Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Hello!
A denszseszes lemosás gondot nem okozhatott! Valami kontakt hiba van, vagy a tápfesszel, vagy szűrésével lehet gond. (A kontraszt változása, is táp, vagy kontakt hibára utal, mert azt látom, csak egy poti.) Ha az AD mérése nem jó, akkor kisütés állapotban ráteszel egy tápot, és ellenőrzö mit mutat. Ha a referencia feszültség is a tápból jön (tehát nincs külön referencia), akkor lehet gond vele. Minden esetre mérd meg az PIC AD bemenetére érkező feszültséget, hogy az illeszkedik-e a mért értékhez. Egyébként szép munka! Gratula! üdv! proli0007
Első megközelítésben az LCD kontrasztból indulnék ki. Az, hogy üzemmódtól függően állítgatni kell, hogy láss valamit, szerintem arra utal, hogy a digitális áramköröknek szánt 5V nem stabil. Az eredeti rajzon 7805-tel van előállítva, ami 12-24V körüli bemenetet kap, ennek jónak is kellene lennie, nem tudom, az áttervezéskor ez megmaradt-e, illetve nincs-e valahol vezetékhiány a tápvonalban.
A másik, hogy ha nem stabil az 5V, akkor mindenféle hülyeségeket fog mérni a feszültségmérője is, mivel az 5V-ból van kialakítva a referencia, tehát ahhoz képest mér valójában. A kvarccal biztos nincs baj, az eredeti rajzon én azt kerámiának nézem, de nincs jelentősége. 12MHz két 22pF-fel teljesen jó szokott lenni. Nem tudom, forrasztáskor milyen szereket használsz, de ezt a denszeszes lemosást sem szoktam igazán érteni (nekem soha nem volt szükségem rá, forrasztáskor csak gyantás cint esetleg nagyritkán külön gyantát használok, utólagos tisztításhoz meg egy fogkefét - mindenféle vegyszert messze kerülök). Ha mégis valami forrasztást "segítő" vegyszert használtál, aminek a maradványa esetleg vezethet is, akkor azt majd más elmondja, hogy hogyan kell letisztítani, ha egyáltalán le lehet. A javaslatom az lenne, hogy először egy digitmulti csipogós szakadásvizsgálójával mérd végig a vezetékeket, lehetőleg alkatrészlábtól alkatrészlábig. Az az 1mA körüli mérőáram semmit nem tesz tönkre, nyugodtan lehet méricskélni a készreszerelt panelt. Ezután működés közben meg kellene mérni a digitmultival a tápfeszültséget a PIC tápfesz- és GND lábain, valamint a nyomógomb-érzékelő lábakon is a szinteket (írtad, hogy bizonytalanul működnek a gombok). Egyelőre szerintem ennyit kellene megtenni, aztán majd léphetünk tovább. Ez a készülék elég nagy tudású, jól ki is találtad a szendvicselrendezést, tényleg érdemes lenne gatyába rázni!
Létezi olyan szimuláló program amibe pic programot megírva ugyan úgy össze lehet rakni a kapcsolást mint amilyen lesz a valóságban és tudom tesztelni a kést programot?
Tom
A rajzodon csak elírás, hogy az LCD Vo -5V-ra van kötve?
Egyébként nekem is tetszik, szép munka gratulálok! Várom, hogy a többiek instrukcióira mi lesz az eredmény. Közben kerestem, hogy hol van a PIC konfigja, de nem találtam. Ti látjátok hol van a programban, hol van? Én csak egy konstans defiiálását látom, de nincs felhasználva később. Úgy gondolták, majd kézzel kell beégetni? Krisz03! Ezt Te beállítottad az égetőben? Vagy mi jött fel neked amikor égetted a konfig szónál?
Ja most látom, hogy ez egy szerencsétlen Basic progam! Akkor biztosan belefordult a konfig is a hex-be...
Akkor viszont a 12MHz-es kvarcnak jónak kell lennie, mert HS oszci van beállítva.
Letezik igen, a virtualbreadboard.com is ilyen, az inkabb digitalis aramkori szimulaciot valosit meg, tehat nem igazi SPICE (analog aramkor szimulacio), van par szimulacio amiben vannak alapveti kulso aramkori elemek, pl LCD vagy I2C EEPROM, mint pl gpsim, vagy oshonsoft, van egy ktechlab nevu ami 16F84-et tuds "csak" mint PIC es azzal lehet ha jol emlekszem SPICE szimulaciozni is, es van egy nagyon jo ami eleg huzos aron van merve, a Proteus (Labcenter Electronics), ami egy elegge kiforrott rendszer, gyakorlatilag barmit megepithetsz, tud rengeteg fajta PIC-et, AVR-eket, ARM7-et, es par mas microcontrollert is, eleg szep az alkatresz konyvtara is stb es nem utolso sorban egy eleg jo nyak tervezo is.
Egyszerre válaszolnék mindenkinek. Először is köszi a dicséretet és a biztatást!
A denszeszes mosással csak a visszamaradt gyantát távolítottam el. Semmi más szert nem használtam. A vezetősávokat átnéztem/mértem, semmi hiba. Olyan LCD-m van, aminek a kontrasztját csak GND alatti feszültséggel lehet beállítani, ezért kell az a -5V. Én nem értek (még) a PIC-ek programozásához, ezért eSDi fórumtársat kértem meg, hogy fordítsa le a forrást, hogy be tudjam égetni (ezúton is köszönöm!). Mellékelem azokat az állományokat, amiket kaptam tőle. A hex fájlt Brenner8-cal égettem. Mindenféle mérés elvégzése előtt, először alkoholba mártott fültisztítóval áttöröltem minden panelt és csatlakozást. Ezután pár csavarral rögzítettem egymáshoz a paneleket. Ezzel már azt elértem, hogy a menüben lehet normálisan léptetni. Töltés és kisütés közben még mindig hülyeségeket mutat, sőt kisütés alatt nagyon leesik az akksi kapocsfeszültsége (0.3-0.4V). Ezután sorbakötöttem a multimétert, hogy áramot mérjek. Fura vagy sem, de megjavult a kijelzés. Nem kell a kontraszttal sem bajlódni, kisütés is megy 100mA-rel, töltés 300mA-rel, feszültségeket is pontosan jelzi a töltő (kisütés alatt 1.05V és csökken, töltés közben 1.5V és nő). Miért is javult meg a multiméter beiktatása után? Még el nem felejtem: IRF540-ek helyett IRF640-eket kaptam. Ha még mindig lényeges, akkor megmérhetem a tápfeszeket, de talán nem ott lesz a gond...
A tápfeszeket mérd meg, amikor nem jó a kijelzés áramot is és feszt is!
A hex, rendben van, benne van a konfig szó, de ez abból is kiderülhet, hogy már működött a program.
Üresen az áramfelvétel 20mA. Kisütés alatt 30mA, töltés alatt 100mA (ez már gyanús, már csak azért is, mert kb 300mA-re van állítva az LM317 áramgenerátor). A kezdőképernyőnél és kisütés alatt 5V-ot mérek a 7805-ön, viszont töltés közben (amikor elmászik a kontraszt), 6.92V.
Hujuj, ez meg mi lehet?
Hogy állítod elő a tápfeszeket? Írod, hogy Neked kell -5V a kijelző miatt, ez rendben is van, de akkor emiatt kicsit átalakítottad a tápegységet is, ugye? Milyen lett pontosan a tápegységed?
Ugyanúgy 7805-tel állítom elő a +5V-ot, viszont az LCD miatt be kellett építeni egy ICL7660-at, ami a -5V-ot adja. Csak hát valami miatt megnövekszik a +5V (+6.92V lesz), ezáltal csökken a negatív is (-6.9V), és emiatt állítódik el a kontraszt.
Kapcsolási rajz, beültetési terv. Igen, van jó sok átkötés, 4db nincs is itt jelölve, de egyoldalas panelon máshogy nem lehetett megoldani. Az eredeti töltő kétoldalasra készült.
A 7805 kimenetén nem szerencsés akkora kapacitás, lehet, hogy gerjed a tápon a cucc. Szerintem vedd ki a 100u-t, a 100n hidegítő az kell. Ja és a PIC táplábára is illene 100n körüli hidegítés. Mást hirtelen nem látok a kapcsolási rajzon, a panelrajzot most nincs időm böngészni.
Én is azt mondom, hogy itt hidegítés baj lehet. Egy szál 100n-t nem látok a PIC-en. Jól látom?
Tegyél az IC táp lábához 100n-s SMD kondit. Ha nem ez lenne a hiba, attól még annak ott a helye! Ha ilyen messzire viszed, csatlakozókon keresztül a tápot, akkor még egy 10µF puffer is elkellene a csatlakozók után nem sokkal. Viszont mindez nem magyarázza meg a feszültség növekedését! Nekem úgy tűnik, hogy nem folytonos a test, vagy nem jó helyen mérsz. Az X1 X2 csatlakozókon hogy megy be a táp? Egy 12V-van, vagy több tápról járatod? A töltés és a kisütés külön elemfoglalatban történik? Nem értem a teljes huzalozást az akku körül. Le tudnád rajzolni az elvi részét a töltő és kisütő résznek úgy, hogy az akku is megjelenik és mindent összekötsz, nem csak fülekkel jelöld? Valami zavart érzek az erőben!
Üdv!
Milyen programozás technikával oldható meg ASM-ben, hogy egy számot felbontsak úgy, hogy 7szegmenses kijelzőn megjeleníthető legyen? Pl:146-> digit3=1, digit2=4,digit1=6
Köszi Szilva és Watt, hogy ránéztetek a rajzokra! Ezalatt "kísérleteztem" egy kicsit. A vezérlés rész nélkül próbáltam tölteni (ExtChar-ra 5V-ot adtam), de nem indul a töltés. Minden jó, semmi hiba, csak az elemfoglalat szívat. Átforrasztottam rajta a vezetéket, megindult a töltés.
Csatlakoztattam a felső, vezérlő panelt. Töltés, kisütés, minden tökéletes, nem mászik el a táp. Viszont akksi nélkül is véletlen elindítottam egy töltést, és ilyenkor újra elmászott. Tehát akku nélkül tilos töltést indítani, mert akkor az áramgenerátor feszültsége (hülyén hangzik, de akkor is van ott valamekkora fesz; kb 10V-ot mértem), bejut a PIC-be a cellaszám választón keresztül. Egyébként pedig az elemfoglalat volt a bűnös, mert nem érintkezett. Ezután böngésztem egy kicsit a menüt, és találtam egy olyat, hogy MinValue. Ez mire lehet jó? Alapesetben 2.444V-ra van állítva. Nagyon-nagyon minimális Basic tudással belenéztem a forrásba, és "setup6" résznél van a hozzá tartozó forrásrész. Ezt a MinValue-t fentebb a töltés résznél is megtaláltam. Nagyon nem tudom, hogy mi lehet ez. Ha lefordítom magyarra, akkor azt kapom, hogy legkisebb érték. Minimum eddig a feszültségig töltene? Már észrevettem, hogy nagy bakit követtem el a kondik terén. Mindenképpen rakok a PIC közelébe egy 100nF-ot. SMD-m nincs, de van kis méretű furatszerelt, azt könnyedén el fog férni.
BCD szamma kell alakitani (binarisan kodolt decimalis szam). Nezz utana a neten, biztosan talalsz rengeteg peldat ra hogyan kell megvalositani.
Idézet: „Milyen programozás technikával oldható meg ASM-ben, hogy egy számot felbontsak úgy, hogy 7szegmenses kijelzőn megjeleníthető legyen?” Például maradékos osztással... Egy lehetséges megoldás itt található. Idézet: „Például maradékos osztással...” Vagy ismételt kivonogatással... FCOUNTER.ASM Gyakorlatilag az összes "50 MHz frequency counter" projektben szembe kell nézni a jegyenként kiiratás problémájával. :yes:
Most nézem azt a rajzot, hát elég idiótán van megcsinálva. Ha a cellaszám-választót 1-re jumpereled, akkor az akku pozitív sarka közvetlenül megy be a PIC lábára. Persze, hogy az áramgenerátor üresjárási feszültsége elhúzza... Na mindegy, ezt lehet orvosolni, ha a PIC RA0 lábára menő vezetéket elnyesed és beforrasztasz rá egy soros ellenállást, olyan 10-20k körülit. Én tennék az RA0 és a GND közé még egy pártíz nF-os kerámiakondit is.
Rendben, elvégzem ezeket a módosításokat is.
Köszi szépen mindenkinek a segítséget!
Sziasztok!
Tud valaki hirtelen olyan programot, amivel tudom TÖRÖLNI a pic12f508 as kontrollert? Irni tudom az icprog 12c508 típus kiválasztásával, de ott értelemszerűen a törlés le van tiltva. 12f508 pedig nem választható a listából. A hardver egy soros porti JDM. Most ne írjátok, hogy építsek másik programozót, mert van ICD-2-m is, csak a hozzá tartozó kábel nincs itt Köszi előre is a tippeket!
Lenne még egy kérdésem ezzel a töltővel kapcsolatban, bár tudom, hogy még senki nem építette meg itt. Mire szolgál az 24C256-os EEPROM? Ebben tárolja a beállításokat? Esetleg a töltési/kisütési grafikonokat? Bár ezeket inkább valós időben lehet követni, ugyanis rákötöttem gépre, és mind a két fázist szemmel lehetett követni egy idő-feszültség grafikonon.
Még arra a MinValue-ra kellene rájönni, hogy azzal mit állítok be?!
Most látom a készítő honlapján, hogy a grafikonokat kellene tárolnia abban. Akkor viszont azt nem tudom, hogy miként lehet letölteni ezt a PC-re, mert abban a progiban (Accu Cycler) nincs ilyen lehetőség.
Mindegy, most fontosabb lenne a MinValue megoldása.
Kész elegem van!!!
Már uninstalláltam a régi MPLAB-ot, feltettem 8.14-et, új szűz projectbe beteszem a watt féle asm forrást és még mindíg szürke az add symbol! New project->18f1320->add .lkr .inc .asm->build Config bitek beállítva, ICD2 működik Majd watch megnyit és szürke az a QRVA gomb ! Watt átküldenéd a komplett projectet amivel jó volt neked? Amúgy ha megnézem mi van a megadott memóriacímeken akkor valóban ott vannak a beírt értékek, de a watch-ban nem jó. Tele a bakancsom ezzel már! :bummafejbe:
Senkinek sincs hirtelen tippje?
Itt ülök 3 beégetett PIC mellet, és nincs több üres
Esetleg írd felül a régi progit a módosítottal. Szerintem nem kell törölni. Legalábbis 16F > PK2 összeállításban szokott működni.
Szia!
Köszi a leírtakat, sajnos nálam nem engedi felülírni. Most találtam valami pp4u nevű programozót, ami elméletileg tudja a 12F sorozatot, de mikor fel akartam installálni valami .netVare 1.1.432 (vagy mi a fene) nevű programot követelet ami kb 350Mb (röhely) Egyenlőre azt hiszem mára vége. Ráadásul ez a szemét Win megint bekapott valami vírust Még szerencse hogy az esetek 99%-ban Linux fut. Ezért nem emlékszem pontosan a file-re amit kér
Build ablakba mit ir mikor az egesz projectet forditod?
Szia
Anno megépítettem a PP4U-t és kiválóan működött!
Csatoltam.
Az elérési utakat lehet, hogy meg kell nézd, de nem biztos, csak szólok, ha nem fordítja le, akkor nézd meg melyik fájlt nem találja a project ablakban! |
Bejelentkezés
Hirdetés |