Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Bojler javítása, kérdések

Témaindító: lift, idő: Feb 22, 2007
Lapozás: OK   131 / 134
(#) Bakman válasza Mate78 hozzászólására (») Aug 1, 2024 /

Mivel egyszerre több dolgot is csináltál, nem lehet egyértelműen eldönteni, mitől lett jó. Teszteléskor csak egy dolgot változtatunk valamint mérünk mindent (előtte és utána is). Ezek nálad kimaradtak.
(#) Tomi111 válasza Mate78 hozzászólására (») Aug 1, 2024 /

Szia! Hosszútávon nem biztos, hogy működni fog a túlterhelt kismegszakító. A 2400W 10.4A, ha 230V-tal számolsz. Ilyenkor melegszik rendesen a kismegszakító. Nekem is ez a helyzet itthon. 2 éve vettük a házat, a bojleróra kismegszakítója 10A. Felújításkor új szerelés, csőszerelő új bojler hozott - 100L álló Hajdu 2400W betéttel - Hónapokig jó volt, majd egyszer elkezdte és mindig leoldott. Nem szedtem szét az új bojlert, kismegszakítót sem cseréltettem ( teljesítménybővítés lenne) hanem egy 24V 250VA-es trafót tettem elé feszcsökkentő módra bekötve. Így kb 200V-ot kap a bojler, bírja a kismegszakító is, de ez már gányolás...
(#) Mate78 válasza Bakman hozzászólására (») Aug 1, 2024 /

Én úgy látom,hogy egyetlen releváns dolog változott,a vízkő megjelenése.
Ugyanis előtte semmi probléma nem volt a bojlerrel,a régi fűtőszállal sem.
(#) Mate78 válasza Tomi111 hozzászólására (») Aug 1, 2024 /

11 éve költöztünk be,akkor lett felrakva a bojler.(150L álló Hajdu,2400W fűtőszál)
Korábban is B10 kismegszakító volt előtte,nem cserélhetem,mert plombált.
A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2024
(#) uniman válasza Mate78 hozzászólására (») Aug 1, 2024 /

Itt még 16A...most meg már csak 10A-s a bizti
A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2024
(#) Mate78 válasza uniman hozzászólására (») Aug 1, 2024 /

Írtam,hogy elnéztem,és javítottam.Mit kell kötekedni?
(#) Gafly válasza Mate78 hozzászólására (») Aug 1, 2024 /

Pontosítok, B10-es kismegszakító van a bojler előtt, nem B16-os
Neki volt igaza, Te meg elismerted a tévedést.
Akarjátok folytatni?
(#) uniman válasza Mate78 hozzászólására (») Aug 1, 2024 /

Semmi gond, csak ha több figyelemmel írsz, akkor most a hibás beírás miatt nem íródott volna le 11 felesleges hozzászólás...ennyi!
(#) Mate78 válasza uniman hozzászólására (») Aug 2, 2024 /

Igazából szerintem nem az a legfontosabb,hogy mekkora kismegszakító van a bojler előtt,mivel a 10-essel is gond nélkül üzemelt.Mint ahogyan a régi fűtőszállal is.
A kérdésem arra irányult,hogy miért úgy reagál a vízkövesedésre a rendszer,hogy leold a kismegszakító,nekem ugyanis ez nem logikus.
(#) Mate78 válasza Mate78 hozzászólására (») Aug 2, 2024 /

Igen,tudom,a 10A-essel eleve határon van a rendszer,de mi okozza a többlet terhelést.Remélem így erthető a kérdésem.
(#) Bakman válasza Mate78 hozzászólására (») Aug 2, 2024 /

Idézet:
„miért úgy reagál a vízkövesedésre a rendszer,hogy leold a kismegszakító,nekem ugyanis ez nem logikus.”
Nekünk sem, a lehetséges okokat leírtuk.
(#) uniman válasza Mate78 hozzászólására (») Aug 2, 2024 /

Én csak olyat tapasztaltam "vízkövesedésre", hogy a fűtőszálat teljesen belepte a vízkö, mintha el lenne ásva homokba. Ez a törmelék elszigetelte a víztől és sűrűn ki-be kapcsolgatott a hőfokszabályozó. Ezt addig csinálta, amíg a biztonsági bimetal akcióba lépett és véglegesen megszakította az áramkört.
Amit te leírsz, az nem jellemző hiba, ha jól olvasom, még senki sem írt le ilyen meghibásodást. Bojlert amúgy is a legerősebb kismegszakítóra illik kötni... és 2,5 mm2 rézvezetékkel (régen aluval is jó volt).
Manapság meg a sok napelem miatt, sokkal magasabb a hálózati feszültség, mint amikor beszerelted a bojlert 11 évvel ezelőtt.
(#) Hutty válasza Mate78 hozzászólására (») Aug 2, 2024 /

A vízkő miatt tovább működött a fűtőszál, több ideig melegedett a kismegszakító és már nem bírta a mostani melegben.
(#) Bakman válasza Hutty hozzászólására (») Aug 2, 2024 /

Éppen fordítva, ahogy előtted uniman is leírta.
(#) Hutty válasza Bakman hozzászólására (») Aug 2, 2024 /

Pontosan ekvivalens amit írtam. A vízkő rontja a fűtőbetét hatékonyságát, sőt nagy mennyiség esetén túlfűtést is okoz, amit a vészhatároló kioldása kísér.
(#) Bakman válasza Hutty hozzászólására (») Aug 2, 2024 /

Sok vízkő esetén, ami hőszigetelő szerepet is betölt a bojlerben, a fűtőszál melegebb, nagyobb az ellenállása, kevesebbet fogyaszt. A bojler hőkioldója ilyenkor szokott megszólalni mert a hő nem tud eltávozni a fűtőbetét környezetéből.

Nem a vészahtároló, hanem a kismegszakító kapcsolgatott le a határterhelés miatt. Kb. hárman írtuk már le.
(#) proba válasza Mate78 hozzászólására (») Aug 2, 2024 /

Lehet a te cseréd pont az év legmelegebb napjaira esett . B10 2400W ( 230V-on ) +40 fok, lehet ez volt a sok. Egy hét múlva gond nélkül ment volna. Ha meg nem, akkor valami le/átvezetés volt a rendszerben. ( esetlegesen az sem mindegy hogy régi esetlegesen 220V/2400W fűtő szálat cserélsz 230V/2400W ra.)
(#) Mate78 válasza uniman hozzászólására (») Aug 2, 2024 /

Igen, ezt én is megfigyeltem, hogy ha sok a vízkő,akkor többször kapcsol ki-be a bojler.
Pár éve tettem rá egy loggert, ami logolta, hogy milyen a lefolyása a vízköves bojler fűtési ciklusának.Vízköves esetben akár 30 be-kikapcsolás is megtörtént, mire elérte a beállított hőfokot.Az oka logikus, a fűtőszál-hőmérőhüvely-vízkő együtteséből adódik.
Tiszta bojler esetén egy be-kikapcsolással felfűt.

Nálam NEM a biztonsági hőkioldó oldott le, hanem a kismegszakító, ami a bojlertől kb 10m-re van, egyébként tényleg kültérben.

Amúgy a legerősebb kismegszakítóra van kötve, sajnos csak 10A-em van vezérelten.
A napalemes felvetés itt nem hinném hogy számít, mert mindig éjjel oldott le a kismegszakító,(esténént kapcsoltam vissza) akkor meg nem termelnek a napalemek.
(#) Mate78 válasza proba hozzászólására (») Aug 2, 2024 /

230V/2400W van mindkét fűtőszálra írva,típusazonos fűtőszálat rendeltem a Hajdu-tól.
De lehet hétvégén megmérem a teljesítményüket.
Most azért cseréltem kompletten alaplapot fűtőszálastól, anódostul, mert gyorsabb, mint vízkőteleníteni azt, ami bent volt.Csak beteszem az előkészített újat, ami bent volt, azt meg ráérek letakarítani.

Egyébként így, hogy határon van a kismegszakítón átfolyó áramerősség, automatikusan egy vízkövesedés jelző rendszerem van.
Mert ahogy írtam vízkő az nem volt benne vészes mennyiség, és lekapcsolt.
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2024
(#) proli007 válasza Mate78 hozzászólására (») Aug 2, 2024 /

Máté! Te azt hiszem akadémikusnak készültél. " A vízkő rontja a fűtőbetét hatékonyságát"
Na, ez alatt bármit lehet érteni.
De kérem! Itt mezei sameszok vannak, akik csak fürdeni szeretnének. Nem nehézvizet gyártani..
(#) janir18 válasza Mate78 hozzászólására (») Aug 2, 2024 /

Hello!
Épp szombaton tisztítottam egy bojlert. Azon sem volt vastag vízkő. Tavaly volt cserélve újra. Anódon is vízkő, szinte semmi hiánya.
Előtte pár éves betét meg volt kicsit deformálódva, annyira túlmelegedhetett a vízkőben. Akkor sem csapta le a B10Amperes biztosítékát. Bár az nem rézcsöves volt.
(#) Mate78 válasza proli007 hozzászólására (») Aug 2, 2024 /

Nem akadémikusnak készültem,de szeretem tudni, mi miért történik, pl. egy bojlernél.
És ha nem tudom,az zavar.Szerintem ez egy komoly szakmai oldal, ezért írtam ide.
A témával kapcsolatban lenne egy további kérdésem is, de nem tudom, hogy feltegyem-e, mert tuti hogy előbb-utóbb óriási vita lenne belőle.
(#) Mate78 válasza janir18 hozzászólására (») Aug 2, 2024 /

És abban hány Wattos fűtőszál volt?
(#) janir18 válasza Mate78 hozzászólására (») Aug 2, 2024 /

Hmmm, jó kérdés. Most nem cseréltem csak tisztítva volt. De könnyen lehet, hogy csak 2000Wattos, és nem 2400as.
(#) Bakman válasza Mate78 hozzászólására (») Aug 2, 2024 /

Idézet:
„A témával kapcsolatban lenne egy további kérdésem is, de nem tudom, hogy feltegyem-e, mert tuti hogy előbb-utóbb óriási vita lenne belőle.”
Várjuk a kérdést!
(#) uniman válasza Mate78 hozzászólására (») Aug 2, 2024 /

Ez egy "hobby" fórum, azaz kedvtelésből, végzettség nélkül, max. "önképzéssel" szerzett tudással javítgatunk ezt-azt.
Máskülönben "profi-elektronika" lenne a weboldal címe...
A profik a szakmából élnek...mi nem. Na persze azért profik is jelen vannak szép számmal a fórumon. De találgatni a távolból, semmi értelme, még helyszíni mérésekkel sem biztos, hogy kideríthető, hogy mi történt ...
Nekem egy jósnő szokta kideríteni az efféle rejtélyes hibákat...
(#) Mate78 válasza Bakman hozzászólására (») Aug 2, 2024 /

A kérdésem,hogy miért állítják oly sokan,hogy a vízköves bojlernek (ellenállásfűtéses bojlerről van szó,nem hőszivattyúsról) megnő a fogyasztása?Akár 30-40%-kal is.
MINDEN egyéb paraméter változatlan marad,úgymint a vízkivétel mennyisége,hőfoka,külső hőmérséklet,bejövő víz hőfoka,stb.
Tehát egyedüli változó a képletben a vízkő megjelenése a bojler belsejében.
Ha elfogadjuk,hogy többet fogyaszt,akkor mi lesz a plusz elfogyasztott energiával?
(#) Gafly válasza Mate78 hozzászólására (») Aug 2, 2024 /

Idézet:
„Ha elfogadjuk,hogy többet fogyaszt,akkor mi lesz a plusz elfogyasztott energiával?”

Adózunk utána.
(#) pipi válasza Mate78 hozzászólására (») Aug 2, 2024 /

A vízkő egy hőellenállás lesz, amit energiával le kell küzdeni...
(#) Bakman válasza Mate78 hozzászólására (») Aug 2, 2024 / 1

Én más sorrendben tudom elképzelni a dolgot, legalábbis a gyakorlat ezt mutatja:

Magas hőmérsékleten járatják a bojlert mert maga a bojler kicsi a családhoz viszonyítva és így lehet elérni, hogy mindenkinek jusson meleg víz. A magas hőmérséklet miatt több a veszteség, nagyobb a fogyasztás. A magas hőmérséklet miatt intenzívebb a vízkőképződés.
Következő: »»   131 / 134
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem