Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Áram mérése

Témaindító: csikosgabi, idő: Júl 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   7 / 8
(#) Gafly válasza world-s hozzászólására (») Jún 7, 2017 /

Idézet:
„Sajna viszont nem tudok mindent kikapcsolni.”

Vastüdőt nem is szabad

Minden mást lehet...
- Hűtőszekrény nem olvad le,
- Internet nélkül kihúzod néhány percig.

Szokott olyan lenni, hogy tervezett (jó olyan is, hogy nem tervezett) áramszünet és élnek még ezek után is emberek...
(#) Lacaboy hozzászólása Nov 22, 2019 /

Sziasztok!
Valtoaramot 1-30mA kozott szeretnek merni.
A merest egy meretezett hurokkal es egy dc voltmero modullal oldanam meg. Kivitelezheto lehet? A muszer 30Vdc ig mér.
Az is jo lenne ha 30mA atfolyo aram 3v-ot indukalna a tekercsben. Jo az elkepzeles?
(#) pucuka válasza Lacaboy hozzászólására (») Nov 22, 2019 /

Jó. Úgy hívják, hogy áramváltó. Lehet készen is kapni, csak az műszer minőség, és meglehetősen drága. De készíthetsz hasonlót, egy olyan transzformátorból, aminek az áramtekercse 1 menet, a másik pedig az áttételnek megfelelő.
(#) Alkotó válasza pucuka hozzászólására (») Nov 22, 2019 /

A trafó az jó ötlet, de ez még váltakozó feszültség lesz. DC műszere van, tehát ide még kell valami.
És akkor még ott a fő probléma, hogy mi köze lesz ennek a feszültségnek a valós áramhoz, és hogyan lesz a váltakozó jelből az effektív értékével arányos (feltételezzük, hogy ez kell nem pedig a csúcsérték) és mérhető egyenfeszültség.
(#) erbe válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 22, 2019 /

Egyenirányítás mindenképpen kell, de lehet műveleti erősítővel is, amihez nem kell több V, jó a millivoltos szint is. Az effektív és csúcs között csak egy osztó a lényeg.
(#) Skori válasza Lacaboy hozzászólására (») Nov 23, 2019 /

Egyszer készítettem hasonlót, egy készülékben az érintésvédelmi hibaáramot akartam kijelezni 0...30mA, ill. 30mA felett ki is kapcsolt egy mágneskapcsolót. A megoldás: áramváltó -> sönt + diódás határoló -> erősítő fokozat 1db opapmp-al -> aktiv egyenirányító 1db opamp-al (ill. egy tokban egy dual opamp) -> mikrovezérlő A/D bemenete (itt persze lehetne egy sima digitális voltmérő is, a mikrovezérlő nem feltétlenül szükséges).
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2019
(#) Lacaboy válasza Skori hozzászólására (») Nov 23, 2019 /

En is pont ezt szeretnem merni
Van kapcsolasi rajzod esetleg?
(#) mnyugger hozzászólása Máj 6, 2023 /

Sziasztok!
Van egy 100uA-es mutatós, analóg alapműszerem.
Ehhez szeretnék egy olyan bevált kapcsolást, amihez minél kisebb értékű söntöket használhatok.
Az erősítő tranzisztoros, FET-es IC-s is lehet.

Köszönöm.
(#) proli007 válasza mnyugger hozzászólására (») Máj 6, 2023 /

Hello! Ha Ic is lehet, használj INA180-at. Azt kimondottan erre taláták ki..
(#) Alkotó hozzászólása Okt 21, 2024 /

Értékeltérés

Leválasztós áramforrásom trafójához összeraktam egy lágyindítót. Trafó nélkül próbáltam meghatározni az egység nyugalmi áramfelvételét (amikor már meghúzott a relé).
Nem esnek egybe a mért értékek. Mellékeltem egy fotót, amin nagyjából mindent látsz. A hálózatból felvett teljesítmény 0,4-0,5 között ingadozik, ezért találomra legyen 0,45 W. Ha ezt elosztom a 240 V-os hálózati feszültséggel, akkor az 1,88 mA áramot jelentene. A sorba kötött multiméteren ezzel szemben közel tízszeres, 17 mA-es áramot mérek. A multimétert is pontosnak tekintem (valós RMS-t mér váltó állásban), és a hálózati mérőegységet is jónak gondolom.
Miből adódik ez a tízszeres eltérés? Esetleg a hálózati mérőegység ilyen kicsi értékeknél már ennyit téved? Vagy az ohmos terheléstől való fázishiba okozhat ekkora különbséget?

mérésem.jpg

(#) zenetom válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 21, 2024 /

Szia!
Ehhez látni kéne az áramkör kapcsolási rajzát.
Én a műszerek pontatlanságára, illetve a cosφ* tényezőre tippelnék.
Ugyanis a wattos érték az [U * I * cosφ] -ből tevődik össze. Az [U * I] csak a látszólagos (VA) értéket adja. Tehát a kettő közti különbséget a cosφ (is) okozhatja.
*Szerk.: feltéve, hogy az áramkörben van kapacitív és/vagy induktív elem.
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2024
(#) Alkotó válasza zenetom hozzászólására (») Okt 21, 2024 /

Mellékeltem, remélem segít a megoldásban. Gondoltam a felvetéseidre én is, de a tízszeres különbséget sokallom.
Mindkét mérőeszközt pontosnak gondolom, de a hálózati mérőegységben lévő A/D konverternek van valamilyen felbontása, ami ennyire kis értéknél már lehet kritikus.

áramkör.jpg

(#) erbe válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 21, 2024 /

Számoltad is, mennyit vehet fel? Az előtét majdnem tisztán kapacitív. Utána kis ellenállás, diac, tirisztor, ami bevisz egy torzulást. Műszer legyen a talpán, ami ezt tökéletesen méri! Ha odaírod az értékeket, pontosan ki lehet számolni a felvett áramot. A cosφ akár 0.1 is lehet.
(#) Alkotó válasza erbe hozzászólására (») Okt 21, 2024 /

Az értékeket mellékeltem.
De inkább az elvek foglalkoztatnak, mint hogy valójában mennyi is az áramfelvétel.
Azt lenne jó tudni, melyik mérésre mondhatjuk, hogy az a nyugalmi áram, és miért az?
Vagy hogy a mérések a vektor melyik komponensét képviselhetik.
(#) exabit válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 21, 2024 /

A 17 mA az a mért áram. Hogy az a feszültséghez képest milyen fázisban mozog azt a multi nem mondja meg. A 0.4W pedig az, ami ebből felhasználódik és amiért végül fizetsz az áramszolgáltatónak. Igen, ezeknek a kondenzátoros tápoknak a cos(fi)-je ennyire alacsony.
(#) erbe válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 21, 2024 /

Amit mérhetsz, nem nyugalmi áram, hanem üzemi áram, hiszen a bekapcsolást követő rövid töltődési időszak után meghúz a relé és behúzva marad, amíg ki nem kapcsolod. Nem tudom, hogyan számoltad ki, mekkora feszültség jut majd a relére, de nincs az áramkörben Zener, ami a túl magas feszültséget kerülő úton el tudja vezetni.
A mért áramnak nincsenek vektorai. A műszer csak az átfolyó áramot méri. Hogy az a feszültséghez képest éppen hol tart, az nem érdekli. Az csak a teljesítménymérő számára fontos.
Egyébként jó lenne, ha megmérnéd a kondenzátorodat, mert szerintem 220 nF-nál nagyobb a kapacitása. No meg a relén eső feszültséget is mérd meg, amíg le nem ég!
(#) Alkotó válasza exabit hozzászólására (») Okt 21, 2024 /

Próbáltam magam lerajzolni, legalábbis ahogy elképzelem. Ez így helytálló?
A pirosat méri a multiméter, és a zöldet a mérőegység?

áram.jpg

(#) exabit válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 22, 2024 / 1

Az ábrát nem igazán tudom értelmezni. De szerintem a legegyértelműbb azok a képletek zenetom hozzászólásában. Ne akarj a wattból áramot számolni ha nem tudod a cos(fi)-t. Márpedig az itt elég alacsony. Hogy pontosan mennyi, azt én kiszámolni nem tudom de ebben a Würth-os application note-ban is ilyen 0.12 körül írnak a 7-ik oldalon: Bővebben: Link
(#) Alkotó válasza exabit hozzászólására (») Okt 22, 2024 /

Egy képlet akkor ér valamit, ha tudjuk értelmezni. Pont a képlet alapján rajzoltam az ábrámat, hangsúlyozva hogy ez az én elképzelésem, és szerintem ez magyarázatot adna az alapfelvetésemre.
A wattból bátran lehet áramot számolni, mert a mérőegység is az áram és a feszültség szorzatából számolja azt ki. Ha az ábrám helyes, akkor a két áramértékből meg tudom határozni a cosφ-t (meg is tettem cosφ = 17/1,88 = 0,11).
De továbbra is nyitott a kérdés, jó-e az ábrám, valóban a két jelzett vektort mutatják-e a műszerek. Erre várnék egy állásfoglalást
(#) mate_x válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 22, 2024 /

A cos(fi)-s képletnek csak lineáris esetben van értelme(lineáris eset konyhanyelven: szinuszos feszültség és szinuszos az áram is). A te esetedben nem lineáris alkatrészek is vannak az áramkörben(diódák, triak stb), így az áramalak nem lesz szinuszos. Ez esetben a power factort szokták értelmezni koszinusz fí helyett: Bővebben: Link
(#) Gafly válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 22, 2024 /

Önmagában az hogy a műszer true RMS, csak annyit jelent, hogy a nem színuszos jelalakból számítással effektív értéket képez. Az effektív érték, a hőhatással arányos, így mármennyire is "idétlen" a jelalak, ugyanakkora effektív értéknél ugyanakkora hőt fog fejleszteni, Ohmos ellenálláson.
A fogyasztásmérőd pillanatonként összeszorozza a feszültséget és áramot (majdnem mondtam hogy kis szerencsével mindkettőnek az effektív értékét) és ezt a teljesítményt összegzi, átlagolja, stb. Tehát ebben benne van a feszültség és az áram közötti fázisszög is. Tisztán kondenzátor, vagy veszteségmentes tekercs esetében kilencven fok van a kettő között. Jó hasonlat, nem igaz ugyan, de segít a megértésben, hogy ez azt jelent, hogy amikor maximális az áram, akkor nincsen feszültség, és viszont. Tehát a teljesítmény nulla. Azaz a fogyasztás is. De a gyakorlatban "az energia leng" a generátor és a fogyasztó között, ezt hívják "meddő" energiának. Ami káros, mert például melegíti a vezetékeket.
Röviden: A fogyasztásmérő által mutatott teljesítménnyel elosztva a hálózati feszültséget, a valós fogyasztásnak megfelelő áramot kapod, amiben benne van a fáziszög is. A műszered pedig az áram effektív mutatja, amiben a fáziszög nincsen benne, de a valós és a meddő fogyasztás igen...
Ilyen felállásban a fogyasztármérőből számolt mindig kisebb vagy egyenlő (Ohm-os fogyasztó) lesz a műszer által mutatottnál.
A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2024
(#) Alkotó válasza Gafly hozzászólására (») Okt 22, 2024 /

Köszönöm a fejtegetést. Egyáltalán nem neked szól, csak itt is megtörténik, és más témákban is azt érzem, hogy bölcsességekkel igyekeznek a megszólalók kikerülni a válaszokat. Azaz hitelesnek tűnő dolgokat írnak, de a kívánt állásfoglalás nem történik meg. De én pont azt akarom tudni, hogy igen, vagy nem, és persze miért igen és miért nem.
Nem akarok már újabb ábrákat csatolgatni, ezért a vektoros ábrámra hivatkozva kérdezem. Az ott jelölt nyilak (piros és zöld) vagy a nem jelölt, de létező vízszintes vektorok (ez 3 vektor) közül kimondható hogy a mért értékeim közül melyik műszer melyiket méri? Helyes a feltételezésem, hogy a mérőegység a zöldet, a multiméter a pirosat (nyilvánvalóan minden érték effektív, és jó eséllyel szinuszhoz közeli, ezért ezt ne keverjük bele)?
(#) compozit válasza Gafly hozzászólására (») Okt 22, 2024 /

[quote][Ami káros, mert például melegíti a vezetékeket./quote]

Én nagyon nem tisztelem az MVM elképzeléseit, de az összes világítás a házban LED-es, kondis előtéttel működik... ha minden be van kapcsolva, akkor folyik vagy 10A kapacitív áram. Csak a villanyóráig melegíti a drótokat... legalábbis nekem csak az kerül pénzbe. Szerintem ez a kapacitív áram azért nem olyan rossz, kicsit növeli a hálózati feszültséget. És különben is, ha valahol a közelben van egy kompenzálatlan induktív fogyasztó, akkor ez pont jó... Ameddig nem számlázzák ki a meddőforgalmat, addig ezzel nem törődik komolyan senki. Volt olyan hely, ahol a meddőfogyasztás teljesítménye 1,8 MVAr volt. Műszer volt a mérésre, számla nem...
(#) compozit válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 22, 2024 /

Ha a mérőegység méri az áramot is és a feszültséget is, akkor a kijelzett érték, ha W-ban van megadva, az a hatásos teljesítményt mutatja. És, a hatásos, ( vagy wattos ) áramot. Ez a zöld vektor. A 0,45W-ot elosztva nagyon kicsi értéket kapsz, ezért nem mutat áramot.
A piros a látszólagos áram, vagyis a wattos és meddőáram vektoriális összege. Az árammérők ezt mérik. Aztán, hogy mit mutatnak, effektívet, közepet, csak effektívre vannak skálázva, az már mellékes. Ha a piros vektort levetíted a koordinátarendszer vízszintes tengelyére, akkor a meddőáram vektorát kapod meg. Láthatóan 90 fokot siet, már ha a pozitív forgási irány ennek megfelelő. ( Természetesen, csak állandósult állapotban és alapharmónikusra- 50Hz - szinusz vonatkoztatva. )
(#) Alkotó válasza compozit hozzászólására (») Okt 22, 2024 /

Nagyon köszönöm a megerősítést.
(#) exabit válasza compozit hozzászólására (») Okt 22, 2024 /

Szerintem az a panelműszer a hatásos teljesítmény mellett nem a hatásos áramot mutatja. Persze ehhez rá kellene rakni egy nagyobb terhelést hogy látszódjon.
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Okt 22, 2024 /

Még mindig nem voltál hajlandó mérni. Odaírtad a relé típusát, de a feszültségét, esetleg ellenállását, húzóáramát nem. Azon pedig az általad mért 17 mA folyik át és melegíti. Ebből a sorozatból létezik DC 5V-tól 48 V-ig. Jó esetben 24 V-osat tettél, de akár a 48 V-os is jó lenne. Kevesebb áram, kisebb kondi, ...
A jelzett 220 nF-os kondi és mellette a 470 kOhm-os ellenállás együtt ~14,9 mA-t engedne át. A relén és a körülötte lévő félvezetőkön eső feszültség miatt még kevesebb. Ha elég pontos a 17 mA-es mérésed, jóval nagyobb a kondenzátorod.
(#) Alkotó válasza erbe hozzászólására (») Okt 22, 2024 /

A hozzászólásod elkerülte a figyelmemet.
Az téves feltételezés, hogy ne mértem volna meg néhány dolgot, illetve úgy általában is igyekszem körültekintő lenni (ez nem sikerül mindig, de igyekszek).
Már meghúzott állapotban:
Uhálózat = AC 240 V
Upuffer = DC 16,6 V
Urelé = DC 15,8 V (DC 24V-os típus)
Rrelé = 1096 R (ez 14,4 mA relé áram, ettől nem fog melegedni)
A kondenzátor kapacitását nem mértem meg.
A működésről részletes idődiagramot találsz a szerző (Skori) honlapján.
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Okt 22, 2024 /

G2R relék
Ez alapján talán a 24 V-os érzékeny változatod van, aminek 15 mA az üzemi árama.

GR2.jpg

(#) erbe válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 22, 2024 /

Ezek szerint a normál változatod van. A töltött kondi induláskor magasabb feszültséggel behúzza, majd a kisebb árammal húzva tart. Csak azt nem értem, hol mérsz 17 mA-t, ha 14,4 mA folyik a relén?
Következő: »»   7 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem