Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek
 
Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   616 / 617
(#) kameleon2 válasza Massawa hozzászólására (») Csü, 13:00 /
 
Én úgy látom, hogy nekünk, öreg lamereknek jó volt a papír alapú tudás és jó alapot adott az elektronikus kereséshez. De a fiatalabb generációknál nincs alap. Nem tudják honnan induljanak. Készpénznek veszik az online oldalak valóságtartalmát. Aztán jön a gyakorlatban a bukta. Nem lenne rossz a digitális információ, de hatalmas szamárság mindenkit rákényszeríteni úgy, hogy nincs gyakorlati tapasztalat vele. Ez így egyszerűen nem biztonságos és mélyen hasznos. Újnak új az kétségtelen. De jó is?
(#) img válasza Massawa hozzászólására (») Csü, 13:24 / 1
 
Szerintem témafüggő és attól is, hogy az adott egyén milyen típusú tanuló: vizuális (netán fotografikus memóriája) van vagy magolós típus. Vizuális típusoknak könnyen felismerhető és kontextusba helyezhető dolgokat valószínűleg könnyebb megjegyezni egy YT videóból, fókuszáltan gondolkodóknak pedig egy szabvány betűkkel nyomtatott tanulmányt könnyebb lehet befogadni, még ha decibelekben ír is vektorokról. A fotografikus memória meg ugye mindent visz, mint Johnny Mnemonic (képzavarral élve).

Nemrég találkoztam egy tanulmánnyal aminek a programozók hatékonysága volt a témája és az volt a konklúzió, hogy egy korábban már megoldott problémához a programozók nagy többségének újra ki kell dolgoznia a megoldást mert nem maradt meg bennük csak azt tudják, hogy már találkoztak vele.

Illetve napjaink információdömpingjében, az emberi agy akaratlanul is szűr mert sokkal több inger éri mint mondjuk 30 éve, az internet napi szintű használata előtt. Ezt is tudnunk kell kezelni.
A hozzászólás módosítva: Csü, 13:26
(#) Massawa válasza nagym6 hozzászólására (») Csü, 13:33 /
 
Tudom, sajnos otthon éltem át ,a nejem a PCn keresztül tanitotta tanitványait olvasni, a fiunk meg az érettségire készült otthon….
(#) lazsi válasza vargham hozzászólására (») Csü, 13:34 /
 
Egyértelmű, hogy mindenkinél másként működik... Harcművészeti oktatóként először középre kiállva elmondom és segédoktatómmal megmutatjuk a csapatnak, hogy mit kell(ene) csinálniuk. Azután, miközben ők csinálják, körbejárva javítunk, pontosítunk, kiegészítünk. És valóban: van, akinek elég szavakkal elmondani, hogy a kezét emelje magasabbra, másiknak az kell, hogy mellette megcsináljam a mozdulatot lassan és le tudja másolni, míg a harmadik típusnál az hatékony, ha megfogom a kezét és a megfelelő pozícióba állítom.

Az egyetemen meg azt vallom (egy kollégámtól lestem el... ), hogy "a vizsga a legutolsó lehetőségem arra, hogy valamit még megtanítsak a hallgatónak"...
(#) Massawa válasza kameleon2 hozzászólására (») Csü, 13:43 / 1
 
Félreértés ne legyen nem a digitális forrásokkal van baj ( én is már évtizedek ota használom) hanem azok kezelésével meg a mennyisegével. Amig egy lexikonban, könyvben mindig ugyanott es ugyanugy van meg az informácio, a digitális világban ezt kifelejtették a rendszerböl.
Csak egy példa mondjuk egy gözgépet keresel. A könyvben mindig ugyanazt találod meg ( mert csak az a könyv van a lakásban), addig a neten találsz több tucatot, és lehet, hogy egy hét/honap vagy év mulva csak egy 404-s hibát találsz, meg 20 másik gözgéped, de a vonatkozásaid az eredetire elvesztek. Irhatod esetleg ujra az egész eszmefuttatást, ha ez volt a feladat.
És valoban a fiatal tapasztalatokkal nem rendelkezö embereknek vajon eleg-e ez. Én is több mint 10 evig oktattam is sok országban és esténként a sörnél sokszor hallottam, hogy melyik elöadáson ki és hogyan magyarázta a témát ( amihez szinte kizárolag elektronikus forrásokat es berendezeseket használtunk.) . Szoval az (szak-) emberek az élö személyhez, esetleg helyhez kötötték az infokat, s nem a látott képekhez, videokhoz.
A hozzászólás módosítva: Csü, 13:53
(#) sonajkniz válasza Massawa hozzászólására (») Csü, 14:24 /
 
Már Einstein is belátta.
(#) Massawa válasza sonajkniz hozzászólására (») Csü, 14:58 /
 
Hát igen tudjuk, Einstein nyelve az öregkorára már nagyon fel volt vágva, de nem is csoda, ha az ember követi a jelenlegi történéseket. Hát nem Einsteinek meg Nobelek vezetik a társadalom többségét…. De még gyakran közepesen képzett emberekre sem futja.
(#) nagym6 válasza Massawa hozzászólására (») Csü, 14:59 /
 
Fiam jár egyetemre covid alatt, és még most is. Covid alatti távoktatásnál mindegyiküknek a társaság hiányzott. Ha ott vannak együtt haverokkal beülnek előadásra jó hangulatban utána hosszan kibeszélik ki mit nem ért, egymást is tanítják. Sőt társaságban minden érdekesebb, jobban tanulnak, jó hangulatban. Otthon gép előtt fél napokat begémberednek, sivárabb gépies az egész, amit nem értett körülményesebb utánajárni.
Hozzáteszem, sulink után mi is mindent magánban könyv és net forrásokból tanulunk tovább.
(#) KU202M válasza sonajkniz hozzászólására (») Csü, 15:02 /
 
Ezek az "Einstein" - idézetek...
Valaki mutasson már egyszer egy hiteles idézetgyűjteményt, amit neki tulajdonítanak!
(#) Massawa válasza KU202M hozzászólására (») Csü, 15:15 /
 
Van az is, gondolod, hogy ezt valakik a nevével probálják eladni.
Einsteinek meg volt hozzá a nékülözhetetlen esze is. vagy abban is kételkedsz?
A hozzászólás módosítva: Csü, 15:17
(#) img válasza KU202M hozzászólására (») Csü, 15:16 /
 
Banki egyenlegközlő?
(#) KU202M válasza Massawa hozzászólására (») Csü, 15:18 /
 
Hol található? Egyébként igen, azt gondolom. Így hatásosabbak ezek a "bölcsességek", hiszen egy zsenitől származnak. Azok pedig tévedhetetlenek!
(#) KU202M válasza img hozzászólására (») Csü, 15:20 /
 
Ez nem jött át...
(#) img válasza KU202M hozzászólására (») Csü, 15:21 /
 
Hiteles.
(#) KU202M válasza img hozzászólására (») Csü, 15:34 / 1
 
Na, jó...
(#) Massawa válasza KU202M hozzászólására (») Csü, 16:12 /
 
A mai ésszel meg tapasztalattal inkább csak meg lehet erösiteni a tudos szavait. Kiforgatni meg nem igen sikerült. ( pedig ezrek probálták tegnap is ).
A hozzászólás módosítva: Csü, 16:12
(#) Skori válasza Massawa hozzászólására (») Csü, 16:21 / 1
 
Erre az a megoldás, hogy amikor megfelelőnek/hasznosnak vélt információt találunk az interneten, akkor amire szükségünk van, azt lementjük, és saját magunk tároljuk. Akár virtuálisan PDF-be kinyomtatva, vagy amilyen módon meg tudjuk oldani.

Az internet folyamatosan változik, alkalmazkodni kell hozzá, meg kell találni, hogy a magunk módján hogyan tudjuk jól felhasználni.

Olyan dokumentum készítésekor ahol forrásmegjelölést használsz (ill. kell használni) a külső információkhoz, ott is simán megteheted, hogy az URL mellett, fájlmellékletként is hivatkozol rá. Ebben az esetben a forrás URL-en kívül, a fájl mentésének dátumát/időpontját is mellékeled.
(#) Skori válasza KU202M hozzászólására (») Csü, 16:23 / 2
 
"Az a baj az internetes idézetekkel, hogy nagyon nehéz ellenőrizni ezeknek a valódiságát!
Petőfi Sádor"
(#) szs válasza KU202M hozzászólására (») Csü, 16:54 /
 
Szinte bizonyos, hogy nem tőle származik.
Teljesen bizonyos, hogy az összes ilyen "idézet" félremagyarázás.
(#) szs válasza Massawa hozzászólására (») Csü, 16:54 /
 
Az egyik nem teszi hitelessé a másikat.
(#) szs hozzászólása Csü, 17:12 / 1
 

Elektronikai érdekességek topik

Nem tudom, visszajut-e ez a topik oda, amire nyílt.
Elektronikai, technikai érdekességdk kitárgyalására.
Folyamatosan csak a főokosságok, a brancsn kívüliek lehülyézése, de minimum "közép alatti"-vá minősítése.
Eljutunk egy negyedosztályú kocsmai okosságokig.
(#) Massawa válasza szs hozzászólására (») Csü, 17:20 /
 
Ilyen alapon azt is kijelenthetjük, hogy az egész internet illetve az ott elérhetö tartalom hitelességével is komoly baj van. Egy jo 50 évvel ezelött megjelent egy könyv nagy emberek arany mondásaival és már abban is sok Einstein „idezet“ volt. S akkoriban meg lektorálták a könyveket, söt a kiado felelöséget is vállalt a tartalomért!

Es ma?
(#) Massawa válasza szs hozzászólására (») Csü, 17:21 /
 
Irhattam volna pl egy Arduino kodot stb. Szovel egy kicsit általánosabb a kérdés.
(#) szs válasza Massawa hozzászólására (») Csü, 17:23 /
 
Igen, az internet hiteleßégevel valóban van baj.
És szerintem az taszi jol, aki nem ül fel bárminek (például az Einstein, Churchil, Széchenyi idezetdknek), csak helyén kezeli.
(#) szs válasza Massawa hozzászólására (») Csü, 17:24 / 1
 
Írhattal volna.
Ahelyett hogy osztod az észt, lenézel mindenkit, középszerűzöl, butázol.
Elektronikai érdekességekről beszélj, ne a különlegessegedről, ami megkülönböztet tőlünk.
A hozzászólás módosítva: Csü, 17:26
(#) sargarigo válasza img hozzászólására (») Csü, 17:26 /
 
Nekem az a fixa ideám, hogy de jó lenne elmerülni az ószövetség világában, de erősen zavar a sok fordításbeli torzulás a bibliában. Tehát a gondolat az, hogy lépjünk beljebb, és nézzük meg héberül. Namost hol vagyok én ahhoz, hogy megtanuljak héberül??? A chatgpt viszont állítása szerint ismeri a Tórát a Talmudot, meg még vagy hat másikat, meg sem jegyeztem. Szóval azt teszem, hogy amikor a Bibliában egy érdekesebb részhez érek, akkor megkérem hogy keressen vonatkozó szövegeket a többi szent szövegben is, és összevetem őket. Izgalmas téma, legalábbis nekem az. Az egyiptomiak lesznek a következők a sorban. Tehát adatgyűjtés.

Erre semmi esélyem nem lenne nem hogy a gpt nélkül, de még az internet nélkül sem. Megjegyzem a Bibliát is digitálisan olvasom, bárhol bármikor amikor van szabad öt percem. A könyvet nem hurcolnám magammal. De amikor tételeket kellett tanulni, akkor szépen akkurátusan kinyomtattam mindent, mert a képernyő egészen egyszerűen elvonta figyelmem az anyagról. Nem a csillogó reklámok, hanem maga a képernyő mint olyan.

A forrás egy érdekes dolog. Amikor programozok, akkor nem szokott érdekelni, hogy egy már megtalált megoldás hol volt, pont annyira jó lesz egy másik megtalált megoldás is. Úgysem veszem át kritika nélkül, mindig törekszem helyette a megértésre, és ennek fényében egy saját verzió megalkotására. Ha ebből élnék lehet hogy fontosabb lenne.

Szerintem van ahol ezt a digitális játszóteret jól lehet használni, van ahol nem annyira. Plusz egyénfüggő is a dolog. Fhű, idejét nem tudom mikor írtam ennyit egyszerre..

szerk: Úgy tűnik mire befejeztem már ki is fordult a téma.
A hozzászólás módosítva: Csü, 17:29
(#) szs válasza sargarigo hozzászólására (») Csü, 17:34 /
 
Idézet:
„chatgpt viszont állítása szerint ismeri a Tórát a Talmudot, meg még vagy hat másikat, meg sem jegyeztem.”

Állítása szerint...
Valójában (és bevallottan is) pont úgy működik, mint a Wikipedia. Az a "nyerő" amire a legtöb találatot talalt, tehát az általanos vélekedés. Ott is könnyű törölni, amite "nincs forrás" (azaz a nezen kevés róla az információ), a marhaság (mert a neten ott van) nyerhet.
(#) sargarigo válasza szs hozzászólására (») Csü, 17:42 /
 
Most alapvetően nem egy laposföld elmélettel dolgozunk, hanem a világ legjobban "dokumentált" művéről / műveiről. Fordításra használom, nem tényfeltárásra
Tudom hogy az internet tele van marhasággal, de ez is egy eszköz (az internet), és hasznos eszköz. Csak meg kell tanulni használni. Ez alatt a tényellenőrzést is értve. Szüleimnek például ez utóbbi nagyon komoly nehézséget okoz, én már ebbe nőttem bele. Nekem könnyebb.
(#) Massawa válasza szs hozzászólására (») Csü, 17:44 1 /
 
Most a te miröl beszélsz, rolam vagy az internetröl.

Bocs de megint személyeskedsz.

Be is fejezem, mindig ugyazok személyeskednek.
A hozzászólás módosítva: Csü, 17:53
(#) Bakman válasza Massawa hozzászólására (») Csü, 17:54 / 1
 
szs finoman azt akarta közölni, hogy nagyon nem érdekes (és nem is vicces) az, ha szerinted kb. mindenki rosszul végzi a munkáját vagy csak egyszerűen hülye. Számold össze, hány ilyen témaindításod volt az utóbbi hónapokban és azonnal meg fogod érteni, miről van szó.

Hidd el, tényleg nem érdekes és nem is vicces.
Következő: »»   616 / 617
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem