Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Relé meghúzása fél feszültségről
Témaindító: szunyogpal, idő: Okt 17, 2008
Témakörök:
Igen sikerűlt, de 6 v-os relével. Mikor megláttam a kapcsolási rajzot már akkor nem hittem el. Tudtam hogynem fog működni. Szerintem ő úgy gondolta hogy 5 v kőrüli egyen feszűltség ( nem stabil) egy puffer kondival kb =.7,5 v-os lesz és egy "jóindulatú" 12 v-os relé hajlandó meghúzni.
Akkor megnyugodtam, hogy csodák mégsincsenek
Akkor megnyugodtam, hogy csodák mégsincsenek
engem, meg pont ez aggaszt...
Halleluja. Mostmár nyugodtan alszom én is.
Nekem egy olyan kérdésem lenne ezzel kapcsolatban,hogyha egy 5V-os relére 7.5V-ot kapcsolok,mennyire káros az egészségére?
Vagy megpróbálkozhatok egy 12V-ossal?A lényeg hogy képes legyen behúzni. Mellesleg elektromos gyújtáshoz kellene,7.2V 2.5A-t kéne kapcsolnia. Idézet: „egy 5V-os relére 7.5V-ot kapcsolok,mennyire káros az egészségére?” Nem tesz jót neked sem ha 20Kg -ot bírsz emelni, de 50Kg -ot kell. Fogsz egy Zenert 5V1 + ellenállás, és lekorlátozod a relay működtető feszültségét. Akkor az 5V -os relay stabil lesz és ha az érintkezők alkalmasak akkor tudsz 2.5A -t kapcsolni.
Egy kicsit jobban fog melegedni, de valószínűleg nem lesz baja. Ha "tuti" megoldást akarsz, köss sorba 3 diódát a tekercsével, akkor a tekercsén 5V lesz.
A reléből olyan típust kell választani, hogy az érintkezői elbírják a 2,5A-t, de ez a működtető feszültségével nincs összefüggésben. Szerk: sokáig szerkesztgettem...
Mondjuk ez a 7.5V-os kimeneti feszültség nem állandó,függ a vevő telepjének a töltöttségétől..
Tejesen feltöltött állapotban megközelíti a 9V-ot,viszont nem tudom találok e 9V-os relét,ami elbírja a 2.5A-t..
Szerk:Inkább megfogadom a tanácsotokat,és sorba kötök három diódát Idézet: „Tegyél sorba vele,3 diódát” gratulálok Te nem olvasol, vagy nem éred amit írnak ? Zener 5V1
"Tegyél sorba vele,3 diódát"
Bakker ezt nem én írtam.. A tiéd az egy másik alternatíva,mind az utánad kommentelőknek,nemde bár?
(#308419) bitorlo
No comment Szerintem csinálj amit akarsz
Ha már ennyire titokzatos vagy.......elárulhatnád mekkora ellenállás kell a bemenet után.
OFF
Egy 2500mAh-s Tölthető akkut megmértem,és a multiméter szerint 7000mAh(7A) az áramerősség.. Megmértem egy közönséges féltartós ceruzaelemet,abban meg 3A.. Ilyen nincs! Multiméter krepálhatott be?
Ilyesmit nenagyon mérjél, mert ha le találsz mérni egy autóakksit, akkor abban meg 1000A is meg tud jelenni.
Amúgy meg miért ne lehetne?
Tudom,hogy rövidre zárja az akksit..
Idézet: „Amúgy meg miért ne lehetne” Egy átlagos,teljesen új 9V-os alkáli elemben szokott 900-1000mAh lenni.. Valószínű,hogy a multiméter kergült meg,annó pár hete még relatív eredményeket mutatott.
Kevered az A és az Ah fogalmakat! A kettő nem ugyanaz. Az első áramerősséget jelent, a második meg töltésmennyiséget (kapacitást)!
ooopsz...
igazad van.. Az viszont" helyes",hogy 1000mAh=1A.
THX
Viszont a 3A-es relé kevés lesz,mivel a gyújtásom a zárlaton alapszik,nem biztos hogy bírni fogja a relé. Valószínű hogy a relé behúzása után a 2.5A "sokszorozódni fog".
Ezt kicsit bővebben mond el.
Milyen gyújtás ez ami zárlaton alapszik?
Tűzijáték indításához lesz..
Van egy adó és egy vevő.. Mikor az adó jelet küld vevőnek utóbbi feszültséget(7.5-8V,ezt kéne lekorlátozni 5V-ra) ad a relére,ami behúz és zár egy másik áramkört,ami jelen esetben egy 12 V 2A-os akkuból és egy 2méteres 2eres kábelből áll,aminek a két végét egy króm-nikkel(bármi megfelel aminek nagy az ellenállása) fűtőszállal kötöm össze,ez a kis 2-3cm-nyi szál fog felizzani,gondolom innentől kezdve tiszta sor. Dióhéjban ennyi.
Hali..
Egy kis segítség kéne a relé bekötéséhez. Előre is kösz. itt Ami a képhez írtam,nem biztos hogy jó.
Szóval az NC NO érintkezőn keresztül kapja a relétekercs a tápfeszt.
Polaritás mindegy?
Akkor még is a bal alsó és felsőn kapja a feszkót.nem?
Szerk// Momentán tompa az agyam szval, elképzelhető hülye volt a kérdés //
polaritás mindegy
tekercs két lába között(bal alsó, felső) van a közös. NC - alaphelyzetben zárt NO - meghúzáskor zárt Ha valami kényesebb tápról működteted egy diodát mindenképpen tegyél a relé lábaira. diodán a csík a + felé mutasson. |
Bejelentkezés
Hirdetés |