Fórum témák
» Több friss téma |
Ezt szerintem nem fogod máshogy megoldani, csak ha veszel egy megfelelő (44, 64, 80?) lábszámú, TQFP tokozású mikrovezérlőt és megírod a programot rá. A normál vastagságú NYÁK eleve 1.6mm-es, erre ha ráteszel egy névlegesen 1mm-es TQFP tokot, az már 2.5mm felett van (de még egy QFN is 0.9mm, viszont azt aztán még gányolással sem tudod besüllyeszteni. A TQFP alatt esetleg lehet ablahot vágni és kiegyenesíteni a lábakat, azzal pár tized milliméter nyerhető vastagságban - bár iszonyú gányolás.
Én egyébként 0.8mm-es, félvastagságú NYÁK lemezeket használok ilyen kisebb cuccokhoz, azzal lenne esély 2mm alatt maradni, ráadásul mehetne fóliamintázat is a chip alatt, mert nem kellene ablakot vágni alá. Minden esetre bárhogy állsz neki, szerintem elég nagy kínlódás lesz.
Kínlódásnak kínlódás lesz, viszont gyányolni nem fogok mert az rühellem a legjobban. Nem adok ki a kezemből olyan munkát amivel nem vagyok a legjobban megelégedve. Ezértis a lyukakat nem kézzel csinálom hanem egy CNC-haverom fogja kimarni mint ahogy a rézfelületet is. Nekem ez így könnyebb és egyszerűbben is kivitelezhető mert ugye 3d tervezéssel foglalkozom. Holnap feltöltöm hogy hogyan is képzeltem el a 2mm alatti vastagságot. Megnéznétek ezt az IC-t? Ha jól tudom ez is a 4017 egyik fajtája (ha nem javítsatok ki
![]() ![]() ![]() ![]() Akkor 3v-ról elmegy. Köszönöm az eddigi segítséget, holnap jelentkezem ![]()
Szia!
Az az IC: MM74HC165 Parallel-in/Serial-out 8-Bit Shift Register. Azaz, párhuzamos beírású soros kimenetű léptetőtároló. Ez nem az igaz. :no: A 4017-es 3.6V-os alkalmazásával a gond, hogy a led árama nagyon lecsökken! 1-2mA-ra!!! (Most mértem ki!) Ez a normál ledeknek már nemnagyon elég. Viszont az extrafényes, vagy szuper nagy fényerejű ledekkel még talán adna elég fényerőt. Azt a BSS-esses futófényt össze kellene dobnod egy próbapanelon és mehetne a tesztelés. Kis szerencsével elég fényt fog adni az RGB-led minden szine. ![]()
Igen, az 4017-nek tűnik, de a sima CMOS IC-kkel történő felépítés elég sok buktatót rejteget, párat már meg is említettek itt a kollegák.
Viszont ahogy nézem, itt is 1mm feletti vastagságok szerepelnek, ez még a 0.8mm-es panelvastagsággal is épp határeset. Arról nem is beszélve, hogy ha nem gyártatod a panelt, hanem házilag csinálod, akkor mi lesz a furatgalvánnal? Azt csak kézi átkötésekkel lehet megvalósítani, ami tuti nem fog beleférni a kívánt vastagságba (vékonyságba). Nem tudom, milyen finoman tudtok CNC-zni, de azért itt pártized mm-ekre vannak a lábak egymásról, kis pontatlanság nagy szívásokat eredményezhet. A LED-ek is SMD-sek lesznek, vagy azok rendes, furatszereltek? Végül néhány minta, hogy házilagos technikákkal mit lehet elérni (nem egy csúcs, de ez megvalósítható): TQFP44 10x10mm TQFP64 10x10mm
Nagyon nagyok azok a képek
![]() A ledek is SMD-k de nem ezen a panelon foglalnak helyet. A CNC ezred mm pontoságú viszont csak egy 1 mm-es fej van hozzá. Lehet venni 0.2mm fejet is de nem tom az mennyire tartós. Max marad a savas maratás bár az szerintem ehhez már durva. A beültetéssel nem lesz gond mert van egy kis kemencém erre a célra, csak ráragasztom a helyére azt mehet be ![]() Az a 1-2 mAh télleg nem túl sok. Szerintem ezzel az SMD tranzisztorral fogom megoldani. Szerintetek jó? Úgyis minden a tesztek során fog kiderülni ![]()
Ezek mind lézernyomtatós, vasalós technikával készültek itthon, vaskloridos maratóval és hidegónozóval (wolf-os lötyik). Ha ilyet az én gagyi nyomtatómmal lehet, akkor egy jobbal, vagy gyártatva ennél sokkal finomabbat is. A gond az lesz, hogy ha sok apró alkatrészből akarod megcsinálni, akkor az áramköri rajzolat nem fog összejönni sehogy, kétoldalasra kell a panelt csinálni, az meg furatgalvanizálással jár, amit otthon lehetetlenség kivitelezni. Azt sem tudom, 0.8mm-es panelra gyártanak-e kétoldalast...
Szóval ebből vagy NYÁK-gyártatás lesz, vagy ha házilag akarod megoldani, akkor egyoldalasban kell gondolkodni (esetleg a hátoldalon pár átkötéssel), amihez meg az kell, hogy maga a huzalozás ne legyen bonyolult. Ezt szerintem csak valami programozható cuccal tudod elérni, úgy, hogy a rajzolat szempontjából legjobb helyen lévő lábakat kötöd be, és ezeket bizgeréled a programból.
Van egy két egyszerű kapcsolás az "RGB led villogtatása egyszerűen"-ben.
Talán azokat is meglehetne 3.6V-ról éleszteni. ( rgb.zip, és a pack.zip-ben az RGB2.jpg ) Az ocillátor helyett lenne egy nyomógomb a megefelelő prellmentesítéssel. ![]()
De akár maradhatna az 555-ös egy gyomógomb inditású MMV-ként is.
Esetleg átapcsolható is lehetne AMV-módba. Ekkor a szineket önállóan váltogathatná... Bár az alapkoncepció nem ez... ![]()
Na itt vagyok újra
![]() Feltöltöttem az elképzelésem ide. Egy kétoldalas nyák helyett kettő lesz egymásra fektetve, úgy fognak érintkezni és nem kell semmilyen fúrást csinálni rá csak egymásra fektetem és kész. Úgy kell megycsinálni a marást hogy minden passzoljon. Úgy tervezem hogy a lyukak pont akkorák lesznek mint a bele való alkatrész így nem kell félni attól hogy rossz helyre kerülnek a lábak vagy elcsúszik amíg forrasztom. Igy szerintem a lehető legkissebbre toltam le a kézzel megcsinálandó munkákat ezért sokkal pontosabb, gyorsabb és egyszerűbb lesz a dolog. Viszont egy dolognál elakadtam. A pergésmentesítőnél! Kb 8 kapcsolást találtam a neten és mind szinte ugyanaz volt. Az a kondi nem fog sokat fogyasztani? Mert ugye ere is egy kicsit figyelnem kell. Nincs valami ic vagy valami kissebb dolog ami bevethető erre a célra? THX
Az 555-nek van CMOS változata is, és az felhasználható Smith-triggernek. Ha jól tudom.
Hello.
Egy leden 20mA nek kellene folyni én úgy tudom. a táblázatban pedig 1,5mA a legnagyobb érték. Akkor a led csak nagyon halványan fog világítani nem? Kérlek villanyozzatok fel. Köszi
Up (tudom nem szokás itt upolni, de érdekel a téma)
Ledje válogatja. Vannak kisáramú ledek 2-3 mA üzemi árammal, aztán a "hagyományos" darabok 10-20 mA közti értékekkel, de létezik pl. 100 mA-es is (10 mm-es, 5 chip-es fehér led néven fut a netes piacokon). A lézer meg már külön történet, mint ahogy az impulzusüzemű túlhajtás is.
Szeretnék egy ledes terelőfényt építeni.
Superflux modulokat Bővebben: Linkakarok a kimenetekre kötni, max 5 darabot. (nagy áram, 12 V-os táp) A ledek egymás után felvillannak, majd a villanássor előlről kezdődik. Ehez keresek valami egyszerű kapcsolást.
Az alap áramkör akár >>> EZ <<< is lehetne!
Csak a kimeneteket kell kellőképpen megerősíteni, annyi NPN tranzisztorall ahány LED-et (LED csoportot) akarsz vezérelni.
Hat lépésesre tervezem.
egy modul áramfelvétele 40 mA teljesítménye 0,5 W
Az lenne a kérdésem, hogy a tranzisztoros kimenetűre hogyan építsem át a kapcsolást?
PL:Ezzel a tranzisztoros kapcsolással. Amit itt a PIC kezdőknek cikk is ajánl... Csak a relé helyére a kívánt fogyasztót kell beültetni. S olyan tranzisztort kell választani ami kényelmesen elbírja a terhelést.
Idézet: „... egy modul áramfelvétele 40 mA teljesítménye 0,5 W” A hány modult kapcsolsz egy kimenetre? ![]()
Közben az oldal címet váltott :S
Ennek kivédésére inkább feltöltöm a képeket. Remélem nem probléma... [OFF]( Igaz én gyorsan rá találtam. De hátha mást meg tudok kímélni a hosszas keresgéléstől. )
1 modult akarok egy kimenetre kapcsolni. (max 2-öt)
Elkészült a ledes futófény
A kimeneteken egy-egy 3 ledből álló ledmodul van kapcsolva. A 4017 Ic minden probléma nélkül elviseli a modulokat.
Én azért nyugodtabb lennék ha a LED-eket tranzisztorokon keresztül hajtanád meg. Gond esetén mégiscsak olcsóbb egy 10Ft-s tranzisztort kicserélni mint az IC-t.
![]() ![]() ![]()
1 napi folyamatos üzem után semmilyen probléma nem merült fel.
Az ic nem melegedett. |
Bejelentkezés
Hirdetés |