Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3995 / 3995
(#) bugyi680 hozzászólása Hé, 15:30 /

Hella 24V/70W-os 2db izzó felváltva villogtatva 24V-ról üzemeltetve

Sziasztok!

Tudnátok küldeni egy olyan kapcsolási rajzot ami 2db 24V/70W-os izzót villogtat kb. 1 másodpercenként felváltva? A tápfeszültség 24V.

Én egy astabil multivibrátor kapcsolásra gondoltam csak az alkatrészek méretezésénél mire figyeljek oda, ha az megfelelő lehet?
A hozzászólás módosítva: Hé, 15:30
(#) Gafly válasza bugyi680 hozzászólására (») Hé, 17:40 /

Mielőtt rajzot küldenénk, több dolog fordult meg a fejemben:
- Az a 24 V egyen, vagy váltakozó feszültség?
- Nem baj ha klattyog?
Azért kérdezem, mert egy 24 V 70 W-os izzó folyamatosan világítva olyan 3 A-t eszik, bekapcsoláskor ennek akár a tízszeresét is.
Autós relé megbírkozik vele, de egy félvezető (Fet, Triak) 50...100 A magasságban már izmos darab.
Az astabil multivibrátor egyébként jó kiindulás...
(#) Epu2 válasza bugyi680 hozzászólására (») Hé, 21:07 /

Az izzók élettartama nagyon rövid lesz.
(#) moltam válasza Epu2 hozzászólására (») Hé, 21:17 / 3

Esetleg érdemes lehet nem teljesen kikapcsolni, hanem csak halvány izzásig csökkenteni az áramot.
(#) bugyi680 válasza Gafly hozzászólására (») Hé, 21:44 /

Maguk a lámpák egy tűzoltó autó elejére lennének felszerelve párban.Bal és jobb szélre az ablak alá.A lényeg az az hogy mikor a megkülönböztető jelzést használjuk (kék lámpa) akkor azok is felváltva villogjanak elöl mint kiegészítő fényjelzés.A tűzoltó autó tetején van 3db nagybúrás kék lámpa de azok motorosak és direktbe kapnak 24V-ot.

Szóval maga a vezérlő áramkör is direktbe kapna 24V DC feszültséget amit a fülkéből egy kapcsolóval lehet majd ki-be kapcsolni. Járó motornál lenne használva.
(#) bugyi680 válasza Epu2 hozzászólására (») Hé, 21:49 /

Sokat nem lenne használva. Egy Önkéntes Tűzoltó Egyesület szerére lenne felszerelve, sok üzemórát nem menne.
(#) kendre256 válasza bugyi680 hozzászólására (») Hé, 22:39 / 1

Vegyél egy ilyet,
meg egy ilyet, és az indexrelével kapcsoltasd a nagy áramú relét
Az indexrelé adhatja az ütemet, a második nagy áramú relé pedig felváltva kapcsolgathatja a lámpákat.
(#) kadarist válasza bugyi680 hozzászólására (») Kedd, 6:13 /

Szia! Ha esetleg szilárdtest megoldásban gondolkozol, akkor építs egy ilyet. Nagyobb áramú FET-el erősebb izzót is meghajthat. Bővebben: Link
(#) Gafly válasza kendre256 hozzászólására (») Kedd, 7:28 / 1

Kendre256 mesternek igaza van, kaminos boltban mindent megkaptok hozzá.
Budapesti bolttal kapcsolatban jó tapasztalatom van, egyenpólós hölgy(ek) nagyon segítőkész(ek) és hozzáértő(k).
Maga az üzlet jó nagy, de egyedül nehéz benne eligazodni...
(#) Gafly válasza Gafly hozzászólására (») Kedd, 8:57 /

Ha egy ilyet vagy kisebb tesóját felszereltek a műszerfalra a kapcsoló mellé, és a relé két álló érinkezője közé bekötitek, akkor visszajelzés is van a működésről.
Ráadásul mindennek az élettartama megnövekszik...
(#) pedro7 hozzászólása Kedd, 12:58 /

Leválasztó trafó

Leválasztó trafóval és túláram védelmi izzóval készülök hálózati adaptert építeni.
Úgy gondolom, hogy a bemeneti földelést ráköthetem a fém dobozra, de a kimenetet ne földeljem, mert akkor földelt készülékek vizsgálatánál problémám lehet.
Erősítsen meg valaki ebben.
(#) electrode hozzászólása Kedd, 14:15 /

Frekvencia mérésével kapcsolatos kérdés

Üdv mindenkinek!

Próbáltam e témában topikot keresni, de igazából nem passzol sehová a kérdésem, így itt teszem fel (ha esetleg tudtok jobb helyet/topikot, kérlek segítsetek). A kérdés a következő: van egy maxwell MP25700 típusú digitális multiméterem, amin van frekvencia mérési lehetőség, de valami miatt mindig beáll alapból 50Hz -re, akkor is, ha semmire nem csatlakozik a mérőkábel. elvileg 10Hz-20MHz mérési tartományban tud mérni (igaz, eddig nem tudott mit mérni, maximum a laptop zene kimenetét), de nem szimpatikus, hogy beáll 50Hz frekvenciára alapból. normális ez? Gondoltam, hogy hátha bezavarja valami elektromos készülék, bár nem tudom mi képes erre... Tudom, hogy ezek a multiméterek nem igazán alkalmasak profi mérésekre, de nem ez a cél, hanem csak nagyjábóli képet szeretnék kapni majd a 100KHz frekvenciát előállító áramkörömről, amit építeni tervezek, hogy működik -e. A válaszokat előre is köszönöm!
(#) nagym6 válasza electrode hozzászólására (») Kedd, 14:40 / 1

A mérőkábel veszi antennaként az 50Hz jelet amit a környező hálózat kisugároz. Mérőkábel nélkül rövid pár centis dróttal zárd rövidre a bemenet akkor nem szabad ezt mérni. Ha jelet adsz rá, nem nyitott a bemenet, akkor sem méri az 50Hz-et.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 14:43
(#) electrode válasza nagym6 hozzászólására (») Kedd, 14:49 /

Köszönöm a gyors választ! A mérővezeték nélkül már nem áll be 50Hz frekvenciára, hanem, szépen nullára állt be. Mérésnél használjak rövidebb vezetéket, vagy hogyan tudom elkerülni a korábbi jelenséget?
(#) nagym6 válasza electrode hozzászólására (») Kedd, 15:25 / 1

Méréskor nem lesz ilyen probléma ha áramkörre lesz csatlakoztatva.
(#) electrode válasza nagym6 hozzászólására (») Kedd, 15:32 /

Köszönöm a segítséget!
(#) electrode hozzászólása Kedd, 15:57 /

RC oszcillátor kapcsolási rajzzával kapcsolatos kérdés

Üdv mindenkinek! (remélem jó helyre írok) Egy 100KHz frekvenciát előállító áramkört (RC oszcillátort) tervezek építeni, a neten sok rajz van fent, miután az egyiket megépítettem, és nem működött, és a fórumtársak mondták, hogy nem jó a kapcsolási rajz, így miközben az AI segítségével tervezem át 3,3V feszültségre, és 100KHz frekvenciára a mostani áramkört, kérdezném, hogy ugye ez a rajz működőképes? Nekem nem tetszik a tranzisztor bázisa környékén az a párhuzamosan kötött két ellenállás... Ez is hibás rajz lenne? Ilyen rajzok jönnek le a keresésnél, valamelyik az első találaton is eltér a többitől.

Linkelem a képet, mert nevetségesen kicsi Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Kedd, 16:01
(#) kadarist válasza electrode hozzászólására (») Kedd, 16:00 / 1

Szia! Gyenge a kép felbontása, korrigáld!
(#) Skori válasza electrode hozzászólására (») Kedd, 16:03 /

Nagyon sokféle módon lehet RC oszcillátort építeni, akár 100kHz-re is. Ha leírod milyen felhasználási célra kell, akkor többet tudnánk segíteni neked. Egyelőre nem tudjuk azt sem, hogy milyen hullámforma kellene.. szinszusz, négyszög, vagy lényegtelen (pl. csak demondtrációs célra kell szkópon megnézni)? Miért pont ezt a kapcsolást válaszottad, és milyen szempontok alapján?
(#) electrode válasza Skori hozzászólására (») Kedd, 16:08 /

Nos, pontosan ESR méréshez kéne átmeneti megoldásnak, egyelőre csak az RC oszcillátort raknám össze, ezért itt írtam, és nem az ESR topikba, mert egyelőre nem sok köze van az ESR -hez.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 16:11
(#) Skori válasza electrode hozzászólására (») Kedd, 16:27 / 1

Összedobtam szimulátorban egy rajzot, gari nincs rá!
(#) electrode válasza Skori hozzászólására (») Kedd, 17:07 /

Hálás köszönetem!

Egyelőre nincs még ilyen áramkör tervező programom, de tervbe van véve mert hasznos.
(Ha van topikja, az ilyen programoknak, megkérdezem mit ajánlanak linuxra, amiben lehet speciális, akár új alkartészt is létrehozni)
(#) nagym6 válasza electrode hozzászólására (») Kedd, 17:23 / 1

(#) Lamprologus válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») 7:41 /

"Ebből következtethető, hogy nagyjából valahol 1A és 1.5A között lehet a HP fényképező áramfelvétele, mikor üzemel. "

Na, akkor jól írták le a kezelési utasításban! Ügyesek!

Bővebben: Link
Következő: »»   3995 / 3995
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem