Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műveleti erősítő
 
Témaindító: petrik, idő: Júl 31, 2005
Lapozás: OK   4 / 106
(#) nagy_david1 hozzászólása Dec 1, 2008 /
 
Sziasztok! 741-el akartam pár kapcsolást összedobni de nagy akadályba ütköztem. Vagy 3 féle egyszerű kapcsolást összeállitottam az invertaló es nem invertaló bemenet máshova csatolásával másféle képpen de mindig oda jutottam ki hogy a kijövetnel az erősités az 0.2 volt körüli volt a bemenőhöz képest. Lényegebe se tranzisztort se semmit meghajtani nem tudtam vele, viszont egy nagy fényerejű ledet különböző jelekre már működésbe hozott miből én arra következtetek hogy az áram nőhetett meg. A bemenetnel meg mindegy volt hogy a potenciálkülönbség 0.01 volt vagy 0.1 me igyis ugyis csak ilyen rosz hatásfokkal dolgozott. Valaki tudna segiteni hogy mi lehet a baj? Kiprobaltam mar utolsó tervként olyan áramköröket is miket más megépitett s ment de nekem ugyanez volt a problema és ha az érzekenyseget akarom állitani akkor mind 1 volt milyen érteku potmétert teszk be ugyis mikor állitottam az érzékenységet egyből átbillent a kijövetnel a feszuütseg, de ez mar vezerlesnel nem ment, lednél viszont már a fényerőt tudtam szabályozni. Kiprobaltam még áramkör tervező programmal is s elmelétben működött a kapcsolás, és másnak még gyakorlatban is, csak nállam van a baj valahol. Valaki meg tudná mondani aki már ijennel találkozott hogy mi lehet a baj? u.i: az ic-t cseréltem de nincs változas. Előre is köszönöm.
(#) lamalas válasza nagy_david1 hozzászólására (») Dec 1, 2008 /
 
Udv,

Hasznos lenne ha kapcsolasi rajzokat is tudnal mellekelni, mert a leirasod picit zavaros szamomra, de egy (vagy tobb) rajz egyertelmubbe tenne a dolgokat.
(#) nagy_david1 válasza lamalas hozzászólására (») Dec 1, 2008 /
 
Na e 3 kapcsolast, viszacsatolast probaltam ki, masnak es mashol mindegyik mukodik kifogastalanul, aramkortervezo softot is belertve. Igy is kiprobaltam es ugyis hogy az nem invertalot csatoltam vissza ugyanugy mint ezeket, persze ahol ugy keri ott a potmetert maskepp kotottem be. Es a bemeneti kulonbseg mindegy volt mekkora mert ugyis ilyen gyenge hatasfokkal mukodott, vagyis aram erosites volt a 0.2 volt erosites mellett. Remelem a rajzok nagyjabol erthetoek es ismerosek.

PC010008.JPG
    
(#) El_Pinyo válasza nagy_david1 hozzászólására (») Dec 1, 2008 /
 
Szia !
Az ábrán látható 1. kapcsolás egy feszültségkövető, teljesen normális, hogy nagyjából ugyanazt a fesz értéket méred a kimeneten, mint a bemeneten (az eltérés a műv erősítő offsete miatt van) . A 2. kapcsolás szintén egy feszültségkövető, mivel nem földelted a poti 3. kivezetését. A 3. kapcsolás pedig egy nem invertáló kimenetű komparátor, ennél nem tudom, hogy mekkora feszt adtál a bemenetre, lehet hogy a felhúzóellenállás hiányzik a kimenetről, ezt sajnos nem tudom.
A lényeg, ha alakhű erősítést akarsz, akkor mindig negatívan kell viszacsatolni a műveleti erősítőt.
Üdv.
(#) nagy_david1 válasza El_Pinyo hozzászólására (») Dec 1, 2008 /
 
Koszi a felvilagositast, esetleg egy abrat tudnal mellekelni legyszives? mert pl a felhuzoellenallas nem teljesen vilagos :no: Lenyegebe barmilyen olyan kapcsolast mellekelhetsz ameiknel ha a bemenetnel az x feszultsegkulonbseg bekovetkezik akkor a kijoveten feszultseg valtozas lesz, es nem csekely 0.2 volt. A 3. abra alapjan lattam pl homersekletszabalyzot es 0.01 volt vagy meg csekelyebb valtozasnal a kijovetnel mar nagy feszultsegkulonbseg allt be. Nallam meg 0.1 volt kulonbseggel se ment. Azert mondom legyszi kuldj egy abrat mit ha megepitek, bevalik es ramerek, rajovok hogy nallam hol volt a baki akkor tanulok egyet me igy mar annyira osszegabalyodtam sok proba utan hogy nem vizualisan mar nem igazan ertem a dolgokat. Elore is koszonom.
(#) nagy_david1 hozzászólása Dec 1, 2008 /
 
Bocsi, lemaradt a rajzrol, de a 2. abran letettem a testre a 3. kivezetest. Elnezest
(#) aderka hozzászólása Dec 17, 2008 /
 
üdv!
Műveleti erősítővel szeretnék megoldani egy olyan cuccot, ami figyeli a tápom terhelését, és ha eléri az 1 A áramerősséget akkor egy piros led kigyuljon..
LM2902-es müv erősítővel akartam ezt megvalósítani mert ez a típus 1 tápról is megy.
De valamiért 100mA után mindenképpen kigyullad. Szeretnék segítséget kérni, hogy tudnám ezt a szintet feljebb tolni.
Előre is köszi!

üdv: aderka
(#) sebestyen_ferenc válasza aderka hozzászólására (») Dec 17, 2008 /
 
rajzot tegyél fel az LM2902-el,hogy lásuk miért nem megy
(#) aderka hozzászólása Dec 17, 2008 /
 
Erről lenne szó!
Igazából az R1 és R2 vel kéne játszanom. Az RS egy sönt.
(#) lapose válasza aderka hozzászólására (») Dec 17, 2008 /
 
Szia!
A műveleti erősítő másik bemenetét kösd egy potira, a poti végeit a táp két végére!
Ezzel tudod beállítani a referencia feszültséget!
(#) lapose válasza aderka hozzászólására (») Dec 17, 2008 /
 
Egy elméleti rajz:

komp.gif
    
(#) aderka válasza lapose hozzászólására (») Dec 18, 2008 /
 
Köszönöm, kipróbálom.
Jah még1 kérdés. Elméletileg a sönt ellenállás egy szál drot is lehet igaz?
(#) karpi válasza aderka hozzászólására (») Dec 18, 2008 /
 
kinek a sont ellenallasa ?

Amper mereshez ?

lehet
(#) aderka hozzászólása Dec 18, 2008 /
 
Igen végülis áram mérő lesz/lenne.
Mostmár úgy akarom megcsinálni, hogy normál üzemben mondjuk 500mA ig zöld LED folytonosan égjen, azon túl átmenne pirosba..
(#) nagy_david1 válasza karpi hozzászólására (») Dec 19, 2008 /
 
Koszi a linkeket. Meg nagyon nem volt idom megnezni csak beleneztem es azthiszem enyire bo infok mar tudnak segiteni. Amugy a lenyeg az lenne hogy mikor 5V-rol a feszultseg leesik 4.9V-ra akkor nekem kijovetnek egy jelet ad ki mi megvezerelhet egy tranzisztort. Az volt az erdekes hogy vegul sikerult egy kapcsolast osszedobnom 1n4007-es diadaval mit ha melegitek akkor mar tulfelol a jel is novekedik (igy kotottem be). Es lemertem a labak kozti potencialt nyugalmi es melegites eseten es a kulonbseg 0.1 volt alatt volt ha azt akartam hogy maximalisan megnojon a feszultseg a kijoveten. De ez csak diodaval ment. Ha maskepp vezereltem meg az ic-t akkor is a kulonbseg pont ugyan ugy volt mint a mukodo diodasnal de meg se ment fel a kijoveten a feszultseg. Probalkoztam ugyanakkor pnp es npn tranzisztorral is osszerakni a kapcsolast de itt a 0.1 volt kicsinek bizonyult az atbillenteshez. Ugyhogy marad szerintem az ic ha valakinek nincs jobb otlete hogy ezzel a 0.1 (5V -> 4.9V) volt kulonbseggel "nagy,hasznalhato" kimenteki jelet hogy lehet elallitani. Koszonom elore is.
(#) nagy_david1 válasza karpi hozzászólására (») Dec 20, 2008 /
 
Na, melekeltem 2 kepet. A "nem mukodik" kepen van amit akarok kesziteni egy infra erzekelo mi nyugalmi allapotban 5 volt es jel hatasara 4.9 voltra visszaeso feszultseget ad ki. Az elkepzelesem az volt hogyha leesik 4.9 V-ra akkor nekem a 741-es Ic vagy barmilyen mas tipusu muveleti erosito ic egy "nagy" tranzisztor meghuzasara elegendo jelet fog kiadni, errefel kiad csekely 0.2 Volt-al nagyobb feszultseget mint nyugalmi allapotban. Igy bekotve beallitom a "noramlis" erteket a potmeterrel hogy mikor 5 voltot kap akkor 0 volt legyen a feszultseg kulonbseg az invertalo es nem invertalo labakon es mikor leesik 4.9 V-re akkor a feszultseg kulonbseg megno a 2 lab kozott (0.1 voltot) de megse tortenik kijovetnek csak sekely 0.2 volt V novekedes...... Viszont ha elkeszitem a "mukodik" aramkort es itt az elso potmeterrel helyetesitem az infra erzekelot (a 2. potmeterrel beallitom a 0 volt feszultseg kulonbseget) es mikor az elso potmeterrel kibillentem a 0 voltrol akkor mar az ic kijoveten a realis nagy feszultseg jelenik meg, pedig meg a 0.1 volt kulonbseget se kelett elernem mint az erzekelovel..... Legyszives valaki mondja meg mi a titka es mi a hiba a mukodesben mikor mindket kapcsolasban az invertalo es neminvertalo labakon a feszulktseg kulonbseg ugyanaz (mertem muszerrel). Nem ertem mi lehet a hiba es nem rosszul valo bekotes vagy meres.... Pl a karpi altal ajanlott linkeket is megneztem (koszon nagyon szepen) es ott is van egy hasonlo kapcsolas fototranzisztorral, de az enyem is pont arra az elvre epult s megis csak "0.2 volt kulonbseg"
(#) Imi65 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 20, 2008 /
 
Itt az adatlapja a 741-esnek.

741.pdf
    
(#) nagy_david1 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 20, 2008 /
 
Esetleg ha megkernelek tudnal egy rajzal segiteni ami mukodhet? Es pont forditva ken emenjen, mikor leesik 4.9re(infra jel) akkor jelenik meg a kijoveten a "nagyobb" feszultseg. Es meg mindig nem nagyon ertem mert van az hogy ugyanannal a feszultsegkulonbsegnel a bemeneti labakon maskepp viselkedik a 2 kapcsolas. Es ha jol ertem akkor az ic-nek nagyobb tapfeszultseg kene pl? Bocsi ha erthetetlenkedek de nagyon megbokrosodtam ezzel a kapcsolassal. Legyszives amennyi kerdesemre tudod a valaszt legyszi ird le
(#) karpi válasza nagy_david1 hozzászólására (») Dec 21, 2008 /
 
Komparátorok

Komparátoros áramkörök

LM139

Tanulmanyozd ezeket .
Nem tudom az a haromlabu infra dolog mit csinal .De lehetne ahogy a kplega mondja, elofesziteni a bemenetet ,de kene ellenallas sorba a bemenet fele hogy ne sontoljek egymast.Nem nagyon ertem mi van avval az ellenallassal az erzekelo
kozepso kivezetesen? nem tudom mifele az ilyesmi a TV-kbe lattam nem hasznaltam semmire csak kiszedtem ,De gondolom fototranzistor fele. Azt kene megnezni micsoda es hogy mukodik,Hogy-hogy csak 0,1V latozas van az 5 voltrol?
Nem a +tapra kene felhuzni az erzekelo kimenetet ?. ez igy furcsa .
TSOP1738

nezz ide is bele

Légy szíves az URL gombot használni, sokkal egyszerűbb egyet kattintani, mint másolgatni a linkeket (ráadásul, ha jó hosszú lenne a link, széthajítja az oldalt is, így meg tutira nem).
Javítottam.
-- kobold
(#) nagy_david1 hozzászólása Dec 21, 2008 /
 
Koszonom mindkettotoknek a segitseget. A kozbzoliet ma meg is probalom Karpi neked is koszi az ujabb linkeket es ez az infra erzekelo azert ilyen erdekes mert nem a "hagyomanyos" hanem egy belso erositos es jol van bekotve, mert en is mar tanulmanyoztam volt a honlapjat az alldatasheet-en. Es mivel erosito is van benne ezert joval erzekenyebb mint a hagyomanyos, minden kicsi visszaverodest erzekel es nem muszaly ra iranyitani az infraforrast es ezert mindig logikai valtozokkal megy, nincs koztes allapota ha nem kap eleg infra sugarat, vagy 5 volt vagy 4.9. Megegyszer koszi mindkettotoknek.... Es az a ellenallas amit kerdeztel - otlet egy altalad kuldottt linkben talalt kapcsolasbol van, minel egy fototranzisztor van ott ez infraerzekelo helyett-.
(#) karpi válasza nagy_david1 hozzászólására (») Dec 21, 2008 /
 
ott a TSOP1738 link.

Ebben van egy Infra IC csalad adatlapja .
Itt latszik hogy van bekotve ,gondolom a te erzekelo IC-d is hasonlo .
Ha ket allapota van a kimenetnek akkor van belso "trigger"
.Azt jelenti hogy egy LED-et begyujto kapcsolotranzistort direkt vezerelhetsz .

Most vagy en nem figyeltem vagy nem ertem , mire is kell az 5V amit a kapcsolas majd kiad ,csak kijelezni egy allapotot ?

Gondolom ha kozelebb akarod a "tap" 5 V-hoz a kimeneti feszultseget egy CMOS IC logikus kapujat kene vezerelni .

Szerintem nem erositeni akarsz egy jelet "pontossan" 5V-osra , hanem a jel megjelenesekor a kimenetre kapcsolsz egy "preciz" 5 V-ot. Tehat ez mas dolog ,Nem erosites hanem "triggereles" , jelformalas lehet amit te akarsz .Na de nem talalgatok mar.

Mire kell ? a kapcsolas.Arra mar rajottem hogy nem erositesre .
A jelfogo mar eleve "triggerelt " kimenetu ahogy leirtad, szerintem nincs helyessen bekotve , gondolom a jelfogo kimenete egy "open C" kimenet es oda egy ellenallas kell de a tapfeszultsegre .Igy a kimenet nagyimpedancias es 5V fesz lesz rajta, majd ha a "trigger begyujt" lehuzza a "nullara".Ez adja a bemeneti kontrol logikus szinteket ( kodot ) a "remote control" logikai aramkorenek .
(#) nagy_david1 válasza karpi hozzászólására (») Dec 21, 2008 /
 
Az infra erzekelo 100% helyesen van hasznalva es amit mondasz a triggeleresekrol az mind igaz. A triggelerest elvetettem mert sehol nem kaptam egy invertalo schmitt trigger ict mert nekem az kene mivel mindt mondtam jel hatasara esik 0.1 voltot s nekem ekkor kene pont jel megelenjen (meg invertalot se kaptam es epiteni nem igazan volt kedvem es inkabb gondoltam felhasznalom a 0.1 volt kulobbseget egy muveleti erosito invertalo bemenetevel). Vegso esetben tenyleng az lesz hogy vagy keresek egy triggeres kaput vagy epitek egyet, mert valahogy itt Romaniaba se honlapon se helyi uzletben nem ismerik a szimpla trigger es invertalo trigger ic-ket Elobb kiprobalom a kobzoli altal javasolt kapcsolast s majd meg irok a fejlemenyekrol. Koszi.
(#) nagy_david1 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 21, 2008 /
 
Nem ertem mi lehet a hiba, de hogy ez az infra erzekelo a ludas az biztos mert maskepp mukodik a kapcsolas mas elemekkel ugyanilyen ertekekkel. Mellekeltem egy videot, a bal oldali meromuszer meri a nem-invertalo es az invertalo lab kozotti feszultseg kulonbseget mig a jobb oldali meromuszer a kijovetet figyeli es amint latjatok az elteres nagyon csekely. A kapcsolast 100% jol allitottam ossze mert mint mondtam iylen ertekekre beallitva ha mas alkatreszeket teszek be -pl diota es melegitem- akkor nagyon is felmegy a feszultseg a kijovetelen 2 V-rol 12-re. Mostmar mint ajanlottatok meg kulon taprol is jaratom az ic-t(12V) es az infra erzekelot(5V a tapja). Megfigyelheto a bal oldali meromuszeren a 0.1 volt-os feszultseg kulonbseg mirol beszlelek.
(#) nagy_david1 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 21, 2008 /
 
Az altalad tv-bol kivett erzerkelo is ilyen tartomanyban mukodik (5-4.9V)? Ugyanakkor nemtudom hogy szorakozhat velem mikor 2 ugyanolyan tipussal is kiprobaltam mit redeltem es magara vegzi a dolgat a 0.1 volt elterest de ide beepitve mar nem :no:

img_2940.jpg
    
(#) nagy_david1 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 21, 2008 /
 
Hat nem csak kulon 2 ilyet rendeltem s semmi aramkor nincs melleje. De akkor is idegesit hogy nem lehet "ezzel a 0.1 V elteressel valamit kezdeni". Nagyon zavar az hogy ugyanilyen ertekekkel mas kapcsolas mukodik es ez nem, egyszeruen nem tudom felfogni hogy lehet az hogy az ertek minden munkaponton megegyezik egyedul csak a kijovetelnel nem.
(#) nagy_david1 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 21, 2008 /
 
Ha jol ertem akkor ezzel az erzekelovel egy npn tranyot hajtsak meg s a tranyoval az icet?
(#) lapose válasza nagy_david1 hozzászólására (») Dec 21, 2008 /
 
Szia!

Bocsi, végigolvastam a hozzászólásaidat, de nem igazán értettem belőle sokat!
Ha jól fogtam fel egy infra érzékelőt akarsz építeni!
A TSOP1738(hogy került a képbe?) teljesen használhatatlan ilyen célra, egy 40KHz-es szűrő van benne, csak a saját adóját hajlandó érzékelni, a többire elég nagy a zavarelnyomása! Esetleg ki kell próbálni, ha modulálod az infra jelforrásodat 40KHz-el, működni fog, de a kimenetén akkor is egy impulzus sorozat lesz!
(#) nagy_david1 válasza lapose hozzászólására (») Dec 21, 2008 /
 
Szia, nekem az erzerkelessel nincs bajom mert barmivel adtam infra jelet, frekvenciatol fuggetlenul mukodott, vagyis amilyen frekvencian villogott a led olyan frekvencian ment az erzekelo is. Es azert ez a valasztas mert a hagyomanyos infra led gyengenek bizonyult es ra kellett iranyitani az adot ez meg akarhol az ado a visszavert infra sugarakat is siman befogja. Egyelore kobzoli es karpi ertette meg ezt az egeszet es az o ajanlatukkal probalkozok. Nekem eddig meg nem kellett a 40Khz-el bajlodnom, mert siman ha rakotottem az 5V tapjat akkor mukodott magara barmilyen korulmeny kozott, csinalta a 0.1volt feszultseg esest, "minden" adoval. Egyelore en meg ebbe em bonyolodok bele mig is is mukodik legalabb az erzekelo fele. Ha lehet ezt a reszet is nem bonyolitom tul igyis eddig eleg nagy gondnak bizonyult ez a 0.1 voltos kulonbseg hasznositasa.
(#) lapose válasza nagy_david1 hozzászólására (») Dec 21, 2008 /
 
Szia!
Csak itt a gond ott: nem feltétlenül 0,1V esés van, hanem impulzus sorozat(szkóppal mérni kellene a kimenetét!)! Szerintem úgy tudod felhasználni, hogy a kimenetét egy műveleti erősítővel erősíted, a műveleti erősítő kimenő jelét pedig egyenirányítod!
Következő: »»   4 / 106
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem