Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Milyen zsebrádiót vegyek, amivel a gyenge rádióadókat is tudom fogni?
Témaindító: Attila1974, idő: Aug 11, 2024
Témakörök:
Milyen készülékeket,típusokat tudnátok nekem javasolni?
Nem fontos a digitális kijelzés,teljesen jó a hagyományos tekerős is. Például a Hyundai PPR 310 ról mi a véleményetek? Előre is köszönöm a segítségeteket!
Nincs olyan (országos: kossuth, petőfi, retro) rádióadó, amelyiket nem tudnád akármelyik "zsebrádió"-val fogni.
A helyi rádiókat pedig helyben fogod velük (nalunk pl a Trio-t) Ún. "asztali rádióval" tudtam Gyöngyosi rádiót (ammeg azt hiszem Dio volt), külön antennával -mikor még érdekelt. Tehát ha van kihúzható antenna, akkor talán bír 30-40 km-t, mégha gyenge is a jel. Sohsem biztos. Típust jó, hogy írtál, ha véletlen van, akinek pont ez van, és pont a környékedben él, akkor tud mit mondani A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2024
Próbáltam vásárlói véleményekre hagyatkozni,de nagyon nehéz.Általában a márkásakat szokták agyon magasztalni(Sony,Panasonic).A Panasonic RF-P150D-t a neve
alapján jónak gondoltam,de a vételi érzékenysége lehetne sokkal jobb is.Egy ismerősömnek intéztem egy Panasonic RF-3500-at,attól szó szerint el voltam ájulva.Gyönyörű hangja van,és pl. ki sem kell húzni az antennát,úgy fogja a Dankó Rádiót.Az adó kb.20 km-re van tőle. Későn jöttem rá,hogy nekem is kellene egy,de beszerezhetetlen már újonnan.
No, vásárlói véleményekre nem hagyatkoznék sohasem.
Nem vásarlók írják. A Panasonicot, Jvc-t stb ugyana török gyarban gyártjak, beállítas dolga a hangzas (nekem is az atóradió hetekbe telt, megsem a legjobb. A blutooth-os volt a leggagyibb) A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2024
Ha jó előfizrtés van, akkor a legcélszerűbb, valóban. Márcsak egy jó hangú készülékhez kell csatlakozni valamelymód.
Gyakorlatilag bármelyik 10-15 évnél fiatalabb gyártású rádiókészüléket elfelejtheted!! Ezek érzékenysége, és minősége csapnivaló, ugyanez igaz a autóba szánt készülékekre is!
Vegyél egy 30-40 éves, neves, minőségi rádiót amihez lehet külső antennát kötni !!
Nekem egy ilyesmi Sangean van idehaza, még gyerekként vettem a Keravillban:
https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=Mx0Mt4307LM Anna a Szabad Európa Rádiót is tökéletesen fogta, ezen hallgattam Most a hangerő tolópotija hibás, félre van rakva, de még nem adtam fel, hogy mejavítom.
Idézet: Pedig azok nagyságrendekkel rosszabbak, mint a digitális (PLL) társai.„teljesen jó a hagyományos tekerős is” Első ránézésre a Sangean DT-250 jónak tűnik igaz, az érzékenységét csak élőben, adott helyen lehet tesztelni (kedvenc adóid hogy szólnak ott, ahol használni akarod). Ugyanakkor van 14 napos elállási jog is netes rendelés esetén.
Én is így csinálom. Egy kiszuperált, másra nem használt Samsung telefon a "rádió", wifire kötve. Ehhez csatlakozik egy jack dugós FM transzmitter és meg van oldva a házban a rádióvétel. Hátránya, hogy ha elmegy a net, vagy maga a stream leáll,magától nem áll vissza, kézzel el kell indítani. Íme az összeállítás.
Amúgy óriási vételérzékenység különbség van a rádiók között. Kocsiban az udvaron a Hír FM közepes minőségben fogható. Padlástérben a fenti videóban látható rádióval, illetve más rádióval sem lehet fogni, még csak nyoma sincs, hogy a 106 MHz-en lenne valami. Zsebrádióval szerintem jó eredményt nem lehet elérni.
Nekem egy kb 10ëves Medion nagyon bevált, csak leesett és összetört a display. Vettem egy ujat, drãgãbbat, azt vissza kellett . Kúldeni, mert sokkal rosszabb volt. Most is regit
hasznalom hallasra hangolom
Kb 10 évvel ezelőtt vettem egy Sangean DT-250 zsebrádiót, mert kórházba készültem...
Nagy csalódás volt. A beépített hangszóró pocsék hangot ad, ilyenkor ráadásul az antenna hiánya miatt csak közeli adókat fog, engedményekkel.. Ha a fülhalgatós üzemmódot választottam, akkor már volt sztereo vétel is,a halgató vezetéke egyúttal az antenna szerepét is betöltötte. De semmi különleges érzékenység, vagy egyéb szolgáltatás ami indokolta volna a tíz évvel ezelőtti árát, ami 16e Huf volt. Van egyébként egy asztali Sangean készülékem is, eredetileg édesanyámnak vettem,ezért analóg hangolásút választottam.Sajnos visszakerült hozzám. Érzékenységével nincs gond, de túl sok,tolakodó basszus jellemzi, (igaz a prospektusban ki is volt emelve a fenomenális basszus), szóval ez sem sokat van bekapcsolva. Amit tudok ajánlani, az egy kommersz Sencor márkájú zsebrádió,ebbe gondolom ugyanaz az ic ketyeg, mint a sok hasonló digitális hangolású egykaptafa kivitelben,de akkumulátoros üzemű, "Nokia" akkuval megy, a hangja pedig felüdülés pláne a DT250 után. Érzékeny, nekem kézreálló, szóval használható.
Megerősítem, hogy biztonságosan (biztos vétellel) csak netrádióval boldogulsz.
Közép és rövidhullámon akkora a zavar, hogy ferritantennával gyakorlatilag semmit nem lehet fogni. URH-n általában fogható az egyenpropaganda, ha az megfelel.
Érdekes. Valamikor volt egy Sangean DT-250 -re erősen hajazó kis rádióm, nagyon elégedett voltam vele. Már nem emlékszem rá pontosan, elajándékoztam, mert okafogyottá vált. Azt gondoltam, ez valamilyen ráncfelvarrott változat.
Most egy öreg Sony autórádió van folyamatban beszerzésileg, azt fogom/akarom használni a Cd-s asztali rádió helyett, mert csak egy fokkal van jobb hangja mint a zsebrádiónak. Azért az autórádióknak jobb a vételkészségük, hátha tudnám vele fogni a rádiót amit most csak online tudok. Foltokban itt-ott bejön a kocsiban, de rohadt sokat zavar a 100 KHz-el odébb lévő Retró rádió Kékesről. Láttam youtube videót, egy fazon 115 km-ről fogta azta arűádiót Debrecenből, amit én fele távolságból sem tudok venni. Pedig légvonalban szinte pontosan beleesek az útvonalába. Mondjuk azt nem tudom, hogy állandóan tudja-e venni abban a minőségben, vagy csak a terjedési feltételek szerencsés csillagzata alatt.
Ha ahhoz veszel egy irányított FM antennát, fülig fog érni a szád. Valószínűleg elég a három elems (Bővebben: Link), de ha tutira akarsz menni, akkor a nagyobbat veszed: Bővebben: Link. Arra figyelj, hogy a három elemes is kb. 150 x 120 cm-es helyet kér magának. Itthon én is ezt használom a műhelyben, autórádióhoz.
Tudom, hogy nagy méretűek. Egyszer valakinek kellett rendelni a Danubius rádióhoz. Aztán nekünk is volt itt a bolt padlásán évekig, de aztán valaki elkunyerálta. De otthon a padláson van egy használaton kívüli VHF antenna. Mintha az 1-es műsor hang sávja valahol 100 MHz környékén lett volna. Azzal nem lehetne eredményt elérni?
55 km-re van a venni kívánt rádió és 800 W-al nyomják. A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2024
Ha (nem egészen) 1,5m-es a "sugárzó" (ami most csak vesz), vagyishát picivel kisebb 1,5-nel, akkor jár a legközelebb a CCIR-hez (kb 88-108Mhz)
A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2024
A dipól szélessége 76 cm. Az előtte lévő két elem az olyan 70-70 centi lehet, hátul a "reflkektor" kb 86 cm.
Na, az kb a fele a kívánatosnak (kicsivel hosszabb a félnél).. A 76centi az 300000/760/2 azaz nagyjaból 200Mhz-hez passzolna.
A dirdktor és a rdflektor hosszúsága arányosnak tűnik hozzá. Nem mondom, hogy teljesen lehetetlen, én egy (szigetelt) drótköteggel is tudok itthon rádiózni (nem túl jól, de próbának elmegy). Vevő antennanak úgyis azt mondjak, nem lőnek vele nyulat, nagy baj nincs, ha nem jó. Max nem vesz De egy próbat meger, ha kéznél van az az antenna. A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2024
Azt se feledd a próbánál, hogy az országos radiók inkabb horizontálisak (vízszintes antenna jobban áll neki) a helyiekhez a függőleges a jobb. De ezzel se nyuszit lőnek, a kocsin sem vízszintes az antenna (bár a mostanit nem tudom, úgy eldugtak, még nem láttam)
De: mintha írtad volna, hogy a Retro nyomjacel azt, amit fogni szeretnél. Akkor lehet, hogy a horizontalis Retrót kicselezheted egy függőleges próbával A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2024
Az antenna az itt van a padláson mellettem, csak a kábelt kellene bejuttatni valahogy. A zavaró kékesi adó szerencsére nagyjából 90 fokkal eltérő irányba van mint a venni kívánt, így hátha az észrevehető szint alá csökken a zavar. Meg még az is nagy kérdés, darazsakkal hogy állok a padláson. Alighanem, van. Most jut eszembe, hogy a másik padlásrészen van másik két antenna. Azok egyformák. Nem számoltam meg az elemek számát, de 7 vagy 9 lehet. A dipól 72 cm, előtte van egy kisebb, az 50 cm. A direktorok hossza 65 cm, hátul van két reflektor, azok hossza 96 cm. 300 ohmos a kimenete, de annyi a másiknak is, viszont van rajta egy váltó, abból már a 75 ohmos koax jön ki. Úgyis át kell tenni az északi padlástérbe az antennát, mert az adó is abba az irányba van. Ne kelljen a jelnek még a padlásszobán is átmenni.
Igen, ez eszemben is volt, de megnéztem, a venni kívánt valóban függőleges polarizációjú, a Retró meg vízszintes.
No, akkor tegy úgy, ahogyan végül kiegészítettem (kb akkor írhattal te is nekem, keresztbeírtunk )
(A darazsak miatt én sem megyek a padlasra. Ket hete is inkább kihívtam a DirectOne szerelőt, miutan lemenekültem ) A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2024
Hú, tényleg, áruld már el, melyik radiót szeretnéd jól elérni!
Nem, nincs célom véle, es senkit nem szólok le, mit szeret. (A nejemet sem a Retroért) csak megnezném én is a frekvenciatáblazatban. Rajtad az nem segít csak érdeklődöm neha a rádióadók iránt. Cserébe elárulom: valaha vadásztam a Pannon-t is, nemcsak a Gyöngyösit. Nehéz volt itthon (Jászság) nagyon. A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2024
Az tényleg rohadtul közel a Retro-hoz
Es a Retro (mégha Kékesről is) tobb, mint 30X erősebben ad...
Olyan teljesítménnyel nyomják, hogy még a 104,6-on is hallatszik. Mondjuk ha egy kicsit nagyobb lenen a Best FM teljesítménye, akkor már a jelenlegi eszközökkel is lenne esély a vételre. De hátha az autórádió jobb vételt biztosít. A háztartási rádiókon a 104,7-en nem jön a Retró, de a kocsiban igen, teljes RDS információval.
Sohasem csináltam, csak olvastam róla valaha:
Ha az a nagytejesítményű másik iranyból ad, mint az, amelyiket te szeretnéd, akkor a "zavaró" felé egy csirkeháló, jó nagy. (Mikozben az irányított antennáddal a tiédet célzod) |
Bejelentkezés
Hirdetés |