Fórum témák
» Több friss téma |
WinAVR / GCC alapszabályok: 1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile" 2. Soha ne érjen véget a main() függvény 3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van 4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron 5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás 6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et Bővebben: AVR-libc FAQ
Igen! Köszönöm a helyesbítést! ...kevesebb vagy több pálinka/narkó/kaszkadőkiképzés kellene...
Vezetéknélküli töltős biciklilámpánál használtuk, mérhetetlen a fogyasztása, ki-bekapcsolásra beállítható, auto-kalibrációs. (bár soha nem jöttem rá, melyiknél hogyan működik a kalibráció, elvileg lehet programozni).
Ez jó! Rendelek egyet és kikísérletezem.
Nagyfeszültségű programozó, zárt AVR olvasásSziasztok!Ha van egy zárt AVR-em (MEGA8), amiből szükségem lenne a programra, azt valahogy ki lehet-e olvasni ? Egyszerű módon tudom, hogy nem, de talán a nagyfeszültségű programozóval ki lehet olvasni vagy legalább a FUSE biteket átállítani ? Köszi az infókat.
Azzal törölni tudod. Utána már kiolvasható, csak akkor már üres.
Azt hittem, hogy lehet bizergálni a FUSE biteket. (ergo kikapcsolni a védettséget)
A védelem pont arra van, hogy ne lehessen kiolvasni...
Igen, az egyszerű programozókkal Reménykedtem a HVPP-ben. De akkor erről lemondok.
A HV programozás arra jó, ha kizártad magadat és a 'normál' módon nem tudod programozni. A FUSE bitek között szerepel a SPIEN, ami a soros programozást engedi/tiltja, ezt lehet HV módban átírni. Ha csak ez a probléma, akkor az simán megoldható.
De a védelmet azzal sem lehet átlépni! ATMega8 pdf-ben, a 86. tábla (L.: csatolt kép) : 1. módban bármit meg tudsz tenni 2. módban nem tudod programozni (de kiolvasni igen) 3. módban kiolvasni sem tudod Vagyis, ha a programozója levédte a programját (3. mód), akkor annyi... azon a HV sem segít. Látom, Magyarországon laksz... Az sajnos túl nagy, illetve a hiányzó "település" túl messze van ahhoz, hogy felajánljam egy STK500 használatát... Tudom-e használni az Arduinó-tÜdvözlet minden fórum tagnak!Ma regisztráltam az oldalra, így lehet, hogy nem a megfelelő helyen teszem fel az első kérdéseimet. Szakmám szerint műszerész vagyok, de a számítás-technikához keveset értek. A kérdéseim: AVRStudio4 fut-e Win10-en? Arduino Mega használható-e Olimex AVR ISP MK2 helyett? A válaszokat (vagy "útba igazítást") előre is köszönöm!
AVRStudio4 fut-e Win10-en?
Miért nem az Atmel Studio 7-et használod? Az a legújabb. És működik 10-en is. Arduino Mega használható-e Olimex AVR ISP MK2 helyett? A fő MCU-ja nem. Amennyiben a soros illesztője ATmega32u4 és nem dedikált cél IC, akkor azt át lehet programozni AVR ISP mkII-nek. De jobban jársz egy Micro vagy Laonardo (klón) Arduinoval.
Köszönöm a gyors választ!
A kérdésekre pedig azzal válaszolnék, hogy: A munkahelyemen Studio4-et használunk(Oracle VM, WinXP).Sajnos, a "megszokás" nagy úr! Az Arduino pedig úgy került a képbe, hogy az van itthon ! (16U2 az illesztője) Ezek szerint más utat kell választanom ha pl ATTiny 13A-ra próbálok programot írni és feltölteni rá,de még egyszer köszönöm ! A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2025
Nálam Win 10-en fut az AVR Studio 4.
Én egy STK500 programozóval használom (RS232-n), amivel programozni szoktam néha az egyedileg gyártott panelre berakott uC-t. Lehet, hogy tévedek, de az AVR ISP Mk2 szintén programozó (ISP = In-System Programming, vagyis lehet úgy programozni a uC-t, hogy közben egy eszközben van), míg az Arduino egy fejlesztő-készlet (ami persze nem zárja ki, hogy lehet vele ISP-ként programozni - nem ismerem az Arduino-t...). Az AVR Studio 4 által felajánlott programozó-eszközök listájában nem látom az Arduino-t, csak az alábbiakat lehet kiválasztani: AVR ONE! STK600 QT600 AVRISP mkII STK500 JTAGICE mkII AVR Dragon AVRISP JTAG ICE Ha valaki tudja, hogy a fentiek közül melyiket kell Arduino-hoz kiválasztani, arra én is kíváncsi lennék... Nekem nincs Arduino-m, de ki tudja mit hoz a jövő... A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2025
Az Arduino Microra vagy a Leonardora lehet olyan firmware-t tölteni, hogy AVRISP mkII lesz belőle.
Köszi!
Ez azt jelenti, hogy akként látja az AVR Studio és a benne lévő uC-t lehet programozni (természetesen figyelembe véve, hogy a bootloader-t ne írjuk felül, vagyis kisebb a felhasználható programmemória) vagy "valódi ISP"-ként is használható lesz, tehát vannak dedikált portjai, amiknek segítségével más külső uC-t fel lehet vele programozni? (Az eredeti kérdező Attiny 13a-t említett, hogy programozna vele...) A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2025
Van egy szoftver, a LUFA project része, ami open source, és a működése megegyezik AVR ISP mkII működésével.
Ezt a binárist felrakhatod az Arduino boardon lévő ATmega32u4 mikrokontrollerre. Ha programozóval, akkor felülírod a bootloadert, ha a bootloaderrel, akkor az megmarad. Innentől kezdve ezzel az Arduino Leonardoval vagy Microval egy másik AVR MCU-t tudsz programozni. Pont úgy ahogy egy AVR ISP mkII esetén. Ha ismét Arduinoként akarod használni, és nem törölted a bootloadert, akkor csak rá kell tölteni a saját sketchet.
Tehát "igazi ISP" lesz belőle. Ez jól hangzik!
És ez megoldás lehet az eredeti kérdező (Koji) számára is!
Szia!
Közelebb vagyok a megoldáshoz, bár még rengeteg dolgot nem tudok! Letöltöttem, telepítettem az ATMEL Studio 7-et.(Most legalább kiderült, hogy Win11-et használok itthon és nem 10-et.) Nehéz volt ismerkedni vele, de sikerült odáig eljutnom, hogy felismeri az Olimex AVR ISP MK II-t! (Hétfő estig van a "birtokomban" az Olimex és egy kábel.) Sikerült kiolvasni egy ATTiny 13A-t tartalmazó kis panelt - ill. az azonosítóját.Ugyanígy az Arduino 2560 azonosítóját! Kérdés: - Az ArduinoMegán a bootloader az Atmel16U2-ben van vagy a 2560-ban is? - A "Device Erase now"-ra kattintva ki lehet törölni az esetlegesen benne lévő bootloadert, a külön kivezetett ISP(header) csatlakozón keresztül - Olimexet használva ? (Ami nekem van ArduinoMega, azon mindkét uC-nek van ilyen.) - Mi a különbség az AVRISP és az AVRISP MK II között ? Köszönöm !
A 16U2-ben nincs Arduino bootloader. Csak a 2560-ban. Igen, ha törlöd a flasht, akkor törlöd a bootloadert.
STM32F interrupt Arduino IDE alattSziasztok!Ismerkedem az STM32 -vel, és olyan kérdésem lenne, hogy Arduino IDE alatt használnám az STM32F103C8T6 panelt - már telepítettem a szükséges dolgokat - itt is tudom használni az "összes" láb interrupt -ját, mint a Cube IDE -ben, nincs korlát? A deklarálás pedig "tipikus" Arduino módon történik? pl: attachInterrupt(digitalPinToInterrupt(1), ISR_Function_1, RISING); attachInterrupt(digitalPinToInterrupt(2), ISR_Function_2, RISING); .... attachInterrupt(digitalPinToInterrupt(100), ISR_Function_100, RISING); Előre is köszönöm a segítséget! |
Bejelentkezés
Hirdetés |