Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FM adó kapcsolások kérdések
Lapozás: OK   20 / 107
(#) zsuscsinyo válasza (») Okt 10, 2008 /

Az én véleményem szerint az a tekercs nem valami előnyös, nagyon pontosan kell azt megtekerni(menetszám, átmérő, tekercs hossza...). Első ránézésre csak ennyit mondanék mivel énis építettem kisebb adókat és oda kellett figyelni itt egy kép az adatokról.

üdv

FM coil.GIF

(#) HA3GX válasza zsuscsinyo hozzászólására (») Okt 10, 2008 /

Sziasztok!

zsuscsinyonak ment 50 képzeletbeli pont. A probléma a tekercsel volt... Most, hogy már szépen sugároz... lehet csinálni hozzá a további erősítést! Keveslem az 5W-ot
(#) Medve válasza HA3GX hozzászólására (») Okt 10, 2008 /

5W-os tranzisztort használtál? Egy BC558-cal fél watt, jó esetben!
(#) dbase válasza HA3GX hozzászólására (») Okt 10, 2008 /

Mérd meg a felvett áramot, és ozd el 2 vel, és szorozd mega feszültséggel. Na mibe fogadunk hogy 1watt se lesz?
Én fél-1wattal beszoltam eddig 1,5km-rt tisztán.
(#) HA3GX válasza Medve hozzászólására (») Okt 10, 2008 /

Szia!

BC161-es tranyót használtam. Elméletieg 3.7W a kimenő teljesítménye, de 31V áram melett és 20*20 hűtőbordára szerelve a leírás szerint 5W.

Építsétek meg, alig mászkál ha a kondi bemelegszik, és az anyagköltség minimális...
(#) Medve válasza HA3GX hozzászólására (») Okt 10, 2008 /

Használj inkább egy nagyfrekvenciás tranzisztort. NPN-t is tehetsz oda, polaritáscserével. (de akkor a HF előerősítőt is cseréld ki, meg az elkókat...)
(#) válasza HA3GX hozzászólására (») Okt 10, 2008 /

Szia!

Igazán nem kötekedni akarok, de - hogy finoman fogalmazzak - elég sok sületlenséget hordtál most itt össze. Csak azért javítalak ki, hogy tanulj belőle, tehát még egyszer mondom, nem azért hogy beszóljak vagy ilyesmi.

Először is:
Idézet:
„Keveslem az 5W-ot”

Ekkora sugárzási teljesítménye tuti nincs az adódnak, az ugyanis már kilométerekre is lazán elvinne - ráadásul ennél némileg bonyolultabb is lenne már a kapcsolás.

Másodszor:
Idézet:
„Elméletieg 3.7W a kimenő teljesítménye”

Tévedés, a 'Total Dissipation=3.7W' azt jelenti, hogy legfeljebb 3.7W disszipálására (azaz veszteségként való hővé alakítására) képes a tranzisztor.
(Hogy mennyi lesz a disszipáció, azt abból tudod kiszámolni, hogy összeszorzod a tranyón eső feszültséget a rajta áthaladó árammal - bár ez most nem annyira lényeges, csak gondoltam leírom).

Harmadszor:
Idézet:
„de 31V áram mellett”

Apró képzavar; ha volt (V), akkor ott feszültségről van szó, nem pedig áramról. Az áramnak amper a mértékegysége.

Negyedszer:
Idézet:
„hűtőbordára szerelve a leírás szerint 5W.”

Lásd: 2-es pont

Végül pedig:
Idézet:
„ha a kondi bemelegszik”

Hát ha melegszik, akkor ott már elég nagy baj van... Egészséges körülmények között a kondik nem szoktak melegedni, kivéve ha direkt melegíted őket valamivel

Remélem ezen hsz-emben nem voltam nagyon nyers, de igyekeztem rávilágítani egy-két dologra, ami úgy eléggé zavarta a szememet...
(#) válasza hozzászólására (») Okt 10, 2008 /

Sajnos már nem tudok beleszerkeszteni az előző hozzászólásomba, de ha elfogadsz tőlem egy jótanácsot, akkor építsd át úgy az egész kapcsolást, hogy minden alkatrész a lehető legrövidebb úton csatlakozzon a többihez.
Amit csináltál, az látványos és jól átlátható, de szerintem így baromi sok zavart szed össze...
Szóval szerintem próbáld meg minél jobban lerövidíteni a vezetékezést, hidd el hogy nagyon sokat számít.

szerk.: tévedés ne essen, természetesen nem magamnak válaszoltam
(#) gg630504 válasza (») Okt 10, 2008 /

A rajzon 2 darab 560 pF-os kondenzátor próbálja pótolni a tápfeszültség hidegítéséből kispórolt ( - és + közé kötendő 1 .. 100 nF-os kerámia ) kondenzátort.
(#) titi hozzászólása Okt 11, 2008 /

Hali mindenki!
...és az fel se tünt senkinek, hogy az antenna mintha nem a megfelelő helyre csatlakozna...?
(#) Medve válasza titi hozzászólására (») Okt 11, 2008 /

Jó helyre csatlakozik az!
(#) HA3GX hozzászólása Okt 11, 2008 /

Sziasztok!

Megfogadtam a tanácsotokat, lekicsinyítettem az FM adómat. Nagyon jó hangminőséget értem el így vele! De még vissza van a fémház, és a 10pF-os kondi a tápra párhuzamba. Minden frekire könnyen beállítható, csak idő kérdése az egész. Építsétek meg, szerintem tökéletes vezeték nélküli mikrofonnak!
UI.: Kép mellékelve!
Külön köszönet Medve kollégának!
Mothaltem
(#) HA3GX válasza titi hozzászólására (») Okt 11, 2008 /

Üdv,
Mire gondoltál?...
Lehet a kollektorról is elvezetni, szokták is, de csak akkor, ha a következő fokozat terhelése állandó, ugyanis az elhangolja az oszcillátort. Ebben az esetben egy antenna a környezete függvényében terheli az oszcillátort, aminek a hatását a lecsatlakozási pont test felé mozdításával csökkenthetjük.
Tehát, mielött bármibe is beleszolnál, elösszőr olvass utána, és ne a másikkal foglalkozz. Szívesen fogadom mindenkinek a tanácsát, de nem lehurrogni kell a másikat, hanem inkább a jó megoldás felé terelni.

Mothaltem
(#) AMD válasza HA3GX hozzászólására (») Okt 11, 2008 /

Szia!
Mekkora a hatótávolsága?
(#) HA3GX válasza AMD hozzászólására (») Okt 11, 2008 /

Szia!

Egy darab dróttal kb: 150métert értem el, úgy, hogy a szobában volt az adó.
(#) titi válasza HA3GX hozzászólására (») Okt 11, 2008 /

Nem lehurrogni akartalak, csupán nekem az volt furcsa, hogy a negatív tápra van kötve az antenna, és nem a tekercsből ágazik le.
bocs
(#) Medve válasza HA3GX hozzászólására (») Okt 11, 2008 /

Idézet:
„csak idő kérdése az egész”
Ráéreztél a lényegre, ez nem olyan, hogy bekapcsolom, és kész. Csak jó esetben. 10pF a tápra kevés lesz, legyen inkább mikrós nagyságrendű. A tekercsen is javíthatsz, ha vastagabb huzalból készíted.
(#) gg630504 válasza HA3GX hozzászólására (») Okt 11, 2008 /

Használsz antennát? Ha igen, akkor melyik vezetéket? Jobbra fent a barnát?
(#) HA3GX hozzászólása Okt 12, 2008 /

Sziasztok!

Medve:
Köszönöm tanácsodat, a tekercset vastagabb huzalból tekertem. Elöző hsz-ben nem 10pF-ot akartam írni, hanem 10nF-od. Továbbá Msn-en egy kedves ismerős azt ajánlotta, hogy 1000µF-ot tegyek még a 10nF-mellé. Mivel nagyon szűrt táp kell neki! Saját tapasztalat!: Szűrjétek meg rendesen a tápot, mert az 50HZ nagyon elnyomja az általam sugárzott adást!

qq630504:
Igen használtam egy vezetékdarabot! A barnát... jól láttad! De titnek adok igazat, az antenna a tekercsől ágozzon le.
Köszönöm mindenkinek a sok segítséget, megpróbálom a legtisztább adást elérni, amennyire csak lehet megszűröm a tápot, és a saját tapasztalataimat is megosztom veletek. Még egy érdekesség: Nem tudom, hogy nálatok is ugyanígy fog viselkedni az adó, de nálam egyáltalán nem hangolódik el. Kipróbáltam, hogy ráállítottam egy bizonyos frekvenciára (ha jól emlékszem (105 vagy 105.5-re) és egy jó óra multán ugyan ott maradt.

Sok sikert az utánépítéshez mindenkinek, és köszönöm a sok segítséget!

Mothaltem
(#) AMD válasza HA3GX hozzászólására (») Okt 12, 2008 /

Én így szűröm: greatz egyeniránytó (mind a négy diódával párhuzamosan kötve 100nF-os kerámia), 10.000µF 25v elko, 100nF-os kerámia, 7812, 100nF-os kerámia. Az adó nyákján van egy 470µF-os elko és egy 100nF-os fólia kondi. Nekem nem búg.
(#) HA3GX válasza AMD hozzászólására (») Okt 12, 2008 /

Hali!

Nem aprózod el...

Ui.: AMD teis megépítetted? Ha igen nálad hogy működik?
Mothaltem
(#) AMD válasza HA3GX hozzászólására (») Okt 12, 2008 /

Szia!
Igazából 20.000µF-ot terveztem, meg is vettem két 10.000µF-osat de egy is elég.
Nem, én az 500mW-os adót építettem meg.
(#) edgar hozzászólása Okt 12, 2008 / 4

Egy par egyszeru kapcsolas:
Bővebben: Link
Az utobbi ket linken lapozni mert megmagyarazza a szerelest!!

(#) Mikrosilver hozzászólása Okt 15, 2008 /

Üdv ez a vezeték nélküli mikrofon tényleg ad 800 m-ig?
A válaszokat előre is köszönöm!
(#) edgar válasza Mikrosilver hozzászólására (») Okt 18, 2008 /

Az oldalon irja, hogy 100-200 meter terepviszonytol fuggoen.
A beszurt oldalakat olvasd at, azert kersetem olyan oldalakat ahol leirja nagyjabol mit is jkell csinalni.
(#) Mikrosilver válasza edgar hozzászólására (») Okt 18, 2008 /

köszi szépen Edgar,Köbzoli
(#) LOmmPA hozzászólása Okt 22, 2008 /

Helló!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy nincs valakinek véletlen egy 2SC1971-e? Megvenném, azért kérdem, mert nem találok sehol...
(#) Mikrosilver válasza HA3GX hozzászólására (») Okt 28, 2008 /

Üdv Mothaltem
Megépitetem az adódat anyi változtatásal hogy R3-R4 5.6k ellenálás helyett 5 k-at tettem mert ilyen volt ithon és még a hang bemenethez még sorba kötötem egy 50k trimert igy nem kell anyira lehalkitani a hangforást.
A kérdésem az lenne mekora antenát kel rá kötni? mert most egy 180 cm vezeték van rajta de csak 50 méterig tudok adni vagy tul hoszu tegyek rá rövidebbet? Amugy hangminőségben nagyon jó és stabil (nem mászkál) 9voltrol müködtetem.
(#) Novak válasza Mikrosilver hozzászólására (») Okt 28, 2008 /

Antennának semmiképp ne tegyél rá ilyen hosszú vezetéket! Még a mostanid fele is sok. Kb. a 75 cm az ideális. Próbáld ki
(#) Mikrosilver válasza Novak hozzászólására (») Okt 30, 2008 /

Heló leröviditetem a vezetéket 75 cm-re és a hatótáv negyedére visza esett azaz 30 méternél sistergés akkor rögtön beletoldottam a levágot vezetéket és ujra alaphelyzetben vagyok(50m)
Nem lehetne ezt a jelet felerősiteni valahogy 350-400 méterre?
Másik kérdés:
Ha tudja valaki hogy miért van az 500 mw adónál hogy mikor megépitem szépen ad(400 m max) nem morog(hálózati brum) és eltelik pár nap és a morgáson kivül semi nem halatszik de adni ad továbra is miért van ez?
Már 3 db-ot épitetem de mindegyik igy végezte volt már nyákon is meg csak öszecinezve az alkatrészeket is. A válaszokat előre is köszönöm!
Következő: »»   20 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem