Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   38 / 507
(#) sityi válasza mex hozzászólására (») Okt 3, 2008 /

A neomágnest a körömre belülröl , polushelyesen kell ragasztani. Semmi más trükk nincs.
A neo jó erős legyen, 10x20x5mm pl.
(#) pudding1 hozzászólása Okt 4, 2008 /

Tegnap este pörgött egy kicsit a függőleges szélkerék, generátor nélkül 16,5 km/h-tól, generátorral 18 km/h-tól. Aztán rájöttem hogy valószínűleg rossz lapátokat raktam fel, mert ezek csak negyed körívek , nem félkörívek. Kipróbálom félbevágott csövekkel is, aztán ha megvan hogy avval mikor indul meg akkor kipróbálom a félbevágott hordós megoldást is. Annyi haszna van ennek a nagy és erős váznak hogy most minden szóba jöhető lapátformát és lapátszámot ki lehet próbálni, és mivel ott van mellette a szélsebesség- össze lehet hasonlítani őket. Nem fogja a méréseket befolyásolni hogy egy esetleges másik állványnak más a súlya, a csapágyak súrlódása, a generátor visszafogó hatása stb. Minden teljesen ugyanaz. A fényképeket addig is elmentem, és ha valaki tudja hogy hova lehetne később feltenni hogy meg is maradjon, akkor jelezze.
(#) kissanyi válasza pudding1 hozzászólására (») Okt 4, 2008 /

Hova lehetne feltenni?
Ez a legegyszerűbb!
Több helyen lehet igyen tárhelyhez jutni.
Akár egy külön lap is lehetne a projektednek.
(#) pudding1 válasza kissanyi hozzászólására (») Okt 4, 2008 /

Üdv! Több helyen már én is próbálkoztam , de mindig megszűnt, így mostanában nem kerestem. Ezért kérnék konkrét címet, olyat ami tuti.( Nem szeretek potyára dolgozni, meg ha ide bemásolom az oldal címét, akkor akik később keresnék azok is meg tudják találni) Köszi.
(#) kissanyi válasza pudding1 hozzászólására (») Okt 4, 2008 /

Én az Extrát használom.
http://extra.hu
Hatalmas tárhely, gyorsan lehet regisztrálni.
Maga a hely, viszont szerintem kicsit lassú.
Lehet, hogy csak MYSQL része.
Egy próbát megér.

A http://cncoperator.extra.hu aldomaint foglaltam.
Nincs még rajta semmi, csak egy ingyenes portálmotor.
Innen tudom, hogy a regisztráció gyorsan megy.
Próbáltam az fw-t, de egy hét volt, mire megjött, hogy használhatom.
meg a tetején a reklám, nekem nem szimpi.
Persze, ha Neked jó, nekem mindegy.
Ezt a két helyet tudom.
Gondolom, van több is.
(#) gulyi88 válasza pudding1 hozzászólására (») Okt 4, 2008 /

csá képekre én a kep.tar.hu-t használom
Bővebben: Link
ez se villámgyors...
(#) kissanyi válasza gulyi88 hozzászólására (») Okt 4, 2008 /

Bocs, hogy belebeszélek.
Azon a helyen van egy csomó reklám.
Azon kívül, feltételezem, hogy vali leírást is kaphatunk majd a projektről. A képtár, nem igazán alkalmas erre.
Az is lehet, hogy több kép, valamilyen tematika szerint.
Egy önálló hely, aminek a linkje itt is lehetne, áttekinthetőbb volna mindenki számára.
(#) gulyi88 válasza kissanyi hozzászólására (») Okt 4, 2008 /

semmi gond, de képek számára sztem megfelelő a hely, eredetileg csak azokról volt szó...

Valóban a képekről volt szó.
Csak, tovább gondoltam a dolgot és felvettem, hogy esetleg az egész folyatról, kísérltekről is lehetne írni.
Persze, csak ha van egyáltalán kedve hozzá a pudding1-nek.
Nem akartam én senki helyett dönteni.
Arra is gondoltam, hogy esetleg többen is hozzászóhatnánk a dologhoz és ha lennének eredmények, tapasztalatok, mi is beküldhetnénk.
(#) gulyi88 válasza kissanyi hozzászólására (») Okt 4, 2008 /

sztem a megoldás egy cikk lehetne itt az oldalon, pudding1 nek ha lenne kedve összehozna egy leírást képekkel mérési eredményekkel, esetleg cikksorozat?
a többit meg ebben a topikban (esetleg egy új csak arra való tpoikban) lehetne elintézni, sok babramunka lenne vele így is... a kimaradó képeket meg feltenni egy képtárszerű oldalra...

Persze!
Jó gondolat.
Azért nem azt vettem fel, mert nem tudom a szokásokat. Mármint, ki írhat cikkel és a többi.
Nem mindenáron máshová akartam vinni a témát!
Csak azt próbáltam hangsúlyozni, hogy jó lenne, ha egyhelyen lenne egy megvalósított ötlet.
Más az, ha én írom, hogy mi jutott az eszembe, vagy valaki leírja, hogy így csináltam és ez lett belőle.
Persze, az együttgondolkodás is kell.
(#) pudding1 válasza kissanyi hozzászólására (») Okt 5, 2008 /

Üdv! Köszönöm mindenkinek a válaszokat, de tényleg nem lesz egy nagy durranás, elvégre csak egy szélgenerátor készül, nem egy nasa project. Valószínűleg elég lesz egy két oldal, mivel általában mindenkit az érdekel hogy mi az ami működik.....kevesebben vannak akik arra kíváncsiak hogy melyik nem működött és miért.
(#) kissanyi válasza pudding1 hozzászólására (») Okt 5, 2008 /

Sokra mennénk egy NASA projecttel.

Olyat amelyik nem működik, azért nem kell a szomszédba mennem! Ott van a sajátom.

Lássunk egy olyat is, amelyik működik.
(#) lehar válasza kissanyi hozzászólására (») Okt 5, 2008 /

Amennyiben vissza lapozol a itt topicban,rájöhetsz hogy valoban sikeres projektet csak a neodyim állandómágneses generátorokkal érhetsz el.A többi tipus valahogy tul igényes,vagy komplikált a sikeres házi épitéshez(inkább csak amolyan ,,,demok,,,).Mivel ezeken a ,,,kisérleti periódusokon,,, én is átestem,nagyon ajánlanám,de nemcsak neked,a Hugh Piggot féle generátor kivitelezését.Nekem ilyen van,és nagyon meg vagyok vele elégedve.Immár közel 2 éve megvan és a nyári karbantartást kivéve semmi gondom nem volt vele.Elötte volt töbféle generátorom,de egyik se közelitette meg a mostanit.
(#) kissanyi válasza lehar hozzászólására (») Okt 5, 2008 /

Nem kizárt, hogy én is az állandó mágnesnél kötök ki.
Most, még csak tapogatózom.
Ki akarok próbálni egy pár lehetőséget.
Mivel, már megvan a tuti, így nincs nagy kockázata a dolognak.
A héten, talán elkészül a szélkerekem és eldől, hogy hogyan tovább.
Ez is persze, vízszintes tengelyű.
Már elhatároztam, hogy ilyen lesz, mikor megtudtam, hogy a függőleges, hatékonyabb lehet.
A buták bátorságával fogtam neki a dolognak.
Szeretnék, legalább 2KW-ig eljutni. Úgy értem, hogy összességében.
Tervbe van véve a gőz energiája is.
Lehet, hogy egy év sem lesz elég a dologra.
(#) cimopata hozzászólása Okt 5, 2008 /

Sziasztok

Nem tudom ismeritek-e ezt az oldalt:
Ingyenenergia kis érdekességnek jó, bár után építésnek nem biztos hogy a legjobb választás. Ha valaki nem ismerné a lényeg, hogy 2,8kW szélkereket épít egy ikarus generátorra alapozva. Viszonylag nagy lapátokkal elméletileg 100e-s költségvetéssel.
Kissé sőt, közepesen kételkedem a dologban, hogy valóban termelhet e ez ennyit?
(#) kissanyi válasza cimopata hozzászólására (») Okt 5, 2008 /

Az oldalt nem láttam.
A számokat figyelve, sántít a dolog.
Mármint, százezerből, nehéz lenne kihozni!
Ennyiből az aksikat nem veszi meg!
és hol van még a többi?
(#) cimopata válasza kissanyi hozzászólására (») Okt 5, 2008 /

Valóban, nekem is az aksik ugrottak be elsőnek.
~3kW-hoz jelentős akkuparkra van szükség, ami jelentős költségnövekedést okozhat.
(#) kissanyi válasza cimopata hozzászólására (») Okt 5, 2008 /

Negyven amperórás körüli a legolcsóbb is 25 000.
Ebből kellne egy kocsiderékkal.
Az inverter, vagy mindegy hogyan nevezzük, millió körüli összeg. Bolti áron.
maga az építmény is százezrekben mérhető.
(#) cimopata válasza kissanyi hozzászólására (») Okt 5, 2008 /

Az inverter "lespórolását" a 12V os hálózattal oldaná meg. Ez meglehetősen merész gondolat.
Szinte minden háztartási elektromos gépet idesorolt.
Kivételként hagyta a hűtőt, a mosógépet.
A világítást még aránylag könnyedén meglehetne oldali 12V-os rendszerrel, de hogy a rádiót, TV-t számítógépet, konyhai kisgépeket, hajszárítót és az egyéb apróságokat hogyan lehet megoldani szimpla 12V ból, az kérdéses.
Ráadásul egy 3kW-os rendszerben 12V esetén 200A teljesen átlagos, áram. Ehhez azért eléggé vastag rézvezeték kellene, ami szintén nem olcsó.
Tehát a 12V-os háztartás eléggé megvalósíthatatlannak tűnik ekkora teljesítménynél.
(#) kissanyi válasza cimopata hozzászólására (») Okt 6, 2008 /

Az általad is említett igen magas áramfelvétel miatt is lehetetlen a dolog.
(Lehet, hogy szupravezető alkalmazása? )
A mosógépnél még ott a vízmelegítés problémája is!
Az sem menne 12V ról.
Hajszárítóba önindító motor?

Én sem hiszem, hogy működhetne.
Teherautó generátora sem 12V-os!
Kivéve, IFA. Annak, viszont csak 500 Watt körüli a teljesítménye.
A 24V alkalmazása, viszont szerencsés lenne. Éppen a kezelhetőbb áramerősség miatt.

Mechanikusan is meg lehetne oldani az egyenáram szaggatását. Így, lehetne transzformálni. Persze, közel sem lenne színuszos a jelalak.
A nagyon régi amerikai autó rádiókban is mechanikus szaggató volt.
Nem színuszos jelet, persze, félvezetőkkel is elő lehet állítani.
Szóval, szerintem a 12V nem járható út.
Én is 24 Voltban, vagy nagyobb feszültségben gondolkodom.

(#) Riggs válasza kissanyi hozzászólására (») Okt 6, 2008 /

Már onnan sántított a dolog, hogy 3 rugót kér a dokumentációért. Utána meg vagy meg bírod csinálni vagy nem. Nem azért, hogy olyan nagy összeg ez, de mi itt önzetlenül osszuk meg egymással gondolatainkat, tapasztalatainkat, mindenkinek jólesik a másik ötlete, segítsége. Most a naptornyot hirdeti, valami 600 ezerért készen leszállítja, Csak elötte nem nézhatad meg, mert a barátjánál van stb... Hát bizony én láttatlanban nem fizetek 600 rugót semmiért sem.
(#) zasasa hozzászólása Okt 6, 2008 /

Üdv mindenki.Kérdés!!.Amit minden áruházban lehet kapni/Auchan/Tesco/Obi/Napelemes kis leszúrható lámpákat.Mekkora teljesítményt képesek leadni a rajtuk lévő napelem cellák? /Tudom mérjem meg/ Nincs műszerem,mert a leányom azt hitte ping-pong labda/
(#) cimopata válasza zasasa hozzászólására (») Okt 6, 2008 /

Jelentéktelen, szerintem még 100mW se.
(#) Dzsos válasza cimopata hozzászólására (») Okt 6, 2008 /

Sziasztok!

Annak idején én "meg is vettem" 3 ezerért a leirást.
Ami nem igazán használható,egy rém szülemény 3 méteres rotorral viharvédelem nélkül. Az árakat ugy számolta,hogy 100 ezer a szélkerék inverter és akkuk nélkül,és az alkatrészeket tartóoszlop,generátor,áttételt,csapágyak,tengelyek stb méhtelepen szerezzük be.Persze az ember csak ugy egy-két látogatás alatt megtalálja a jó dolgokat a méhtelepen.2,8 Kw a generátor,de nem az előállított energia!ezzel a súllyal és lapát geometriával jó ha 6m/s nál megmozdul.
A naptornyát láttam,nem csoda hogy nem mutugatja van róla képem.Hát nem egy stabil srapabiró építmény ,inkább egy házi tákolmány,ennek ellnére müködik,de csak 1 év garit ad rá,de egy év alatt nem térül meg a befektetés.Igy nem vágtam bele.
(#) kissanyi válasza Riggs hozzászólására (») Okt 6, 2008 /

Tuti, hogy a semmit árulja a fazon.

Kipróbáltam az egyik javaslatot az oldalról.
Nem tudom már, hogy ki is írt róla. Majd, megkeresem.
Szóval.
Van egy háromfázisú motor.
Csillagba van kötve.
Az egyik fázis és a csillagpont közé 240V-ot kapcsoltam.
Egy kondenzátorral elindítottam.
25 mikrós a kondi. Ha, rajta hagyom, morog a motor. Gondolom, sok neki.
Jár a motor.
Csillagpont és az egyik üres fázis között 180V körüli feszültséget mérek.
A másik üres fátzis és a csillag között szintén 180V van.
A két üres fázis közé egy 10mikrós 450V-os kondit kötöttem. A motor hangja jobb lett és fázis-fázis között 380V-ot mérek. Minden variációban.
Gondolom, tovább lehetne finomítani a dolgot.
Szóval, így van egy fázisból 3 fázis.
A A járó motor három fázisára egy-egy vezetéket kötöttem és egy kapcsoló közbeiktatásával egy másik háromfázisú motorral kötöttem össze.
Ha, jár az első motor a másik egy rugásra indul.
A csillagpontokkal semmit nem csináltam. Holnap, azt is kipróbálom.
Mondom, nem saját ötlet, itt olvastam valahol.

Részben, előkészület lenne egy kalickás motor generátorként való alkalmazásához. Szintén láttam ilyet is itt.
Szóba került, hogy az ékszíjjal való hajtánál nagyok a veszteségek.
A bicikliláncot kellene kipróbálni.
Eddig, itt tartok.
A porszívó motor nem akar gerjedni.

(#) Dzsos válasza kissanyi hozzászólására (») Okt 6, 2008 /

a "3 fázis" megoldható 1 fázis + kondik segitségével.De ne felejtsétek ez a 3 fázisú motor időszakoos üzemeltetésére jó másra nem .
1. a motor ugyan forog,de nagyon gyenge
2. a kondi 90 fokos eltolást csinál szemben a valós szinuszos 3 fázis között 120 fok van!
Kicsit más :
Lánchajtással láttam működő szélkereket Kecskemét mellett egy tanyán,de iszonyú zajos,kenést nehéz megoldani.Tanyán talán elmegy ,de én nem tudnék mellette aludni.
(#) kissanyi válasza Dzsos hozzászólására (») Okt 7, 2008 /

Említetted ezt a Kecskemét melletti szélgenerátort.
Milyen teljesítményt ad le?

Arra, nem gondoltam, hogy zajos a lánc.
Akkor, marad a bordásszíj.

(#) pudding1 válasza kissanyi hozzászólására (») Okt 7, 2008 /

A legjobb hatásfokú áttétel a fogaskerék, de az is zajos tud lenni ha nem házban olaj alatt megy. A ékszíj és a bordás-szíj halk. Nekem igazából az ékszíj jött be mert iszonyú pontatlanul dolgozok és az ékszíj ezt nem veszi zokon. Veszteséges???-lehet, de csak akkor érdekes ha nagy fordulatu a rendszer, szerintem alacsony fordulatnál nem számottevő. Majd idővel lehet hogy teszek a többi változattal is egy próbát...................Sztrájkol a szél! Hogy lehet így kísérletezni?
(#) kissanyi válasza pudding1 hozzászólására (») Okt 7, 2008 /

Nem mindenki veszi zokon a sztrájkot!
Pl. bringások.
Igaz, lehetne tekintettel a kísérletezőkre.

Az biztos, hogy csak a szélre nem lehet alapozni.

Kicsit, én is jobban bízom a függőleges tengelyű elrendezésben.
Amatőr körülmények között egyszerűbb lehet nagyobb teljesítményt kivenni belőle.
Én is úgy gondolom, hogy lassabb fordulatú, de nagyobb felületű szélkerék lehet a járható út.
Ha van erő, innen, már csak áttétel kérdése a dolog.

Felteszed majd a tapasztalataidat ide?
Bizonyára, sokunkat érdekelne.
Következő: »»   38 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem