Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » STK erősítők javítások
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Lapozás: OK   43 / 43
(#) reloop válasza Aldure hozzászólására (») Jún 19, 2024 /
 
Csak így működik benne az áramgenerátor.

Javítás.gif
    
(#) Aldure válasza reloop hozzászólására (») Jún 19, 2024 /
 
Ja igen már látom hogy az eredeti kapcsoláson a katódra van kötve ennél pedig az anódra.

STK3062 s.jpg
    
(#) Aldure válasza Aldure hozzászólására (») Júl 7, 2024 /
 
Szia! Lenne pár kérdésem. Mások által tervezett kapcsolásban ami egy STK0050 helyettesítője.
Az lenne a kérdésem hogy mi célt szolgál a kapcsoláson a két végtranzisztor collektorában az a dióda és hogy ezt miért is tették bele hiszen az eredeti kpcsolási rajzán nem szerepel. És az előfeszítő áramkörből is kihagyták a 2 diódát. Az én meglátásom szerint a collektorban levő dióda szerepet játszik a nyugalmi áramban de akkor annak a hűtőbordához kellene csatlakoznia. Vagy tévesen gondolom? Csatolok pár képet.
(#) Aldure válasza reloop hozzászólására (») Júl 7, 2024 /
 
Szia! Hozzád irányúlt a kérdésem csak véletlen magamnak válaszoltam! Bővebben: Link
(#) Aldure válasza zsozso72 hozzászólására (») Júl 7, 2024 /
 
Szia! Azért nem engedtem el teljesen a te problémádat az STK-val kapcsolatosan. Az lenne a kérdésem hogy még megvan-e az eredeti STK? Mert akkor még azon talán nincs minden veszve.
(#) reloop válasza Aldure hozzászólására (») Júl 7, 2024 /
 
Szia! Úgy emlékeszem már korábban volt szó ezekről a diódákról és semmi szerepet nem találtunk neki. A nyugalmi áramhoz biztos nincs köze.
(#) Aldure válasza reloop hozzászólására (») Júl 7, 2024 /
 
Ezért nem világos számomra sem a dolog. Sőt akkor a gyártó is használta volna őket. Lenne még egy kérdésem. Gyártották az STK0050 et és társait ami 0.1% THD a gyártó adatlapján és az STK1050 és társai 0.02% THD Az IC-k felépítése alkatrészekben ugyan az mármint a darabszámra és a belső kapcsolásra gondolok. Az STK1050 annyiban tér el hogy tartalmaz a tok emitter ellenállásokat amiket meg is lehet kerülni és még az 5. és 6. láb is ki van vezetve de sok esetben ezeket sem használták magyarul simán ki lehet váltani vele a 0050 et és fordítva is. Itt a felhasznált alkatrészek minősége határozza meg a THD értékét? Pl: jobb tranzisztorokat alkalmaztak?
(#) reloop válasza Aldure hozzászólására (») Júl 7, 2024 /
 
Elképzelhetőnek tartom, hogy az emitter-ellenállásos packba a jobb tranzisztorokat válogatták.
(#) Aldure válasza reloop hozzászólására (») Júl 13, 2024 / 2
 
Szia!Eddig dolgoztam a driever megépítésén. Első körben egy prototípúst raktam össze. A végleges kidolgozás egy alumíniumra legyártott nyák. Csak azt kicsit nehezebb forrasztani ezért még azzal nem foglalkoztam. Szóval teszteltem a drivert és a végfok modulokat is. Bemenet 50Hz színusz a kimeneten 20V AC és 5A körüli áram folyt 4 Ohm műterheléssel. Tápfeszültség +/- 47V Ez kb 100W volt ventillátorral hűtöttem közben a bordát de még így is forró volt. Kb 10 percet járattm így. A kimenetek DC egyensúlya is kielégítő. Jobb és bal oldal 37 és 17mV. Hangszóró próba még csak rövid volt de semmi zaj nem hallható a magasakon sem. És mindkét oldal fülre torzítás mentes. Be kell szerezzek egy scopot hogy meg tudjam mérni a jelelak torzítást is. De az majd odébb lesz. Egyenlőre ezzel is beérem. Teszek fel képeket.
A hozzászólás módosítva: Júl 13, 2024
(#) Aldure válasza Aldure hozzászólására (») Júl 13, 2024 / 2
 
Aztán elkészült az alumínium nyákra szerelt verzió. Így egyenletesebb a hőeloszlás az alkatrészek közt és a hővezetés is sokkal jobb. Látszott is a forrasztásnál ide már extra fűtést kellett használnom. A képeken látható egy szétszedett STK3062 is még működik de nem az igazi szerintem valamit kapott ez is amikor a végfok modulok tönkrementek. Szétszedés után már az egyik kimeneten 0.5V DC volt.
(#) Aldure válasza Aldure hozzászólására (») Vas, 12:26 /
 
Éppen javítok egy Technics SU-C03 erősítőt. Ami még hajszál híján működött. Mindkét csatorna látszólag jó volt de az egyik oldal kicsit kissebb jellel reagált ugyan arra a hangerő beállításra. Tettem rá egy 4 ohm műterhelést és 100Hz bemenő jellel lassan emeltem a hangerőt és kb 5-6V kimeneti AC feszültség elérésénél az erősítő védelme elkeztdett ki be kapcsolgatni. Ezt pár x megcsinálta aztán a kimeneten 8-9V DC jelent meg, persze a védelem lekapcsolata a kimenetet. Az STK1050 megadta magát. Igazából nem lett zárlatos csak megszakad a PNP oldal Emitter és a meghajtójának az Emittere szintén. Ez legalább eredeti STK volt. Csináltam pár képet a belsejéről és kimértem az ellenállásokat is.
Következő: »»   43 / 43
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem