utána. Max 6 tranyó legyen benne.
Eddig a legjobb OP37-tel, de 20kHz-en még van neki 0,03% THD-je teljes kivezérlésnél. Ha ezt nem tudom leküzdeni, akkor nincs értelme az egésznek. Ezt D osztályban is meg tudom csinálni.
Még több szinuszt kell rajzolnom, hogy megértsük.
1kHz-en minden tiszta. A bemeneti feszültség (lila) fázisban a kimeneti feszültséggel (kék). A fetek árama is fázisban van mindennel. 18MHz-en úgy néznek ki a fázisviszonyok ahogy a Bode mutatja. A fetek árama 120 fokkal késik a bemeneti feszültséghez viszonyítva. A terhelés árama nyilván fázisban van a fetek áramával, mert hát a terhelésen esik a feszültség. A két fet áramának összege (2*1.8mA) azonos a terhelésen átfolyó árammal, majdnem 3.6mA (a fázis különbségek miatt kicsit kevesebb, de ez most mellékes). Ebből nyilvánvalóvá válik, hogy a Cgd kapacitásokon átfolyó áram okozza a második töréspontot. Ez a két pólus "mászkálni" fog valamennyit a terhelő impedancia függvényében, de nagyságrendileg ezen környéken fognak tartózkodni bármi történjen is a továbbiakban. Azaz bármilyen opampot használunk, lesz két fix pólusunk.
Már kitaláltam ezt az opampot és be is rajzoltam. Ha kívánod 300 dB-re veszem az erősítését, de ezzel a két pólussal mindig számolni kell és ezekhez kell alkalmazkodni az opampok kompenzálási módját illetően.
Amíg nem stabil egy globális visszacsatolású erősítő, addig felesleges nézegetni mekkora a THD-ja. És nem is biztos még, hogy az opampnak gyorsabbnak kell lennie.... a minél is? A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2023
Jó. Hol az az opamp, amit emlegetsz?
Először mindig megnézem, hogy mondjuk 1µF terheléssel stabil e. Ez minden eddigi rajzomon rajta van, ebből azért kitalálhattad volna... utána szoktam THD-t nézegetni.
Majd holnap folytatjuk.
Vacsora, filmnézés... |
Bejelentkezés
Hirdetés |