Fórum témák
» Több friss téma |
A Münchhausen drive V-FET SE kapcsolási rajzát felteszem, amelyen az alapötlethez képest több változtatás is van.
- biztonsági ellenállás az attenuator leszedője és a test között (1M5) - a 2SK79 gate stopper ellenállást kapott (1k) - külön van választva a THD minimum és a Münchhasen drive beállítása - nagyobb nyitófeszültségű kék LED (3v), a magasabb tápfeszültség miatt Most a járatás következik. TJ.
Végig izgulva az egyedi és professzionális lépéseket, megelőlegezve a hallgatáson szerzendő remek élményeket, szeretettel:
Be van fejezve a nagy mű, igen. A V-FET SE nyekereg, az alkotó pihen. Évmilliókig bazsevál kimenetén, Mig egy fetjét, ledjét ujítni kell. Gratula!
Újabb fejlesztési ötletem támadt a 650mA-es A osztályú munkaponti áram stabil értéken tartásával kapcsolatban.
A nagyméretű hűtőbordát kb. 20 perc alatt melegítí fel a két kimeneti V-MOSFET, és a bekapcsolástól szép lassan növekszik az áramuk amíg be nem áll. Arra gondoltam, hogy mivel ketté van választva a THD és a Münchhausen drive beállítása - lehetne a munkaponti áramot és vele a THD-t stabilizálni. Mivel egy NTC termisztornak csökken az ellenállása a melegedésénél, és ezzel a kék LED-en nagyobb áramot hajtanék át - ergó zárás felé vinném a 2SK79-et. Első kisérletként a 27k helyett betettem egy 40k-s termisztort, ami úgy leszabályozta az A osztályú áramot, hogy még az 500mA-ert sem érte el Szuper, akkor csak az arányokat kell úgy beállítani, hogy stabil legyen a 650mA-es munkaponti áram. Néhány próba után a 10k-s NTC termisztor + 18k soros összege szuper stabilan tartotta a 650mA-ert 25°C és 65°C között TJ.
Az őszi HiFi Show-ra való felkészülés jegyében elkezdtem írni a termékbemutató szórólapot, ami rendben is lenne - nade mi az a lényeges információ, amit közérthetően, olvasmányosan közölni lehet a látogatókkal?
Azon gondolkodtam, hogy a műszaki megoldásokat csak nagy vonalakban, inkább mint figyelemfelkeltő momentumokat kellene felsorolni. OK, de azért vannak a Münchhausen drive V-FET SE-ben igencsak furmányos megoldások - valamiképpen ezeket is reflektorfénybe kellene állítani. :smile53: A minimál kapcsolástechnika alapjait mindenki ismerheti, viszont a fejlesztés útja elég behatárolt, mivel nem ildomos szaporítani a kapcsolás lényegi alkatrészeit. Marad a nehezebb út, az alkatrészek többszörös kihasználtsága, párhuzamos funkciók teljesítése. Erre jó példa a kék LED 1. Bekapcsoláskor a kék LED kb. 2,6v környékén kezd kinyitni, így addig nem folyik áram a depletion mode 2SK79 V-FET-en, ennélkül a normál esetben vezető V-FET teljesen kinyítná és felrobbantaná a kimeneti 2SJ119 V-MOSFET-et 2. Mivel így a kék LED 2,6v-os feszültségforrásként már a 2SK79 GS elektródái között van, így az lezárva marad mindaddig, amíg DS feszültsége fokozatosan el nem éri a kezdeti nyitáshoz szükséges értéket (kb. +50v) 3. A meginduló 650mA-es nyugalmi áram szabányzását (a hőmérséklet fűgvényében) a kék LED nyitófeszültségének a változtatásával lehet szabályozni, ez a THD minimum értékét is tartja 4. A 2SK79 V-FET zenei váltakozó árama a kék LED-en igen kis mértékű (mv-os nagyságrend) nyitófeszültség változásokat idéz elő. Ezeket a nemkivánatos jeleket a drain körből visszavezetett azonos fázisú jelek (a kék LED-en) kioltják - ez lenne a Münchhausen drive elvi működése 5. És persze a szép kék fény mutatja a készülék bekapcsolt állapotát TJ. A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2024
És ha már így összeállt, lehetne valamit tudni a korai benyomásodról a hangját illetően?
Járatni kell jó sokat a 40-50 éves transzformátorok miatt.
A HiFi Show 101-es szobájában pedig meg lehet majd fülelni. https://hifishow.hu/kiallitok/
Betenném bemutatás céljából az első vázlatos leírásomat, ami természetesen majd a végleges formájában jelenik meg a HiFi Shown.
Semmi sem új a nap alatt? (A Münchhausen drive V-FET single ended erősítő bemutató szórólap tervezete) Prédikátor könyve 1:9 " 9Ami volt, az lesz újra, és ami történt, az történik megint: semmi sem új a nap alatt. " El kell ismerjem a prédikáció mélyebben rejlő igazságtartalmát, ami ezen a területen azt jelentheti, hogy mindennek van előzménye, minden ráépül az erősítéstechnika eddigi múltjára. A Münchhausen drive V-FET Single Ended erősítő alapgondolata, elvi működése - habár félvezetőket használ - ugyan úgy az elektroncsöves SE erősítők elmúlt 100 évében történt elképzeléseket és megvalósításokat próbálja meg valamiképpen továbbvinni. A kimeneten használt egységcsatolt (Unity Coupled) SE transzformátoros megoldás elődje a szabadalommal védett McIntosh csöves PP erősítőiben található meg. Persze ez után véget is ér a hasonlóság, mert nálam nincs elektroncső, és nem push-pull, hanem egyszerű SE az erősítő működési elve. Viszont a hagyományos SE erősítőkhöz képest ez az új fejlesztésű egységcsatolt kimenet nagymértékű javulást hoz, mind a technikai paraméterekben, mind a hangzás szinvonalában. A másik - réges régi - elnevezés már távolabbi kapcsolatra utal, és ez egy valóban egészen vidám történet. Münchhausen báró az 1700-as években élő híresen nagyotmondó, hihetetlen eseményeket mesélő személy volt. Egyik jól ismert története szerint a mocsárba merült a lovával, de Ő a saját hajánál fogva kihúzta magát a lovával együtt szorult helyzetéből. Az erősítőm Münchhausen drive elnevezésű bemeneti fokozatának a működése ezt az eseményt idézi fel a régmúltból. A Sony 2SK79 V-FET-el kivitelezett driver a működése közben keletkezett nem kivánatos jeleket saját maga törli ki, és így távoli hasonlóságot mutat a nagyhangú előd ismert történetével Áttérve a gyakorlati megvalósításra, a minimál koncepció követése tűnt a legszimpatikusabbnak, főleg azért, mert ebben Jean Hiraga Nemesis projektje egy korábbi példát már szolgáltatott. A nagynevű elődöt a magasabb hangzási igényeket teljesítő V-FET-ek segítségével, az SE egységcsatolt kimenettel, és a no global NFB szigorú betartásával együtt megpróbálhatom utolérni... Az alkatrészek kevés száma adta magát ahhoz, hogy az elérhető legjobb minőségűeket építsem be (2SK79, TKD 2P65CS, Tango FG50S, Black Gate FK), a jelvezetékezés Audio Note silver litze kivitelezésű. A technológia újításokra is szükség volt, valamiképpen feljebb kellett kerülni szinvonalban az eddigi megszokott kivitelezésekhez képest. Ezt a bemeneti attenuatorra ráépített komplett driver fokozattal sikerült elérni, a "sajátlábas" technika egy teljesen egyedi megoldása lett belőle. A prototipus műszaki adatai, bemérése visszaigazolta az előzetes elvárásokat, a hagyományos kivitelezésű SE erősítőkhőz képest remélhetőleg előrelépést sikerült elérni. Audio Hobby TJ.
Ha bírnám magam elmennék. Lehetőség lenne egy DVD-n lévő szám meghallgatására? Azért szeretném e mintát, mert néha szívesen meghallgatom fülessel a felvétel minősége miatt. Persze az is igaz, hogy nem tudom, hogy milyen kodek kell hozzá. Én a PC-n VLC media playerral tudom lejátszani. Egy MP4 fájlról lenne szó. Bár kiváló a kép is, de természetesen engem a hang érdekelne. Mindössze egy számról lenne szó, és azt sem végig gondolnám.
A bejáratás nekem nem újság. Sok bejáratási naplóm van. Én csak a személyes megítélésedre lettem volna kíváncsi, mivel két egyforma hangú készüléket nemigen lehet építeni. No meg az embert fűti az elérhető eredmény. A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2024
Idézet: „Lehetőség lenne egy DVD-n lévő szám meghallgatására?” Nem lehetséges, CD lejátszó + 38cm/sec szalagos magnó lesz demóra. TJ.
Segítsek CD-re átalakítani? Vagy akkor bukod az esetleges nagyobb felbontást?
Köszi a válaszod! Ez van.
Egyszer volt szerencsém profi csöves erősítőt hallani az általam is jól ismert zeneszámmal (Steve Ray Vaughan - Tin Pan Alley). Nekem csak egy jobb minőségű letöltött változatom volt. Ott pedig LP-ről hallgattuk, ami klimatizált tárolóban pihent addig. Így képzelgés nélkül tapasztalhattam meg a kettő közti különbséget
Először is köszi! De a többiben is igazad van. Pont ez lett volna a lényeg!
Münchhausen drive V-FET SE alkatrészlista (parts list):
- doboz: Takachi SRDSL-20HS x1 - alu hűtőborda: 300x200x40mm x1 - alu hangerőgomb: Sato K-59-L AG 6mm/50mm x1 - aljzat: EMI filter/fuse/switch Power Conversion x1 - RCA bemenet: WBT 0274 pár - SPK kimenet: WBT 0700 x2 pár - attenuator: TKD 2P65CS x1 - hálózati transzformátor: Marantz 2245 x1 - kimenő transzformátor: Hirata Tango FG50S x2 - fojtó: Hirata Tango 0,1H/1200mA x2 - dióda: CGG JAN 1N3913 gold x4 - kék LED: SMD 5050 x2 - Sony V-FET: 2SK79 x2 - Hitachi V-MOS: 2SJ119 x2 - kondenzátor: Black Gate FK 10000µF/80v x4 - kondenzátor: Black Gate FK 100µF/100v x2 - kondenzátor: kerámia 100nF x2 - jelvezetékek: - Audio Note Kondo KSL SPz - Audio Note UK 850 SPe - tápvezetékek: sodrott ezüstözött réz, teflon bevonattal, 1,5mm² Ellenállások: - termisztor: 10k NTC x2 - 1k thick film x2 - 2k2/2W tantalum x2 - 20k/2W tantalum x2 - 56k/0,5W tantalum x2 - 1M5 thick film x2 - forrasztó ón: Siltec TJ.
Kiegészítés:
- ezüstszalag, 925-ös, 10mmx0,5mm, hossza kb. 62cm - tápegység kondenzátorainak kisütő huzalellenállása: Philips 2k2/15W TJ
Bátran biztatom az után építeni vágyó Érdeklődőket, minden alkatrész elérhető, utánanéztem.
A készülék elejére pedig ezt feltétlen beszerezni ajánlom! Münchausen Vagy kitűzni...
Még több információt tartalmazó mérések fotóit teszem fel a Münchhausen drive V-FET SE erősítőmről.
- 30 Hz/1W/15R FFT - 20kHz/1W/15R FFT TJ.
Felteszem a Münchhausen drive V-FET SE erősítőm elvi magyarázó rajzát, ahol a következő információk találhatók:
- az erősítő bemenete ~160mv jelszintet igényel az 1W/8R kimenőteljesítményhez - a Sony 2SK79 V-FET driver feszültségerősítése kb. 19 - a Hitachi 2SJ119 V-MOS source kivezetésén a jelcsökkenés kb. 3,3%-os - a Hirata Tango FG50S kimenőtranszformátor - ebben a beállításban - a primer/szekunder viszonylatában kb. 4,7% jelszintesést okoz - a bemeneti és a kimeneti jel azonos fázisban van - a source köri fél primer tekercs ellenfázisban hajtja a szekunder tekercset - a drain köri fél primer tekercs azonos fázisban hajtja a szekunder tekercset - mivel viszont a 2SJ119 V-MOS drainján már fázisfordított jel van, így ez a tekercs párhuzamosan kapcsolódik váltóáramú hajtás szempontjából a source köri tekerccsel - ez a magyarázata a két 32 ohmos fél primer tekercsen, és szekunder 16 ohmos kivezetésén mérhető azonos jelfeszültségnek - ezért van 1:1 áttétel a két oldal között Ennek az új egységcsatolt (Unity Coupled) single ended kimenetű erősítőnek ez az első publikációs leírása, és mindenki egy példányban saját részre utánépítheti. További minden jogot fenntartok a saját döntésem szerint. TJ.
Régóta szemezgetek a Takachival, mint céggel. Egyszer a cég is rendelt tőlük műszerdobozt néhány dollárért. Mennyire költségesek, ha nem indiszkrét a kérdésem?
Japánból is lehet venni, a posta + ÁFA még rájön, de van euróért itt:
https://www.digitx.it/codice/c-srdsl_20hs/brand-takachi/id_prod-105...zK7jvZ
HiFi Show 2024 október 19-20.
Az elmúlt évekhez hasonlóan két műsorforrásom lesz: 1. Minden páros órában a Philips CD100 trial run CD lejátszó megy, ezen alapvetően klasszikus és jazz lemezek (na jó - néhány mai nóta is ) fognak pörögni 2. Minden páratlan órában a StellaVox SP-8 (Stellamaster head unit) R2R üzemel, amelynek a belső tápegysége és a lejátszó erősítői nemrégen Black Gate recap-on estek át. Itt 38cm/s half track szalagok másolatai fognak futni - Balafonte, Dave Brubeck, Miles Davis és a Jazz at the Pawnshop a teljes műsoranyag. Azon még gondolkodom, hogy a szalagok napi lejátszási sorrendjét előre meghatározzam, és kiírjam a szoba bejárati ajtajára. TJ.
Megírtam a HiFi Show kiállítási katalógusában megjelenő Audio Hobby bemutatkozó oldalának első verzióját.
Audio Hobby " Az egyszerűbb a jobb " Visszatekintés. Az elektronikus hangerősítés történetében közel 100 éve, 1925-ben mutatta be az amerikai Western Electric Company a 25B tipusú elektroncsöves erősítőjét. A csupán egyetlen triódával működő erősítőrész egy mintapélda, hogy miképpen volt lehetséges akkoriban a legegyszerűbb módon a hangerősítés megvalósítása. Mainstream. Az eltelt 100 év alatt számtalan írányban indult a hangerősítők tervezési filozófiája, és a felhasználásuk is igen sokrétű lett. Ami viszont egyértelműen észrevehető, hogy egyre bonyolultabbak lettek, és ezért igencsak megnőtt a beépített aktív/passzív alkatrészek száma. A modernizáció előrehaladtával az erősítők kényelmi szolgáltatásokkal is bővültek, ezért arányaiban egyre kevesebb lett a kimondottan az erősítéshez tartozó elemek száma. Cserében a kiegészítők és szolgáltatások egyre több helyet foglaltak el, ez a növekvő piaci árban is megmutatkozott. Valójában szinte minden újdonság egy beletervezett, vagy hozzáadott áramkört eredményezett - a több a jobb elvét követve... Természetesen ezt az írányt csak úgy lehetett fenntartani, hogy a sorozatgyártás, és az automatizálás révén olcsóbb alkatrészek garmadája épült be ezekbe az erősítőkbe. Az egyszerűbb a jobb. Az Audio Hobby által bemutatott Münchhausen drive V-FET SE erősítő nem követi ezt a modernizációs elvet, hanem az eredeti Western Electric 25B vonalán halad - az egyszerűbb a jobb! A minimál koncepció megvalósítása volt a kitűzőtt cél, a legkevesebb jó minőségű alkatrésszel, az elérhető legjobb hangzást produkálja az erősítő. Fejlesztés. A kevés számú alkatrésszel csak úgy lehet műszaki és minőségi előrelépést tenni, ha azok több funkciót teljesítenek - ergó bonyolult lesz a valójában faék egyszerűségű áramkör működése. Ennek az egyedi és új fejlesztésí íranynak felel meg a most bemutatott erősítő. Tekinthetjük ezt egyfajta világpremiernek, mivel nincs tudomásom hasonló felépítésű félvezetős Single Ended erősítőről. Műszaki információ. A bemutatásra kerülő készülék egy feszültségerősítő Sony 2SK79 V-FET-et, és egy Hitachi 2SJ119 V-MOS FET-et használ egységcsatolt (unity coupled) Tango kimenőtranszformátorral. A felhasznált többi alkatrész az elérhető legjobb minőségű, a technológia pedig mindenben az egyszerűség elvét követi a megépítettségben is. - bemeneti jelszint: 500mv (10W) - THD/1kHz/1W/15R: 0,1/0,13% - THD/1kHz/10W/15R: 1% - frekvenciaátvitel 1W/15R: 10Hz - 100kHz (-1/-3dB) - teljesítmény frekvenciamenet: 10W/15R 20Hz - 60kHz (-1/-3dB) - dinamikus damping factor: 7,6 (20Hz - 20kHz) Audio Hobby
Most kaptam a 2024 HiFi Show szervezőktől emailben a következő információt, amely szerintem minden érdeklődőnek fontos lehet
" Szeretnénk tájékoztatni benneteket, hogy az outdoor és az online hirdetések eredményeként a mai napon az előzetesen regisztrált látogatók száma megközelítette a 2500 főt és a kiállításig hátralévő 9 napban fokozottabb érdeklődést várunk. "
Ha viszek magammal a Show-ra CD lemezt meghallgathatunk róla két számot? (Julia Stone)
Egy szám szerintem belefér, ilyen kivánságokat mindenképpen korlátoznom kell.
TJ.
Érthető, köszönöm! Ha ott leszek hivatkozni fogok erre a saját személyemnek tett ígéretedre és ezen a fórumon le fogom írni mit hallottam. Nem számítok falrengető mélyekre és nyilván olyan magasakra ami attól a szélessávútól elvárható, ezért olyan "pöntyögős" számokat választottam (legyen kettő mert összefüggő koncertfelvétel [5 perc összesen]) amik fekszenek ennek a hangszórónak. Ígérem objektív leszek (próbálok lenni). Ahhoz fogok viszonyítani amit itthon hallok.
Hifi Show 2024Két okból mentem el az idei Hifi Show-ra. 50% tunerman és 50% többi (mert már 8 éve nem voltam). Egyben kipróbáltam a nyugdíjas bérletemet (személy igazolvány) tényleg minden ingyen van, egy fillérembe nem került az utazás (helyi busz, vonat, BKV). Életemben először találkoztam személyesen TJ-vel és "mek elek"-kel. Nekem mindketten nagyon szimpatikusak voltak. Ennyit a "magánéletemről" ha ez még belefér.Meghallgathattam tunerman berendezésén azt a két számot amit magammal vittem. Azt kell mondjam, nem szólt rosszul. Az alsó két oktáv valóban hiányzott, de a többi teljesen rendben volt. Nem éreztem, hogy hiányozna a magastartomány. A tere és a felbontása olyan volt amit itthon megszoktam. Megegyeztünk tunermannal abban, hogy ez a hangszóró nem ilyen zenékre van kitalálva. 4-5 számot meghallgattunk az Ő anyagából is... nem tudok belekötni. Örülök, hogy hallottam szólni ezt a láncot. 5 órán át bolyongtunk, de mindössze 13 fotót készítettem az egész "sóról". Ha tunerman és a moderátor megengedi, itt foglalom össze néhány sorban és képben amit érdekesnek találtam. Szerintem a kiállítás legjobb hangja a "Time Audio" szobájában volt (az "madzagos" hangszóró). Ezt a hangot hoztam volna haza, ha a hónom alá csaphattam volna. Az árát nem mertem megnézni. Ha a legolcsóbb, de a legjobb hangú dobozt keresném, akkor "Chromasound" aktív stúdió monitorát választanám (007-es képen az a szélső-alsó fekete kocka) 530 Ft/db, a beépített PWM végfokkal. Iszonyatos mélyek jöttek ki belőle jó felbontással, nagyon kellemesen szólt, minden egyben volt. A legérdekesebbnek ezt a kis izét találtam (a 003-as képen). A folyosóra éppen egy Dire Straits szám rikácsolódott ki ebből a szobából, bementem és meglepődtem, hogy ez a kis mütyür szól ekkorát és még másfél millába sem kerül : ) Ha hóbortos milliomos lennék kellene ez is (hogy mire lenne jó nem tudom, de érdekes/vicces volt). A "Devialet Phantom" küzdötte fel magát annyira, hogy le is fényképezzem. Az a kis lapos izé az asztalon a szubbasszus. Úgy lement 30 Hz-re mint a sicc. Nem szólt rosszul (szerintem). Elszántam rá magam és minden létező/kiállított fejhallgatót felpróbáltam a fejemre. Ha legvégső esetben ezzel kellene zenét hallgatnom az SPL-t választottam volna. (Odamontíroztam az árakat is a képre... szokásosan nem olcsó - nekünk magyaroknak.) "mek elek" még este 9-kor felhívott, hogy Ő is meghallgatta, majd hosszasan szidta. Nekem ennek ellenére is tetszett. Hát ilyen volt... Hajnali 4-kor keltem, este 7-re már itthon is voltam. Lehet jövőre is felmegyek (ha már ingyen van)... még alszom rá vagy 365-öt. A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2024
Összegzés/Audio Hobby :
- az összesen 700 db szórólap vasárnap du 14.30-kor fogyott el, mivel ezután is sokan jöttek, kb. 750-800 látógatóval számolhattam - amit még tovább kell fejlesztenem, az újdonságnak számító QR kódos tájékoztató a bejárati ajtón, mivel azon simán átjöttek a látogatók betöltés nélkül. TJ.
Örülök hogy elmentetek, és jól sikerült.
Mindig szoktam mondani, hogy a személyes találkozás csodát tud tenni.
A Chromasound doboz árából lemaradt három nulla, de ezt feltételezem mindenki korrigálta fejben : )
|
Bejelentkezés
Hirdetés |