Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Ki mit épített?
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma.
Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Ha korlátozottan is, de már a nyolcvanas években elértek ezek hozzánk. Az pedig már negyven éve volt...
Nem fog a kulcstartót tartó hurok elfáradni és leszakadni/letörni a forrasztásáról?
Fülbevaló!
Ez fülbevaló, de nem minden napos használatra van inkább csak MondoCon-ra...
Elkezdtem az installálást
kb 80% os a elkészültség. Szépen kiváltotta a régi rendszert. Az eredeti elképzelés ki lett bővitve egy második I2C busszal így 4x16 kimenetet és 6x16 bemenetet használok de még jócskán bővíthető ha szükséges. Világítás,redőnyök és a riasztó amit most kezel. Itt ott lógnak még bekötésre váró vezetékek de már látszik a vége. A WEB-es demo-t letiltottam mert már élesben megy. Ha kész leszek csinálok majd egy nézegetős logint.
Ez igen!
Ember legyen a talpán aki majd utánad ezt karbantartja, vagy az esetlegesen előforduló hiba okát kutatja.
Nyugi, floppy lemezen táblamágnessel rendszeresen oda van csíptetve a hátlaphoz a legfrissebb verzió.
Hát igen....
A régi renszer macerásabb volt. Jelenleg az összes port elnevezhető és minden kapcsoló, mozgásérzékelő,lámpa szintén elnevezhető. Software szinten vannak összekapcsolva és a softwareben van tárolva eepromban minden adat ami menthető fileba weboldalról. Vissza is tölthető. Így tudni lehet melyik csatiláb mihez és melyik porthoz kapcsolódik. Az meg ,hogy a falban milyen úton megy a drót....na az talán mindegy is. Nyilván ha valaki idejön és elvág mindent akkor megszívom. Gondolkoztam ,hogy az rengeteg UTP kábelt szálanként feliratozom de túl macerás lenne. Esetleg egy pathc panera kirendezni mindent még talán jó lett volna de az sem mindentudó..... ráadásul nem fali a kábel hanem sodrott pach Egyébként a régi rendszer sem volt rendesen dokumentálva ezért is tartott kb egy hétig mire mindent átmigráltam. Vot egy pár fejvakarás.....10 év alatt sok minden változott és minden ilyen alkalom növelte a "káoszt". De egy jó jelkeresővel és csipogóval na meg sok idővel mindent ki lehet bogozni. Mindenesetre most sokkal jobban figyelek a dokumentálásra. Ami nem fejthető vissza a portokból azt papíron is rögzítem és tényleg ott van a doboz ajtaján mágnessel A hozzászólás módosítva: Pé, 11:18
Az egér nem lesz gond? Nekem egy csőbe húzott 4db UTP kábel+2 koaxot rágott össze úgy, hogy belebújt valahogy a csőbe és középtájon összeőrölte zárlatosra, amiért ki kellett cserélni több száz m kábelt. Neked viszont egy hasonló baleset nem túl pénztárca barát dolog.
Megtörtént kétszer is rögtön az elején. Rohadékok ezek. Azóta irtom őket. 7-8 éve nincs gond de tartok tőle. Főleg úgy hogy a csillagpont a pincében van. Mai ésszel nem ide tenném.
Minden elismerésem a munkáért. Persze ezt mind kitalálni és megvalósítani, jó sok idő és jó szórakozás. Én is szeretek kitalálni sok érdekeset... Rövidke gondolat a saját meglátásból. Tavaly dolgoztam egy cégnél, ahol okos otthon egységeket gyártottak. Fűtéshez, világításhoz, redőnyhöz... stb. Az egész rendszert, programozást meg kellett ismernem, leírást készítettem hozzá, miként kell programozni az adott feladathoz... Aztán kitalálták, h készítsek egy tesztelő berendezést. Aha. Akkor az eszközök közötti "beszélgetést" is át kellett néznem... egy kicsit. Végül sikerült egy tesztelő eszközt összerakni kezdeti állapotban, ami bővíthetően, 10 modult tesztel egyszerre, és írta ki a hibákat... Teljesen nem lettem készen vele, mivel a budapesti iroda megszűnt, - velem együtt. De egy dolgot határozottan megtanultam. Nem fogok ilyeneket építeni, használni. Nem azért, mert mérges voltam rájuk, hanem egy határon túl már teljesen feleslegesnek érzem (az otthoni használatban). Pl. Ha valamit bővíteni akarok, vagy mást csináljon 1-1 eszköz, kell az előző programozót hívni, ami + pénz. Ha már nem dolgozik, akkor még több pénz a módosítás.. Avagy pár év múlva én is elfelejtem, hiába saját gyártmány... Bocsánat az érdekes meglátásért.
Hello! Egyáltalán nem "érdekes meglátás", hanem a valóság.
Nálunk kicsit komolyabb gyártók is küzdenek ezzel a gonddal, a munkaerő vándorlás miatt. Milliós értékű gépeiket nem tudják javítani esetleg fejleszteni. Mert szoftver fejlesztésnél is nem a kódolás a feladat, hanem a programfejlesztés dokumentálás. A kódolás, az utolsó lápcsőfok a tesztelés előtt. Komoly gyártónál reklamáltam anno, hogy konfigurációs adatnak megeszi az autoexe file-t is, mert egy nyamvadt azonosító nem volt benne, amit ellenőrzött volna. Erre az volt a válasz, hogy "de ez ingyé van". Mikor mondtam, hogy a sz. is ingyé van, még sem esszük, besértődtek. "Világcég" és fogalmuk sem volt, mit jelent az "ipari körülmény biztonsági rendszer és üzemi feltételek". Tehát ez a valóság. Hol lesz egy olyan szakember, aki majd egy passzív ház gépészeti-energetikai-szabályozási rendszerét át fogja látni 10 év múlva? A "vegyél újat" lesz a válasz karácsonykor és fagyhalál? Én is szkeptikus vagyok, minden ilyennel szembe. Passziónak remek. De még háztartási eszköznek sem.
Hát igen, nem véletlenül nincs nekem sem otthon "okosotthon".
Senki nem ért hozzá pár év múlva. Aztán 3 év eltelik, elromlik valami. Jaaaj, már ilyen nincs, csak újabb, már nem kompatibilis, stb. Jön egy villám, kuka az egész, kezdheted elölről. Szóval én szépen felengedem a redőnyt kézzel. Pont. Működik. Kollégám most épp az automatikus lépcső világítással cumizik. Már cserélt érzékelőt. De ez már újabb Nem kompatibilis. Nem megmondtam?
No igen. Okos otthon, okos telefon. De mikor lesz az ember is okos (Másban is).
Hmm, otthon (is) én vagyok az okos, nem az elektronika... Bár azt szoktam mondani, hogy nem szeretem azt, amiben tekercs van, vagy/és ráz. De csak ilyennel foglalkoztam idáig. Vagyis, jó poén maradt Amúgy a gyártók így jobban el tudják adni a terméket... ha van hozzá valamilyen jó "szlogen". Ettől még jó szórakozás, és kihívás. Én is csináltam fűnyíró robotot, ami akármilyen magas füvet is levág. Nem csak a sima talajon mm-t vagdos és kolbászol a kertben.... Aztán eltört a hegesztésem, most Robi pihen, várja az új élesztést. . Vagy még lánykoromban készült egy 22 lakásos társasház kazánház fűtés vezérlése/szabályozása. 2 kazán, 500l-es bojler, külső hőmérséklet figyelés... Nehogy már a Honeywell drága készüléke működjön ott. Jól működött... Muszáj versenyezni magunkkal, és kivívni saját elismerésünket... Mint pl.: elkészült egy panel, beültetve sliktolva, preckósan álló ellenállásokkal, tantál és egyéb kondikkal. Majd nagy örömmel, lelkesen mutattam a feleségemnek... Naaa, mitszólszhozzá? .... Válasz röviden: Szép színes . |
Bejelentkezés
Hirdetés |