Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Wand Clock
Szerintem elég okod ad rá janocsi lelkesedése és tettvágya.
Hát hogy adom neki a koppintani valót szerintem is nagy az esélye
üdv!
De miért késlekedtél vele idáig? A kar hossza egyébként egyszerű mechanikai kérdés.
Köszönöm az infót. Ma megint nem haladtam semmit ( azaz haladtam csak nem az órában)Délelőtt lustálkodás ,akkuk töltése, utána egy jóóóóó repülőzés STB. Nehéz az élet.
Hát tudod én is "emberből vagyok" és kiment a fejemből..
Mihelyt láttam az üzit ragadtam a cuccost a csavarhúzót és a tolómérőt ezután 30 percnyi rajzolás mérés és itt az eredmény!
Szia Mex!
Sziasztok! Volna egy program-probléma ezzel a szerkezettel. Az optikai kaput már mindenféle helyzetben kipróbáltam, de csak "fél" képet tudok a kijelzőn látni. Valószinű, hogy az időzitést kellene a programban módosítani. amit nemigen tudok megoldani egyedül. Ehez kérnék segitséget, hol tudom ezt megváltoztatni. A kart meghosszabitottam 140-150mm-re, de csak lassabb lett a freki, és semmi más nem változott. Most a kijelzett perc látható felétől balra, az óra pedig "összenyomva" teljesen, a bal oldalon egyben van. Ha a kaput kitolom teljesen jobbra, A perceket szélesíti ki, de ugyancsak a közepétől balra láthatóak a karakterei. Amikor ugyanezt mechanikus kapcsolóval nézem, (C3-al), és anélkül is, akkor az óra karakterei láthatóak, középtöl jobbra, és a percek torlódnak egybe a jobb oldal szélén. Hali.
Sziasztok!
Megy az óra, és minden a helyére került. Nemsokára felmegy egy videó is róla, ez már igazán jól írja ki a karaktereket. (A kapu időzítése nagyon jól sikerült, igy helyre állt a szimmetria a kijelzőn). 100nF van a C3-nak! Most "levágok" a kar hosszából valamennyit, mert kicsi a rezgési frekvencia, (6-8Hz), ezért villog a kijelzés. Ezután, átépítem majd nagyobb fényerejű LED-ekre, egy próbanyákra pedig az egész javított áramkört újra építem. - Még annyit: láttam az asm-ben, hogy (HH-MM-SS), vagyis 6 digitesre is át lehet rakni, kérdésem, mit kell átírni itt.
Itt van megint egy MOV, a működésről.
Link: Wand_C_jo.MOV
Jópofa lett, gratula!
Itt a "szokásos" gyors link: http://vicsys.hu/Wand_C_jo.MOV
Szerintem az #UNDEFINE _6_digits sor elől ki kell venni a UN-ot, hogy csak #DEFINE _6_digits-maradjon. (Fölé is van írva)
Szia Vicsys!
Sejtettem, de azért jobb, ha pontosan tudom. Nemsoká be fogom égetni igy, 6-digitesre. Köszönöm, szia.
Várjuk a végeredményt! Szép lesz, hajrá!
Sziasztok!
Nics valakinek kedve ezt a Magicw31.asm-et magyaritani? A kommenteket kellene jól leforditani benne, és megkeresni azt a részt is, ahol át lehet állítani a Wand_Timer időzitését. Erre azért lenne szükség, (egyrészt gyenge angol tudás, másrészt nem vagyok egy PIC guru), mert valahogy mégis át kellene az időzítését írni. Az eddigi tapasztalatok alapján ez a program néhány HZ-en működne. Azt hiszem kézzel mozgatják, miközben a Wand_Timer gobot megnyomják, majd ugyanezt ismételgetve gyorsan, kiírja az időt. Itt ezen biztosan változtatni kellene, hiszen jóval nagyobb frekin szeretném, (szeretnénk) mozgatni a LED-eket, (30-60Hz-en). Itt már jelenkezik a karakter-összetorlódás problémája, bámit is változtatok a meghanikán, vagy az optókapu helyzetén. 6-8Hz-en még kézben tudtam tartani az időzítését. Minél nagyobb a rezgési freki, annál később kezdi kiírni az időt, (jön vissza a lengőnyelv úgy félig is mire elkezdi írni), igy az sehogyan sem fér a "hasznos" kijelzési köríven. Hali.
Sziasztok!
Megpróbáltam néhány képet csinálni, hogyan is néz ki a dolog. Ez most egy 6 digites kijelzés lenne, ahol is a másodpercek még jól kivehetők, majd egyre jobban romlik a torlódás miatt. Egy másik mechanikán kezdek eltünődni, amelynek egy motorral excentrikusan hajtott kényszerrezgéssel működő kar lenne a lényege. Mindig egyforma amplitudó, stb. (Kétkarú emelőt mozgatna meg a motor). Itt igen sokat lehetne egyszerűsíteni és kényelmesebb megoldásokat találni. Sziasztok.
Szia Vicsys!
Sziasztok! Ehez szóljatok hozzá. Még felvetődött egy gondolat, miért is ilyen a kijelzés jellege. Amikor a lengőkar pl.: a bal oldal közelébe ér, akkor már belassúl a sebessége, hiszen irámyt vált a H-hid és megfordulnak a pólusok... Itt már egyre jobban "egymásba" íródnak a karakterek, a lengő visszatér, a jobb oldalon majd csak az újjabb optokapuzás után idul be a kijelzés, a kar felgyorsúl , és kezdi a másodpercek kiírásával még jó sebesen... - Valami nem jól működik! Sziasztok.
Szevasz.
A rezgésszámot hogyan állitottad be? összhangban van a rugólemez időállandójával?
Szia Mex!
Igen. A rugólemez csak a saját frekvenciáján, (a karral együtt), hozható rezgésbe, különben csak "mocorog". Szia.
hello
az max kitéréshez közelítve a sebesség a nullához tart. A mozgási energia átalakul, a rugó fogja tárolni. Ha esetleg több optot tennél be akkor lehet hogy jobb lenne nem? Pesrsze gondolom a programba is változtatni kell. Szerintem ha motorral csinálod akkor is irányt kell váltani és a sebesség így csökkenni fog a szélén. De lehet hogy félreértettem a problémát.
Szia Tams!
Nem értetted félre. Az itt a gond, hogy ezt a programot nem ilyen változó sebbeségre írták meg, és nem is ilyen típusú rezgőkarra. Vagy hozzá kellene igazitani, vagy más program után kell nézni, amelynek van is köze a Wand_Clock-hoz. Itt erősen meg van kötve e kezem, mert csak a karhosszal tudom a frekit változtatni, nincs más lehetőség, hiszen csak a saját rezononcia-frekvenciáján hajlandó működni. A motoros megoldás talán azért lenne érdekes, mert nem igazán frekvenciafüggő, lehet elméletileg bármilyen méretű karhossz, igy azt be lehetne "hangolni" talán ehez a programhoz. Ráadásul, a kitérés is stabilan tartható lenne. Itt mindenképpen egy áttételes, szabályzott motorral működtetném. Mindenesetre, ki fogom próbálni az összes ezzel járó hibái ellenére is.
Ha excentrikusan,motor segitségével hajtod akkor is változó lesz a szögsebességed.....
Tehát ez sem jó ötlet. Maradni kellene a lineáris mozgást közelitő kivitelnél,csak azt kellene megoldani,hogy ne fékezzen a rugólemez. Lehet,hogy a vinyómotor lesz a nyerő?
Az szöget ütött a fejembe, hogy kézben tartva egyáltalán jó?
Folytatva: a vinyó karmozgatás analógiájára,meghagynám a két (lineáris motornak vehető)tekercset,és a kart megcsapágyaznám,valahol a tekercsek alatt. A rugólemezt meg elfelejteném annak minden nyűgjével együtt. A két szélső helyzetközelben most sem lesz lineáris a mozgás de ezektől beljebb már igen. Végülis a kart most is gyorsitani,lassitani,irányváltásra kényszeriteni kell,de egy rugóállandóval kevesebb a gond.
Ismered a mondást:kibicnek semmi sem drága...
Szia Vicsys!
A "kézben tartva" akkor működött, amikor csak pár Hz-en rezgett, és ott az optókapuval lehetett találni egy helyet, ahol "jól" írta ki a 4 digiet, De hát erröl van is fent egy videó anyag. Itt a fő gond, hogy csak kis frekin lehetett működtetni, és igy nagyon villog.
Szia Mex!
Igy is meg fogom próbálni, nagyon eredeti gondolat, csak azt nem tudom, hogy a "végeknél" mi történne, mert ott vannak az összekötő elemek. Azt ütögetné a lengő, de rendesen. Ennek ellenére valóban sokkal jobb lehet a linearitása. Szia.
Bolond ötlet,de mi lenne,ha a kar legaljára is tennél mágnest,és 1-1 mágnest taszitó pólussal rögzitenél még az alaphoz. Ha a kar felső része közelit az összekötőelemhez akkor már alul is közelit a mozgó és az álló mágnes egymáshoz,ami taszitóerőnövekedéssel jár és végeredményben nem engedi odaverődni a felső részt.
Vagy még azt tudom elképzelni,hogy mindkét irányban optokapuzni,még a végállás előtt, és onnan inditani az irányváltást.
Szia Mex!
Megpróbáltam egy 4mm-es tengelyre felcsapágyazva, de nem akar mozogni, holott max. villanyt kap (16V400mA!). ennél nem tudok feljebb menni, de nem is igen lenne jó, mert elkezd melegedni a tekercspár, és a H-hid is. Kézzel tartva különböző helyeken a tekercs belsejében, és a frekit csavargatva sem találtam olyan erős mozgási szándékot, mint rugólemezes változatánál. Egyszóval, nem indul igy el a rezgés egyáltalán. Még própálgatom, de olyan gyenge a mágneses mező, hogy egyáltalán nem akar berezegni. Szia.
Szia Mex!
Már megtörtént, épp hogy elfér súrlódás nélkül a kar, a rászerelt mágnessel. Igy próbáltam ki elsőre. Annyira tanácstalan lettem hogy semmi nem akar a végére összejönni, hogy valóban azt fontolgatom. Érdemes még rászánni energiát erre a holtvágányra jutott projektre? Szia.
Janocsi és mex figyelmébe.(főleg)A vinyóval szenvedtem egy kicsit, de feladtam - más elfoglaltságom miatt.Az eddigi tapasztalatom: nagyon érzékeny a gerjesztésre.0.22 volt szépen kitériti szélső állásba.Rövid határozott inpulzusokkal kellene a szélső optokapukkal visszainditani. nekem nem sikerült ,mert nem jöttek még meg a fet- jeim, a tranyos h hidat meg sikerült szétégetnem.Valami olyan is mefordult a fejemben hogy két kondit kellene tölteni és a megfelelő pillanatban rásütni a tekercsre. Mire kisülne elérné a másik végpontot , ott rásütni a másikat ellentétes polaritással- addig töltődne a másik,,,baromság.Olyan fej a jó aminél nem a mozgó karon van az illesztő IC ,igy a ledekhez felhasználható az eredeti kábel.
Azt nem értem,hogy a rugólemez miben befolyásolta a mágneses erőt. Szerintem semmiben,tehát a kitéritőerőnek elvileg ugyanakkorának kell lennie rugó nélkül is,illetve még nagyobbnak,hiszen a csapágy nem tanúsit számottevő ellenállást,nem kell energiát belefektetni mint a rugónál. Igaz az megtérül egy bizonyos százalékig....
Sajna nincs időm megépiteni most,de engem is érdekel,talán évvégén. Ha nem életbevágó akkor altasd a projectet. Talán más megtalálja a megoldást. |
Bejelentkezés
Hirdetés |