Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » EAGLE NYÁK tervező
Lapozás: OK   15 / 443
(#) elektrocad válasza Frankye hozzászólására (») Jún 6, 2006 /

Igazad van Frankye, tényleg nem erről szól a fórum. Egyet azért engedj meg és ne töröld.

Válasz Pavelnek erre: "Hmmmm.....igen egy kis kutakodás után biztos meg is találtam volna,de nekem gyorsan kellett a segítség, és én kis naívan azt gondoltam, hogy itt azért tesznek fel az emberek kérdéseket , mert segítségre van szükségük, és nem lekezelő és szarkasztikus válaszokat fog kapni!!"

Ezekután Pavel ne szépítgess, és vald be, hogy nem volt kedved keresni.
(#) nyulbul válasza Frankye hozzászólására (») Jún 6, 2006 /

Idézet:
„vald be, hogy nem volt kedved keresni.”

Erröl beszéltem
(#) nyulbul válasza elektrocad hozzászólására (») Jún 6, 2006 /

Köszönöm.
(#) Frankye válasza nyulbul hozzászólására (») Jún 6, 2006 /

Rendben, akkor ezt végérvényesen, és teljes körűen kitárgyaltuk.
Minden bizonnyal igazatok van Nektek is, és valahol Pavelnek is, de gondolom, nem ez a fontos, hanem az, hogy segítsük egymást ahol, ahogy tudjuk. És ez nemesebb cél.
Szóval akkor folytassuk immár OFF nélkül, a lényegi dolgokkal.
(#) Thomas10100 válasza Frankye hozzászólására (») Jún 6, 2006 /

Sziasztok!

Nem sikerül az alkatrészek 3D-s képinek előnézete! Megcsináltam Eagle3D könyvtárán belül az IMG könyvtárat, ide bemásoltam a képeket, de az Eagle csak egy kis szürke kockát mutat! Miért?
(#) eSDi válasza Thomas10100 hozzászólására (») Jún 6, 2006 /

Ezzel így vagyok én is. Még én sem jöttem rá hogy mi a bibi......
(#) Frankye válasza eSDi hozzászólására (») Jún 7, 2006 /

Én végigmentem, lépésről lépésre a teljes leíráson, csak azzal volt gond, hogy a POV RAY progiba nem másoltam bele az Include mappába a fájlokat. Ezért a POV RAY egy ponton megállt. (Lásd bővebben az Eagle3D topicban.)
Ammikor ezt megcsináltam, akkor működött rendben. :yes:
(#) eSDi válasza Frankye hozzászólására (») Jún 7, 2006 /

Nekem is működik meg is csinálja a POV a 3D-s cuccot. Csak azzal van bajom hogy az alkatrészek előnézeti képét nem jeleníti meg a progi csak egy szürke négyzetet.....

Öööö... Nem villany! Tennél fel róla egy szkrínsútot?

Aha. Itt a shot! remélem látszik rajta hogy mi micsoda.... Ez egyébként a manuális alkartész kiválasztás az EAGLE 3D-ben az ismeretlen alkatrészek kiválasztásához. Látatlanba meg ugye elég nehéz a választás......

Clip_3.jpg

Áááá! Értem már! :heureka:
Nos, ezzel még eddig nem találkoztam, de ha electrocad erre téved, talán tudja rá a megfejtést! :yes: Ő nagyon otthon van a "sasban"!

Ok! Remélem ő vagy valaki tudja rá a megoldást. Pedig a képeket tartalmazó könyvtár ott van csak nem látja........ nah mindegy.... majd szórakozok vele addig is.....
(#) Spagoca válasza Frankye hozzászólására (») Jún 7, 2006 /

Lehet,hogy butaság a kérdésem, felteszem (lehet,hogy volt már válasz rá de 400-nál több hozzászólást nem vot kedvem elolvasni).
Két dolgot nem tudok:
1. Hogygyan lehet egy adott alkatrészt megkeresni (TCA440) ? Csak úgy ,ha minden csoportot kijelölgetek egyenként és úgy keresgetek? Még egy BC337-et sem találtam meg ha nem csoportonként kerestem .
2. Általános SO16-os tokot (SMD) hol találok? Az általam használt itt használt IC-biztos, hogy nem ismeri a progi. Általános DIL-t találtam.
Persze a kapcsolási rajz szerkesztőben.
Előre is köszi a választ.
(#) eSDi válasza Spagoca hozzászólására (») Jún 7, 2006 /

Keresni lehet, de nem nagyon jó a keresője....
Legegyszerűbb ha magad csinálod meg az IC-rajzát, nem olyan bonyolult....
(#) pakibec válasza elektrocad hozzászólására (») Jún 8, 2006 /

Kösz a tippet. Sajnos vegyesen használom. Megoldottam tükrözéssel, de bonyulultabb cuccoknál már jobb lenne ha réteg megadható lenne.

Üdv
(#) Frankye válasza eSDi hozzászólására (») Jún 8, 2006 /

A keresőben használhatod a "joker" karaktereket is (* és ?). Nem a legjobb a kereső, ez igaz, de meg lehet lelni. Próbálgasd meg úgy, hogy pl.:
"*BC337*"
"*BC 337*"
"*BC-337*"
"*BC_337*"
Volt már, hogy így leltem rá alkatrészre.
Az SMD tokok esetén a keresőben az SMD jelölőt hagy bejelölve, meg a "leírásban"-t, és úgy keress rá. (Lásd még a fentebb leírtakat is.)
(#) elektrocad válasza Frankye hozzászólására (») Jún 8, 2006 /

Köszönöm az elismerést, de sajnálattal kell közölnöm, hogy a POVRAY-al nem foglalkozom, így nem tudok tanácsot adni. Ügyes kis programnak látom, de számomra csak látványtervet készít, a kapcsolás anélkül is elkészíthető. Két különböző programról van szó, a POVRAY-t nem az Eagle fejlesztői készítették. A közös csak annyi, hogy az Eagle adataiból látványtervet készít. A SAS-sal kapcsolatosan, ha tudok segítek.
(#) elektrocad válasza pakibec hozzászólására (») Jún 8, 2006 /

Jó ötlet, de itt jön az a probléma, hogy az alkatrészek PAD-jai az alkatrészek definiálásakor vannak megadva. A furatszerelt alkatrészeknél az alsó rétegen (zöld) az SMD estében pedig a felső rétegen (piros). Routoláskor ez már nem változtatható. Normál esetben ez így is logikus, mivel az esetek többségében az alkatrészek a panel egyik oldalán helyezkednek el, ez szervizelési okokból is előnyösebb. Aki mindkét oldalra akar alkatrészt elhelyezni, meg kell találni a módját.
Lehet, hogy nem tetszik, de semmilyen program sem gondol minden lehetőségre, mindegyiknek van előnye és hátránya is.
(#) Frankye válasza elektrocad hozzászólására (») Jún 8, 2006 /

Nos, akkor a POV-Ray esetében nem lettünk okosabbak. Azért köszönjük.
Viszont ez, amit pakibecnek írtál, felkeltette a figyelmemet!
A történet a következő: Adott egy - alapvetően - furatszerelt NYÁK terve, amire azonban az alsó (tehát a rézfólia) oldalra kell egy szintén furatszerelt alkatrészt elhelyezni.
Ezt hogyan lehet egyszerűen kivitelezni? Vagy kell az adott alkatrészből egy SMD kivitelűt terveznem?
Ha tudsz, ebben légy szíves, adj tanácsot, mert ilyesmivel eddig nem foglalkoztam a sasos progiban!
(#) Spagoca válasza eSDi hozzászólására (») Jún 8, 2006 /

Lehet, hogy buta kérdés, de hogyan lehet megcsinálni az IC rajzát?

A NYÁK tervezésénél mindig az az elsődleges, hogy az alkatrészeket hogyan fogjuk felrakni a panelre. Egyoldalas a paneled? Ha igen, nem kell SMD változatot készíteni. Annak amúgyis a felső oldalon vannak a PAD-jei. Egyszerűen készítsd el ugyanannak az alkatrésznek az alulnézeti változatát. A PAD-ek maradnak az alsó rétegen. Kérdés a beforrasztás lehetősége. Amennyiben kétoldalas, és felül akarod beforrasztani, át kell rakni a PAD-eket a felső rétegre. Az SMD PAD-ek nem tartalmaznak furatot. Még nem casináltam ilyet és most nem vagyok Eagle közelben. Valaki próbálja ki.
(#) elektrocad válasza Spagoca hozzászólására (») Jún 8, 2006 /

Erre túl hosszú lenne itt a válasz. Lejjebb megtalálható a program leírásának linkje. Ha már átbogarásztad, kérdezz konkrétabban, biztos válaszolok.

Köszönöm!
Javarészt értettem, amit írtál. Lehet, hogy nem jól fogalmaztam meg a kérdésemet. Az összes alkatrész a rézfóliával ellentétes (tehát a "bakelit") oldalra kerül, egy kivétellel. Ez az egy a rézfóliás oldalra kerül, oda is lesz forrasztva. (Egyoldalas NYÁKról van szó, de gondolom, ebből már rá is jöttél... )
Azt gondoltam, hogy simán tükrözöm az alkatrészt. Ez megoldás lehet? Vagy teljesen újra kell tervezni az alkatrészt?
(Az SMD pad-ek nem tartalmaznak furatot.)
Köszönöm a segítséget!

Így már világosabb a kérdés. Hogy leegyszerűsítsük a kérdést, gondolom a NYÁK egyedi lesz és otthon magad csinálod, nem pedig profi gyártó Gerber és Drill fájlokból. Az az egy alkatrész, amelyik az alsó oldalra kerül, a panel felülnézetéhez viszonyítva alulnézetben kell, hogy legyen, tehát tükrözve. Ha az egyszerű tökrözés nem segít, meg kell szerkeszteni az adott alkatrész tükörképét is egy más név alatt, mivel ha az alkatrészt megfordítva alulra teszed, a jobb oldala baloldalra kerül és fordítva. Ha a furatokra nincs szükséged nem kell kifúrni. Most hirtelen nem tudom, hogy a PAD-eken be lehet-e állítani a 0 furatátmérőt. A PAD-eket meg kell hagyni az alsó rétegen. Mindenesetre én előbb a tükrözéssel próbálkoznék, ha nem jó, meg kell szerkeszteni az adott alkatrészt, de alulnézetben.

Valaki meg tudja mondani, hogy miért olyan lassú ez a szerver néhány napja? Nem az én kapcsolatommal van baj, mert a többi oldal jön mint az állat. Meg néha nem is tölti le az egész oldalt. Rendszergazda, ébresztő!

OK, köszönöm, akkor e szerint jól okoskodtam.
Nagyon köszi a segítséget!

(Igen, természetesen egyedi panel lesz, home-made kivitellel. A pad-eken - emlékezetem szerint - nem engedi meg a "0" átmérőjű furatot, de ez nem gond, a "fordítva" szerelt alkatrész is furatszerelt lesz.)

A szerver lassúságát nem vettem észre, nálam a szokásos sebességgel jönnek le a dolgok...
(#) nyulbul válasza nyulbul hozzászólására (») Jún 9, 2006 /

Üdvözlet minden jelenlevőnek.
Én ugyan elolvastam a leirást de valahogy nem lelem azt a részt ahol a panal méretet lehetne beállítani.
A board -ban tervezett áramkörhöz hol tudom megadni a méretet?
(#) Frankye válasza nyulbul hozzászólására (») Jún 10, 2006 /

Ha jól sejtem, akkor a boardban tervezetthez sehol...
De electrocad biztos tudja, és ha erre jár, akkor tuti el is árulja, hogy hogyan lehet, ha ugyan lehet!
De miért idegenkedsz annyira a kapcsolási rajz megrajzolásától?! :eek2:
(#) elektrocad válasza nyulbul hozzászólására (») Jún 11, 2006 /

Pedig ott van, a 22. oldalon (az Acrobat Reader szerint számozva az oldalakat).
Íme, kimásolva a leírásból
NYÁK tervezés kapcsolási rajz nélkül
Nyissunk meg a Control panelen a File/New/Board paranccsal egy új NYÁK lapot.
A panel körvonalainak meghatározása
Az első dolgunk, a tervezendő NYÁK lapunk körvonalainak meghatározása lesz. Még ennek
elkezdése előtt be kell állítanunk a megfelelő mértékegységet (metrikus vagy angol – inch) és a
rasztert. Ezt a GRID paranccsal (ikon, VIEW menüpont) végezzük el. A megjelent ablakban a
DEFAULT billentyűre klikkeléssel beállítjuk az inch mértékegységet és a 0.05" –ös rasztert. A
beállítást az OK-ra való klikkeléssel aktiváljuk.
Rajzoljunk meg egy 4 x 3 inch méretű panelt.
A panel körvonalát a 20-as (Dimension) rétegen a WIRE paranccsal rajzoljuk. Aktiváljuk a WIRE
parancsot (ikon, DRAW menüpont), a rajzolórétegek ablakában válasszuk ki a 20-as (Dimension)
réteget, állítsuk be a WIDTH ablakban a vonalvastagságot, majd rajzoljuk meg a panelünk
oldalait: állítsuk be a kurzort a 0,0 koordinátára (a rajzfelületen kis kereszttel van jelölve) és
klikkeljünk – ezzel meghatároztuk a körvonalunk első pontját. Helyezzük át a kurzort a 4.00, 3.00
koordinátára (bizonyosodjunk meg, hogy a derékszögű rajzolási módban vagyunk – vagy a jobb
egérgombbal, vagy a koordinátasorban) és ismét klikkeljünk – két derékszögű oldalunk kész.
Helyezzük vissza a kurzort a kezdőpontba (0,0) és kétszer klikkeljünk (az első megrajzolja a
másik két oldalt, a második befejezi a rajzolást). Ezzel befejeződik a WIRE parancs is. A téglalap
alakú panelünk körvonala elkészült.
A MOVE paranccsal a körvonal sarkait elmozdíthatjuk, az UNDO és REDO parancsokkal pedig
vissza állíthatjuk az eredeti állapotba. Az Alt-F2 –vel vagy a Zoom to Fit ikonnal nagyítsuk fel
ábránkat úgy, hogy kitöltse az egész rajzfelületet.
(#) elektrocad válasza elektrocad hozzászólására (») Jún 11, 2006 /

A második sorba a link tévesen került bele.

(Kijavítottam. Moderator)
(#) Frankye válasza elektrocad hozzászólására (») Jún 11, 2006 /

Köszi, időközben kiderült!
Következő: »»   15 / 443
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem