Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektromos dobszerkó
 
Témaindító: Topi, idő: Máj 10, 2005
Lapozás: OK   1 / 2
(#) Topi hozzászólása Máj 10, 2005 /
 
Üdv mindenkinek!

Tudom, hogy a tulajok nem szoktak kérdéseket feltenni, de az admin is ember

Naszóval. Elektromos dobszerkót akarok építeni, és elmondom mi a tényállás.
Néztem áramköröket, és ez tetszett meg a legjobban: eDrum

De sajnos ennél nincs ott a pic-be égetendő asm forrásfile. Csak a hex.
Ezért építek inkább egy sajátot...

Az érzékelés Piezo-val csinálnám, a bevitelt meg egy multiplexerrel figyelném, amit a PIC irányít.
Ez így mondjuk egyszerű is lenne, de két bökkenője van az építésnek...

Nem tudom, hogy milyen jelet kell a MIDI portra küldeni, a másik, meg hogy azt is meg kéne oldani, milyen erőset ütöttél rá. A piezó ezt meg is teszi, de a PIC-el én ezt hogy tudatom?

Van rá ötletem, de arra még a 16F877 nek a bemenetei is kevesek lennének
Valami eygszerű, és jópofa megoldást keresek...

Jó fejtörést.

Üdv. Topi.
(#) damatic hozzászólása Máj 10, 2005 /
 
Ha jól tévedek, akkor ezt billentyűs hangszereknél úgy oldják meg, hogy 2 érintkezőpár van minden bill alatt, valahogy úgy mint a digitális fényképezők expozíciós gombjánál: előbb az egyik zár, utána a másik. A hangszer logikai ák-ja a két kontakt közötti millisecundimokat figyeli, vagyis minél kevesebb az idő, annál erősebbnek ítéli a billentést. Hogy ez segített-e nem tudom.
(#) kaninjo válasza Topi hozzászólására (») Jún 3, 2005 /
 
Hello Topi!

A MIDI-port tul.képpen egy soros port, ami 31.25 kbaud-os sebességgel kommunikál. Ez jó, mivel a PIC-ek többségében van soros port. Csak a sebességet kell beállítani...
A kommunikáció egy START bit-tel kezdődik (ez mindíg 0), és egy STOP bit-tel végződik (mindíg 1). Vannak "parancs" byte-ok (pl. hangjegy bekapcsolása [Note On], kikapcsolása [Note Off], ...), és adatbyte-ok. Pl. egy Note On parancs után ki kell küldened a billentyű "számát" (max 127 bill.), és hangerejét (szintén max. 127). Ez össz. 3 bájt. Azért "csak" 127, mert a 8. bit különbözteti meg a parancs és adatbájtokat (parancsnál a 8. bit 1, adatnál 0).
Van néhány nagyon jó kis táblázatom a MIDI standard üzenetekről. Ha kell becsomagolom és elküldöm neked. Ill. van példaprogramom, igaz billentyűhöz, de talán ez is ad némi segítséget.
Az ütésérzékenység megoldható a PIC belső A/D konvertereivel, "alapesetben" 8 (egyes PIC-eknél 10), esetleg 16 csatornára kibővítve(analóg multiplexerrel). Az AD konverzió után kapott értéket pedig máris küldhetjük a MIDI portra...
Sokat foglalkoztatott ez a téma. Amit eddíg nem sikerült megcsinálnom az a Pitch Bend, de dobnál erre nincs is szükség ...
Ha gondolod szívesen segítek a témával kapcsolatban (ha tudok ).

Üdv.:Kaninjo
(#) Topi válasza kaninjo hozzászólására (») Jún 5, 2005 /
 
Rendben azt megköszönném.

Üdv. Topi
(#) kaninjo válasza Topi hozzászólására (») Jún 7, 2005 /
 
Hi!
Elküldtem a info@HE-re.

Üdv.:Kaninjo
(#) mspike válasza Topi hozzászólására (») Jún 9, 2005 /
 
Hello, hol tart a project ? Miért is nem jó az A/D konverter ? Mármint gondolom erre gondoltál mikor azt írtad kevés... de ha jól tudom 8 darab van a PICben... az nem elég ? Akkor meg úgy emlékxem microchip árul A/D konvertert ami vagy SPI vagy I2C -sin rendszeren csatlakozik a pic-hez és akkor már szerintem elég lesz... nem ?
(#) trevis26 hozzászólása Márc 6, 2008 /
 
Sziasztok!

Ahogy nézem csak 3 évvel vagyok lemaradva a témában. Pc-n keresztül zenélek és szükségem lenne hozzá egy elektromos dob szerüségre, amivel midivé tudom alakítani a leütéseket. A szofveres része meg van és egy usb-s joystickon keresztül működik is, amivel csak az a baj, hogy egy megadott értéket tud jelként átalakítani. Sajna nem vagyok elektronikai szakember, ha a gombok helyére piezót forrasztanék az is küldene jelet, vagy ez hülyeség?

Tudnátok ebben segíteni nekem?
(#) mrx23 hozzászólása Márc 13, 2008 /
 
Itt egy új MIDI dobgép projekt Atmega8 és Atmega32-höz.
http://www.megadrum.info/
Sokkal egyszerűbb, olcsóbb nem kellenek potik bele.
LCD is elhagyható + gombok is, mivel van progi hozzá (PCről belehet állítani)
Lehet hozzá egyszerű USB átalakított csinálni.
Egyszerű LPT portos programozója van az atmegának.
Televan extrákkal pl lin/log/exp alakítás, config mentés, Sw-es gain állítás..
2 IC és a többi passziv alkatrész.
Áramkör
Firmware

Bemenete
USB átalakító
Programozója


Müködés közben: (béna dobossal)

(#) mrx23 hozzászólása Márc 13, 2008 /
 
Persze nem kellenek hozzá profi pad-ek, telefon könyvek is megteszik:
http://youtube.com/watch?v=8s-0oDZOBiA
(#) radiomano hozzászólása Márc 28, 2008 /
 
Sziasztok! Én még kezdő vagyok az elektronikában, (még csak pár dolgot csináltam) , de nagyon megtetszett ez a dobszerkó és egyserűnek tűnik (golnolom nem az). No már most az a kérdésem lenne, hogy a piezo-nak jo esetlegEZ de ha nem akkor szeretnék választ kapni rá, hogy milyet lehet használni. Ahhoz a "lábbal vezérelhető cintányér" (nem tudom mi a neve ) , na hogy annak a pedáljába mit kell tenni? sima kapcsolót, vagy potit? A lábdobnál gondolom ugyanúgy volna a pedál, mint a cintányérnál. És még azt szeretném tudni, hogy ha esetleg én is könyveket vetek be akkor a cintányéroknál hogyan tudja azt, hogy a szélén, vagy a közepe felé ütöm meg? A chipnek gondolom EZ jó. Az összekötési elgondolásomat mellékeltem, sajnos össze kellett húznom a képeket, ugyhogy szar lett a minősége, de remélem ki lehet belőle venni a lényeget! Egyenlőre ennyi! radiomano

gondolat.jpg
    
(#) radiomano válasza radiomano hozzászólására (») Márc 29, 2008 /
 
Senki?
(#) radiomano hozzászólása Márc 30, 2008 /
 
És még azt szeretném megtudni, hogy az USB átalakítónak az ic je milyen típusuú? És USB-n keresztül ugye lehet vele zenélni is és nem kell hozzá MIDI port? Meg hogy a dob hangokat honnan szedi? Azt a progija mondja meg neki hogy milyen hangot adjon ki vagy kell hozzá még valamilyen cucc a pc re ami a hangokat adja?
(#) tömörprofesszor hozzászólása Ápr 8, 2008 /
 
Szervusz Topi!Engem Lacinak hivnak és olvastam erről az elektromos
dobszerkórol,ami téged is érdekelt.Én bár kezdő amatör létemre de szeretném
ezt összerakni,megépiteni mert jelenleg is dobolok de a normál akusztikust a
hang ereje miatt és a hol lakásom miatt nemtudom használni.Van egy két dolog
ami számomra nem egyértelmü,bár lehet,hogy csak nekem ezért szeretném a
saegitségedet kérni!például,hogy van a rajzon az USB ext 1.1 csatlakozás ami
ugye látszik is,hogy 6 pólusu.Na pl.ez milyen mert amit jelenleg is
ismerek(2 usb fajta)annak csak 4érintkezője van meg a test.Illetve még,hogy
esetleg te meg-e csináltad a nyák rajzát és ha igen akkor el e tudnád
küldeni nekem?Előre is köszönöm ha veszed a fáradságot segiteni egy ilyen
lelkes de kezdetleges amatörnek..Köszönettel:Bancsi László.
(#) lgyk válasza tömörprofesszor hozzászólására (») Ápr 8, 2008 /
 
Hi!

Az edrum.info oldalon kétféle nyákterv is megtalálható, az egyik külön veszi az analóg és a digitális részeket, így bővíthető több analóg panel megépítésével, a másiknál egybe van építve a digitális egység egy analóggal, így csak nyolc csatorna van, nem bővíthető, viszont csak egy panelt kell összerakni.

Bővebben: Link

USB csatlakozást nem látok a rajzon, melyikre gondolsz?

(Van egy digitális csatlakozása, de az négypólusú.)
(#) csisy hozzászólása Jan 19, 2009 /
 
hát nem most volt már az utolsó hozzászólás ebben a topicban, de én kérdezek.
nem vagyok az elektronikában nagy guru, szóval egy teljesen hülyeséget kérdezek.
a helyzet az, hogy van egy kis banda, csak pénz nagyon nincs dobra, meg akusztikust nem is lehet, mert egyszerűen kicsi a hely, ahol próbálunk, túl hangos lenne, halkan meg nem lehet pörgetni
így gondoltam elektromos dobra, aminek tudom szabályozni a hangerejét.
igazából az egészet nem tudom elképzelni hogy hogy működik, meg hogy hogyan tudnám megcsinálni (elkészítésben tudok segítséget kérni). talán PIC? ami "felveszi" az ütést az piezo? hogy? nemtudom elképzelni tényleg
bármilyen ötletet szivesen várok.
jah és még annyi, hogy úgy szeretném, hogy ugye van a dob, van gondolom egy ilyen doboz amiben az elektronika, abból meg nyomás az erősítőre.
előre is köszi
(#) lorylaci hozzászólása Máj 25, 2009 /
 
Sziasztok!

Én most építettem meg egy MegaDrum-ot. Még hosszasan nem teszteltem.
Eddig Padtech dobfelszerelsét használtam Roland TD6 aggyal, de szükségem volt bővítésekre (idő közben lassan bővült a szerkó)

Aki elektromos dobok építésébe fogna, nagyon ajánlom a megadrumot. Ha már PIC-ekkel foglakoztál és szeretsz programozni akkor nagyon jó áron összerakhatod, és hihetlen sokat tud.

Én speciel most nem értem rá, nem volt PIC-es tapasztalatom, és rendeltem egy Synthex alap kitet, és abból raktam össze. Én szoftvernek BFD2-t használok hozzá, ami nagyon sokat tud (csak a gépem 3 giga memóriája kevés neki).

Amennyiben megelégedsz olcsó gumi vagy gyengébb kinézetű padokkal, nagyon olcsón szereszhetsz használtan régi simmons vagy egyéb padokat. Esetleg összerakhatsz (szinte brámilyen 300 ft-os piezo jó). Ha van akusztikus dobod azt is olcsón átalakíthatod (e-drum-for-free, vagy ebayről lehet rendleni sokféle triggert), akár kultúráltan kettéfürészelheted a dobtesteket és kétszer annyi cuccod van.

Ha olcsón jót szeretnél akkor ajánlom a Kit-toys cintányérokat (nagyon fazsa kinézetük van és fele az ára a padtech és yamahahoz képest, rolandnak pedig harmada), és a rendes dobtestű Millenium padokat (ezeket itthon nem lehet kapni, thomann.at).

Topi és mások akik érdeklődnek a téma (elektromos dobolás vagy elektromos dob) iránt, azoknak szívesen válaszolok kérdéseire.
(#) peti13 hozzászólása Jún 9, 2009 /
 
Hali! Syntex alap kitet honnan lehet rendelni? x) Már csak kínáncsiságból
(#) martuszd válasza mrx23 hozzászólására (») Dec 9, 2009 /
 
Sziasztok! Azert irtam erre valaszkent, mert nekem ez a cucc nagyon tetszik, szeretnem is megepiteni, viszont az itt levo linkek egyike sem mukodik mar, es meg az is baj lehet hogy nem ertek semmit az elektronikahoz :o)! Ha valaki tudna nekem reszletes tervet kuldeni hogy lenne celszeru elkesziteni azt nagyon megkoszonnem. (ha lehet akkor a pcd-t is, mert azzal sem boldogulok) Elore is koszi. Mail: martuszdkukacfreemailponthu
(#) gibris hozzászólása Aug 10, 2011 /
 
Sziasztok,
engem is érdekelne a dolog, igazából kezdetnek az edrum.info pearl-je is megfelelne, de láttam, hogy MegaDrum-ot meg lehet rendelni. Érdeklődnék én is ennek a mikéntjéről, és főleg az áráról. Ha túl borsos, inkább neki látok, csak ugye minden kezdet nehéz...
(#) Bassmester válasza lorylaci hozzászólására (») Aug 10, 2011 /
 
Hali Laci!

Légyszi segíts meg egy infóval ha itt vagy.
A TD6-os vonalkimenete elhallgat ha bedugod a 3,5-es fejhallgató Jack-et? Hogyan lehet megoldani a monitorozását?
Egy kis dob monitort építek a dobosunknak, de még nem kaptam tőle értékelhető válasz a fenti kérdésre
(#) lajos1969 hozzászólása Szept 4, 2011 /
 
Sziasztok építettem egy elektromos dobot de nem tudok belőle hangot kicsikarni. A gond annyi, hogy csak midi out kimenete van. Van egy yamaha psr-300 -as szintim van midi in és midi out csatlakozója is. Ezzel gondoltam, hogy működik majd. Működik is a bemenetre kötve csak az érzékelőkkel a szintin tudok játszani.Elvileg a számítógép game portján is lehetne használni de ott sem működik pedig a midi outján jön jel ki. Szívesen várok minden tanácsot. a leírás az epe magazin 2007.12 és 208.01 számában található. innen lehet letölteni.
Bővebben: Link
(#) lajos1969 hozzászólása Szept 6, 2011 /
 
A 16f88 asm-e és hex.
(#) lajos1969 hozzászólása Szept 16, 2011 /
 
Kész a vezérlő igaz csak 7 pados de tökéletesen működik. Bővebben: Link És még kettő nyomógomb hiányzik!!
(#) lajos1969 hozzászólása Okt 5, 2011 /
 
Készül a dobhoz a lábgép!
(#) lajos1969 hozzászólása Okt 9, 2011 /
 
Ez a végleges verzió! Bővebben: Link
(#) lajos1969 hozzászólása Nov 2, 2011 /
 
Sziasztok! Megépítette már valaki ezt?http://www.edrum.info/ Ha igen akkor jelezze már ha lehet kellene egy pár infó ezzel kapcsolatban. Köszönöm! Én most fogtam hozzá!
(#) Millenium7 hozzászólása Aug 21, 2012 /
 
Sziasztok van egy millenium mps100 dobszerkóm. Most az a helyzet, hogy ez nem gumilapos hanem hálóbőrös ami azt jelenti,hogy a piezo a hálóbőr alatt van közvetlenül.Az a bajom,hogy mindig eltalálom a piezot nem lehet nem el találni és mindig eltörik így gyengén fogja a jelet vagy letörik a forrasztásnál.Az a kérdésem,hogy lehetne megcsinálni úgy a dobot,hogy ne közvetlenül a hálóbőr alatt legyen a piezo hanem jóval alatta és mégis ugyanúgy fogja a jelet? Vagy bármilyen megoldást elfogadok. Nagyon megköszönném a segítséget.

DSC01902.JPG
    
(#) Balog László hozzászólása Okt 12, 2012 /
 
Sziasztok!
Hálás lennék ha valaki tudna segíteni.
A megadrum Atmega32-es hex-e érdekelne.
Sajnos fizetős (már).
"Hála a nyerészkedőknek."
Otthoni használatra.
Köszönettel:Blaci
(#) lajos1969 hozzászólása Okt 12, 2012 /
 
Szpisti-nek!
(#) Szpisti válasza lajos1969 hozzászólására (») Okt 12, 2012 /
 
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem