Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   300 / 1319
(#) Lozsa válasza vicsys hozzászólására (») Szept 29, 2008 /

Lehet már sok is...
Most találtam olyat, hogy a pull-up current min=50uA max 400uA.

Eszerint a 200uA-t veszem mint középértéket, akkor 5/0,0002=25K

Jól gondolom?

Ha ez igaz akkor a 4k7 sok mert az kb 1mA lenne.
(#) Lozsa válasza Lozsa hozzászólására (») Szept 29, 2008 /

Jól gondolom, mert 22k-val királyosan működik
(#) szilva válasza Lozsa hozzászólására (») Szept 29, 2008 /

Nem teljesen ebből az irányból kell megközelíteni a kérdést. Az az adat, amit találtál, az a beépített felhúzó "ellenállásokra" vonatkozik, amik tulajdonképpen FET-ek és inkább van áramgenerátor- mint ellenállásjellegük. Ez éppen támpontnak elég lehet, ezt ki is számoltad, hogy kb. 25k-val lehetne hasonló mértékű felhúzást elérni, mint ami gyárilag van a PIC lábaiba beépítve.

Egy másik szempont szokott lényeges lenni inkább, mégpedig a zavarérzékenység. Minél kisebb impedanciás a bemenet meghajtása, annál nagyobb zavarjel kell ahhoz, hogy a bemenetről fals értékeket is lehessen olvasni. Ez arra ösztökélne, hogy minél kisebb ellenállást tegyen az ember a felhúzásba, ennek viszont a gyakorlati korlátait a használt kapcsoló kontaktusa és nem utolsósorban a zárt kontaktusnál fellépő áram fogja jelenteni.

Mivel a PIC kivezetését bemenetként használod, arra (elvileg) nem folyik áram, tehát amiatt egyáltalán nem kell aggódni. Az a 4k7, amit vicsys javasolt, a gyakorlatban bevált érték, azért is mondta. Sokszor még a gyárilag beépített felhúzóellenállások mellé is szoktunk rakni külsőt, ha kell a nagyobb zavarvédettség.
(#) icserny válasza zzz hozzászólására (») Szept 29, 2008 /

Őszintén szólva én 5V-ra javasoltam a 100 ohmot, így nem csodálom, ha langyosodik.
(#) watt válasza ciw hozzászólására (») Szept 29, 2008 /

Igen, valahogy így ajánlja az egyik példaprogiban is a vételt. Persze ez így elég fapados, de működnie kéne!

Én asm30-ban nyomom, és szerintem nem bonyolultabb, mint a C, legalább is amíg nem kell gyököt vonni!

Ma nem volt időm(egy AD9200-at próbáltam ki egy dsPIC33-al, tök jól sikerült! ) , de talán holnap összedobok valamit, amit ki lehet próbálni.

Egy biztos, hogy nem a baudrate-el van baj, mert akkor küldeni se lehetne. Inkább a láb konfigokkal, vagy esetleg a PIC-el. Az UART teljesen azonos a többi 16 bites példánnyal, mennie kéne! Ez egy tök alap dolog. Bizots valami nagyon bagatel hiba lesz!
(#) watt válasza zzz hozzászólására (») Szept 29, 2008 /

Azt nem olvastad, ami én előbb írtam? Tönkre fogod tenni a PIC-et! Mit keres ott 12V? Írtam ,hogy ahhoz tranyó kell! Na mindegy......
(#) Lozsa válasza szilva hozzászólására (») Szept 29, 2008 /

Köszi így már világos!

Következő problémám, van egy 'State' változóm ami alapértelmezetten '00000001' -re van beállítva. Ez minden gombnyomáskor egyet forgat balra carry nélkül. Tehát a 8 állapot körbe-körbe forog. A 8 állapot 8 funkció lenne. Namost még nem jó, szeretném debuggolni, de nem tudom, hogyan tudnám kiiratni a 'State' változóm aktuális állását.
Valahogyan úgy szeretném mint az SFR-ket a Watch ablakban. Oda viszont nem tudok felvenni csak SFR-t

Mi a megoldás erre?
ui: MPLAB+ICD2 a környezet
(#) watt válasza Lozsa hozzászólására (») Szept 29, 2008 /

Bármilyen regisztert fel lehet venni a Watch ablakba, az általad készített változókat is. Vagy nem jól értem a problémát?
(#) icserny válasza ciw hozzászólására (») Szept 29, 2008 /

Idézet:
„Egyébként én a handshaking (rts,cts) lábakat nem akarom használni, és az ioconfignál azt alapban hagytam.”

Vajon a PC oldal is tud erről, vagy a végtelenségig várja a CTS jelet? (ha a soros kábel PIC felőli oldalán csak a 2-3 pontokat kötöd össze, és full duplexben megy a küldés/fogadás, akkor minden OK).

Mellesleg én oszcilloszkóppal vagy a PICkit2 logikai analizátor módjában megnézném, hogy mi jön azon az RX vonalon...

Idézet:
„Bár a 004 adatlapban nincs utalás a 002-re.”

Már hogyne lenne! Lásd az adatlap 1-2., 7-9. és 15. oldalán!
(#) icserny válasza Lozsa hozzászólására (») Szept 29, 2008 /

Idézet:
„Valahogyan úgy szeretném mint az SFR-ket a Watch ablakban. Oda viszont nem tudok felvenni csak SFR-t”

Ha a programod lefordult, akkor a Watch ablakban az Add Symbol gomb melletti legördülő listán keresd meg a State változódat. Kattints rá és az Add Symbol gombbal vedd fel a watch listára.
(#) Lozsa válasza icserny hozzászólására (») Szept 29, 2008 /

Igenám, de nekem az 'Add symbol' gomb szürke, vagyis nem megnyomható...

Futás közbe pause, és ekkor kellene tudjam felvenni?
(#) icserny válasza Lozsa hozzászólására (») Szept 29, 2008 /

Idézet:
„nekem az 'Add symbol' gomb szürke, vagyis nem megnyomható...”

A projekt legyen megnyitva és legyen aktív.
Lásd Projects/Set Active Project. Ha ott a None előtt van pipa, akkor sürgősen válaszd ki alatta a megnyitott projektedet.

Idézet:
„Futás közbe pause, és ekkor kellene tudjam felvenni?”

Szerintem indítás előtt vedd fel, de mindegy...
(#) Lozsa válasza icserny hozzászólására (») Szept 30, 2008 /

Az aktuális project az aktív.
Se elötte se utána nem nyomható meg nekem a gomb.

Talán valami a beállítások között , de fogalmam sincs ,hogy mi lehet
(#) Lozsa válasza Lozsa hozzászólására (») Szept 30, 2008 /

Szívesen megosztom az MPLAB ablakomat ha valaki megnézegetné. Viszont akkor azt is árulja el, hogy milyen programmal. (utoljára netmeeting-ben láttam ablakmegosztást)
(#) Lozsa hozzászólása Szept 30, 2008 /

;***********************************************

CBLOCK
pwm_duty
pwm_loop
Timer1
Timer2
Temp
Temp2
State
ENDC

;**********************************************

Az nem lehet baj, hogy nem adok meg címet a CBLOCK után?

Amúgy bele lehet húzni drag'n'droppal is a változót, akkor megjelenik, csak az értéknél az van, hogy 'not found'...
(#) icserny válasza Lozsa hozzászólására (») Szept 30, 2008 /

Idézet:
„Az nem lehet baj, hogy nem adok meg címet a CBLOCK után?”

De igen, ez lehet hiba! Így 0-tól kezdi lefoglalni a RAM rekeszeket, ami érvénytelen RAM cím, mert a RAM az SFR címtartomány után kezdődik.

Tehát pl. "CBLOCK 0x20" kell (vagy ahol a RAM kezdődik).

Erre egyébként az .err fájlban kapott üzenetek figyelmeztetnek is. Tényleg: hogy néz ki nálad az .err fájl tartalma? (A 302-es üzenetek nem számítanak, azokat ne másold be!)

A Project/Build Options/Project menüben az MPLINK Linker opciói közt van zöld pipa a Generate Map file előtt? (Bár én azzal sem tudom "elhomályosítani" az Add Symbol gombot...)
(#) ciw hozzászólása Szept 30, 2008 /

Akkor PIC24FJ64GA002 uart hibára senkinek nincs ötlete?
(#) watt válasza icserny hozzászólására (») Szept 30, 2008 /

Nem tudom, de ha jól emlékszem, az akkor sem szürke, ha egyáltalán nincs változó deklarálva, legfeljebb üres a lista. Lehet hogy rosszul emlékszem. MPLAB közelben vagy, meg tudod nézni?
(#) watt válasza ciw hozzászólására (») Szept 30, 2008 /

Írtam, hogy ma délután tudok vele foglalkozni, de mivel nincs ilyen PIC-em itthon, ezért egy dsPIC33-al tudok egy próbát tenni. Mivel az UART egyforma, ezért ha a ugyanazokkal a beállításokkal működik mint neked, akkor már csak az RPx kiválasztásoknál kell keresd a hibát!
Ha lesz időm, akkor átírom a Te PIC-edre is, de azt ASM-ban. Ha működik, akkor a C-ben lesz a kutya alásva.
(#) ciw válasza watt hozzászólására (») Szept 30, 2008 /

Ezer hála !

Én éjjel hiába próbáltam bármit akkor sem megy.

Arra jöttem rá, hogy a vételi regiszterek meg sem mozdulnak. Szerintem a portkiválasztásban van gond, de megvárom, hogy neked mi lesz az eredmény.

A másik, hogy ezt az mplabC30-at egyáltalán nem ismerem. A Ht-soft fordítókat jobban ismerem, de annak a dspic-es változatában még egy mintaprogi sincs.
(#) icserny válasza watt hozzászólására (») Szept 30, 2008 /

Idézet:
„Nem tudom, de ha jól emlékszem, az akkor sem szürke, ha egyáltalán nincs változó deklarálva, legfeljebb üres a lista.”

Valójában nálam a lista sem üres sohasem, mert a PIC .inc állománya is definiál egy rakat szimból(e)umot, azok is ott sorjáznak a listán...
(#) icserny válasza ciw hozzászólására (») Szept 30, 2008 /

Miért nem nézed meg a 16-Bit 28-Pin Starter Board (DM300027) PIC24-es demóprogramját?

Igaz, hogy abban az U1-et konfigurálja, de az U2 sem különbözhet sokban, s gondolom, a demo programba is belinkelt p24fj64ga002.h fájlban megtalálhatók a szükséges szimbólumok.
(#) watt válasza icserny hozzászólására (») Szept 30, 2008 /

Most, hogy mondod, így van!

Idézet:
„A másik, hogy ezt az mplabC30-at egyáltalán nem ismerem.”

Akkor miért nem próbálod az ASM30-at? Sokkal jobban látni mit miért csinálsz... Nem a nyelv az ami nehéz, hanem mire kiismered a fejlesztői környezet gumicicáit!

Más részt pedig amit icserny csatolt, az komlett kész példa! Mennie kell!
(#) berci1987 válasza Lozsa hozzászólására (») Szept 30, 2008 /

Szia Lozsa !
Ez a szürke gombos probléma nálam akkor lépet fel amikor az MPLAB-ban nem megfelelő PIC-t választottam ki (Configure>select device...)
(#) tom75 hozzászólása Szept 30, 2008 /

Köszönöm a Dallamos segítséget.
Mivel elég kezdő vagyok ezen a téren azt szeretném kérdezni, hogy nem tud e valaki nekem egy olyan program részletet küldeni ami be mutat egy gomb által léptetett számlálot?
Ami belép a programba és 7szegmenses kijelzőre kiírja az beállított értéket?

Köszi Tom
(#) watt válasza tom75 hozzászólására (») Szept 30, 2008 /

tom75!
Lenne néhány kérdésem, de ne less(tilos a google!)
1. Mennyi a 14. bit helyiértéke egy szóban?
2. Írd le a 0xDEBB értékét binárisan és decimálisan(számológép használata tilos! )
3. Hogy illesztesz egy gombot egy bemenetre(milyen alkatrészek kellenek, hogy állítod be a PIC lábat és hogy oldod meg a prell mentesítést?)?
4. Milyen busznak hívják, amivel kiválasztjuk a memória egy rekeszét?
5. Mi az az ALU?
6. Egy LED elé milyen ellenállást tennél egy PIC kimenetre, hogy számolod ki?
7. Hogy illesztenél egy 7szegmenses kijelzőt PIC-hez?
8. Mire jó a PIC-ek inc fájlja az MPLAB-ban, mi van bennük?
9. Egy hangszórót(dallamcsengőhöz), hogy illesztesz a kimenetre?
stb....

Nem lehet, hogy rengeteget kéne olvasnod, tanulnod, mielőtt programot akarsz írni egy PIC-es áramkörnek?

Egy PIC nem PC, hanem egy elektronikai áramkör, amit véletlenül lehet programozni is!
Elektronikai és számítástechnikai alapok nélkül nem fog menni, ill. el fogsz akadni a LED villogtatónál, főleg, ha más írja meg azt is helyetted!

Nincs azzal semmi baj, ha most még nem értesz hozzá, inkább azzal van a baj, ahogy megközelíted a témát. Olvass vissza a topicban és találni fogsz számtalan linket kezdőknek, valamint itt a HE oldalon is van egy csomó jó cikk az alapokhoz.
Sok sikert!
(Ha valaki, azért hogy nekem ellent mondjon, küld neked egy programot, nem fogsz menni vele semmire! )

ciw!
Valami szöget ütött közben a fejembe.
Az általad használt lábak analog bemenetek is egyben. Letiltottad az analog portot?
  1. AD1PCFG = 0xFFFF;                       // all analog pins digital

a többi portot is édemes megnézni, nehogy alapértelmezsben bekavarjon (PMP, SPI, stb...)
(#) ciw válasza watt hozzászólására (») Szept 30, 2008 /

Hát az analogot nem kapcsoltam ki.
Köszönöm, ezeket kipróbálgatom.

Azért nem használok asm-et, mert a kód többi része bonyeszabb lesz és asm-et már régen használtam.

Igazából a "megrendelő" adta a kezembe ezt a picet, mondván 2 uart kell és ez dip-es.

Én mondtam neki, hogy pl. 18F6622-vel már rég elfelejtettük volna az egészet, de ő nem akar költeni nyákra....

Szóval ennyit a tipikus jólfizető munkákról, amikor egy ismerősnek nagylelkűen segít az ember, akkor így megszivatja, csak azért, mert ő sajnál pár ezer ft-t egy nyákra. De mindegy nem volt szándékos. Gondolom.

Ismerős a helyzet! Nagyon kíváncsi vagyok erre az analog letiltásra!
Következő: »»   300 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem