Fórum témák
» Több friss téma |
Ha leveszemba hegesztesi idot a regebbi gepemen, nincs, vagy gyenge a kotes
Ez a gep, eleg rovid nagyaramu vezetekelessel rendelkezik… nekem a munkakabel 2x50cm… azert az is benne van a korben, mint ellenallas. A kepen az elszinezodott lemez, egy masik lemezre van hegesztve… a ketto nem fekszik teljesen egymason.. igy gyorsan tulhevul ( nincs amibelvinja a hot)…
Tovabba, no az igeny arra, hogy 0,4mm-es lemezt is tudjak hegeszteni.
Ma éppen egy szalagfűrész forrasztót újítottam fel. Szekunder 5*14 mm. Végén próbaképpen ponthegesztésre használtam. Persze nem az igazi, mert a lemezeken tudom csak a hegesztési ponthoz odavinni az áramot. Kis ügyeskedéssel sikerült.
Kisebb fokozat terheletlenül 2,6 V. Áramfelvétel 8 A, pr. teljesítmény 1700 W. Hegesztés közben a lemezeken mérve 1,77 V. Áram számítva ~646A. A lemezek szabadon álló részén a számítás szerint több esett volna, mint 1,77V. 0,5-ös lemezek, 17 mm * 2 a szabadon álló rész. Nem mértem a szélességet, egyik keskenyebb 20 mm-nél, másik ~25 mm. Szépen pirosodott és összefogta, ~8 mm-es vonalon. Könnyen szét lehetett fejteni. A hegesztési ponton nem lett volna egyszerű mérni a feszültséget, de valóban csak tized voltok lehettek. Pedig ennél a trafón belül és az odavezetéseken csupán 0,83 V esett. A többi azon a rövid vasdarabkákon. Ha már tényleg ilyen kis feszültségekről van szó a hegesztési ponton, érdemes ügyelni arra, hogy nagyobb áramot tudjunk kisebb veszteséggel a pontra vinni. Gyorsabban elkészül és nem izzik fel minden a környezetében.
Szia,
Lehet igazad van/volt! Az 1000VA-es ponthegesztomben az elektronikabol kivezettem a gyujtasszogert felelos ellenallast, egy trimmerrel az elolapra… Addig allitgattam mig a C6-os megszakitot meg epp nem veri le, de borzaszto eros lett a hegeszto! 0,15nikkelezett acellemezt + 0,15mm-es rezlemezt “szendvicsbe” ugy odahegeszt, mintba sicc
Szeretném megkérdezni, ki építette meg ezt a kapcsolást.
Szerintem az 1M Poti egyik végállásánál esély van az 555-ös tönkremenetelére. Jól gondolom-e, vagy megépíthető és üzembiztos lesz hosszútávon. Személy szerint én nem ezt akarom megépíteni, de ha valaki mégis ezt szeretné, jó lenne ha tudna erről is.
Ha lenne ott kapcsolás, hozzá lehetne szólni
Szia!
Nem gondolom hogy problémát okozna a potméter bármelyik végállása is az 555-nek. Évek óta működik több darab is, eddig nem volt probléma.
Láttam a videódat, tetszik amit összehoztál. Az a helyzet hogy én is kedvet kaptam egy másodikhoz. Ami jelenleg van, annál fixen, egymással szemben vannak elhelyezve az elektródák ami gyakran nem elég.
Orulok hogy tetszik!
Miota 35mm2-es kabeleket hasznalok, egy boszme ponthegeszto fejjel, nincs akadalya az ampereknek
Sziasztok!
Szeretnék vásárolni egy ponthegesztőt, 18650 Li-Ion akkukhoz. Nézegettem az ebayen, de nem tudom, milyen típust lenne érdemes venni. Valakinek valami tapasztalata, ezekkel a ponthegesztőkkel?
Nézz szét a topicban, de itt inkább építik mint veszik. Egy mikrosütőből kiselejtezett trafó és néhány menet vastag rézdrót az új tekercsnek. Meg ha extrásra akarod egy időzítő áramkör hozzá. Nagyjából ennyi.
Bangoodon vettem ilyet: DH20 Upgraded Version DH30 With Screen DIY Spot Welder
de már nincs a listájukban. Belső li-ion akksi van benne, elégedett vagyok vele, nem sokat használtam. Barkácsoltam mikrotrafóst is, (vezérlő elektronikát is megvettem, de nem került még rá) "kézi vezérléssel" a ruhaszárítónk rácsát átm.5-re átm 3-as rozsdamentes pálcáit meghegesztettem vele. Igaz 3*annyiba került az anyag mintt egy új (rozsdásodós)szárító, de ez mostmár örök darab Az asszony nagyon elégedett vele.
Ebayen néztem, "DH30 Spot Welder Adjustable 30 Gears Portable OLED Screen Spot Welding Machine" ezt találtam, nem tudom, hogy erre gondoltál -e?
Linket nem adtál... Ebayen keresve, ilyen csak BIFRC a felirat nálam
https://www.ebay.com/itm/354654880207 A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2023
Építenék szuperkondival egy ponthegesztőt, kizárólag akkuérintkező hegesztésére. Egy kis uC-s vezérlésre gondoltam pl. Atmel-el.
Esetleg, ha tudtok linket ilyen kapcsolásról azt megköszönöm. Az alábbi kérdéseim vannak: 1, Mekkora kapacitást és mekkora feszültséget rakjak össze a supercap-okból? Nem lesz hosszú kábel, csak olyan kis asztali kütyüt szeretnék. 2, Régi alaplapokból berhelnék FET-eket. Kb. 25V és 50A-esek. Mennyi (A) kellene a biztonságos működéshez? Néztem pár görbét és 250ms-nél már nem lehet túlságosan túlterhelni őket. 3, Azt már megtaláltam itt, hogy 250-260ms körüli a max impulzus idő, de mi legyen a minimum? 4, Szokott ezekbe az eszközökbe/kapcsolásokba valamilyen áramkorlátozás kerülni, vagy csak rásüti ami a csövön kifér? Ha valaki már rendelt kintről szuperkondikat és van megbízható forrása azt is köszönöm. Előre is kösz az infókat! Üdv: FF.
A szupercapok nem biztos, hogy jok lesznek. Azt az áramot - ami kell - nem tudják elvezetni azaz le fognak égni a kondiban az elektrodák. Rendes nagy kondik vagy egy 12V-s olomakku sokkal jobb eredményt ad.
Megnéztem pár darab szuper-kondenzátor adatlapját. A 3000F kapacitású példányok impulzus áram maximuma 2000A körüli 1 másodpercig (ez kb elég is lehet néhány ponthegesztéshez). Tartósan 200A körüli RMS-t bírnak. Ilyen kondiból 2...3db-al (párhuzamosan) szerintem lehetne hosszú távon stabilan dolgozni. A feszültségük max. 2,5....2,7v körüli, ez kb elegendő. A FET-eknek ugyanezt az áramot el kellene viselniük (jó sok kell párhuzamosan) .
Viszont tapasztalat nem nagyon van ezzel, mert nem olcsó egy ilyen kondi (TME-nél pl. netto 15eFt körül). A neten azért lehet, hogy találsz kapcsolási rajzot ilyesmiről.
Mit gondolsz mivel lehet ekkora áramot a hegesztési helyre vezetni? Nekem 12 V -s akkuhoz kb 2 darab 20 cm-s 20 mm2 rézkábel vezet. Az hegeszt biztonságosan az akkurol. A Supercapon csak 2,7 V van mennyi lehet a veszteség. 2000 A-nél?
Találtam egy működő cuccról videót: Bővebben: Link
Láthatóan működik. A FET-ek IRF3205-ök. Az említett 390A-t csak 10uS-ig tudják, amúgy 110A-esek. Ő sorba köti a 6 kondit így végül 16V és 60F a forrás. Pl. 5db ilyen már elég lehetne: https://www.aliexpress.com/item/4000041245914.html
Szia!
Én építettem kondenzátorost, igaz nem szuperkondikból csak simákból. 340mF/35V lett a végső kondi bank. Kb 20-25V-ról már teljesen jól használható volt. FETeknek AUIRFS8408-akat használtam 5db párhuzamban. Mégis tönkrement az ötből kettő. Ennyire kis feszültségnél nem fogod tudni a készülék eredő ellenállását elég alacsonyan tartani a megfelelő működéshez. A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2023
Nekem 4 darab 82000µF/15V párhuzamosítva 1X40mm-es réz csíkokkal. Pc alaplapból bontott fetek eldurrogtak, most autó önindító mágneskspcsolója van rajta, ez bírja.
Sajnos a nagy áramokat nem igazán értem. KA szinten már nem működik a hobbi tudás. Kellene csinálni 60V/1000A mosfetes kapcsolót targoncához, de nem sikerült másnak se. Valahogy mindig elpukkant a leggyengébb, aztán a következő.
Snubber van a fetekkel párhuzamosan? Ekkora áram kikapcsolásakor nagy feszültségek keletkeznek, meg minél gyorsabban kell kikapcsolni a fetet mert ha nem, akkor meg túlmelegszik a csip benne. Megfelelő gate ellenállás is kell mert a vezérlő felé is visszarúg kikapcsoláskor.
Az a gond, hogy a FET-ek szempontjából meg alacsonyan kellene tartani a feszültséget, mert a DS feszültségtől függően meredeken csökken a csúcsáram.
Úgy néz ki méretezés és kábelezés kérdése. Aliról 6 500F-os és 15 200A-es FET (IRF1404)kb 35$ lenne. Most a megéri-e problémán gondolkozom. Jön a kínai 11.11 A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2023
Nem rúg az vissza (szép is lenne), a csengés csökkentése miatt kell a Gate ellenállás.
A drain - gate kapacitáson keresztül. Nagyobb feteknél nem elhanyagolható hatás szerintem.
Megrendeltem a kondikat meg a FET-eket a ponthegesztőhöz. Lesz ami lesz. Lehet-e és érdemes-e korlátozni az áram felfutását? Pl. létezhet megfelelő induktivitás ezen az áramon?
A FET-el nem szabályoznám, mert ugyebár azt minél gyorsabban kell kapcsolni a disszipáció miatt.
Ide nem jobb lenne tirisztorral kapcsolni?
Trefas, mert en csinaltam a videot!
Az altalam hasznalt szuper kondenzatorok elegge melegedtek! |
Bejelentkezés
Hirdetés |