Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » USB-s külső Rack a PC-vel együtt való ki/be kapcsolása
Lapozás: OK   1 / 2
(#) Koree hozzászólása Máj 28, 2006 /

Sziasztok. Egy olyan megoldandó probléma gördült elém ,hogy van egy külső USB 5,25-ös Rackem amiben egy vinyót üzemeltetek és szeretném megoldani ,hogy ez a rack a PC-vel együtt induljon és álljon le. A legegyszerűbb megoldás az lenne,hogy egy 12V-os relét teszek a rackbe amit a gép 12V-os ágáról táplálok. De plusz vezetéket mellőzni akarom. A másik tervem az,hogy felhasználva az USB port 5V-os ágát és arra teszek egy 5V-os relét ami elvégezné a ki/be kapcsolást. Ezzel viszont az a gondom,hogy úgy tudom,hogy az 5V a gép kikapcsolása után is jelen van az USB porton.
De ezt elvileg a bioszban ki lehet kapcsolni!?
A másik dolog a terhelhetősége az USB 5V-os feszének. A relé szerintem kb úgy 100mA vehet fel.
Ezt a terhelést az USB elbírja vajon?
Ha nem akkor egy tranyó és egy 5V-os fesz forrás közbe iktatásával akarom megcsinálni.
Ez úgy működne,hogy amikor az 5V megjelenik az USB-n akkor a tranyó kapcsolóként működve rákapcsolja a kisegítő 5V-ot (pl: akku) a relére aminek az egyik váltó érintkező párja úgy van bekötve, hogy nyugalmi helyzetben az akkuról kapja a tápot a relé és miután meghúzott a relé és bekapcsolt a rack tápja az akkut leválasztva átkapcsol és a táp felől kapja az 5Vot.Ezzel az a gondom , hogy mikor a relé meghúzna,hogy bekapcsoljon a táp akkor úgy működne mint egy csengő. Relé meghúz áramkör az 5V-os akkuról megszakad és még nincs elég ereje a megszakadás miatt,hogy bekapcsolja a tápot és át váltson a táp által szolgáltatott 5V-ra és csak berregne. Nos tippeket várok.
(#) Sebi válasza Koree hozzászólására (») Máj 28, 2006 /

A 100mA-es relé nem probléma - az USB simán elbírja (ne feledd az antiparalel diódát). Az 5V sztem is mindig kint van, a BIOS dologhoz nem tudok szólni.
Ha mégis az áram felvétel miatt aggódsz, cizelláltabb megoldás egy optotriac-triac kombináció, ami a rack 230V-os tápját kapcsolja.
(#) eSDi válasza Koree hozzászólására (») Máj 28, 2006 /

Én szerintem nem a biosban hanem az alaplapon kis jumperekkel lehet beállítani hogy az USB-n a fesz állandó legyen vagy csak bekapcsolt gépnél legyen fesz.(Az én alaplapomnál így van...)

AZ USB terhelhetősége meg kicsit érdekes téma. max 500mA-t lehet róla levenni de a rádugás pillanatában max csak 100mA-t, ha ennél többet kell meghajtania akkor az "soft-start" módon történik, tehát nem hirtelen kerül rá a nagyobb áram......

jobban jársz ha valami kis trafót szerelsz bele és azzal hajtod meg a relét valami optocsatin keresztül.
(#) gyubear válasza Koree hozzászólására (») Máj 28, 2006 /

Ha nem szeretnél forrastgatással és a gép "életével" játszani, akor a neked egy Master-Slave elosztóra van szükséged. Ez, a Master alzatba bedugott készülék áramfelvételét figyelve kapcsolja a Slave aljzattba dugott fogyasztókat.
A Conrad-nál is lehet kapni, bár ez egy fullextrás változat. Ha egyszerübbet keresel olcsóbban megúszod.
(#) Tomi20 válasza gyubear hozzászólására (») Máj 28, 2006 /

Heló!

gyubear!

Ez a megoldás nem jó, mert az ATX-es gép kikapcsolt állapotban is fesz fel áramot, pont az 5V-os segédfeszültség miatt. Ezáltal állandóan kapcsol feszültséget a készülék a Slave ágra is.
(#) eSDi válasza Tomi20 hozzászólására (») Máj 28, 2006 /

Idézet:
„beállítható bekapcsolási küszöb viszont min. 20 W”

Szerintem egy PC kikapcsolt állapotban nem fogyaszt 20W-ot......
(#) gyubear válasza Tomi20 hozzászólására (») Máj 28, 2006 /

Akkor dugd be őket fordítva: a mobil rack vezérelje a pc-t. Neke megy Coolink 5.25"-os külső házam van, ami kb 30W-ot eszik.
(#) Koree válasza eSDi hozzászólására (») Máj 28, 2006 /

Köszi a tippet és tényleg így van. Minden USB-hez tartozik egy jumper ami a tápot iktatja ki/be kikapcsolt gépnél. Megcseréltem a jumpert és voálá már nincs fesz kikapcsolt gép esetében az USB porton. közben megnéztem a bazáromban van egy 5V-os reléd de csak 30V DC /1 A áramot tud az érintkezőivel megszakítani. Veszek egy 5V-os 230V/1A relét és egy 1N4001-el antiparalel kötöm és kipróbálom így a dolgot. A meglévő relét megnéztem és 40mA-et vesz fel akkor gondolom egy 230V megszakítására való példány sem vesz fel sokkal többet.

Azt már csak a gyártó tudja megmondani, hogy mennyit vesz fel. vagy megméred. De az adatlap az biztosabb...... fölöslegesen ne vegyél relét. Lehet jobb lenne helyette a Triac....

Ja tényleg.Egy ilyen kis kapcsolást esetleg tudnál mutatni.Gondolom egy opto kapu, pár ellenálás és egy triac kell hozzá.De az opto kapu tranyójának nem kell táp?

hát most pe pillanat triacosat nem tudok. utána kell néznem.....

Ááá! De gyorsan találtam egyet. ebben optotriac van nullátmenet figyeléssel. ennél precízebb nem kell......
(#) Sebi válasza eSDi hozzászólására (») Máj 28, 2006 /

Ezt én tettem fel. Mindig így használom, volt már kandallóba is építve, szép nagy triaccal.
(#) eSDi válasza Sebi hozzászólására (») Máj 28, 2006 /

Tudom hogy te raktad fel. de ez jutott először eszembe. A szilárdtest relés totyik.......
(#) Sebi válasza eSDi hozzászólására (») Máj 28, 2006 / 4

Jó hogy itt van, én már nem találtam
Ja, a "master-slave elosztó"! Vkinek ki kellene vallatni mit tartalmaz, mert épp most panaszolta 1 cimbora, hogy amikor bekapcsolja a gépet, akkor 1szer mindig, néha 2szer be/ki kapcsol, aztán megnyugszik. Azt mondja kattog: tehát relés. A hogy én a ferdeszeműeket ismerem, nincs is más benne mint 1 áramrelé. Ezzel szépen le lehet ölni kapcsolóüzemű tápokat!

Oksa. Akkor mondjuk triacnak egy TIC206-ost teszek és a 390Ohmos ellenállást egy 750Ohmosra cserélem és akkor ez müxeni fog?
A gyújtást ebben az estben mi végzi? Az opto csatoló?
(#) Koree válasza Sebi hozzászólására (») Máj 28, 2006 /

A rackben is egy kapcsoló üzemű táp van a triackos kapcsolás nem vágja haza?
(#) nyulbul válasza Koree hozzászólására (») Máj 28, 2006 /

Én is gyubear ötletét tamogatom,nálam is így működik.
Az asztal alatt van egy hosszu kapcsolós konnektor ami áramtalanít mindent. Ez a leg biztosabb.
(#) Koree válasza nyulbul hozzászólására (») Máj 28, 2006 /

Ez tény és való,de én arra gondoltam,hogy pl be van állítva egy időzítő progi,hogy X időben kapcsolja ki a gépet és az lenne a jó ha a rack is ekkor le állna.

Az itt említett topicban utána néztem,mert nem hittem el ilyen is létezik,hogy optotriac. Nos ez tényleg királyság. Akkor már csak azt kell eldöntenem,hogy ezt:TRIACdriver.GIF
vagy ezt:MOC30xx_SCH_.jpg
csináljam-e meg.
(#) Koree válasza Koree hozzászólására (») Máj 28, 2006 /

Vagy még van ez:solidstate.html
Ez gondolom fölöslegesen sok alkatrészt tartalmaz.

Szerintem tök mindegy! Amelyik szimpatikusabb. Lényegében ugyan az a kettő

Ok köszönöm a sok segítséget. Már csak egy nem szakmai gondom van. Sem IE-vel sem firefoxal nem tudom elfogadtatni válasz gyanánt a dolgot hiába kattintok rá ott marad a ? jel a topic neve előtt.

Ebben már én nem tudok segíteni..........
(#) Koree válasza eSDi hozzászólására (») Máj 29, 2006 /

Az alkatrészeket megvettem, holnap megépítem és meglátom,hogy müxik-e.
(#) eSDi válasza Koree hozzászólására (») Máj 29, 2006 /

Ok. de először azért ne egyből a gépre és a külső vinyóra kösd!!!!
(#) Koree válasza eSDi hozzászólására (») Máj 29, 2006 /

Tudom. Annyira nem vagyok elesett a szerelésben. Főleg,hogy most fogok végezni elektronikai műszerészként .De azért köszi,hogy szóltál.
(#) eSDi válasza Koree hozzászólására (») Máj 29, 2006 /

Rendben! Tudod! Biztos ami biztos......
(#) Koree válasza eSDi hozzászólására (») Jún 2, 2006 /

Nos lakk filc és lézernyomtató híján próba panelen megcsináltam ezt a kapcsolást.
Jelentem alássan tökéletesen működik. Egy 40 és egy 100W-os izzóval is kipróbáltam és tökéletesen:yes: kapcsol.
Köszönöm a segítségeket.
(#) eSDi válasza Koree hozzászólására (») Jún 2, 2006 /

Nah akkor örüljünk!
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem