Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Death of Zen (DoZ) 20W-os A osztályú erősítő
Lapozás: OK   8 / 72
(#) hapro válasza lamalas hozzászólására (») Nov 7, 2008 /
 
"Ugyanis lin poti hasznalatakor a potmeter csavarasaval jo sokaig csak kicsit valtozik a hangero aztan hirtelen nagyon sokat (vagy lehet h. forditva eloszor nagyon sokat es utana sokaig csak kicsit)."

Ez amit leírtál pont a logaritmikus poti sajátossága. A lineáris poti lineáris karakterisztikával rendelkezik, ott egyenletesen változik az ellenállás, míg a logaritmikusnál logaritmikusan, azaz az elején (vagy a végén ez bekötéstől függ) sokáig csavarod és alig változik a hangerő majd a vége felé hirtelen sokat változik.

Amit meg Norberto belinkelt az megint más kérdés, hogy az emberi fül logaritmikus...
(#) lamalas válasza hapro hozzászólására (») Nov 7, 2008 /
 
Nagyon jol tudom mi a linearis es a logaritmikus fuggveny kozti kulonbseg es azt is, hogy ez a gyakorlatban mit jelent. Pontosan az emberi ful hangosaggerzetenek a karakterisztikaja miatt lesz a hangerosseg valtozas erzete nagyjabol egyenletes ha logaritmikus potit hasznalsz es egyenetlen ha linearisat. Igy mar OK?

Jah, amugy ne nekem higyj, hanem a sajat fulednek
(#) lamalas válasza (») Nov 7, 2008 /
 
olvasd el amit elobb hapronak irtam ...
(#) lamalas hozzászólása Nov 7, 2008 /
 
A hozzaszolasok kitorlese nem biztos, hogy megoldas barmilyen problemara is ...
(#) CIROKL válasza lamalas hozzászólására (») Nov 7, 2008 /
 
Ez amit írtál az pont a logaritmikus potira jellemző dolog amit meg emlegettél azt úgyhivják hogy fiziológiai hangerőszabályozás: az a bizonyos leágazás a potin!Csak az akkor él ha az elektronika úgyvan fölépítve Lásd PL az az ősrégi magyar Videoton bármelyik erősítője!Ezekben PL bármelyikbe A-s poti van !!!!!
(#) vendelkiraly válasza lamalas hozzászólására (») Nov 7, 2008 /
 
Lamalas azt hiszem erre gondolt.
CIROKL pedig megint mást akar mondani.
(#) lamalas válasza vendelkiraly hozzászólására (») Nov 7, 2008 /
 
Abszolut igy van! Koszi a kisegitest, en nem talaltam hirtelen ilyen anyagot a neten

Ha egy log potinal multimeterrel mered a feszultsegvaltozast es jo sok pontoban (poti allasnal) felveszed a leosztott feszultseg nagysagat akkor a feszultsegvaltozas nagysaga az elforgatas szogenek a fuggvenyeben egy a logaritmikus gorbehez hasonlo gorbet fog felvenni. Ha ugyanezt egy lin. potival teszed meg akkor egy linearis fuggvenyt fogsz kapni. A hallasunk, azaz a hangossagerzetunk azonban nem linearis hanem logaritmikus. Ezert kell a log. poti, hogy a hangeroszabalyzo adott szogben valo tekeresevel mindig nagyjabol egyenletesen valtozzon a hangero!!! Es ez csakis a hangerore ervenyes mert az erositore kerulo feszultseg nagysaga termeszetesen egyenetlenul, azaz logaritmikusan valtozik.
(#) Norberto válasza lamalas hozzászólására (») Nov 7, 2008 /
 
Idézet:
„Ezert kell a log. poti”


A korábbi hsz-ekből ítélve én azt mondom, csak azt merjük mondani, hogy: ajánlatos. Nem kötelező :yes:

Ezek után is mindenki használja azt, ami neki tetszik. Az egyik oldalon van magyarázat, nem is nagy hülyeségen alapuló, a másikon nincs.
(#) CIROKL válasza Norberto hozzászólására (») Nov 7, 2008 /
 
Nos uraim köszöm a tudományos megállapítást a potméter ügyében.Ezek után igérem soha többet nem teszek lineáris potit egy erősítőbe sem , sőtt mi több visszahívom az általam konstruált jópár erősitőt potméter cserére! De miért is?
(#) Norberto válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 7, 2008 /
 
Idézet:
„soha többet nem teszek lineáris potit egy erősítőbe sem”
><
Idézet:
„ajánlatos a logaritmikus. Nem kötelező”




Mért kell kötekedni? Mert olyan nap van?

Idézet:
„sőtt mi több visszahívom az általam konstruált jópár erősitőt potméter cserére!”


De ilyen fantasztikus hozzáállás miatt talán már nem is fogok a topikba reagálni. Elment a kedvem tőle. Ez a Topi szerint is kevésbé kedvelt módszer: lázadozás, hirtelen fellángolások, hirtelen és durva átugrás a ló túloldalára.
(#) mex válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 7, 2008 /
 
Úgy tanultam,olvastam én is,hogy logaritmikus potit kellene használni,de több kárát láttam mint hasznát,a katasztrofális együttfutásuk miatt,ezért az a pár erősitő amit épitettem a kezdettől eltekintve lineáris potival működik.
Semmi gondom nincs vele,igaz az én flexen edzett füleimre nem lehet ráhúzni az audiofil jelzőt.
(#) CIROKL válasza Norberto hozzászólására (») Nov 7, 2008 /
 
Csupán csak enyi és szerintem ez nem kötekedés, csak egy kis kitérő potméter ügyben bár ez a fórum eredetileg nem is erről szól.Megvédeném a Vendelkirályt , ez egy erősítő kitárgyalásáról szól!Ma már egyébként volt hasonló történésünk , Volt aki a dizájnt forszírozta erősen .Bár nem én hoztam létre ezt de jólenne ha vissztérnénk az eredeti kerékvágásba.Igérem nemfogok vitatkozni többet ilyen meddő témán!Üdv:BL Norberto ne sértődjmeg ilyen gyerekes dolgokon , ez nem hirtelen felindulás ez csak avalóság,deha te ugyérzed akkor te maradj és én törlöm magam innen!
(#) lamalas válasza Norberto hozzászólására (») Nov 7, 2008 /
 
Idézet:
„A korábbi hsz-ekből ítélve én azt mondom, csak azt merjük mondani, hogy: ajánlatos.”

Abszolut igazad van. En ugysem hagyomanyos potit fogok a vegleges rendszerembe tenni szoval nekem tok mind1 ... szivjon mindenki olyan potival amit jonak tart.

Elnezest az OFF-ert ... potiugyben en is befejeztem a mondanom itt ebben a topikban.
(#) vendelkiraly válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 7, 2008 /
 
Ezek szerint akkor jól elvezetik a hőt a bordáid és nincs meleg a házban. . És szerintem ez annak is köszönhető, hogy a trafók is túl vannak méretezve, így nem "izzadnak". Ez mindenképp pozitívum, nálam sajnos belül is elég meleg van, ezért nem is fogom feltenni az előlapot, hogy annyival is több legyen a szellőzési lehetőség.
Még azt kérezem meg tőled, hogy tapasztaltál-e valamilyen rossz tulajdonságot az erősítőn, ami nem tetszik? Gondolok itt a ki-bekapcsoláskor jelentkező hangszórón hallható pattanásról, vagy bármiről, ami nem tetszik benne.
(#) hapro válasza lamalas hozzászólására (») Nov 8, 2008 /
 
(#) Alkotó válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 8, 2008 /
 
Cirokl!

"azt úgyhivják hogy fiziológiai hangerőszabályozás"

A nélkül, hogy megint rossz irányba vinném a témát, csak neked üzenem, hogy a fiziológiai hangerő szabályozás az
abszolút nem ez.
Ott arról van szó, hogy bizonyos elfordulási szögekhez valóban tesznek kivezetést (vagy már eleve JACKLI tárcsára tervezik), így kellő elektronikai környezettel azt tudják elérni, hogy pici hangerőn (kis elfordulási szögnél) erős mélyemelés van, majd ahogy tovább forgatod, ez szépen elmúlik. Épp attól fiziológiai, hogy kis hangerőn is úgymond "érzed" a mélyebb tartományt.

Alkotó
(#) magery válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 8, 2008 /
 
Kb. a 'Loudness' gomb is erre való.
(#) szamóca válasza magery hozzászólására (») Nov 8, 2008 /
 
Egy malomban őröltök.
(#) Alkotó hozzászólása Nov 8, 2008 /
 
Minden "potistának"!

Itt már annyit elemezgettétek, hogy lineáris vagy logaritmikus, meg kell vagy nem kell, és kinek van igaz meg kinek nincs.
(Én is elolvastam most mindent, saját álláspont szerint LAMALAS-nak szinte mindig igaza van, CIROKL meg szinte mindig mellé lő)
De a lényeget nem említette senki. Az egyetlen potival az a baj, hogy nem képes illeszteni a tápláló eszköz kimeneti impedanciáját a végfok bemeneti impedanciájához. Ha van előerősítőnk, az viszont ezt megteszi nekünk, és szinte csak ráadásként ad még egy kis erősítést is, ha az kell nekünk. Persze ez a dolog nem olyan tragikus, egy kis illesztési hiányosságot ember legyen a talpán aki meghall. Mindenkinek mérlegelni kell, hogy melyik elektronikai előnyt helyezi előrébb és melyiket hátrébb a rangsorában.
Az biztos, hogy egy sima potinak nem kell tápfesz, nem termelt zajt, és gyakorlatilag nem is torzit egyáltalán (kivéve ha ócska potit, rosszul elhelyezve bénán vezetékezünk be), viszont nincs erősítése, és nem képes impedanciákat illeszteni. Mint mondtam, kinek ez, kinek az, izlés szerint.

Csak apró megjegyzés, mert más korábban is zavart a kérdés. Ma délelőtt lemértem 5db logaritmikus potit, szemre 10 állásban a max. és a min.-en kivül (sima 360FT-os sztereót, ami kb 20 mm átmérőjű). Gondoltam majd szépen berajzolom egy grafikonba és majd jól alátámasztom az együttfutási hibákat. Nos csalódást kell sokaknak okoznom, nagyon jó az együttfutásuk, 5%-on biztosan belül van. Az más kérdés, hogy az ellenállásuk szór egy kicsit, de ez most itt nem számít. Hoppá! most mi legyen?

Alkotó
(#) Alkotó válasza szamóca hozzászólására (») Nov 8, 2008 /
 
pontosan így van, ezt a funkciót lehet ki/be kapcsolgatni.
(#) magery válasza vendelkiraly hozzászólására (») Nov 8, 2008 /
 
"a kicsatoló kondenzátorral érdemes párhuzamosan kötni egy 2-10 µF-os MKP-t vagy MKT-t"

Nekem egy 15µF-os MKT-m van, az is jó bele. Ez a kondi tulajdonképpen mire is jó?
(#) magery hozzászólása Nov 8, 2008 / 1
 
Tegnap összeraktam az erősítőt. A beállítás szuperül ment, a nyugalmi áram beállításához az 50Kohm teljesen jó. 1,3A nyugalmit állítottam be 40V-on a hűtőbordáim miatt, így is szépen melegedtek, kb. 50C fokosak lehettek. A kimenettel párhuzamosan levő R-C tag R értékét 10ohm-ról 30ohm-ra növeltem, mert négyszögjellel vizsgálva (100KHz) nagy kilengéseket láttam, 30ohm-mal ezek a kilengések jóval csillapítottabbak lettek. A rádiótechnika valamelyik évkönyvében olvastam hogy négyszögjellel hajtva az erősítőt, több infót lehet megtudni az erősítő átviteléről. Próbáljátok ki érdekes kísérletezni vele. Persze csak az akinek van szkópja. Néztem a frekvenciaátvitelét is, kb. 10Hz-300KHz-ig lineáris 3dB-en belül. Sajnos nem tudtam meghallgatni mert ahol megépítettem ott nincs rá lehetőség. Remélem hamarosan hallgatói véleményem is lesz.
(#) vendelkiraly válasza magery hozzászólására (») Nov 8, 2008 /
 
Üdv.
Ezt a kérdést én is feltettem már az A osztályú erősítők topikban, akkor lamalas így válaszolt:

Kérdés:
Idézet:
„Én azt szeretném megkérdezni tőletek, hogy feltétlenül kell-e MKP kondenzátorokat párhuzamosan kötni, a nagy kicsatolókondenzátorok mellé. Többetektől is ezt a tanácsot kaptam, ill már több kapcsolási rajzban láttam ezt a kis "trükköt" . Nekem csak a 10ľF-os MKP árával van a gondom. Nagyon sokba kerül és nem tudom megér-e az egész ennyit. Vagy jó egy MKT kondenzátor is? Mert az MKT-k már lényegesen olcsóbbak. Vagy milyen kondenzátort kell használnom? Mit kérjek az eladótól? Ja és ugye a pufferkondenzátorokhoz is illene rakni valami hasonló kis értékű MKP vagy MKT kondenzátort. Oda mit ajánlatok? Ti milyen megoldásokat használtok a fent említett esetekre?
Válaszaitokat előre is köszi!”


Válasz lamalastól:
Idézet:
„Ha csak sima mezei kicsatolot hasznalsz akkor erdemes lehet valamilyen kisebb erteku (2-10uF) nem elko kondit is parhuzamosan csatolni melle, hogy az atlagos elkok magasabb frekin romlo ESR erteket kompenzaljak. Az hogy MKP vagy MKT vagy mas (pl. olaj-papir) kondirol van szo egyeni izles (es penztarca vastagsag) fuggvenye.”


Remélem tudtam segíteni.
(#) magery válasza vendelkiraly hozzászólására (») Nov 8, 2008 /
 
Köszi, így már értem. Akkor két 15µF-os kondit sorba kötök. (ilyet tudok szerezni)
(#) lamalas válasza magery hozzászólására (») Nov 8, 2008 /
 
Nem kell sorbakotni oket! Jo lesz 1-1 15µF a ket oldalra parhuzamosan a kicsatolo kondival. A lenyeg, hogy ezek jo minosegu folia, olaj-papir, metal-papir (stb.) kondik legyenek es ne elkok.
(#) vendelkiraly válasza magery hozzászólására (») Nov 8, 2008 /
 
Jut eszembe!
Akkor ezek szerint te már a javított verziót építetted meg!?
Milyen félvezetőket használtál?
Várok mindenféle tapasztalatot, eddig még mindenki az eredetit építette meg. Kíváncsi lennék, hogy milyen változásokat eredményeztek az apróbb módosítások.
(#) hapro válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 8, 2008 /
 
Tisztelt Alkotó!

"(Én is elolvastam most mindent, saját álláspont szerint LAMALAS-nak szinte mindig igaza van, CIROKL meg szinte mindig mellé lő"
Már ne is haragudj de ezt nem tudom szó nélkül hagyni, ez engem bántott. Azt hiszem amit láthattunk képekben is az nem nagyon mellé lövés. Sőt.
A vita pedig annak kapcsán pattant ki. Értelmetlenül szeritnem.
Ez már az a kategória, ahol már a szőrszálat kell hasogatni, és valakinek ez, valakinek az a jó. Ezt aki nem veszi tudomásul az másokat megbánthat és a saját "okosságát" fújhatja és nem érti meg hogy az a másiknak nem jó, független ettől lehet hogy neki tökéletes.

Különben is kit érdekel, hogy kinek van igaza? Az csak az ember egojának jó. Ha erre már nincs szüksége az egonak akkor az az ember már jó úton van. Felmerülhet a kérdés kinek érdemes hinni..igaz? mindenki annak higgyen akinek vagy aminek akar. És ezt tiszteletben kell tartani. Aki nem így tesz az magáról vall.


üdv.
(#) magery válasza vendelkiraly hozzászólására (») Nov 8, 2008 /
 
Igen, a javított változatot építettem meg. A módosítás a C2 és C4 kondenzátorokat érinti, meg az R-C tagot a kimeneten. A végtranzisztor még a régebbi változatban található 2N3055-ös. Ilyen volt itthon, ezeket erősítés szerint párba válogattam, Uce 64V, Ube 600mV, így 470mA és 570mA közötti értékeket mértem, a terhelés egy 82,5ohm-os 50W-os ell. volt bazi nagy bordán(fűtött rendesen). A BD139-eket csak dióda méréssel válogattam párba, a T1 is csak BC212 volt. A D1, D2, C5, R13-at nem építettem be.

DoZ.jpg
    
(#) magery hozzászólása Nov 8, 2008 /
 
CIROKL.

A 100ohm-os ellenállásokon üzem közben meg tudnád mérni a feszültséget. Én megmértem nekem 588mV és 602mV volt rajtuk, ez szerintem elég jó.
(#) ngyzoli hozzászólása Nov 8, 2008 /
 
Először és utoljára a potméter kérdéshez;
ha csakis az elméletből indulunk ki,akkor bizony logarpotit illik tenni a hangerőszabályzó gomb alá.biza'minden gyári erősítőben ilyen van,lineárist én sem láttam még sehol ilyen alkalmazásban,KIVÉVE,ha a hangerőszabályzást egyenfeszültséggel vezérelt erősítőfokozatokkal(VCA-kkal)oldják meg,de ez más téma.ellenérvként említhető,h a logarpotik,főleg az olcsó,kommersz típusok néha elképesztő szórást,vagyis együtt(NEM)futást produkálnak.mértem olyan potikat,ahol a két oldal eltérése csaknem 100%os volt...ez már"kissé"durva egy minőségi erősítőnél,ugyebár.a lin.potik lényegesen jobb jellemzőkkel bírhatnak e téren,de ott meg attól kapunk frászt,h 10%-nyi szögelfordulásra rászabályozzák a 90%-nyi hangerőt.és a maradékfeszültség is ált.igen magas ilyen jelleggörbénél.(teljesen letekerve is szól a gép)a probléma áthidaló megoldása lehet pl.a 24 állású kéttárcsás fokozatkapcsoló,fix ellenállásokkal átmultizva.élettartama szinte korlátlan,soha nem lesz recsegős,együttfutása fenomenális,és mivel gyakorl.23 leágazásunk van,a fiziológiai szabályzás tetszés szerinti pontossággal kialakítható,akár kínos precizitással követve a Flechter-Munson görbesereget... (ha jól írtam) amúgy a legjobb minőségű potik(Piher,Alps)is rontanak a hangon,az áruk viszont jelentős,de ezt az alkatelemet nem egyszerű kikerülni...
Következő: »»   8 / 72
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem