Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kondenzátor

Témaindító: Alba, idő: Nov 30, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   102 / 103
(#) vfd ora válasza proli007 hozzászólására (») Feb 2, 2025 /

Kivettem a foglalatból a T3 tranzisztort, megmértem, jónak bizonyult! Rámértem az üres foglalatra mindenhol 0V mutat csak a Bázisnál jelez 0,75V ot! Próbálom lekövetni a jel utját, de elég reménytelen!

S73R4444.JPG

(#) vfd ora válasza proli007 hozzászólására (») Feb 2, 2025 /

Még azt tapasztaltam, hogy a T1 bázisához érintettem egy analóg műszert, és még erősebben zajolt az URH-n, de ahogy átkapcsoltam róla más sávra azonnal megszűnt a zaj.
(#) proli007 válasza vfd ora hozzászólására (») Feb 2, 2025 /

A méréseid alapján a T3 nem működik, tehát "gyengít". Ha Te odaérsz a T1-hez, akkor nagy zavart viszel be, az meg valahogy átjut a KF fokotaton.
(#) david87 hozzászólása Feb 3, 2025 /

kondenzátor

Sziasztok!

Kondenzátort ha párhuzamosan kapcsoljuk akkor a kapacitás össze adódik jól tudom.
Van 2db 2200µF kondenzátorom párhuzamosan kapcsolva a 2db csak 2185µF lett mért?
Darabonként mind a 2 2100uF
(#) pipi válasza david87 hozzászólására (») Feb 3, 2025 /

Ha áramkörbe forrasztva méred, bezavarhatnak a környező alkatrészek. Ha kiforrasztva, akkor próbáld más műszerrel...
4700uf kondit mekkorának méri?
(#) david87 válasza pipi hozzászólására (») Feb 3, 2025 /

Nincsenek környező alkatrészek táp panel a végfokba.
4700uf kondit 5600uf nak mértem de ez egy közel 40 éves kondi.
Csipeszes madzaggal párhuzamosan kötöttem a két 2200uf kondit mindjárt 4100uf let az eredmény.
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2025
(#) vfd ora válasza proli007 hozzászólására (») Feb 3, 2025 /

Én a C39 vagy a C42-öt cseréltem ki. A C421-et nem írtad el? Ilyet én nem látok az elektrolitok között.
(#) proli007 válasza vfd ora hozzászólására (») Feb 3, 2025 /

De a C42-re gondoltam, csak nem látszott jól a kondi mellett..
(#) kadarist válasza vfd ora hozzászólására (») Feb 3, 2025 / 1

Ne a jel útját keresd, hanem azt, hogy miért nem kerül tápfeszültség a kollektorba. Valahol megszakadt az áram útja...
(#) vfd ora válasza kadarist hozzászólására (») Feb 3, 2025 /

Köszi, ezt próbálom bemérni jelenleg, mert a stáb tápbol 5,84V jön le 6,8V helyett, most ezt az 5,8V ot keresem a T3 körül. De lehet hogy az V KF tekercse van megszakadva, vagy a kapcsol kontaktos.
(#) proli007 válasza vfd ora hozzászólására (») Feb 3, 2025 / 1

Az R26-ot R24-et kell megnézni, nem szakadt-e, vagy a C19 nem zárlatos-e. Mert attól lehet hogy nincs fesz. Aztán majd ha lesz munkapont, lehet helyreáll a feszültség is.
A durva hibákat kell keresni először, pld. hogy miért nincs kollektor fesz. Nem azt hogy mért nem annyi az annyi..
(#) vfd ora válasza proli007 hozzászólására (») Feb 3, 2025 /

Probálom beazonosítani az alkatrészeket, de valahogy nem igazán jön össze. A T3 körül teljesen más értékek szerepelnek. Lehet hogy a rajz nem igazán valóságos. A T3 kollektoránál lévö ellenállást mérve és ráírva is 330 ohm van, de az a T4 nél van a rajz szerint! De igazából mindegy csak a feszültséget kéne megtalálni!
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2025

S73R4445.JPG

(#) proli007 válasza vfd ora hozzászólására (») Feb 3, 2025 /

Oké, nem stimmel a rajz. De az mégis csak látható és ha kihúzod a tranyót, mérhető is hogy a kollektor és emitter melyik alkatrésre megy tovább. Az emitter ellenállás másik fele a testre megy, tehát az emitter és a test között mérhető az értéke. Ugyan ez vonatkozik a kollektorra is. A kollektor ellenállása a kollektorra megy, onnan a tekercsekre. Majd a 47nF-ra és az R26-ra. Ha meg van a kondi, meg van az R26 is. Az R26 pedig mérhető a két lábán ha már meg van.
És ez után tudva a két ellenállást már mérhető a feszültség hogy a 9,6V oda ér-e.
Tehát nem gond ha nem jók az értékek, nagyságrendi hiba nem lehet.
(#) vfd ora válasza proli007 hozzászólására (») Kedd, 10:58 /

A T3 kollektornál 330 ohm, az emitternél 97 ohm van kivett tranzisztornál.Az emitternél lévő 47n kondi a műszeren 1-et mutat. Viszont kapcsolgattam a hullámsávokat, és közben a T3 kollektorát mértem, ezek az értékek voltak, a Q 0,19V, a RH3 5,30V, HH 3,15V, RH2 5,30V, KH 0,19V, RH1 5,19V, URH 0,19V.
(#) proli007 válasza vfd ora hozzászólására (») Kedd, 11:06 /

Ez vicces, mert az T3-nál a munkapont nem függ a hullámsávtól. Kivét ha a mérőzsinórtól gerjed, de talán akkor sem lehetne ilyen durva hiba.
Ha csak az erősítő melletti egytranyós stabilizátor (R3) feszültségét nem viszi el valami. De akkor azt a T4-nél is lehetne mérni, mert ugyan onnan jön a villany.
Nincs a panelen valami kontakthiba/törés? Esetleg a 330ohm nincs elrepedve, vagy rosszul beforrasztva? Ez a zöld festék a lábon néha nem egészséges, esetleg egy bumszlival el van takarva a beforrasztása, alatta meg sumákol a láb?
Lassan le fognak itt bennünket lőni, mert a témának vajmi köze van már a kondihoz!
A hozzászólás módosítva: Kedd, 11:09
(#) vfd ora válasza proli007 hozzászólására (») Kedd, 13:32 /

Elkeztem mozgatni a KH modulját, és az alacsony értékek felmentek 3,62V ra a T3 kollektoránál. Bázis 0,73V Emitten 0,46V De a zaj maradt a régi!
(#) vfd ora válasza proli007 hozzászólására (») Kedd, 18:25 /

Kiszedtem a sáv modulokat, és nagyjából megtisztítottam az érintkezőket, és mindjárt jobb voltok születtek a T3-nál. Most az URH. és az RH1 a T3 Kollektoránál 3,62V a többi sáv 5.23V- ot mutat, de adók nem jönnek!
A hozzászólás módosítva: Kedd, 18:28
(#) proli007 válasza vfd ora hozzászólására (») Kedd, 19:05 /

Ha megvannak a munkapontok, akkor elvileg működni kellene a KF erősítőnek. Persze ehhez egy generátor kellene. Mert jelforrás nélkül nehéz a dolgot megvizsgálni..
De még mindig gyanús, mert a munkapontok a sávváltótól függetlennek kellene lenni. Szerintem valami fólia hiba van, csak mozgatod.
(#) vfd ora válasza proli007 hozzászólására (») Kedd, 20:36 /

Az URH tuner 7-es lába megy a T1 bázisára.Rrácsíptettem egy drótot, a 7-es lábra és hangos zajt produkál.
(#) proli007 válasza vfd ora hozzászólására (») Kedd, 21:14 /

Akkor lehet a KF fokozat most épp működik. De az 10,7Mhz-es, ahol adók nincsenek. De ha érzékeny, akkor meg kell mérni a tunerben a két tranyó munkapontját. És még mindig ott a gond, hogy a sávban nincs adás. Maximum valamelyik TV intercarrier jelét lehet hallani, ha működik.
(#) vfd ora válasza proli007 hozzászólására (») Kedd, 22:20 /

Igen ez így van, de miért nem akar megszólalni a KH, HH és RH-sávokon, mindig ugyan az a zaj halható. Esetleg a T5 nek mi a szerepe?
(#) proli007 válasza vfd ora hozzászólására (») Kedd, 22:30 /

A T5 az oscillátor.Szuperheterodin.
(#) vfd ora válasza proli007 hozzászólására (») Sze, 8:11 /

Azért az is furcsa, hogy a rajz szerint a T5 kollektornál 4.5V helyett,

T5
C 9,50V
B 0,83V
E 0,56V
(#) proli007 válasza vfd ora hozzászólására (») Sze, 9:38 /

Mivel ez egy oszcillátor, lehet hülyét csinál a műszerből a nagyfrekvenciás jel. Mert a bázis és emitter feszültség rendben van, a kollektort meg magasabbnak méred, mint ahonnan jön.
(#) vfd ora válasza proli007 hozzászólására (») Csü, 19:44 /

Most derűz ki, hogy a rajzon, és a kapcsoláisrajzon nem jól vannak a tranzisztorok jelölve, mert az eddig T3-as valójában a T5 tranzisztor, vagyis az oszcillátor, ahol nem volt kollektor feszültség! De a modul mozgatására megjelenik. Tehát az oszcillátornál van valamint kontakt hiba.
(#) proli007 válasza vfd ora hozzászólására (») Csü, 21:22 /

Oké, de az oscillátor nem tartozik az URH sávhoz. Ott az eredeti rajz szerinti T1-T2-T3 az URH KF része. (Ami a rajzok szerint nem 10,7Mhz, csak 6,3MHz.)
De akkor azét nem volt ott munkapont, mert az URH sávban az oscillátor áll.
Mókás egy jószág.. Csak a rengeteg kapcsoló, a hiba lehetőségeket is magába rejti.
(#) david87 hozzászólása Vas, 11:32 /

Kondi

A képen látható kondinak mi az értéke.
63V az biztos de a szám szerint a kondi értéke nem az.
Mert én minden ilyen kondin 0.960uf mérek.
Szám szerint 14pf
(#) proli007 válasza david87 hozzászólására (») Vas, 11:45 /

Hello! Ez egy 1µF/63V-os kondi lenne, de kicsit kicsinek találom a méretét.
(#) david87 válasza proli007 hozzászólására (») Vas, 11:48 /

nem nagy az biztos és van belőle bőven
(#) Ge Lee válasza david87 hozzászólására (») Vas, 11:50 /

Milyen szám szerint? Oda van rá írva, hogy 1u tehát 1µF az értéke! Ebből formára (méretre) létezik vagy 5-6 féle gyártótól meg típustól függően.
14pF elvben sem lehet, mert ilyen kivitelben (sajnos) nem létezik ilyen kis érték, ezekben a kis kocka fóliákban általában 1nF a legkisebb érték, esetleg a 0,47nF.
A hozzászólás módosítva: Vas, 11:51
Következő: »»   102 / 103
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem