Fórum témák
» Több friss téma |
Köszi, közben rásejtettem, ezért töröltem a hsz.-em.
Nekem a csavarok melletti lukak félremérés fúrás miatt tűnt házinak.
Majdnem, EO211, sajna a takarója nincs
Nem az okozhatja a gondot hogy mérőfej nélkül mér? Oszcilloszkópokat úgy terveznek hogy akkor mér jól ha a megfelelő mérőszonda van rádugva. Különben játszani kell hogy a hullámimpedancia jó legyen.
Alapvetően egy jól használható 10 MHz -es kis szkóp. (érdemes lenne rendbe tenni, és hajtogatni rá egy kabátot)
A telefonnal, mint jelforrással sincs semmi baj, csak ne próbálj 1 - 2 kHz nél nagyobb frekvenciájú nem szinuszos jelet előállítani. 10 MHz alatti jelek vizsgálatához nem kell feltétlenül mérőfej, persze jó ha van. A képeiden látható rezgés nem egészséges, mérd meg a periódus idejét, a rácsvonalak segítségével, és akkor lehet találgatni, hogy honnan jön. Biztos van más gond is, a két impulzus teteje között látható vékony vonal azt jelzi, hogy az ábrázolt impulzusok között szünet van, vagy a szinkron nem jól van beállítva. Érdemes az időalap, és a szinkron gombot állítgatni.
A service manualt lefodítottam, az ott lévő instrukciók szerint próbálom beállítani. Csak, hogy mindent be tudjak rajta kalibrálni, kellene még egy szkóp. A feszültségek rendben vannak, a rács mostmár pontos. Szinuszt jól méri. Lehet megpróbálom a telefonos szkóppal a fűrészgenerátorát beállítani.
Még két dolog zavar, teszek majd fel képet, hátha tudtok segíteni.
Még egy kérdés. Egy erősítő kimeneti jelét AC vagy DC állásban mérjem vele?
Egy telefon audió kimenetből nagyjából lehetetlen alakhű négyszögjelet kapni.
Építs hozzá egy NE555-el astabil multivibrátort inkább. A szkóp kábelének mérőfején szokott lenni egy trimmer, azzal kell beállítani a négyszögjelet.
Szia! Pedig lehet vele ilyet is látni:
(Ez is 2 szál légvezetékes bekötés, de egy nem túl pontosan belőtt XR2206 generátor kimenettel). Bizonyára a telefonos applikáció a ludas... A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2024
Idézet: „Nem az okozhatja a gondot hogy mérőfej nélkül mér?” Az lesz a következő gond!! De ezen a frekin még nem kritikus.
Attól függ, mit szeretnél látni. Ha az erősítő kimenetén levő DC feszültséget, néhányszor 10 mV -ot, akkor DC, ha csak torzításra vagy kíváncsi, akkor AC, több V is lehet.
A fűrész beállításához nem feltétlen kell másik szkóp, a bemenetre adsz egy ismert frekvenciájú szinuszt, és ezzel be tudod állítani az eltérítés idejét. Szkóp akkor kell, ha a linearitást akarod ellenőrizni. Telefonos applikációk használatánál vedd figyelembe, hogy szinusz esetén csak 15, más jelalak esetén 1 max 2 kHz -ig használható. Ne akarj telefonos alkalmazással négyszög felfutási idejét mérni, azt csak jó eséllyel néhány 100 Hz -is becsülheted. A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2024
Idézet: „Bizonyára a telefonos applikáció a ludas...” A hardver (telefon) a ludas!! A benne lévő DAC, és az utána lévő fokozatok sebesége, minősége, alkalmatlan rá! Még cél digitális áramkörökkel is kihívás, egy megfelelő felfutási sebesség, túllövés mentes jelalak előállítása(egy nem is túl gyors, mondjuk 1MHz- jel esetében is)!! A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2024
Biztos, hogy a telefon a ludas. Már bánom, hogy mikor a mérőfejet rendeltem nem dobta hozzá a jelgenerátort.
Köszönöm mindenkinek a segítséget! Ha lesz még gondom írok.
A telefonod RCA kimenet van? Nem jack? Próbáld meg azt, hogy két sima drótot használsz, azon keresztül csatlakoztatod a telefont az Y bemenethez.
Jack van rajta. Inkább nem dugdosnék drótot bele. A szinusz jó vele.
De csak nem hagyott nyugodni a dolog. Összedobtam 555-tel egy panelt. Ez lett belőle.
Márcsak ebből kellene 40mV-ot csinálni valahogy.
Hello! és mi azzal a gond? Mindössze két ellenállás kell hozzá. Ha igaz, akkor ez 4Vpp értékű, tehát 1:100 arányú osztó kell. pld. 2,2k és 22 ohm. (1% lesz a hiba, de a szkópod úgy sem tud többet.)
Nem a telefonba kell bedugdosni drótot, hanem fogsz egy jack dugót, rákötsz két sima drótot és azzal mész a szkóp Y bemenetére. Eddig valószínű valami árnyékolt kábelt használtál. ami induktivitásból, kapacitásból, meg ellenállásból áll. Illesztetlenség, ezért vannak nagyfrekis lengések a szkópon.
Igen jack rca kábelt. Ezt is kipróbálom
|
Bejelentkezés
Hirdetés |