Fórum témák
» Több friss téma |
Gondolom kicsi a trafó induktivitása, és alacsony frekin söntöl.
Az induktivitása csak másodlagos. Ahogy megyünk le a frekivel úgy nő feszültség-idő terület ( vagyis a fluxus ), vagyis nő az indukció, ezért kezd a telítés felé menni a vasmag. Nyilván, ez kívülről úgy néz ki, mintha csökkenne az induktivitás. Csökken is, de ha a trafó úgy van méretezve, vagyis elegendő a menetszám, akkor nem fog a telítés közelébe menni, tehát az induktivitása nagyjából állandó marad. De ehhez a légrésnek semmi köze nincs.
Méréseim szerint a Tango FG50S kettéosztott primer tekercselése 87+87mH 100Hz-en.
Az adatlapon olvasható az átfolyó megengedett DC áram értéke is, ez kritikus a felmágnesezés miatt. TJ.
Első kisérlet a hűtőbordán való elhelyezésre, a bemérések már ezen az elrendezésen folytatódnak.
TJ.
Felteszek két fotót, az egyiken a bal csatorna szerelvényei láthatóak.
A másik fotón a bemérésre összedrótozott tápegység látható az ideiglenes műterheléssel. A tervezettnél kisebb áramfelvételnek köszönhetően "csak" 2x18000µF-os szűrőkondikkal TJ.
Elkészültem az Unity Coupled V-FET SE első elrendezési, és annak a (Ver 1.0) vezetékezési tervével.
TJ
Felszerelésre került a hűtőbordára a bal és a jobb oldali erősítőmodul, törekedtem a minél szimmetrikusabb kivitelre - amenyire csak lehetett.
Az egyik oldalt már ideiglenesen a labortápomról kipróbáltam, ennek kb. 15 perc kellett a borda felmelegítéséhez. Gondolom ha mindkettő modul megy, akkor 10 perc biztosan elég lesz az üzemi hőmérséklet eléréséhez. ( a fotón jelenleg látható bemeneti 100k-s ellenállások a hangerőt szabályzó potmétert helyettesitik) TJ. A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2024
A következő infó a bemenet szintszabályzásról szól, sikerült beszereznem 2 darab Grayhill 24 állású, katonai minőségű (MIL-DTL-3786/36) forgókapcsolót. A hozzátartozó TVC (Transformer Volume Control) autotrafókat egy jónevű hazai gyártóval egyeztetve próbálom majd High End kivitelben elkészítettni.
TJ.
Először is, ez a Te projekted! Nem akarok beleszólni, de elgondolkodtató ez az utóbbi részlet, ha általánosítani kellene. Minek mennyi az ára, és a hozadéka esetenként. Azt már láttam Te merre, hogyan "hifizel". Ha ettől eltekint az ember az első gond a minőségi felvételekhez való hozzáférés. És ha így, TBéla jut eszembe, aki megemlítette nekem, hogy egy erősítő nem elég a felvételek minőségének sok félesége miatt. Szóval, kérdésesnek érzem ennek az eszköznek az árához képesti hozadékát. Csak magamba elmélkedek, mit írtam. Az audiofilban a trafó esete mindig kérdéses, és a megfelelő minőséget figyelembe véve igen költséges dolog. Elég, ha csak a hangszedőkre gondolunk. Arról nem beszélve, hogy nem látni, hogy ez hogyan lenne duál monó építésnél. Szerintem más úton is javítható a hangminőség. Persze az nem ilyen látványos, meg nem biztos, hogy van benne trafó.
Utána néztem, mert nem voltam képben... Maradtak bennem kérdések, de megtartom magamnak.
Feleslegesen raktad be a két csatolmányt, a hozzászólasomban ott van, hogy autotranszformátort tervezek beépíteni...tehát nincs külön primer meg szekunder tekercs.
Így okafogyott a beírásod ezen része. TJ.
Attól még trafó, és vas, és huzalfüggő az átvitele.
Lemaradt, nem vitázni akartam. Sikeres befejezést kívánok az építésedhez! És azért szívesen olvasnék az említett bemeneti megoldás tapasztalatairól...
Nekiálltam az Unity Coupled V-FET SE elrendezési tervének, a ceruza skicces első verzióját felteszem. Csak a nagyobb kivágások vannak rajta, a számtalan 3 és 4mm-es lyukat majd utólag én fúrom ki
TJ.
Megkaptam az elrendezés kidolgozott tervét, ez már továbbküldhető, legyártható
TJ.
Nem tudom milyen technológiával akarod majd kivágatni a lemezt, de ez a rajz egyiket sem tudja kiszolgálni (sok 10 éve a Comodor képernyőjén voltak ilyenek a képek és az ábrák). Maximum arra lehet jó, hogy a méretek alapján valaki megrajzolja belőle azt, ami már alkalmas a gyártatáshoz.
A lézervágás, vagy egyéb "pályán haladó" technológiák a DXF-et jól kezelik, ami azért előnyös, mert szinte minden grafikai program tudja ezt a kimeneti formátumot. Nem látom a rögzítő furatokat, amik ha vannak, akkor célszerű egyből belegyártatni azokat is.
2023 szeptember 09-én is elemezted a 7242 tube PSE elrendezési tervemet, azt DWG file-ban elküldték/kivágták...és most ezzel tervezéssel is majd az történik.
https://www.hobbielektronika.hu/forum/erosito-epitese-elejetol-a-ve...?pg=87 TJ.
Én ezt még ilyen szinten sem rajzoltam le soha. Kaptak egy kb. rajzot A4-es papiron, ceruzával, meg azt, hogy kell belőle 250 db-ot csinálni, aztán megcsinálták maguknak a lézerhez a rajzot, meg ami még kellett. Az első dobozok nem stimmeltek,. de aztán nem volt probléma, pedig egy hajtogatott förmedvény volt, csak a lerajzolása nekem két napba telt. 1mm-es acéllemezből volt.
Egyébként, nagyon sokféle dobozt csináltattam, nem volt probléma. ( Most minek tanuljak meg olyan dolgokat, amikre csak néha van szükségem? Van rá cég, ott egy ember aki megcsinálja. Ennyi.)
Egy ilyen szintű rajzot nekem tartott 18 percig lerajzolni... egy profinak ez 2 perc.
Az AutoCad-et megtanulni alapszinten 1-2 nap. Ennyi fáradságot szerintem megér.
Tunerman!
Azért hoztam ismét szóba, mert olyan érzésem volt, hogy erényként tekintesz egy erősen véleményes rajzra. Compozit! Egyetértek, nem kell megtanulni mindent. És valóban aki képes a kivágásra, az szinte biztosan képes a szükséges alapdokumentációt is létre hozni. Én ezt a feladatot át szoktam vállalni, és egyből azt küldöm, amit fel tudnak használni. Karesz50! Egy bizonyos szintig valóban el lehet jutni 1-2 nap alatt az AutoCAD-el (ezzel a tudással már sok mindent le lehet rajzolni). De -talán elhiszed nekem-, a program többet is tud mint rajzok vonalankénti "síkbeli" lerajzolása, és annak kézi méretezése. Én azt gondolom, a rajztechnikai ismereteket viszonylag könnyű elsajátítani. Ahhoz kell több idő, tapasztalat és rutin, hogy a létrehozott eredmény "jó" legyen. Azért tettem idézőjelek közé a jó-t, mert ma már nem mindig egyértelmű mit is értünk pontosan a jó alatt. Régebben voltak -ma is érvényes- rajzi előírások és elvárások, de ezek egy részét már túlhaladta az idő, elsősorban a térbeli ábrázolások előtérbe kerülése miatt.
Amikor a saját munkádból kell megélni, csak egy üzlettársad van, akkor nagyon meg kell gondolni, hogy azt az egy-két nap munkaidődet mire fordítod. Munkára, tanulásra, vagy pihenésre, mert azt is kell.
A tanulás árát mindenképpen meg kell fizetned. Ha magadtól tanulsz, akkor is, ha valami tanfolyamon akkor is. Az első esetben a cégedtől veszel el árbevételt azzal, hogy nem készül abban az 1-2 napban termék, a másik esetben pedig a tanfolyam ára, meg az idő amit a tanfolyás után a gyakorlásra szánsz otthon. És a számgép előtt is volt már élet. Akkor a képzést az iskolából hoztuk, meg a szülőktől. Akinek volt vénája hozzá, az megtanulta, hogy mi a perspektivikus, axonometrikus ábrázolás. Aki ennél is többet tudott, az már a grafikus szintet célozta meg.
Igazad van, 3D nélkül nem élet az élet. (Egyébként a lézeresek kifejezetten nem kérnek a rajzra egyetlen darab méretnyilat sem.)
Igazad van, teljesen felesleges bármilyen rajzolóprogramot megtanulni amíg létezik a ceruza és a papír.
A DXF és DWG fájlok használatakor már többször ütköztem kompatibilitási problémába. Az egyik szoftverrel készült fájlt egy másik nem nyitja meg vagy hiányosan. A cégnél ahol dolgozom tulajdonos váltás történt és ennek eredményeként lemondták az AutoCAD lízinget. Az ingyenes CAD szoftverek és a fizetős CAD szoftverek sem teljesen kompatibilisek a 20 éven keresztül rajzolt sok ezer rajzzal. Ez érvényes a CAM szoftverekre is. Szóval lehetnek problémák.
Így igaz! Nem csak elektronikusan lehet írni, rajzolni.
Már bocsi, ha valaki csinál valamit szégyellnie kellene? Az meg, hogy ki minek veszi, magánügy.
Lehet az akár segítség adott munka követőinek. És szerintem nem kellene a témát "telerajzolni".
A munkahelyemen nagyon sok éve használták már az AutoCad-es programot, meg a Photoshop CS5 programot meg a Premier 5, és encore 5 Blu Ray szerkesztőt. Most mesélte a rendszergazda, hogy egyik napról a másikra a program gyártója küldött egy mailt, hogy a programjaink elavultak, ezért kilövik a serial numbert, de kedvezményesen licencelhetünk friss verziót. Inkább azt választotta, a cég, hogy az egyébként jogtiszta programokat (legálisan megvásárolt) egy a nettől elszeparált gépen fogjuk használni, a regisztri kitakarítása után fel is lehetett tenni mind a két programot ismét, és azóta is gond nélkül fut. Azért ez kissé durva!
Erősen túlárazott az AutoCAD ! De meg fogja szívni a cég, mert sokan váltanak másra. Az itthoni gépemen is fel volt telepítve, míg nem kaptam egy felszólítást hogy vegyem meg. Csak hobbi célokra használtam itthon. Megkerülte a tűzfalat. Leszedtem. Most a LibertyCAD van fent, de ez nem kompatibilis az AutoCAD-el. Alternatíva lehet a progeCAD vagy QCAD. Ezek sem teljesen kompatibilisek.
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2024
A topik témájához kapcsolódva, itt van az Unity Coupled V-FET SE végleges elrendezési terve.
TJ.
Az aluminium sasszi lemez a lézeres kivágáshoz besorolva várakozik, de közben megjött a berendelt 50 db távtartó. Ezek szintén aluminiumból készültek, és feketére eloxáltak - nem is különböznek a hűtőborda színétől
A 22 db becsavarozva nem néz ki nagyon rosszul TJ. |
Bejelentkezés
Hirdetés |