Fórum témák
» Több friss téma |
Hi!
Rendeltem pénteken két OPA2652-es műverősítőt. 700MHz-et bírnak, az nem rossz. Megkaptam azokat is ingyen. Kár hogy LCD-ből nem lehet mintát rendelni
Viszont nem tudom hogy forrasztanám be, mert az egész IC nincs 2mm nagy. Kb egy szunyog egyik lábszárából alakíthatták ki ezt
Énnálam a kijelző még mindig nem akar válaszolni...
Mondjuk sikerült már kiakakasztanom, és mindenféle kínai karaktereket rakott be
Itt nézz körül.
Talán találsz valamit aminek hasznát tudod venni...
Írtam az EDT-nek egy e-mailt hogy küldjenek nekem ingyen egy kijelzőt Kíváncsi vagyok mit reagálnak.:eek2:
Na erre én kiváncsi leszek...
Hi!
Találtam még egy jó műveleti erősítőt, amit a Bitscope projectben is használnak. MAX477 a tipusa, 300Mhz-et tud és van belőle DIP tokos ingyen minta.
SZiasztok!
ELINDULT A KIJELZŐ!!! 2 napi fáradozás után. Végül az volt a baja, hogy a reset lábát is elvileg a mikrovezérlőre kellett volna kötni, úgy is tettem, de nem ment, Az adatlapjában találtam a hardveres resetre, ami egy 100nF-os kondiból, meg egy 10k-s ellenállásból áll, mint egy régebbi pic-hez
Nagyon frankó!!!
Asszem muszáj lesz beszereznem nekem is egyet...
Gratula! Elég jól néz ki. Nincs valami adatlapod amin a pontos vezérlés rajta van? Esetleg kipróbálhaznád a képfrissítése milyen gyors.
Fasza! jól néz ki!
Bezzeg amikor én vettem akkor még csak fekete/fehér volt, kék pedig nem. Kéne pichez is valami progi ami alpból kezeli a grafikus kijelzőket és BMP-t simán beforditja a kódba. Nagy meló egy kissebb grafikát is összehozni egy ilyen kijelzőn. Valaki nem tudja, hogy a fekete fehér BMP-t, hogy lehet vissza fejteni és piccel kiiratni? Azt tudom, hogy a file eleje tratalmazza a méretét (sz,m) és a szín palettát, meg a kép tükrőzve is van és úgy van leirva a filébe, de ha szerkesztem hex editorral a filét akkor elromlik a képem és nem tudom megnézni.
Tomee honlapján van néhány adatlap, és alkalmazási segédlet a vezérlésről, meg forráskód Pic-re
Ezen az oldalon találtam PIC hez bmp-t lcd-re átrakó programot. Remélem jó
[link=http://www.piclist.com/techref/microchip/bmp2asm.htm]http://www.piclist.com/techref/microchip/bmp2asm.htm[/link]
Te mivel állítod elő neki a negatív tápfeszt és menniyt? Találtam egy oldalt, nem volt időm végignézni, de ez is egy LCD-s szkóp project. A lap alja fele van pár link lehet hogy hasznosak.
Érdekessége hogy két mikrovezérlőt használ és nincs memória ahogy látom szóval nemtudom hova menti az adatot. Ez itt az A cikk alapján szerintem úgy működik ez a hátteres BMP-s dolog, hogy a kijelzőnek van valami memóriája a grafikára, meg egy a szövegre. A grafikus háttér az úgy néz ki, hogy amelyik pixel világos az 1 amelyik sötét az 0. Egy az egyben így van a memóriában bitenként.
Ez az LCD szerencsére tartalmaz egy DC/DC konvertert, tehát ezzel se kell szórakozni, amúgy kb -16, -5V körüli feszt igényelnek a kijelzők,
Ennek a DC/DC konvertere pl. -14V ot ad ki magából A honlappal egyszer már találkoztam, csak azóta is kerestem... Átfutom mégegyszer..
Én a microPascal-t használom fejlesztésre, és abban van grafikus LCD kezelés, és BMP is közvetlenül importálható.
Szerintem a microBasic is tudja ezt, de hozzám közelebb áll a pascal nyelv.
Én meg inkább C-ben írnám AVR mikrokontrollerre, ha lenne valami támogatás rá. Valahogy kellemesebb mondjuk egy ATMEGA16 vagy 128 fejlesztése mint akármelyik PIC. Sokkal jobb a debugger és olcsóbb. Pedig PIC-ből is kipróbáltam jópárat. A mikroBasc tényleg elég jó. Minden készen megtalálható benne, amit el tud képzelni az ember mikrokontrollerrel, és 3 sorból megvan.
Idézet: „Valahogy kellemesebb mondjuk egy ATMEGA16 vagy 128 fejlesztése mint akármelyik PIC.” Ebben én egyetértek! Anno amikor még PICeltem, akkor egy felturbózótt JDM programozóm volt, amibe mindig ki/be kellett pakolgatni a PIC-et, ráadásul az IC-prog is csak az esetek felében működött XP alól... Amitóta áttértem AVR-re, azóta ott van az STK200-as programozó klónom próbapanelon, össze van dugva a céláramkörrel egyfolytában, és csak néhány egérkattintás, és már benne van a progi az AVR-ben Gory: Te milyen C fejlesztőkörnyezetet használsz AVR-hez, mert amikor kutattam utána akkor csak valami WinAVR-t találtam, ami nem működött nálam jól...
Úgye jól láttam, hogy nem láttam kapcsi rajzot a belinkelt LCD-s szkóphoz?
Jól láttad bbatka, sajnos az nincs hozzá.
Masterfoxx: Én WinAVR-t használok és tökéletesen működik minden. Csak fel kell telepíteni előtte az AVR stúdiót, mert azt használja a WinAVR. Meg a fordításhoz kell egy makefile, amibe bele kell írni a forrásfájlok neveit. Ha gondolod segítek beállítani. Én szerintem egyébként assemblyben van a legnagyobb különbség AVR és PIC között. AVR-ben nem kell bankot váltani össze vissza, ha valamit beállítassz regiszterben akkor az működik is elsőre. Meg az utasításkészlet is jobb. És a JTAG ICE debuggerrel lehet a C-t is debuggolni, meg lépésenként szimulálni meg amit akarsz, ugyanaz mint a PIC-eknél az ICD2 csak mondjuk a gyári is 8 ezerbe kerül nem 40-be. (Nekem egy házilagos van kb 2 ezerből)
Itt egy negativ fesz előálítása DC-DC konverterrel című project.
Hopp! Most olvastam viszább 3 oldallal... Mindenhol 320*240-es felbontású LCD kijelzőt írtam... Valójában csak 240*128 as a felbontása. A bascom nem kezeli a nagyobbakat...
Biztos a suliban számtek órán...
Kísérletezgettem egy kicsit a szkóppal. Beizzítottam az AVR belső AD konverterét, a bejövő jelet leosztottam egy potival, és rákötöttem egy kéttranzisztoros astabil multivibrátorra.
Ez most real-time megy, a jel frekvenciája az kb 1Hz. A mintákat kb 15ms-enként veszi, és a pontokat vonallal köti össze Most épp valami nagyon egyszerű szinusz generátort keresek
A kép viszont lemaradt...
Jól haladsz. Nem tudsz valamit arról miért nem kezel nagyobb kijelzőt a bascom? Mert én már kértem mintát a nagyobbikból Megnéznéd hogy milyen gyors a képfrissítés? Mondjuk hogy tized másodpercenként növelsz egy számlálót, az értékét meg kiírod rá. Ebből látni lehetne hány számonként frissít. Persze csak ha nincs jobb dolgod, nem akarok plusz feladatokat adni
Szerintem azért nem kezeli a nagyobb kijelzőt, mert lehet hogy byte típusú változót használ a felbontás tárolására, tehát nem lehet nagyobb 255- nél. Felraktam az új bascomot is, de abban sincs benne. Amúgy a helpben fel van sorolva, hogy mekkora kijelzőket támogat.
A frissítés sebességét meg majd holnap megnézem. A sebességről annyit hogy nem kell fél mp se hogy felrajzoljon egy bmp-t a kijelzőre, és ilyenkor még az avr csak 4MHz-en járt Nem tudom hogy elküldik-e neked a kijelzőt... De ha igen, akkor én is rendelek vagy 1 marékkal
Kétlem hogy küldenek. Eddig nem írtak semmit az e-mailra. Pedig beleírtam hogy itt mifelénk nagy a szegénység,nem telik ám ilyesmire, meg az állam is csak lehúzza az egyetemistákat. Vagy lehet szó nélkül csomagolják és feladják?
Úgy szokták mondani, hogy a remény hal meg utoljára, de én nem nagyon bízok abban, hogy tízezres nagyságrendű cuccokat így csipp-csupp forgalmaznának ingyen...meg az LCD-ket nem olyan darabszámban gyártják, mint egyes IC-ket, amiket emiatt lehet mintaként rendelni.
Egyébként egy kalappal, hogy szó nélkül elküldjék, én nem fogok egyet se rendelni, akár bejön nektek, akár nem
Csak a poén kendvéérte írtam nekik
Masterfoxx: ITT van egy másik basic fordító ami támogat többfajta grafikus LCD-t is. Nemtudom amekkora méretig. Pl Nokia 3310 kijelzőjét. És elvileg a legkisebb kódot generálja szerintük.
És van ITT egy EasyGUI nevű cucc. C kódot generál, direkt grafikus LCD-re van kihegyezve. Támogatja az AVR-eket (ATMEGA64-et ajánlanak hozzá legalább). Elég profinak tünik, és kompatibilis a GNU GCC-vel (tehát WinAVR-el is)
|
Bejelentkezés
Hirdetés |