Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3853 / 3984
(#) kapu48 válasza pipi hozzászólására (») Máj 8, 2023 /

De itt most a DA részről beszélünk!
A digitális szinuszt azt számoljuk és Frekvenciamodulációból alítjuk elő az analóg hang vezérlést.
AD-részt nem is használjuk!

A 2db. 32bites 260MHz-es prociba rejlő lehetőségeket még nem is említettem!

Az S-ben már 2*gyorsabb a FLASH kezelés!
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2023
(#) KoblogPerGyok válasza kapu48 hozzászólására (») Máj 8, 2023 /

Azta...
Nem néztem még pontosan utána, de MHz-ig el tud menni a dac? Illetve 512K SRAM is van? Mekkora órajelen megy ez a gép?
(#) pipi válasza kapu48 hozzászólására (») Máj 8, 2023 / 1

Bocsi, elkeveredtem
KoblogPerGyok: igen jó nagy ramja van, szeretem az ESP32-t, 2 magos(nem mindegyik) 240MHz, ha jól emlékszem. Az alvó része nem szimpatikus, mert reset-et hajt végre, szemben a Pic-el, ami a sleep utáni utasítástól tudja folytatni.
egy kis összehasonlítás: https://www.makerguides.com/esp32-vs-arduino-speed-comparison/
Mondhatom, hogy "kezdek leszokni" a PIC-ről. Arduinó alatt az esp-nek széleskörű támogatása van, külső perifériákhoz is. A pic-nél elég sokat szenvedtem nem mondanám hogy jó a támogatottsága, majd mindent szinte alapoktól meg kellett írni. Esp-nél pik pakk találtam tft drivert , MAXIM chipes PT100 szenzor drivert, pikkpakk a mért értéket fel lehet küldeni felhőbe, pikk pakk kész egy wifis webszerver, ftp szerver stb... (Céges felhasználás esetén azért a szoftver és libraryk licenszre figyelni kell)
(#) david87 válasza pipi hozzászólására (») Máj 8, 2023 /

Az a baj hogy az icről nincs adatlap hogy egy átalán lehet e nagyobb fesz ről járatni
(#) KoblogPerGyok válasza pipi hozzászólására (») Máj 8, 2023 /

Hát, sok időt elvesztegettem azt hiszem. Ez nagy baj... Ezzel lehetne szerinted 400KHz mintavételezett, tárolt byte tömbben lévő jelet byte-onként DAC-ra külden? kb 400 000 Byte a jel hossza, ami már álom kategória, mindezt kb 400KHz-en küldeni neki? Erre képes lehet? Bár 240MHz órajel nem kevés....
DFFT/IDFFT-vel hogy áll? Bár megírom azt is....
PIC-el sokat bajlódok én is, tényleg nincs túlragozva semmi leírás, az tuti.
(#) pipi válasza david87 hozzászólására (») Máj 8, 2023 /

Milyen nagyobb feszről? Egyik kontrollert sem egészséges "nagyobb fesz" ről járatni.
Adatlapja elérhető
(#) kapu48 válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Máj 8, 2023 /

Én nem leltem róla semmit
(#) pipi válasza david87 hozzászólására (») Máj 8, 2023 /

Github-on is nézz szét mintaprogiért

Be linkeled nekem mert én csak diódás ic ket találtam. Meg nekem autót és másokat hozot ki.
(#) kapu48 válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Máj 8, 2023 / 1

Még egy alkalmazást találtam a ESP32 DAC-ra: Bővebben: Link
(#) KoblogPerGyok válasza kapu48 hozzászólására (») Máj 8, 2023 /

Ez volna az az ESP32?

Bővebben: Link

Csak mert nem vagyok jártas bennük, lehet több verziója is van, elbizonytalanodtam kicsit.
(#) KoblogPerGyok hozzászólása Máj 8, 2023 /

Az ESP timer interrupt kérdésem Arduino-ba tegyem fel, vagy nyissak másik témát?
Köszi!

Igen!

De meg kapod modulban is, ha te akarod tervezni az áramkört!
Bővebben: Link

Még válogathatsz különböző méretű FLASH-al szerelt modellek közül is.

Mehet az ardunoba!

De google a barátod: "ESP32 timer isr"
(#) pipi válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Máj 8, 2023 /

inkább ide: https://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_16989.html
A fejlesztőmodulok elég drágák, lehet érdemesebb csak magát az ESP32-t venni, esetleg Hestoreban+ALI-n van hozzá pici (fehér) nyák tüskesorral... Programozáshoz meg valami olcsó CH340-es modul elég
Ha Sdkártya is kell , lehet érdemes az ESP32-CAM modult venni, azon helyből rajta van, hátránya, a kevés szabad io láb.
(#) andrÁSZ hozzászólása Máj 9, 2023 /

Üdv mindenkinek!
Szeretném megtudni , mi célt szolgál egy asztali lámpában a ‘ touch senzor’ ?
Nem akart bekapcsolni csak némi ütögetésre, nagyon kényelmetlen, így a kapcsoló
után direktbe kötöttem a lámpát!KÉRÉSRE!!
Nagy baj csak nem lesz 3W -os led van benne!
A vàlaszokat előre is köszi.
(#) Udvari Zsombor válasza andrÁSZ hozzászólására (») Máj 10, 2023 /

Elvileg a "touch senzor" által lehetne érintéssel bekapcsolni a lámpát, de ezek a modulok általában maguktól el szoktak halálozni, jobb ezeket kihajítani a lámpából és a helyét átkötni. Mázlid volt, mert a legtöbb érintéses lámpa kábelén nincs is kapcsoló gyárilag.
(#) antiktelefon válasza andrÁSZ hozzászólására (») Máj 10, 2023 /

A táp dcdcs benne az USB miatt, vagy kapacitív előtét külön, mert a relé nem 5Vdc tekercsű?
Ha fesz nincs meg kondi halál miatt, akkor relén nincs meg a behúzó, csak a tartó fesz, ezért kell megütni.
(#) ha6qt hozzászólása Máj 12, 2023 /

Sziasztok,

Kérlek mondjátok meg, hogy az alábbi feladathoz milyen néven keressek (akár angolul) kapcsolási rajzot.

Van egy teljesen analóg készülékem, amiben három relé van, a GND felé menő lábuk közösítve van. Ez a relé darabszám sajnos kevésnek bizonyul, nem sokkal, de növelnem kellene a relé darabszámot. Azt gondoltam, hogy a reléhez menő vezetékeket bevezetném egy IC-be (vagy áramkörbe), és a három relé táp lába menne az IC bemeneteire. Így már rendelkezésre állna 8 darab bemeneti állapotom 000-tól 111-ig. Ennek megfelelően, ha az áramkörnek elég kivezetése van, tudna akár 8darab relét kapcsolni. Mit kell keresnem?

Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2023
(#) gg630504 válasza ha6qt hozzászólására (») Máj 12, 2023 /

Amiben pl 74HC138 vagy 74HC238 IC van.
A 3 címvezetékkel pontosan 1 ( 7 ) relét tudsz kiválasztani, amit be ( ki ) tudsz kapcsolni egyidőben. (( Ha több relé kell egyszerre, akkor relénként monostabil multivibrátor ( NE555 ) relénként és ciklusban frissíteni a címzést. ))
(#) gg630504 válasza ha6qt hozzászólására (») Máj 12, 2023 /

ChatGPT válasza kérdésedre:

"Az általad leírt megoldás egy 3-to-8 demultiplexer IC használatával valósítható meg. Az ilyen IC-k általában képesek egy adott bemeneti érték alapján kiválasztani egyet a több kimenet közül, ami megfelel az általad leírt igénynek.

Azonban, mivel az IC kimenetei általában digitális jeleket adnak ki, szükséges lehet egy kiegészítő áramkör, amely a digitális kimeneteket relévezérlő jelzéssé alakítja át. Az áramkör tervezéséhez tudni kell, hogy mekkora áram és feszültség szükséges a relék működtetéséhez, milyen típusú reléket használsz, stb. Ezen információk ismeretében lehet tervezni egy megfelelő áramkört.

Egy lehetséges IC a 74HC238, amely egy 3-to-8 demultiplexer IC, ami megfelel az igényednek. Az IC bemeneteihez csatlakoztathatod a három relé táp lábát, és az IC kimeneteit a relé vezérlőjelének használhatod. Azonban a relék tápfeszültségét és az IC tápfeszültségét szigorúan elkülönítve kell tartani egymástól, hogy elkerüld a károsodást. Az IC kimenetének áramkorlátja általában alacsony, ezért valószínűleg szükséges egy kiegészítő tranzisztoros áramkör a relék vezérléséhez.

Fontos megjegyezni, hogy ha az IC kimenetein keresztül reléket vezérelsz, akkor az IC-n keresztül folyó áram összeadódik, és ez a maximális áram korlátokat túllépheti. Ezért fontos ellenőrizni az IC áramkorlátjait, és szükség esetén erősítő áramkört alkalmazni az IC kimenetein.

Remélem, hogy segítettem a kérdésedben! Ha bármilyen további kérdésed van, ne habozz feltenni!"
(#) Bakman válasza ha6qt hozzászólására (») Máj 12, 2023 /

Milyen feszültséggel működnek a meglévő relék?
(#) proli007 válasza ha6qt hozzászólására (») Máj 12, 2023 /

Hello! "Van egy teljesen analóg készülékem, amiben három relé van"
Most már két dolgot tudunk, amiből az első nem is biztos. Mert analóg áramkörről beszélsz, majd digitális Ic-k kerülnek szóba. De hogy mi ez és mit is szeretnél elérni, arról szó sem esett.
Ez így csak vaktában lövöldözés éjjel..
(#) pucuka válasza proli007 hozzászólására (») Máj 13, 2023 /

Ráadásul a relé sem analóg eszköz, két állapota van, a meghúzott, és az elengedett. Üzemszerű működésben még csak köztes állapot sincs.
(#) JZoli válasza ha6qt hozzászólására (») Máj 13, 2023 /

Miért kevés a három relé? kevés az éritkezője, vagy további funkciókra volna szükség. Ha csak az érintkező kevés, akkor megoldható, hogy a mostani relék érinkezőjével további reléket működtetsz, esetleg, ha egy-vagy kettő érintkezőjűek, akkor ha lehetséges kicseréled négy érintkezősre.
Ha további funkciók kellenek, oda további áramkörök szükségesek, tehát bonyolódik a helyzet.
(#) ha6qt válasza gg630504 hozzászólására (») Máj 13, 2023 /

Köszi Gábor, tökéletes megoldás arra, amit keresek! Legközelebb én is használom az AI-t.

Külön köszönöm, hogy a kérdésemre válaszoltál!
(#) Fidel hozzászólása Máj 13, 2023 /

Sziasztok!

Használ valaki esetleg tubusos folyékony szigetelőszalagot, vagy massza, kinek mi!?
Mi lehet ennek az oldószere?
Nekem valami lágy PVC nek tűnik, a szaga is hasonlít a lefolyócső ragasztóhoz.
(#) antiktelefon válasza Fidel hozzászólására (») Máj 13, 2023 /

Nagyon kevés az info, nem fogja senki tudni. De ki kell próbálni, gondolom inkább oldószeres kötésű.
(#) proli007 válasza Fidel hozzászólására (») Máj 14, 2023 /

Hello! Minden esetre anno a PVC ragasztókban Toluol szokott lenni, ha nem csal az emlékezetem. Nem egy barátságos anyag. De ha ezt a trutymót megoldja, akkor azt nem, ami meg van ragasztva vele?
Toluol
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2023
Következő: »»   3853 / 3984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem