Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Zöldes?
akkor vegyél inkább Positive-20 fotolakkot (az lila), pláne ha még csak kezdő vagy ![]()
Sziasztok!
Én a lakk száritását egy kartondobozzal (50cm*30cm*40cm), egy hajszárítóval és két dróttal csinálom. A dobozon alul kivágtam a hajszáritónak a helyét, és felül, a hajszárító fölött egy 15cm*2cm-es rést. A dobozba oldalról középtájon beszúrtam a két drótot és erre teszem a panelt. Súrolószerrel (vim) ledörzsölöm a panelt, amig meg nem áll rajta a víz.Ezután letörlöm papirtörlővel, be a dobozba és lefujom lakkal (pozitiv20), majd ráhajtom a doboz tetejét. 1 perc után bekapcsolom a hajszárítót 1-es fokozaton 20 percig. Ezután sötét helyen hagyom hülni, majd rárakom a panelt a fóliára és cellux-al 2-4 helyen rárögzítem. A fólia tintasugarassal készül két rétegben (kis panelnél 1 foliára egymás alá). Ezután egy fényképkeretbe (1 üveglap, egy hátlap és 4 patentrugó) teszem a fóliás panelt, igy a fólia rászorul a panelre. 4 kis darab panelt teszek a patentoknál az üveg és a hátlap közé, hogy ne hajoljon meg a keret. A levilágitás napsütéssel a legjobb, 2-3 perc, ilyenkor a napra merőlegesen kell a fényképkeretet kirakni, ennek beállítására egy ásványvizes PET palack felső részét használom (mint egy tölcsér). A tölcsért ráteszem a fényképkeretre és ugy állítom be, hogy a kupak helyén beeső fény pont középen legyen. Ha nem süt a nap, akkor egy philips arcszolárium csövekböl ( 4 db) álló lámpát használok 10-15 percig. Az előhivást wolfos előhivó folyadékkal csinálom,1 kupak előhivóhoz 8 kupak vizet adok, ha valamiért nem akar leoldódni a lakk, akkor kiveszem a panelt, még egy kupak előhivót adok hozzá, jol elkeverem és vissza a panel. Utána vas-kloriddal előhivom, kifurom, majd denaturált szesszel leszedem a fotolakkot. A végén Akrilan lakkal lefujom (mert erre simán lehet utólag forrasztani)
Kinek melyik (nem víztaszító) tisztító szer jött be?
Nekem a Cif taszítja a vizet ![]() De ha átmosom enyhén lúgos vízben akkor kialakul a vízfilm réteg.
a 2000-es csiszolópapír a legjobb tisztítószer. Nézd meg a videót!
Nálunk otthon most VIM van, korábban Hyperdolt használtam, ezek nekem bejöttek. Kicsit súrolnak is, meg oldják is a koszt, nagyon szépre fel lehet szinte polírozni velük a rézfelületet.
Én mosóporral kezetmosok, majd avval a nyákot is megmosom. Ezután 500 -as papírral csordogáló víz alatt lepucolom, végül 2000-es papírral adok még neki a végén egy kis simítást. Ez is vizesen persze. Csiszolás közben egy kis folyékony szappant is szoktam adni hozzá, hogy jobban csússzon
![]()
Hello!
Nagy az én bajom! 2 hónapig terveztem és rajzoltam egy mikrokontroller fejlesztő panelját. Csak sajnos nem tudom kinyomtatni lézer nyomtatóval, mert a nyomtatás végére szétkenődik az egész. A panel megközelítőleg A/4-es méretű. A papír kisebb méretű paneloknál tökéletesen bevált. Hogyan lehetne megoldani, hogy jól nyomtassa ki? (a panelt nem szeretném kisebb darabokra darabolni!)
Vidd el az anyagot kinyomtatni egy Fotó/nyomda stúdióba.
Legalább 1millios gépekkel szoktak nyomtatni. Tökéletes minőségben. (Persze nem lesz olyan mint a levilágítás, de sokkal olcsóbb) Vagy modulizárhatnál.
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy a 250g-os műnyomópapírt lehet használni nyákmaráshoz? Azt olvastam valahol, hogy 135g-os műnyomópapír kell, de olyan nem volt a boltban, ahol néztem, csak 250-es, így azt vettem. Ha használható, akkor a vasalási idő lesz hosszabb, meg gondolom az áztatás is, ugye? Előre is köszi a válaszokat! Üdv vtnagy
Igen, jól gondolod. Mind a vasalási, mind az áztatási idő - várhatóan - lényegesen hosszabb lesz.
Innét tudsz venni/rendelni megfelelőt:
http://www.panton.hu/
Sziasztok!
Abban kérném a segítségeteket illetve ötletet, hogy: Két oldalas nyákot szeretnék készíteni fototechnikával olyan panelra amit előre előkészítve lehet kapni, szóval hogy már rajta van a UV érzékeny réteg. Az egyik kérdésem a pozitív eljárásnál a maszk fóliára a nyákrajznak pozitívnak vagy negatívnak kell lennie? Szóval a vezetősávokat kell kitakarni vagy a vezetősávnak kell átlátszani, szóval a vezetősávot kell megvilágítani? Erről a panelről van szó: Panel A másik kérdés, hogy hogy oldjátok meg a két oldal megfelelő egymás feletti pozícionálását? A gondom, hogy levilágítóm még nincs, ezért napfénnyel akarok próbálkozni. Egyszerre a két oldlat világítjátok vagy külön külön?
Most vissza olvasva amit írtam, azért remélem érthető voltam.?
![]()
Pozitív fotókémiai eljárás: ahol UV fényt ér a lakk, ott szigetelni fog
Negatív: fordítva 2 oldalas: Vágd nagyobbra az alsó és felső fóliákat, állítsd egymásfölé a 2 réteget és a fölöslegnél ragaszd össze. A kettő közé berakod a nyákot és valahogy rögzíted pl 2-2 csöpp pillanat ragasztó, vagy 2 kis lyukat fúrsz. Így már lehet egyenként levilágítani az oldalakat.
"szigetelni" de asszem értem mire gondoltál! Na akkor megpróbálom, majd jelzek
![]()
Szerintetek megcsinálható ez a NYÁK vasalásos technikával vagy "húzzak" szét rajta egy kicsit (fontos lenne a méret, minnél kissebb annál jobb)?
Az ic az soic8, az ellenálások/kondenzátorok 0805/1206, a tranzisztorok meg sot23.
ha ügyes vagy és jól megy a vasalás akkor sikerülnie kell. Én is csináltam régebben smd-t vasalással.
![]()
Csak félek kicsit mert néhol 0,2mm a távolság. Megpróbálom aztán ha nem megy akkor nagyítom.
Szerintem megcsinálható, én is 0805 méretű alkatrészeket használok általában (pár nagyobb értékű kerámiakondenzátor szokott 1206 lenni). A NYÁK-okat én is vasalni szoktam itthon.
Bővebben: Link Bővebben: Link Még tán annyi, hogy a 0805 lábai közt elvezetett vezeték lehet necces, de ahogy nézem, pl. a bal oldalon lévő függőlegest talán ki lehetne vinni az alkatrészek bal oldalára kis átrajzolással.
Sziasztok!
Annyiféle adatot találtam már a hidrogénperoxid-sósav keverékével való nyákmaráshoz, hogy már nem igazán értem, milyen arányban kell keverni ezt az egészet ![]() Sósavból 20%-os töménységűt, hidrogénperoxidból 12%os töménységűt tudok beszerezni. Ezeket milyen arányban kell bekeverni? A sósavnak és a hidrogénperoxidnak ugyanolyan töménységűnek kell legyen, vagy így, hogy különbözik, lehet nyákot marni velük? A válaszokat előre is köszi! Üdv vtnagy
30 ml hidrogén-peroxid
200 ml sósav 770 ml víz Növelheted a kncentrációt, de akkor fokozotan ügyelni kell a keletkező gőzökre (na meg hogy melegedik). Nem számít az eltérő koncentráció. Fodrász kellékesben tudsz literes kiszerelésben olcsón venni a leg nagyobb töménységűböl amit csak háztarási célokra kaphatsz. De én még mindíg a TN150 gyorsmaratót ajánlom, higítani sem kell bár hátránya hogy tovább tart a maratás.
Picit átterveztem. Attól az egy 0805 alatti átmenettől nem tudok megszabadulni.
Én 20%-os sósavba nyomtam egy kevés 14%-os peroxidot, de vizet nem. És ígyis kb 5 perc mire lemarja. Ha gyorsítani szeretnék miből kéne erősebb ? Ha belerakom a panelt, akkor a réz azonnal vörösre vált, amit ha gumikesztyüvel maszatolok, akkor eljön a vörös réteg, és egy pillanatra fényes lesz, de gyorsan eloxidálódik megint.
a hidrogén peroxid kevés vagy vegyél töményebbet (én 35%)ost használok vagy önts bele többet
Igen, azt elfelejtettem odaírni hogy hidrogén peroxidról volt szó meg már nem emlékeztem arra, hogy mennyi a max. koncentrációjú amit kapni lehet. Természetesen nem szükséges vizet hozzá adni, de ez az AJÁNLOTT összetétel, ezt mindenki úgy változtatja ahogy neki tetszik, vagy amennyit számára jelent az élete (persze nem rád céloztam).
Próbáld meg növelni a peroxid mennyiségét a sóavban, az garanáltan gyorsítja viszont csak is szabadtérben!
Hello!
Valaki már csinált vasalásos technológiával közel A/4-es méretű panelt? |
Bejelentkezés
Hirdetés |