Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Köszönjük egy listának már tökéletes.
Sajnos ez így sok esetben nem igaz,
Ha mindig ilyen egyszerű lenne az meg jó is lenne...
Ez az összefoglaló itt van néhány sorral feljebb, mindig az aktuális oldal tetején, "Élesztés" címszó alatt. Eddig még nem botlottál bele? A kész készülék bekapcsolása... Menjünk akkor néhány művelettel visszáb az erősítő építésben. Az előkészületek során jobb esetben minden egyes részegységet kipróbál az ember. Először az egyes modulokat a készítés sorrendjében, majd pedig összekapcsolva, az egész készüléket, még a dobozba szerelés előtt. Aztán persze még mindig lehetnek buktatók, hisz az összeszerelés során követhetünk el hibákat, illetve maga a dobozolás is tartogathat meglepetéseket, gerjedés, zaj, esetleg zárlat, stb formájában. De itt azert már nincs olyan sok lehetőség véleményem szerint. Zárt bemenet, nyitott kimenet, áramkorlátos táp és reménykedni kell a sikerben.
A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2024
Szia! Összes kábel ki, minden egységet a megfelelő tesztkörnyezetben be kell vizsgálni, majd kábelezés vissza.
Egyes AB osztályú erősítőkből még a végtranzisztort is visszabontanám Bővebben: Link.
Én értem de egy kezdő kissé nehezen fogja ezeket a dolgokat így értelmezni.
Ezért gondoltam hogy az ilyen infómorzsákat össze kellene szedni mert egyben leírva értelmezhető nyelven (értsd konyhanyelv) valahogy semminemű dokumentációban sem található meg.
Ezzel én is így vagyok. Sajnos én úgy vagyok ezzel hogy vissza a kályhához. Ez alatt azt értem hogy mindíg teljesen az elejéről kezdve építem föl az egészet persze a szabályok betartásával.
Ne értsd félre nem neked szól de észrevettem hogy hobbielektronika oldalon már néha a profi szint felé mozdul el a téma ami nem lenne baj csak ha valaki kérdez egy lámábbat azt oltári módon (néha kissé csúnyán) leoltják. Az "öreg" szakik meg mintha sajnálnák a tudást átadni a fiatalabb korosztálynak. Ezt én nagyon furcsának és csúnyának tartom. Rosszul gondolom? Ezért is gondolkodtam hogy az ilyen infómorzsákat össze kellene szedni. Ami esetleg a fölösleges kérdéseket is megelőzné. Túl naív felvetés?
Szerintem rosszul gondolod.
Idézet: „Ezért is gondolkodtam hogy az ilyen infómorzsákat össze kellene szedni.” Az "öreg szakik" nem tanulhatják meg a kezdők helyett a "szakmát", mivel ők már megtették ezt akkor amikor szintén kezdők voltak. Rengeteg önálló topikja van az erősítőknek (JLH, Hiraga, Quad, VF2, stb...) ahol nyomon lehet követni egy-egy erősítő születését a nyáktervezéstől a dobozolásig. Meg kell ezeket keresni a kezdőknek és el kell olvasni. Ha valahol valamit nem ért, kérdezni kell.
Azokat a kicsi morzsákat eléggé sokáig kell majd keresni,
A karesz jól mondta van itt rengeteg erősitős topik ,ott egy - egy adott erősitőről azért lehetséges morzsákat gyüjteni. Azt mondanám álltalánositani ebben a témában nem igen lehet, itt is amit jelen pillanatban olvasok az is csak egy két ab erősitőre lehet ráhúzni de nem csak ab létezik! Vannak sokkal összetettebb ,bonyolultabb erősitők amiket mind más és más módszerekkel kell föléleszteni , esetleg javitásnal eljárni. Vannak pl csőves , hibrid , földelt kimenetű és még sorolhatnám reggelig , na ezeket meg aztán nem lehet általánositani ,besorolni a sima ab osztályba . A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2024
Megértem a te gondolkodásod is bár nem értek vele eggyet.
Részemről mikor én voltam fiatal akkor még volt a környezetemben legalább vagy 4-5 műszerész akit lehetett kérdezni akkor még internet sehol sem volt. Most oké van internet de műszerész viszont egy sem. Ha pedig belegondolunk a mai oktatási rendszerbe akkor hagyjuk mert iskolában ilyeneket soha sem fognak megtanulni(sajnálatosan).
Igen az általánosítás sajnos nem lehetséges a sokrétűség miatt.
Hogy van sok erősítő topic ez örvendetes és néha csodálatosakat lehet bennük látni. Bár néha kissé magas szintűre megy bennük az eszmecsere és érdemi infót nagyon nehezen talál bennük az emberfia. Gondoltam hogy nem lessz egyszerű feladat begyüjteni az információkat de hátha .
Szerintem nem lehetetlen ,sok időt fog emészteni, neki kell ugrani , lessz itt aki majd jól eltudja magyarázni a tutit .
Na de félretéve a viccet , én csak utánépitő vagyok de ha tudok segitek . Láttam már egy pár kacatot így van némi pici rálátásom egy két erősitőnek nevezett akármire.
Kb ugyan így vagyok én is ezzel.
Hogy mennyi ideig tart az nem érdekes csak sikerüljön összeszedni. Én is találkoztam már csodákkal elhiheted és vakartam is a fejem néha. Nem vagyok én sem szaki csak 35-éve hobbista utánépítgető.
Szia CIROKL!
Teljesen igazad van, más tipusú erősitőkhöz nem minden szava felel meg a leirásnak, de egy AB osztályú erősitőnek biztosan. STK4152, kapcsolási rajzSziasztok.Egy kis segítség kellene. Meglenne valakinek ennek az erősítőnek a schematic rajzolata? Előre is köszönöm. Csaba
Azért a 35 év baromi sok idő. Ezalatt, egy kis érdeklődéssel már kész szakember szintjére lehet eljutni háromszor is. Vagyis szerintem már nem vagy kezdő szinten.
A kezdő az, aki most kezd foglalkozni a témával, és van pár hónap, esetleg félév a háta mögött. Után építő hobbistaként meg építési gyakorlatod is lehet eléggé komoly szinten. Úgy hogy csak bátran mazsolázd az infó morzsákat!
Sajnálom, ennél STK4152-bbet nem tudok mutatni.
Az a baj, hogy amiket feltöltöttél azoknál ott az a fránya "II" (római kettes) és az másabb, mint a sima STK4152 (II nélkül). Ebbe már én is belefutottam egykor, de olyan rajzot nem találtam sajnos, amit Ő keres.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 11:28
Music Hall Hi Fi Stereo Verstärker HSV2002Hozzám került Music Hall HSV2002 erősítő. Kicsit beteg volt, a vég és meghajtó tranzisztorok is el voltak szállva meg még néhány ellenállás. Ezek ki is lettek cserélve megfelelő helyettesítő alkatrészekre. De sajnos az egyik oldal teszt során a koppanásgátló/hangfalvédelem egy adott hangerő felett lekapcsol majd lejjebb veszem a hangerőt és újra visszakapcsol és ez a hangerő közel sem a végteljesítmény közelében van csak egy normál "zenehallgatós" hangerő alatt van.A végfok be lett állítva a trimmer potméterek szegítségével a gyárinak megfelő értékekre. Abban szeretnék segítséget kérni mi lehet a probléma és hogyan lehetne ezt megoldani.
A védelem kettős funkcióval rendelkezik, ez a kimeneti DC potenciál és a túláram figyelése.
A védelmi áramkörben a Q603 PNP tranzisztor bázisát 3 dióda "húzhatja le" a +27 voltos potenciálról (D601-D603), multiméterrel mérjed DC állásban, hogy melyik katódja teszi ezt. TJ.
Ellenőrizd C601-et és C602-t. Ha azok közül valamelyik hibás, az okozhat ilyet.
Én úgy értettem a hiba leírást, hogy csak az egyik oldal tesztelésénél jön elő, a másik oldal rendben van. És mivel a védelem bemenetén közösítve van a két csatorna, pont az említett kondik előtt, így ha a kondikkal lenne gubanc, akkor egyformán hatna mindkét csatornára.
Szkóppal kéne megnézni a csatorna kimeneteknek a jeleit, hogy ugyanolyan jelszinteknél éled-e a védelem, vagy esetleg csücsül még a kimeneten valami plusz gerjedés, zavar, ami miatt abban a csatornában előbb aktivizálódik a védelem.
Ha csak az egyik oldal okozza, akkor visszavontam...
Azért a diódák katódján ki lehet mérni, hogy a DC potenciál figyelés, vagy a túláramvédelem lép-e működésbe
Aztán attól fűggően, hogy mit találsz, úgy kell folytatni a hibakeresést... TJ. |
Bejelentkezés
Hirdetés |