Fórum témák
» Több friss téma |
Vagy esetleg óra csere alkalmával nincsenek lenyomva a kismegszakítók, és a nullát kötést hagyja a végére... Ott is hullanak a konnektorba dugott cuccok.
Idézet: „Még az alupasztát is fölöslegesen vettem - de majd lesz vele valami.” Mindig jó ha van, hátha kell valahová. ![]() A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2025
Szia!
Ez gyakori =álltalános. feszültség alatt dolgoznak. S csak órák/napok múlva szokott kiderülni a következmény , amit nem ismernek el!
Ezzel csak az a baj, ha épületben szerelsz, szeretnéd, hogy ne legyen sötét, de az elődöd lehet közös nullát húzott mindenhova. Ha 3 fázis van, majdnem jobb az egész házat áramtalanítani. - bár ha tovább gondolom, lehet elég csak két bejövő fázist lekapcsolni, a harmadik maradhat - , vagy kínosan ügyelni, a nulla egyetlen pillanatra se szakadjon meg.
Szia!
Az óra és a kismegszakitó cserét is végignéztem. A "szagemberöket" nem zavarta semmi sem!Az elosztó Főmegszakitóját még időben lekapcsoltam . Ez a telefonos "ki" érdekelte volna őket!
T! proba!
Ha biztosra akarsz menni,kapcsold le mindhárom fázist.
Kár okozáshoz az 1 fázis már kevés, és így van esetlegesen fény is a zseblámpán túl.
KérdésLenne egy kérdésem.![]() Lapozgatva az ismert közösségi média videóit, találtam egy videót, amiben egy villamos felülvizsgálat során a következő esetben kifogásolni valója volt a felülvizsgálónak. Az elosztódobozt felnyitotta, és abban lévő vezetékek bekötésével volt a gondja. Mégpedig az, hogy a villanyórától kimenő vezetékek aluból készültek, a fázis a FI-be, de a nulla a réz sorolósínre volt bekötve. A PE nem tudom miből volt. De azt mondta a videóban ez így szabálytalan. A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben mi lenne a legmegfelelőbb és elfogadható megoldás? Ugye egy alu vezetéket egy réz sorolósínbe nem illik bekötni. Lehet, pl.: 1. Az aluvezeték toldása rézzel, kiegészítve pl. egy fővezetéki sorkapocssal ( vagy WAGO-val)? 2. A bejövő vezetékek rézre cseréltetése (egy regisztrált villanyszerelő által)? Ha lehet. 3. Alupaszta használata? Akár a sorolósínbe alupaszta? 4. Mi lehet a jó megoldás? ![]() Én azt nem értem, hogy az áramszolgáltató, miért nem cseréli automatikusan a "betáp" mért fővezetéket is, ha villanyórát cserél x évenkén? Akár átcserélési díjért. ![]() A hozzászólás módosítva: Vas, 15:24
Szerintem a mérőtől jövő fázist és nullát először a FI relébe kell vinni, majd annak kimenetéről lehet tovább vinni nulla sínre és fázis sínre.
Lehet nem volt FI relé.
![]()
A 2-es pontban leírtakat javasolnám én is. Esetleges bővítés esetén úgyis ki kell cserélni rézvezetékre. A jövőben így ki tudsz iktatni egy hibaforrást!
És ha ez egy panellakás elosztója? Bevakolva, stb...
![]() Melyik kábel lenne jobb?Üdv!Mellék épületbe vinnék ki villanyt, 1 fázisú hálózat van. A távolság 40 pár méter. A legnagyobb fogyasztó egy mosogató gép, meg egy gáztűzhely elektromos sütője. Ezen kívül 2-3 konyhai kisgép, meg hűtő. Ezek nagyrészt sosem mennek egyszerre. Mivel van 3x4mm2-es kábelem, ebből is sodrott, meg tömör is, melyikkel járnák jobban? Tennék fel egy kis elosztót is, pár automatával, szétosztva a fogyasztókat.
Hali!
A fiamnál tavaly fejeztük be a lakást. A teljes hálózatot 2,5mm2 sodrott vezetékkel hálóztuk be. Természetesen, ahová vastagabb kellett, ott vastagabbal. (Ő villamosmérnök, de villanyszerelő szakmunkás is)
Tömör kicsivel nagyobb áramerősséget visz...
A hozzászólás módosítva: Kedd, 18:47
2,5 mindenhová ?
Kicsit túlzás , a mostani fogyasztókhoz , főleg a világitáshoz 0,75 is sok
Mármint nagyobb áramerősséget bír? Hogyan jön ez ki azonos keresztmetszet mellett?
Köszi. Lakáson belül én 1,5mm2-es MCU-val vezetékeztem a villanyhálózatot, egyedül az elektromos sütőhöz húztam vastagabbat. De az csak pár méter. Viszont a mellék épület a villanyórától 40-50 m közötti távolságra van, de közben ahogy számolgattam, a 4mm2-es kábelon is 2-3v feszültség esik 10A-os terhelésnél.
Én is ezt hallottam, de hogy lehet ez ha mindkettő azonos keresztmetszetű?
Hu ,ezt már régen tanulmányoztuk , végülis jogos a kérdés hogy azonos a keresztmetszet de az sem mindegy hol megy az a vezeték , falban , csőben meg mit tudom én .
Na de majd lessz itt aki biztosan fogja tudni tudományosan megmondani a tutit! A hozzászólás módosítva: Kedd, 19:05
Idézet: „Kicsit túlzás” Igen. Az volt a szemlélet, soha nem tudod, mikor melyik aljzatba kell esetleg nagyobb teljesítményű fogyasztót bedugni.
A kőkorszakban amikor csináltam a szerelést a lakásban az összes dugaljhoz 2,5 a világitáshoz 1,5 húztam ,
Az elektromos sütő kivétel oda 4es megy . Jelenlegi ,lakáselosztóm , de bővités folyamatban, már kinőttük . A hozzászólás módosítva: Kedd, 19:12
Azonos keresztmetszet mellett azonos a terhelehetőség, ha azonosak az egyéb feltételek. Nem is értem, hogyan jöhetne ki sodrottra nagyobb érték.
Nem kívánok nagy butaságot kérdezni/mondani. Valamikor én azt hallottam, olvastam, tanultam, mondták. Az elektronok a vezeték felületén futnak. Ha ez így van. A sodrott vezetéknél ez hogy viszonyul.? Téves az információm?
Skin hatás a neve. Egyenáram a vezető teljes keresztmetszetében folyik. Váltóáram esetén az irányváltás hatására az összeomló mágneses tér áramot indukál. Pont mint egy tekercsnél. Ez az áram folyik (örvénylik) a vezető belsejében, a hasznos áramunkat kiszorítva a vezető szélére. Minél magasabb a frekvencia, annál jobban. 50 Hz esetén kb 9 mm mélységig folyik a hasznos áram.
Tehát lakás esetén tökmindegy, a tömör és a sodrott ugyanannyi áramot képes vezetni. Bővebben: Wikipedia Bővebben: Skin effect
Az, hogy sodrott vagy tömör csakis a szerelés nehézségét befolyásolja. Egy 5x10-es MBCu-t már nem olyan egyszerű behajtogatni a helyére. A skin hatás 50Hz-en elhanyagolható, vagy legalább is senkit nem érdekel, mert jó pár száz mm2 keresztmetszetig szabvány adja meg a terhelhetőséget és melegedésre történő méretezés.A villanyszerelési vezetékek sodrott szerkezetével amúgy sem lehet eliminálni a skin hatást, mert az erek csupaszok és szorosan összeérnek a kábelben, ugyanúgy egy nagy keresztmetszetű vezetőnek számítanak. Ami erre való az a litze huzal, amiben minden egyes ér el van szigetelve a másiktól, lakkozott huzalok kötege, vagyis a skin hatást minden egyes kis keresztmetszetű szálra egyesével kell nézni.
A lényeget senki sem kérdezte: - Milyen típusúak a kábeleid? - Hogyan vezetnéd át a melléképületbe? Földbe fektetve, földben védőcsőben, légkábelként? Sem az MT (fehér, sodrott), sem az MBCu (vastagabb, szürkés, merev) nem alkalmas közvetlenül kültéren, de még a nedves helyekre sem ajánlott. Ha védőcsőbe is húzod a földben, abban keletkezhet párakicsapódás, nem kizárt hogy megáll benne a víz, tehát én elvetném mindkettő kábelt. Ami rendes, fekete köpenyű, UV álló földkábel az pl. az NYY-J. Ezt teheted közvetlenül is földbe, homokba ágyazva, de én használnék hozzá KPE csövet. Mondjuk hogy a sütő a legnagyobb teljesítményű, ami kb 2kW. Az 4mm2-el nagyjából 2% feszültségesés, ami megfelelő. A fogyasztóig 4% a megengedett, tehát belefér még a fő- és a melléképületen belüli huzalozás is. Elvileg a 2,5-el is beleférsz, de én inkább maradnék a 4-nél. Szóval a melléképületben lesz egy egyfázisú kiselosztód. Mivel viszonylag nagy a távolság, ezért le kell ütni az épület mellé egy földelőrudat, a köracélt átváltani egy kötődobozban legalább 6mm2 rézre (zöldsárga) és azt bekötni a kiselosztó PE sínjére.
Szabvány írja elő, hogy rögzítetten szerelt vezetékeknél energiaátviteli és világítási hálózatban minimum 1,5mm2-ert kell alkalmazni.
A sodrottat sokkal könnyebb szerelni, meg sokkal többször és jobban lehet hajtogatni a törés veszélye nélkül, azonban az oxidációt illetően a tömör van előnyben, mert annak csak egyetlen kerülete van, míg a sodrottban az összes elemi szál kerülete oxidálódik, emiatt áll elő olyan amivel már nem egy esetben találkoztam, hogy a sodrottból semmi nem maradt, mert az összes szál eloxidálódott, és szakadás lett.
Nyilván, ha a sodrott kábel ónozott teljes hosszában akkor ez a veszély sem áll fenn, de ónozottal nem nagyon szerelnek villanyt. Ha a levegőben viszed én a sodrottat vinném, ha meg földben akkor vennék inkább földkábelt, nem tudom, hogy lehet-e még kapni a régi békebelit, ami nekem van az úgy néz ki, hogy van 7db 1,5-ös ér benne egymás mellett, az egész be van tekerve műanyag szalaggal, utána acélszalaggal, majd ezen van a műanyag köpeny. Évtizedekig el van a talajban, nem rágja meg semmi, nedveség sem megy bele, csak a markoló szokta tönkre tenni ha netán elvágja ásás közben. |
Bejelentkezés
Hirdetés |