Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Klíma szervizelés, javítás
 
Témaindító: Atka15, idő: Júl 15, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   97 / 97
(#) Régi motoros hozzászólása Aug 2, 2024 /
 
Hihetetlen, hova jutott már ez a világ. Annak idején, vagy 10 éve mikor az én klímámat feldobtuk,
még a beltérin is volt elég csű, elért az egyik oldaltól a másikig.
Vettem egy jóárasított Samsung AR12TXHQASINEU/XEU klímát, és meglepve tapasztaltam,
hogy most meg már azon is spórolnak. A keze száradna le annak aki félúton levág(at)ta.

Amúgy a vastag csövön tűszelepes ez a műanyag anya, amivel le van zárva?
Mert van benne kis nyomás gondolom nitrogén.
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2024
(#) kaqkk válasza Régi motoros hozzászólására (») Aug 2, 2024 /
 
Így sokkal jobban fér egymás mellett a két hollander (könnyebb betaposni a beltéri alá) Az anyát egyszerűen tekerd le , felszerelés után úgyis vákuumolod . Csak az a szerepe hogy felszerelésnél lásd hogy jó a beltéri (és ne korrodáljon a csőrendszer belűlről )
(#) kaqkk válasza Atacs hozzászólására (») Aug 2, 2024 /
 
Miért kell program , és hogyan akarod feltölteni a vezérlőbe ? Nem is hallottam róla hogy akár a gyári szervizeknek is kidták volna a programokat . Komplett elektronika csere a megoldás, ha tuti hogy a kültéri elektronika a bibis .
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2024
(#) klimas 56 válasza Régi motoros hozzászólására (») Aug 3, 2024 /
 
Ne mérgelődj! Ez van.... Képzeld el a gyárat,nem sok van, ahol minden beltérin spórolonak 10-15cm, csövet. Évi pár milliónál már tétel.
A vastag csővön jelölő kis piros pöcök van, ha kiemelkedik a védőgáz , nem nitrogén mert az drága, meg van benne.
A védőgáz szárított levegő , -40-45 °C- ra lehűtött anyag, a nedvességet majdnem 100%-ig el lehet távolítani ezzel.
Ha megnyitod a műanyg hollandit egy kis szusszanást illik hallani....
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2024
(#) Honda130 hozzászólása Aug 7, 2024 /
 
Üdvözlök mindenkit!
Van 2db Gree Confort x típusú klímánk. Első időszakban jó volt mindkettőnek a wifije. Rendesen vezéreltem távolról. Aztán az egyik eltűnt. Elkövettem mindent, mire újra csatlakozott az alkalmazáshoz. Aztán újra eltűnt, nem lett meg többet. Felvettem a kapcsolatot a szerelőkkel, a Gree magyarországgal, és kisebb tortúra után hoztak egy alaplapot és egy wifi modult a rossz klímához. Jó lett. kb. 1-másfél hónap múlva eltünt a másik klíma wifije. Idén jeleztem nekik, hogy most ezzel van gond. Kicsit hosszadalmasabb tortúra után küldtek egy másik wifit. Eddig oké is. DE egy hétre elmentünk nyaralni és leáramtalanítottam a lakást. Kivéve a konyhát, mert ugye ott megy a hűtő. Hazajöttünk, felkapcsolom az áramot a lakásban. Az a klíma sincs fenn a rendszeren, amit már egyszer megjavítottak. Az új wifi még zacskóban van, nem szereltem be.
Kezdem azt hinni, hogy mégis én csinálok valamit rosszul.
Ért valaki a klímáknak ezen részéhez? Esetleg járt már valaki így? Ha igen, akkor mi lett a megoldás, Persze azon kívül, hogy hagyjam a frászba. Tök jó klímák. Nem akarom elhinni, hogy ilyen könnyen hazavágódik a wifije. De megoldani segítség nélkül nem sikerül sajnos. Tudom, hívjam ki a klímásokat, stb. Megtörtént, nem jönnek, csak adják az olyan tanácsokat, amiket amúgy is csinálok már egy ideje. A Gree magyarország annyival szerintem letudta a dolgot, hogy kaptam tőlük új wifi modult. Igen ám, de most elvileg van egy új modulom, és két nem működő klímám. Nem nyivákolhatok havonta, hogy most meg újra az előző is szar. Megmondják, én rontom el. Amit persze még cáfolni sem tudok, mert hogyan?
Köszönöm, ha bárki is érdemben tud segíteni!
(#) Régi motoros válasza Honda130 hozzászólására (») Aug 7, 2024 /
 
Esetleg érdemes lenne WiFi térerősséget mérni a ház egész területén, és jelerősség térképet készíteni.
(#) Honda130 válasza Régi motoros hozzászólására (») Aug 7, 2024 /
 
Szia! 55 nm-es panellakás. Itt nincsenek távolságok. 1000Mbit-es internetem van. 5G-is, de a 2.4-re vagyok csatlakozva épp a klímák miatt. De egyébként ha nagyon összeszámolnám, szerintem lefele-felfele 3-3 emelet összes wifijét láthatnám. Tök jó a térerő.
(#) Régi motoros hozzászólása Aug 7, 2024 /
 
Tesómnak van klímás ismerőse, így az előzőleg vásárolt Samsung klíma felrakásához kértünk 1m -csövet, hogy kiérjünk a kültérihez. Erre azt mondja, hogy az kevés lesz, minimum 3-5m -el szokták bekötni, mert rövidebb csőszakasszal túlnyomásos lesz. Mi ez valami új módi, vagy parasztvakítás már megint?
Nem vagyok nagy matekos, de kiszámoltam:

1m 6.3∅ cső űrtartalma = 28.3 cm³
1m 10∅ cső űrtartalma = 63.6 cm³
Összesen = 91.9 cm³ azaz 0.919 dl.

Ha megcélzom a középutat és 4m csővel kérem a bekötést, akkor pontosan 3,676dl adódik hozzá a gyári beltéri és kültéri űrtartalmához, amit nem tudunk mennyi.

Az 1m és 4m közötti különbség űrtartalomban pedig 2,757dl. Na most ennek a hiánya nehogy már akkora nyomásemelkedést okozzon egy klímában, hogy az túlnyomásos lesz, mert menten berosálok.

Persze tudom én, sokkal könnyebb 4m -es csővel kacskaringózni mint a bolond és csőlírát készíteni,
meg kiszámlázni a plusz költséget.
(#) Régi motoros válasza Honda130 hozzászólására (») Aug 7, 2024 / 1
 
Értem én, de számolni kell azzal, hogy közvetlenül a fal mellett meg sarkokban (tipikusan ahol a klímák fel vannak szerelve) vannak reflexiók a rádióhullámban. A klíma beltériben lévő óriási fém hőcserélő árnyékoló és reflektáló hatásáról nem is beszélve. Azt sem ártana megnézni, hogy melyik csatorna a legtisztább, és azt használni, mert a szomszéd hullámai is bezavarnak.
Ettől függetlenül, nem biztos, hogy valóban ez a probléma, csak egy tipp volt, okosabbat nem tudok mondani.

Esetleg még annyit, hogy ami készülék tudja az 5GHz-et az menjen azon, és csak a klímák maradjanak a 2.4GHz-en, vagy fordítva. Az 5GHz elvileg zavar érzéketlenebb, de kisebb távolság áthidalására elég.
A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2024
(#) Honda130 válasza Régi motoros hozzászólására (») Aug 7, 2024 /
 
Klíma szerelő nem vagyok, de az alap 4-5 méteres klímámnál nem volt ugye kérdés, de azt mondták, hogy a távolabbi szobába, ami már több mint 6 méterre van, lehet hogy kevés lesz a közeganyag. Megpróbálják és meglátjuk. Nos, ha a plusz 3-4 méter esetén felvetődik a kérdés, hogy kevés lesz a gáz, akkor nem szerintem az egész rendszer gázigénye eléggé kicsi lehet. Ebből következhet végülis, hogy amennyiben 3 méterrel rövidebb a rendszer, akkor az alap mennyiséggel esetleg soknak bizonyul a rendszerben lévő mennyiség. Ez természetesen nyomás növekedéssel jár. Ez tiszta sor. És ha úgy vesszük, akkor 2,7dl térfogat csökkenés szerintem nem kevés.
NO de! Ha a túl hosszú rendszer esetén tudnak géppel nyomást mérni és működés helyességet infra hőmérővel ellenőrizni, igény esetén rátölteni, akkor ugyanezt fordítva is meg kell hogy tudják csinálni. Max az lehet szerintem a bajukra, hogy nem szeretnéd kifizetni a 4 méteres gyári csövet. De a te esetedben ez sem igaz, hisz a klíma már megvan. Szerintem ez inkább egyfajta szőrözés. esetleg nem tudás.
(#) Honda130 válasza Régi motoros hozzászólására (») Aug 7, 2024 /
 
Az a helyzet, hogy a hozzászólásoddal sikerült eljutni arra a pontra, ami esetleg a probléma lehet. Nem a térerőkre gondolok ezzel.
Alapvetően a Gree klímák a 2.4GHz-es wifivel működnek. Tehát, azt kell használni.
Nos! Az én problémám ami nem tiszta, hogy hogy választom ki a klímának bármelyik hálózatot, vagy bármelyik csatornát?
A kapcsolat létesítésére valami olyasmi az útmutató, hogy: Telepítse fel a Gree+ alkalmazást! Jelentkezzen be a régiójával, felhasználó nevével, jelszavával.
Nyomja meg a klíma távitányítóján a mode és wifi gombot, ezzel alaphelyzetbe állítja a klíma wifijét. Ugyedbár ez eddig rendben. Utána ki kell választani a wifit, ahova jelszóval kell menni. De már itt nem tudom, hogy milyen wifire gondolnak? Arra a wifire, ami a lakásban a wifi, vagy a klíma wifije? Ha a lakásé, akkor hogy fog képbe jönni a klíma wifije? Az hogy csatlakozik a lakás wifijére? Szerintem a legnagyobb gond ez lehet ám. Én legalábbis azt feltételezem, hogy én is felcsatlakozom a wifire, a klíma is és ott megtalálják egymást az alkalmazással. Ha nem így van, azt is értem, csak akkor hogy, Ha én a telefonomon a klíma wifijét választom ki, akkor hogy lesz ebből nekem a telefonomon internet és hogy lesz távoli kapcsolat.
Lényeg, hogy piszokul nem tiszta ez az egész. Nem értem, hogy kell csinálni és lehet hogy ez a baj.
Mondom ezt a sok kínlódás után.
(#) elactrofan válasza Honda130 hozzászólására (») Aug 7, 2024 /
 
Idézet:
„Ha én a telefonomon a klíma wifijét választom ki, akkor hogy lesz ebből nekem a telefonomon internet és hogy lesz távoli kapcsolat.”


app-on beállítod a kapcsolatot a klíma wifije az otthoni internetre csatlakozik, telefonod meg attól függ hol vagy csatlakozik vagy a mobil internetre vagy az ép aktuális wifire ha engedélyezed neki. távoli kapcsolat az interneten keresztül fog létre jönni. Ennek természetesen feltétele, hogy mind két eszköz csatlakozva legyen a internetre.
(#) Honda130 válasza elactrofan hozzászólására (») Aug 7, 2024 /
 
Köszönöm! Na ezt kellene valahogy helyre rakni nálam.
Idézet:
„app-on beállítod a kapcsolatot a klíma wifije az otthoni internetre csatlakozik”
Ezt hogy is? (elnézést, én nem szeretem, ha idéznek a szövegemből, talán más sem. De most így egyszerűbb volt.)
Tehát, visszatérve: Appon beállítom a kapcsolatot: Minek a kapcsolatát és mivel?
"A klíma wifije az otthoni internetre csatlakozik"- Ezt hogy csinálom?
Ugyanis, ha ez a dolog nem működik automatikusan, akkor telefon segítségével nem tudom hogy kell csinálni. Hisz nincs még semilyen kapcsolat. Lehet hogy itt van a kutya elásva? Hogy nem kacsolódik a klíma wifije az otthoni wifire, Ezt kéne kiküszöbölni valahogy szerintem. Rosszul gondolom?
(#) elactrofan válasza Honda130 hozzászólására (») Aug 7, 2024 / 1
 
Én ezt nem fogom tudni elmagyarázni nem ismerem a készüléket és az app-ot se.
de itt egy video elég jól elmondja hátha segít.wifi
(#) Régi motoros válasza Honda130 hozzászólására (») Aug 7, 2024 /
 
A csatornát nem a klímán, hanem a routeredben kell beállítani, és azt a csatornát választani, ami a legtisztább, így eléred, hogy a routered zavarásmentes jelet sugározzon.

Ha ez megvan, akkor a klíma használati utasítását kellene tüzetesen átnézni, mivel típust nem tudunk.

Az alap felállás az, hogy a hozzá való APP kapcsolódik a klímához direkt módon, és így meg tudod adni a routered WiFi-jéhez használatos felhasználó nevet és jelszót, amivel bármilyen eszköz eléri az internetet a routereden. Tehát az applikáció be fogja kérni, hogy gépeld be az otthoni WiFi-d felhasználónevét, és a jelszót. Az applikáció ezt elküldi a klímának a direkt kapcsolaton keresztül, amit a klíma megjegyez. Ekkor kész vagy a beállítással, a telefon befejezi a direkt kapcsolatot a klímával, és visszaáll a routered WiFi-jére, innentől a telefonodon eléred a netet. A klíma a neki beállított hálózati azonosítóval és jelszóval belép szintén a routeredre a WiFi -n keresztül, így az eszközök helyi hálózaton már kommunikálhatnak egymással. Vannak olyan készülékek, amelyek helyi hálózaton ugyan nem, de interneten keresztül kommunikálnak egymással, de ez már a te szemszögedből lényegtelen, a beállítás ugyan az. A bibi akkor van, ha helyi hálózaton kommunikálni nem képes eszközök vannak, amiknek szükséges az internet elérés. Ugyanis ha ilyenkor szolgáltatói oldalról elmegy az inernet elérés, de WiFi hálózat él, a kommunikáció akkor sem megy.

Ilyenek például a Sonoff készülékek, aminek szüksége van internetkapcsolatra is, hogy vezérelni tudd őket telefonról.
(#) elactrofan válasza Régi motoros hozzászólására (») Aug 8, 2024 / 1
 
Folosleges routerba maszkalni, en se tettem es gyonyoruen mukodik, sot a mellekelt videoba sincs ilyes mirol szo.
Videot kovetve be lehet allitani. Klima szerelok se jarkalnak routerba.
Ezt mar csak ilyen elvetemult userek csinaljak.
(#) még1MbR válasza elactrofan hozzászólására (») Aug 8, 2024 /
 
"55 nm-es panellakás. Itt nincsenek távolságok. 1000Mbit-es internetem van. 5G-is, de a 2.4-re vagyok csatlakozva épp a klímák miatt. De egyébként ha nagyon összeszámolnám, szerintem lefele-felfele 3-3 emelet összes wifijét láthatnám. "

2,4G-n 13db wifi csatorna van, amin az összes közelben lakó osztozik. Mindenki zavar mindenkit.
Ilyen helyen pont nem felesleges ellenőrizni, melyik csatornán szór a router wifi jelet.
Okostelefonra letölthető a wifi analizer app, ami megmutatja hányan osztoznak épp a csatornákon.
(#) Régi motoros válasza elactrofan hozzászólására (») Aug 8, 2024 /
 
Köszönjük szépen az "értékes" hozzászólást.
(#) Honda130 válasza Régi motoros hozzászólására (») Aug 9, 2024 /
 
Típust tudtok, hisz az első hozzászólásomban ezzel kezdtem. "Gree Confort X".
Nos! Közben rájöttem valamire. Amikor és akár hány alkalommal elkezdtem létrehozni a kapcsolatot applikáción keresztül, mindig kiugrott egy ablak. Ez a kapcsolatoknál van, vagy nem tudom hol a telefonban. A lényeg, hogy legalább 6 féle engedély be lehet rajta állítani. Mióta hazajöttünk nyaralásból és nem működik a "jó" klímán a kapcsolat, minden próbálkozásnál kiugrott. Nem értettem, mert minden sorba olyami volt írva, hogy engedélyez, meg nem is tudom mik voltak a másik sorokban. Ezek az engedélyek valami ilyesmik voltak: Helyedatok engedélyezése, a Bluetooth, a wifi, Közeli eszközök, stb. A hiba ott volt, -amit így utólag szégyellek picit- hogy a közeli eszközök mellett az volt, hogy "engedélyez" Én meg nem értettem, mit akar ez a kiugró ablak. Még volt egy ilyen sor, de nem tudom, az mi volt. (már nem ugrik ki). Csak ugye, az hogy "engedélyez", nem azt jelenti, hogy "engedélyezve van"! Az a felirat megtévesztett. Az azért volt odaírva, mert ha rákattintok, akkor azzal lehet "engedélyezni" Rákattintottam így két hét kínlódás után, aztán alatta engedélyeztem és miközben ezután minden másképp működött, eleve nem állt meg a kapcsolat létesítés 49%-nál, hanem továbbment. Utána (és azóta is) tökéletesen működik a telefonról vezérlés. Elindultam a konyha felé, hogy a legtompább késsel a saját nyakamat elvágjam. Aztán feladtam, mert méltatlanul éles kések vannak csak a fiókban. Minden esetre azt hittem, lepermetezem magam, mert ilyen süsü nem lehetek.
A következő feladat, a "rossz Wifi-s klímán kicserélni a Wifi modult és megpróbálni rajta is a kapcsolatot. Mert ugye, az még most is rossz. Viszont, küldtek hozzá új(vagy másik) wifi modult. Egyenlőre nem tudom még, hogy hogy cserélem majd ki, mert van a modulon 20cm vezeték, a végén egy kék csatlakozóval. Szerintem az az alaplapra megy rá. A szerviz azt írta, hogy szerelést nem igényel. Hát szerintem igényel. esetleg talán hozzáférhető lesz a panel azon része, ahova dugni kell. Bízom benne.
(#) Honda130 válasza Honda130 hozzászólására (») Aug 9, 2024 /
 
Hát nem hozzáférhető. Szét kell szedni hozzá az egész klímát. A fő burkolat levétel szerintem ehhez édeskevés. Az alaplapnál pedig turkálni nem kívánok, mert a készülékek még sok évig garanciálisak. Majd jönnek és megoldják.
A hozzászólás módosítva: Aug 9, 2024
(#) kaqkk válasza Honda130 hozzászólására (») Aug 9, 2024 / 1
 
Az előlapot felnyitod és ott van a wifi-stick a kijelző házában , vagy egyszerűen kihúzható mint egy pendrive vagy két csavar kihajtásával a kijelző házából vehető ki .Tényleg nem igényel "bontást"
A hozzászólás módosítva: Aug 9, 2024
(#) Régi motoros válasza Honda130 hozzászólására (») Aug 10, 2024 /
 
Akkor úgy néz ki, a típuson átsiklottunk. Mindegy is.
Az előzőleg általam mutatott samsung beltéri egységén szintén a felhajtható előlapon van a WiFi modul helye, a kijelző mellett. Csak össze kell dugni. A kijelzőn a kábel szintén csatlakozós, tehát még azt is le lehet húzni. Persze ez nem garancia arra, hogy a tiéden is így van e.
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2024
(#) Honda130 válasza kaqkk hozzászólására (») Aug 10, 2024 /
 
Az előlapot felnyitom és valóban ott van a Wifi stick. DE egy 20cm-es vezetékkel csatlakozik az alaplapra. Leveszem a kis fedelet és onnan még bemegy 8m mélyre valahova, ami még lámpával sem látszik. Lehet hogy a nyagy burkolat eltávolításával többet látnék, de nem hiszem. Itt voltam, mikor az előző lkímán kicserélték az alaplapot és ezt a wifit. Valahol über lehetetlen helyen megy rá az alaplapra ennek a csatlakozója.
Félreértés ne essen. Ennél bonyolultabb feladatokat is meg szoktam csinálni más esetekben. DE ez egy Gree klíma 10 év granciával. Nem akarok magam venni bele alaplapot, ha bármi adódik. Ha én csinálom, akkor bármikor mondhatják, hogy valamit elpuskáztam. Ha ők csinálják, akkor én leszek, aki mondhatja, hogy előtte bizony működött. Én úgy gondolom, érthetünk mindenhez, ha szükséges. De van az a vonal, amit nem lépünk át. Pusztán pénzügyi kockázatok miatt.
(#) kaqkk válasza Honda130 hozzászólására (») Aug 10, 2024 / 2
 
Bocs ! Az újabb klímákban már a kijelzőpanelra csatlakozik a stick (nem néztem utána a tipusszámnak) már évek óta csak olyan mídeákat szereltem amiknél az előlapon volt a csatlakozás (99% ban pendrive kinézetű cuccos volt)
(#) elactrofan válasza Honda130 hozzászólására (») Aug 10, 2024 /
 
szerintem ha az első képen azt a kis dobozt egy csavartatja és levedén (biztos nincs gari vesztés) alatta wi-fi és valószinű usb kábel megy bele.
(#) klimas 56 válasza Honda130 hozzászólására (») Aug 10, 2024 / 1
 
Szia! Azt a kis dobozkaszerűt az az egy csavar tartja, sajnos a kábel az fixen van benne.
A rosszabbik hír, a kasztnit le kell venni . Ahol elbújnak a szürke kábelek , ott lesz a a WIFI modul
fekete repülő csatija is. de ha a burkolat fennt van , nem férsz hozzá!!!!!
Ne kérdezd a logikát , miért nem kívül van csatlakozó
Én le szoktam venni a burkolatot a szerelésnél, és ilyenkot pár q betűvel kezdődő fohász kiszalad a számon...
(#) klimas 56 válasza Régi motoros hozzászólására (») Aug 10, 2024 / 2
 
Édes Jó Istenem! Mire megvénülök, annyi marhaság jön még a szakmához hogy csak bámulok!
MI AZ hogy túlnyomásos
Nos! A csőhossz /3-4m / alapvetően azért kell hogy a szabályzás normálisan működjön. Az elektronika hőmérsékletet, nagyon drága gépekben nyomást is, mér. Ahhoz hogy hogy ne le-fel szabályozzon , kell egy kis simítás , ez a csőhossz. Ha nagyon rövid, nagyon gyors a hőmérsékletváltozás. Ezen kívül a rövid csőben, bár pontosnak modható a hűtőközeg adagolás, nem biztos hogy minden folyadékcsepp elpárolog. Ez a kompresszor életét rövidítheti.
A harmadik, talán a legfontosabb, a kompresszorok lüktető nyomással küldik a hűtőközeget, ennek bizony hangja van. Ha rövid a cső, fűtő üzemben garantáltan a beltériben hallható a kompresszor morgása - visítása. A hosszú cső ezt szépen csillapítja , nem tökéletesen, de elviselhető mértékre.

Ezt a játékot én is bepippantottam az első inverteresekkel , történetesen FUJITSU-val. Hálószóba , fa egyik oldala, fal másik oldala 1,5 m cső subidubi. Gép bekapcsol üzemmódok, fűtés, a folyosón lehetett hallani a visítást. Gép leszed ,3-3,5m cső , azóta csend és béke és főleg barátság a megbízóval.
Következő: »»   97 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem