Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Csak egy kurblim van. Azt a "mintás" keretlécet, hasonló mintázatú parkettszegő lécből pótolnám. Még tán akad ennyi belőle.
Ha megnézed a rajzot (szelvény és méretek), kizártnak tartom hogy legyen ilyen parketta szegély. Például mert kicsi, és nagyon tagolt (takaríthatatlan).
Akkor már inkább amit bbb mondott, felsőmaróval több fogásból. De az is nagyon tökölődős munka...
Igen, sajnos pepecselős munka. Körülnéztem alin, hogy látok-e hasonló marófejet, de esélytelen. Mivel két lécre van csak szükséged, ezért a felsőmarós megoldásnál maradnék a helyedben. Sajnos a készletemben lévőkkel nehéz lenne kimarni, de nem lehetetlen, csak macerás... A 3mm-es felső dudor három lépés (először az íves maróval, majd egy lapossal, hogy utána megint az íves odaférjen a másik oldalról is). Utána elvileg odafér már a gömb alakú marófejem, csak annak a végén van csapágy, ami útban lehet...
Csakhogy a fotóid alapján úgy látom rosszul rajzoltad le Inkább úgy néz ki, mint a mellékelt skiccen, vagy tévednék? Ha én látom jól, akkor ennél nem lenne útban a marófejen lévő csapágy se...
Szerintem csak gondolatban be kell forgatni.
Az a 3 mm-es dudor nagyon nem kellene oda...
Igen be kell forgatni, de a te rajzodon van egy négyzet bal oldalt... Vagy az csak egy ív lenne, de olyan hosszúkásra sikeredett, hogy nem tűnt fel nekem?
Az eredeti skiccről én a következőket látom:
- vízszintesen a teljes szélesség 20 mm - bal szélén van egy 10 mm-es egyenes (alappal párhuzamos) szakasz - jobb oldalról van egyenes-félkör-egyenes rész, amiknek a hossza 1.5 + 2 x 3 + 1.5 = 9 mm - a kettő között van egy R10-es ív, de annak a szélessége mindössze 1 mm !!! Szerintem valami nem stimmel...
Így talán jobban látszik.
Lehet hogy tényleg ráférne egy kis frissítés a rajzokra. Nem tűnik semmivel sem könnyebbnek kifaragni, mellesleg...
20x20-as fenyő lécem az van.
Új rajzot nem tudom mikorra tudok csinálni.
Nem érdekes a rajz, kipróbálom az elképzelésem egy próbadarabon és megosztom az eredményt, hogy mennyire hasonlít. Egyébként meg legrosszabb esetben, ha már hasonlót tudunk készíteni, akkor a meglévőt is le kell szedni róla és körben azokat is pótolni az újonnan kimart, "nem pontosan olyan, csak hasonló mintájúval". Aztán ember legyen a talpán, aki megmondja, hogy az pár miliméterrel eltér az eredetitől, ha nincs mivel hasonlítgatni
Az ALDI-ban (legalább is a 1174 Bp., Táncsics útiban) most éppen kaphatóak különféle profilú marófejek, de megértem, ha ezek miatt az arasznyi lécek miatt fölöslegesnek tartod egy egész készlet megvásárlását több ezer Ft-ért.
@bbb: Azért csak csináltam egy jobb rajzot, szemléltetésnek.
Lehet a dudorral nem is kell foglalkozni, mert a hurkapálca pont 3 mm-es, és elég lehet csak felragasztani, meg kigittelni. De ha már a meglévő léceket is leveszi az ember, akkor lehet egyszerűbbel (jobb oldali rajz) is pótolni. Ha valaki nem látott ilyet, annak ez is pont olyan jó... @teglascs: Van két marófej készletem is a felsőmaróhoz, de ilyesmi nincsen benne (meg annyira nem vagyok profi benne). |
Bejelentkezés
Hirdetés |