Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Szia!
Jobb lehet, de ha még gyári, akkor célszerű lenne keresni egy normális javítót, aki a pillét és a tekercset rendbe teszi a mélyeken, mert ennyi idősen azok már fogalmazzunk így, nincsenek a helyzet magaslatán. Közép kapható használtan vagy javítható és eredeti állapotában biztosan jobban eladható lesz később. De természetesen a választás joga a tiéd. Üdv.
Csak jobb volt!
Ezek a hangszórók a szétesés határán vannak, már a korukból fakadóan is. Ráadásul a kis átmérőjű lengőcséve sem egy életbiztosítás!! Talán 1,5" ha van. Nekem van vagy 3, 4 db amibe vissza kellene gyűrni az életet! Mélynyomóból egy új, H2000 (ex videoton) gyártmány ma jobb lehet! Pl: https://hangszoro.net/h2000/mk/HA31-422
A szétesés határán vannak, így igaz. A ragasztó elporladt, ahogy hozzáértem a pilléhez már vált is el. A mély hangszórók felújítása lesz az első, ha azokat nem tudom én megragasztani, akkor c vágány. A felújításának a költsége összemérhető az általad linkelttel.
Szia!
Ha rászánod magad és Bp elérhető: Itt a fórumon írhatsz neki, a nickname ugyanaz. orion tekercs A tekercsek mellett szerintem pillét is vehetsz nála és tanácsot is tud adni a szereléshez (meg oldószert meg ragasztót is) A membránt, a textil peremet és a porvédőt meg te látod, hogy milyen állapotban van. Sikeres sk felújítást. Üdv.
Alapvetően az a probléma az LA 1221 (és a helyette ajánlott HA31-422-vel is), hogy 3 fontos paraméter (fs, Qts, Vas) nincsenek optimalizálva. Lehet, hogy két paraméter jó, ha a harmadik rossz. (3 kívánság, HFM anno) Esetünkben a gyenge pont a Vas, az LA 1221 esetében 360 l-t mértem anno, ez kb. azonos a HA31-42 gyári adatával is. Ha betesszük egy 50l körüli dobozba, nagyjából kapunk 60 Hz körüli rezonanciát, 1,1 Q értéket. Ez 50 Hz körüli f3 alsó határfrekvenciát jelent. Nem igazán lenyűgőző . Ezt simán el lehet érni egy jó 20 centis méllyel, 20-30-l-es dobozban, átlagos lakószobában bőven elegendő hangnyomással. Nagy tér hangosítás más történet.
Személyes: anno vittem két LA 1221-est eladás céljából az Aubeck Astóriai műhelyébe. Korrekt árat fizetett érte, majd szemem láttára belevágott egy kést a membránszélbe, és kikanyarított mindent a kosárból. Gitárhangszóró lesz belőle , arra pont jó-mondta megdöbbenésemre A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2023
Köszönöm szépen mindenkinek, hogy megosztotta az észrevételét, tapasztalatát, sokat segített. Nálam a malmok lassan őrölnek, de a végeredményt, ha lesz, mindenképp megosztom.
Üdvüzletem! Lenne egy kérdésem/kérésem. Átalakítottam 2db SAL hangdobozt(pc-hez használom).
A gyári videoton hangváltó felépítése után szabadon. Háááát ami előtte volt a hangzás az kb a 70' évek sokol rádiója! A hangváltó beépítés(+1db mélynyomó oldalra+hátulra egy 10cm-es passzív membrán) után az én fülemhez majdnem tökéletes minden hangszer szépen külön külön hallható nincs bennük a számomra hallható torzítás. DE! Szeretnék kicsit finomítani a hangzáson. Sajna az a fránya 1kHz nagyon idegesíti a fülemet. Nyilván barkácsoltam és nincs semmilyen audio mérésre műszerem a fülemen kívül de az AIMP-en van equaliser és ott tudom a hangzást a fülemhez igazítani. A kérésem/kérdésem tud-e valaki egy szűrő kapcsolást pontosan adni ami a 900Hz-1,4kHz közötti csillapítást megoldaná? Nyilván beépíteném a középsugárzó körbe. Mellékelem a kiindulási hangváltót:
Az 1KHz kiemelést a 1mH 47uf kombináció okozza a a mélyhangszórónál, a 47uf nagyon sok oda ilyen alacsony induktivitás mellé. Csökkentsd maximum 22-re és rendben lesz.
Szia! Nem a mélyen jön! Az meg van rendesen. Mivel oldalt van! Ez egyértelműen a középsugárzóból jön! Mellékelem az általam használt alkatrészeket. A tekercsek 28mm mag és 10mm széles fa csévetesten vannak, 0,77mm drót. A mély 110 menet a közép 75 mente a magas 60 menet. Kondenzátorok mind polaritás nélküli direkt audió kondenzátorok. Mély 47µF közép 33µF a magas 5,6uF. Tehát kicsit eltér attól ami az "eredeti" kapcsolásban van. A magas is és a mély is tökéletes a közép sem torzít csak kicsit hagosabb, főleg az 1kHz tartományban idegesít.
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2023
Pedig a mély váltóján jó nagy kiemelés van 1KHz-en. Cseréld csak ki azt a 47uf-ot. Amúgy sikerült a bolygón létező legrosszabb hangváltót megcsinálnod, a videoton váltió mindennek a legalját képviselik, ezeket áttervezni, cserélni szoktás, nem megépíteni .
Amúgy 4ohmosak a hangszóróid? A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2023
Ennek semmi köze a Videotonhoz. Orion HS 280 4 ohmos változata.
Ja az lehet! Én ezt úgy kaptam és a komment az volt, hogy ez "videoton". Nyilván nem ismerem az eredetit. Most pár napja láttam egy szétbarmolt videoton hangfalat annak a belsejében még eredeti volt a hangváltó! Hááát azok a vezetékek amikkel anno' összerakták az USB töltőhöz is kevés lenne Ahogy néztem a tekercseket sem erőltették túl.
deebo A hangszórók 4ohm, hangváltóval 5,6ohm a hangfal. Mint mondtam a mély biztosan nem ad ki 1Khz-et olyan szinten! Azt biztosan hallom és a "teszt" 1Khz jelet az első közép erőlteti. Az előbb bekapcsoltam a youtube 1Khz teszt jelet és egyértelműen a közép hangszóróból üvölt!! A másik kettőn ~10DB a csökkenés! Tehát ha a mélyen kiemelés is lenne akkor sem hallani! De az eredeti kérdés a szűrő volt! Ha nem tudsz ebben segíteni akkor megköszönöm a hosszá szólásodat de ez nekem nem segítség.
Ez nem vita tárgya, 1KHz-en nagyot emel a mély ez tény az ilyennek borzalmas hangja van és alacsony impedanciája, amivel nagyon terheli az erősítőt. Nem külön szűrő kell, hanem normálisan kell illeszteni a hangszórókat. A középhangszóró éppen 1KHz-en van 0dB-en ezzel a megoldással szóval csökkentsd a 33uf-ot a középhangszórónál, és csillapíthatod is ha túl hangos, de ne rakj külön szűrőt bele.
Idézet: „De az eredeti kérdés a szűrő” Milyen szűrő? Tészta? Idézet: No, ez durva. Egy sima hobbiról beszélünk „Ez nem vita tárgya ” A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2023
Nos igen! Idejövök segítséget kérni de minek!? Ez a hozzáállás nagyon emlékeztet egy villanymotorral kapcsolatos kérdésre! Ott megmagyarázták, hogy "hülye" vagyok mert egy asszinkron motor nem foroghat 3ef/min felett csak a szénkefés! Mivel én újítottam fel azt a motort és ezután vettem egy fordulatszám mérőt és közzé tettem az eredményt ami szerint
az 4500f/min üzemel már nem válaszoltak! Itt is ahelyett hogy megértené az illetékes, hogy a mély sugárzó oldalt van a dobozban és azon az 1Khz biztosan nem jön ki mivel a másik rendszeremhez tartozó mélyládának a belső hangszűrőjét hasonló elven készítettem ott a 100µF kicsit sok lett és raktam bele 47µF-os kondenzátort és még akkor sem jött az 1kHz! Most azt csinálom az egyéb oldalak számításai alapján, hogy egy 22µF-ra cserélem a kozépsugárzó becsatoló kondenzátorát és így talán lesz egy "lik" az 1kHz környékén. De ugye mire az itt kapott(érték nélküli) ötletet megkaptam már régen túltettem magam rajta........ Ennyit az ilyen fórumokról!
Fú ember. A kiemelést egy szimpla szimulátorral is lehet ellenőrizni, ha nekem nem hiszel. Ha a középhangszóró 33uf-os kondenzátorát 22-re cseréled az 1KHz es 0dB pontját kb 1.6KHz-re emeled, akkor lehet, hogy az lesz hangos és ilyenkor kell egyszerűen csillapítani a hangszórót. Felteszel egy hülye kérdést, majd megmagyarázod, hogy mindenki hülye csak te vagy helikopter.
Idézet: „100µF kicsit sok lett és raktam bele 47µF-os kondenzátort és még akkor sem jött az 1kHz!” Nem jött ki? Pedig a fizika sajnos ilyen, ilyen alacsony induktivitás mellett, ekkora kapacitással, ekkora terheléssel bizony kiemel a szűrő és ez akor is tény marad, ha meggebedsz.
Nincs min csodálkozni, az ember csak így tud "segíteni", megszoktuk már a többi topikban is, annyit sem ér már hogy bárki reagáljon rá bármit is.
Mutatom neked szimulátorban. Természetesen nincs a mély részének 1kHz-en semmiféle kiemelése, nem is lehet, mivel ott már közel 8dB-lel vág. A magasnak ellenben van, 6kHz körül közel 3dB.
Te meg szokás szerint hozzá nem értéssel. 1Khz környékén biztos, hogy nem 4ohm az impedanciája egy hangszórónak, de az igaz, hogy nem pont 1Khz-en emel, hanem valamivel alatta, a középhangszórónál pedig valamiért 33uf-ot használ 10 helyett, szóval a szimulációd szokás szerint téves. Viszlát.
Ez jól mutatja rezisztív terheléssel az elektromos átvitelt. Erre még rájön a hangszórók impedanciamenete, de főleg az érzékenység különbségből adódó eltérések. A mély az nagyon valószínű hogy nem szól 1kHz-en, de ha szólna is, a közép érzékenysége miatt biztosan messze elmarad. A magas kiemelése elenyésző lehet a közép rikoltozásához képest. Ha a szimulátorba berajzolsz a közép hangszóróval sorosan egy 10 Ohmos ellenállást, vélhetően laposodni fog a most nagyon csúcsos átvitel.
Ha első körben egy 10 Ohmos ellenállást teszel a középpel sorosan, meg tudod hallgatnii hogy javul e az átvitel. Elég egyelőre egy negyed W terhelhetőségű is, kis hangerőn az is jó. Később lehet venni nagyobbat ha kell.
Az induktivitásokat mérted, vagy kalkulátorral számoltad? Van online kalkulátor többrétegű tekercshez, az elég pontos hangfrekis sávban. Váltóhoz elegendő. Ha csak soros ellenállás kerül be a közép körbe, az csak a teszteléshez elegendő, ugyanis a soros ellenállás csillapítja a damping faktort, ezért a hangszóró rezonáns viselkedésű lehet. Később "L" pad kell majd oda, de ezt majd később. Idézet: „az ember csak így tud "segíteni", megszoktuk már a többi topikban is, annyit sem ér már hogy bárki reagáljon rá bármit is. Mutatom neked szimulátorban.” Szimulátor. Szimulátor. Szimulátor. Egy hangsugárzónál már nem illik erre hívatkozni.. Szerintem. A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2023
Mit javasolsz? DUMA.
Idézet: „A mély az nagyon valószínű hogy nem szól 1kHz-en” A valószínűség számítása szimpla matematika. Bocs. A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2023
Vártam már az ilyen hozzászólást, de inkább az építő jellegű kritikát tartanám előnyben. Akkor rajta, várjuk a megoldást.
Önmagában a szimulátorral nincs baj, hisz megkímél nagyon sok számolgatástól, de aki egy hangszórót szimpla 4ohm ellenállással szimulál, az inkább ne osszon tanácsot. A mellékletben egy komplett hangsugárzó impedanciáját látod, amiben már benne van a hangváltó és a magassugárzó is, de a lényeg nagyonjól látszik rajta. Az impedancia 200Hz-en 8ohm ez oké, de, ha 8ohmra méretezed a hangváltót, akkor csúnya pofáraesés lesz, ugyanis 1Khz-en már 16ohm és a 8ohm-ra méretezett váltó jó nagy kiemelést fog produkálni. Ezért használhatatlanok a hangváltó kalkulátorok, ezért kell legalább a hangszóró impedanciáját megmérni, ha az átvitel mérésére nincs is lehetőség.
Mellékeltem két szimulált képet, nagyon jól látható, hogy mi történik, ha 8ohm-ra tervezel hangváltót miközben a hangszóró impedanciája 16ohm 1KHz-en és ez még mindíg csak rezisztív terhelés.. A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2023
Igen, szimulátor, szimulátor, szimulátor. Hogy szerinted mit illik vagy nem illik az kb. senkit nem érdekel. És igen, még a dobozba zárt levegőt is le lehet szimulálni, meg az adott hangszórót is, csak ahhoz előtte meg kell mérni. Kezdetnek egy kis olvasnivaló. Persze, számolhatsz és méretezhetsz az ujjaidon is, én inkább a szimulátort használom erre, sokkal jobb. És, ugye kiemelés sincs impedanciától függetlenül... Egyébként egy valamire való mélyhangszóró impedanciája sosem megy 1kHz-en a duplájára, hanem mondjuk a 7 ohmból 12 lesz... Emellett meg ugye 1kHz-en sosem fogod használni.
Majd ha építesz jó sokat akkor fogsz rájönni, hogy ez is olyan mint a csöves/félvezetős dolog, hogy hiába jobb utóbbi mérve ha egy lapos élettelen valami jön ki belőle. Na a doboz is pont ilyen, nem az egyenes frekvenciamenetű fog jól szólni hanem a minél simább fázismenetű, az meg sehogy sem lesz neki ha fázistoló tagokat építesz bele. Ezért hallgatok már régóta olyat amiben nincsenek ilyenek.
Igen 6mH mellett a 2.2uf kb mintha ott sem lenne....
Basszus, döbbenetes hogy mindíg erőlteted a sámánkodást, a csöves vitát, meg a többi szubjektív berögzült inkompetens hülyeségedet, mintha az maga lenne az igazság. Nem értem, hogy miért kell neked mindenhol megjelenned és hittérítened ezen a fórumon, olyan jól ellennél valami akusztikajavító kavicsos audiofil fórumon... A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2023
Egy átlagos "akármilyen" mélysugárzó impedancia- és fázismenete ilyesmi.
Az "akármilyen" keresztváltó 1,2 mH induktivitással és 10/20/40/60 µF-os kondival ezt a vágási meredekséget kell, hogy produkálja. (És mindent le lehet szimulálni, csak akarni kell.)
Pedig egyszerű a megoldás. Szoba hangsugárzóról beszélek. Kellene egy 200Hz-10kHz között, viszonylag pontosan mérő (mondjuk +/-1 decibel tűrésmezejű) mérőkészülék, vagy megépíthető hangnyomás mérő vagy mérési összeállítás. Lehetőleg minél egyszerűbb, olcsóbb, kapható alkatrészekből hogy kezdők is tudjanak KÍSÉRLETEZNI.
200Hz alatt a hangsugárzó + szoba hangját hallod. Fizika. Tervezni kell. 10 kHz felett meg a magastartomány hozza a gyári frekvenciamenetet. Fontos a 200Hz-10kHz tartomány, azért is, mert a fül itt érzékeny a valóságra (pl. beszédhang) Olcsóbb is a megvalósítása. Ráadásul megold egy fontos problémát: legalább látod a hangsugárzók átvitelét, és váltó(k) hatását. Anélkül, hogy nem hallod a hangot, nem látsz frekvenciamenetet, puszta ötletelések a fenti tanácsok. Süket sorok, ráadásul vak vezet világtalant. Ínyenceknek természetesen határ a csillagos ég. Bocs A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2023
|
Bejelentkezés
Hirdetés |