Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Bipoláris léptetőmotor meghajtása IC nélkül
Témaindító: ViktorkaHun, idő: Júl 26, 2019
Témakörök:
Szasztok! Van egy bipoláris léptető motorom és szeretném működésre bírni, csak a közeli elektrós boltokban sehol sem árulnak ic-ket. Összesen 3 darab 555-ös IC-m van. Meg lehet e hajtani 555 el vagy semmi ic-vel?
A segítséget előre is köszönöm.
"Egymást kergető" tranzisztoros időzítő fokozatok kellenek.(itt a sebesség váltás macerás általában fix)
Vagy egymás után kötött tranzsiztoros flip-flop egységek amik billentik egymást a külső órajelről hajtva.(itt már az órajeltől fog függeni) Aztán ezek kimenetére egy egy H-híd amik kapcsolják a motor tekercseit. Nem kevés tranzisztor kell majd . A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2019
Végülis az IC-k is tranzisztorokból épülnek fel...ezt te sem gondolhatod komolyan. Nem a gombhoz keresünk kabátot. Rendelj megfelelő IC-ket interneten...
Szia!
A bipoláris léptető motor korrekt működtetéséhez 2db H híd kell, amihez legalább 90°-os fázishelyzetben lévő négyszögjel vezérlés kell, de inkább célszerű a mikrólépéses megtáplálás. Szóval mazochisták összeépíthetik diszkrét elemekből, de egyébként cél IC használata az ésszerű, és általában a gazdaságosabb is.
Idézet: Igen ha veszel Egy ilyet még az 555 és a motor közé „Meg lehet e hajtani 555 el”
Bipoláris léptetőmotor meghajtása IC nélkül egy forgó kapcsolóval lehetséges.
A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2019
Igazad van. Forgó fokozatkapcsoló. De legalább működik IC nélkül.
De ez sincs otthon a fiókban csak 555, igaz abból 3 darab!
A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2019
Mottó: Ha valaki ezen a fórumon kérdez, elvárható, hogy legyen a fiókjában némi vezeték...
Csak Neked, csak most egy alkatrészigény nélküli megoldás. - Végy egy falapot. - Készíts egy furatot a közepére. (A furat elmaradhat, ha facsavart alkalmazunk egy következőkben leírt lépésben.) - Készítsd el a tetejére szigeteletlen vezetékből a képen zölddel látható ábrát, úgy hogy nagyobb mechanikai igénybevételt is kibírjon. - Végy egy lécet. - Készíts egy furatot a közepére. - Készítsd el az aljára szigeteletlen vezetékből a képen kékkel látható ábrát, úgy hogy nagyobb mechanikai igénybevételt is kibírjon. A kékkel jelölt két csikk-cakk a motor két tekercsét jelképezi. - tedd egymásra a lapot és a lécet úgy, hogy a négy kék felület csatlakozzon a zölddel rajzolt ívekhez. - Lazán csavarozd össze őket, hogy forgatni lehessen a lécet a lapon. - A TAP jelű pontokra kapcsolj alkalmas feszültségű és terhelhetőségű egyenfeszültségű tápegységet. - Forgasd a lécet a lap fölött. Ha mindent jól csináltál, a motor is forogni fog. ps.: Nyák lapokkal is lekészíthető. A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2019
Te pedig ezt a modort nem gondolhatod komolyan.
Ha azt mondta volna, 4 NE555 van otthon érzésem szerint megoldható lenne ( van 4 félhíd, némi időzítővel megspékelve ) . Ha Proli befutna, szerintem 3 ból is megoldaná. Tekercsek egyik vége közös NE555 kimenetre, a másik kivezetésük meg a maradék 2 NE555 kimenetére. Aztán vagy működne vagy nem. A következő bevethető dolog lenne még a szimmetrikus táp. De ennek inkább a találós kérdések rovatban lenne a helye.
Kár, hogy a válasz a kérdezőt már nem nagyon érdekli. Modorilag rendben van ez így?
Én mondtam Mindig van valami tanulmányozható rajzod.
Szép napot !
Segítséget kérnék. Van egy léptető motor vezérlő elektronikám . Ezzel szeretnék egy négyvezetékes léptető motort meghajtani . Az a problémám hogy nem engedi a beépített védelem miatt működni , csak próbálkozik de letilt . Azt gondolom hogy a motornak nagyobb áram kéne ( 1.7 A van ráírva) Egyébként egy NEMA 17-es motor áttétellel . Kellene egy teljesítmény fokozatot készíteni a vezérlő és a motor közé . Ehhez keresnék egy kapcsolási rajzot , fetekkel gondolnám mert az van kéznél. Ha tudtok ijen kapcsolást nagy segítség lenne .
Idézet: nem információ és az apró képeden sem látszik semmi „egy léptető motor vezérlő elektronikám”
Ezt a neten hirdetik több hejen is . Többféle használási lehetőséggel . A képet a hirdetésből ollóztam .
Remélem ez nagyob lesz
Panel méretben talán de ugyanúgy 800mA a max áram.
Olvasd el a leírást ami a kép alatt van (volt).
Igen ezt tudom de nekem 2A ra kéne kiterjeszteni.
A vezérlő kimenete teljes hidas, erre bármit nehéz rá applikálni... A motor csati melletti 2db IC-t ki kell venni, és annak a helyére barkácsolhatsz erősebb meghajtást
Köszönöm a választ. Megpróbálok egy másik vezérlőt hozzákötni , nekem az egészből a múködési mód miatt kellene ez panel.
Ilyen olcsón ugyan nehéz találni, de van korrekt megoldás szabadonfutó vezérlésre.
Itt.
Régebbi laser nyomtatóból bontottam már ki komplett léptető meghajtó egységet. NYÁK laminálót készítettem belőle. Ha jól emlékszem valami HP nyomtató volt, az IC 1,5-2A tudott. Keress rá az ingyen elvihetők között, van hogy tesznek fel nyomtatókat is.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |