Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Idézet: „kocos írta: Van itt egy kimenőtrafó, a héten tekertem. Arra tudna valaki valami tanácsot adni, hogy kössem össez a primereket, a minél jobb szimmetria végett? ” Kösd össze így: ![]() Szintén a héten tekeredett. Érdekessége, hogy teljesen bontott UTP-ből tekertem (CAT5-ből). Ez számos előnnyel jár. Nem kell vezeték után kajtatni, puszta kézzel roppant egyforma trafók tekerhetők, nem kell rétegszigetelés, jól lehet bifilárisan is tekerni (kézzel), a vezeték végig rugalmasan felfügesztett (az érszigetelésben), nagyon jó hangú a trafó. Hátránny, hogy csak kis belső ellenállású csőhöz (6C41 felett) lehet így trafót tekerni (ahhoz fér rá a csévére és csak SU 75 B feletti vason), valamint az UTP bontása nem mindig egyszerű, de némi leleménnyel megoldható. ![]()
Hálózati trafót is tekertem a 6C41C SE-hez.
A trafó 20 cm2-es EI vasra készült, az erősítő több mint 8 W-ot lead. Primer:546 menet 0,7-es (230 V) Szekunder: 1. 507 menet 0,35-ös (214 V 400 mA, 2,5 A/mm2) 2. 240 menet 0,2-es (100 V 80 mA, 2,5 A/mm2) 3. 16 menet 1,8-as (6,6 V 7,9 A, 3,5 A/mm2) 4. 16 menet 0,9-es (6,6 V 1,5 A, 3 A/mm2) (Nem az UTP-s kimenő van benne, mert abból csak egyet tekertem). Az erősítőben 800 µF puffer után oldalanként fojtótekercs van, oldalanként 400 µF-os kondival. A terhelt feszültségem 255 V, a triódák (6C41C) nyugalmi árama 95 mA. ![]()
köszi! de úgy döntöttem,hogy az ecl 86 SE-t használom erre a célra,mivel a tv-t én nem fogok neki babrálni! szóval marad az ecl86SE erősítő a tv-nek! de mindenesetre köszi!
![]()
Küldtem mail-t. Jelezd vissza ha megkaptad ha nem.
Barna, és a többi csőves figyelmébe:
ÉKSZERDOBOZ-21M
Szép lett/lesz az én ebl21-esemnek most szárad a doboz ragasztása, az ottani kérdésre válaszolva: Na ná hogy kell az a cikk. :yes:
a 807-es csöveket mien árban vesztegetik kb?(egyenlőre csak érdeklődök)
szerintem jópár ezer újonnan de ha minden igaz sulimban lehet van és akkor én tudok elhozni talán neked is
![]() Használtan 1800-3000 között vannak a neten.
Szép az a cső, de - ha nem muszáj - akkor hagyjuk már. A GU50 többet tud ( az EAG erősítőkben rácsáramos üzemben - és 8-900V mellett - tudott csak 80W körül a 807-es), ráadásul töredékébe kerül. Azok a régi generációs lámpák viszonylag kis áramterhelésre, de magas feszültségre készültek, ezáltal komplikált kimenőt igényelnek.
Itt ennyi párja :
Bővebben: Link
akkor a 807-es projektet jegelem. drága csövek ezek!(legalábbis számomra) bár mintha a gu50-hez a kimenők nem lennének drágák...
![]() ![]()
Megvan a hiba.
A jó hír hogy nem én kötöttem el. A rossz hogy a trafó szép lassan átüt. Lekötöttem róra minden terhelést és fél perc után elkezd sercegni. Szomorú vagyok mert rengeteg feszültség értéket tudott és nem volt olcsó darab. ![]() ![]()
Ha kupakos csövet akarsz, ott a PL509, vagy a 6P45Sz. Ezek sem vészesek árban, és 4-500V-tal már közelítenek a 100W-hoz. Ez azért már tekintélyes......
![]()
Igazából éreztük ám ezt!
![]()
nekem édes mindegy hogy ,, kupakos " cső avagy nem! a 6P45Sz-t kb mien árban adják? meg a másik kérdésem: mekkora kimenő kell neki kb? meg a kimenőt mennyire bonyolult se-hez?
Nekem ár/minőség szempontjából ez a nyerő :
Bővebben: Link
1959-ben az Elektromos Ktsz-nél dolgoztam, s Ők vállalták el az összes budapesti strand ( Pala Dagály, Széchenyi, Pünkösdfürdő, stb ) hangosítását Ez kb 10 erősítőt jelent. Leginkább a 807 pár volt a végfok, 100W, 100V kimenet, és rengeteg 12-25w-os hangszóró. Sajnos nem sűrűn romlottak el (nagy bánatunkra ), pedig 10 órákat mentek a kánikulában.
a hangszóró adatai:7cm rad.
0.3w-os,a hangszóró,8 ohmon. papír kónusz és membrán.Pioneer. Közelről -nem tökéletesen,de minden hangot átvisz.Egy hangszínszabályzóval meg lehetne oldani a hangot,+a csöves előerősítő-raktam a pioneer-ra egy szivacsot,meg egy alu pici rácsot.Gitárkombón próbáltam ki.Így nehezen gerjed,csak hangszóró közelében(természetesen)-érzékeny a közeli hatásokra,rácssal is erős a puffogás,de a messzi hangokat nem nagyon ad le,max 15 cm messziről ad érthető jelet,de elég erős a jel közelről.Ezt állapítottam meg. Köszönöm nagyon,hogy segítesz!
A 6L6-ot én jobbnak találtam az EL34-esnél. Minden vonatkozásban. De a 6P45Sz-nél csak szebb, az orosznak is igen jó hangja van, jobb, mint a PL509-nek.
a hangszóró adatai:7cm rad.
0.3w-os,a hangszóró,8 Ωon. papír kónusz és membrán.Pioneer. Közelről -nem tökéletesen,de minden hangot átvisz.Egy hangszínszabályzóval meg lehetne oldani a hangot,+a csöves előerősítő-raktam a pioneer-ra egy szivacsot,meg egy alu pici rácsot.Gitárkombón próbáltam ki.Így nehezen gerjed,csak hangszóró közelében(természetesen)-érzékeny a közeli hatásokra,rácssal is erős a puffogás,de a messzi hangokat nem nagyon ad le,max 15 cm messziről ad érthető jelet,de elég erős a jel közelről.Ezt állapítottam meg. Köszönöm nagyon,hogy segítesz!
Te sem vagy már mai gyerek.! Akkor 1 éves voltam.
Kezdek érdeklődni a 807-es iránt. Korabeli rajzokat szivesen nézegeték, ha van a birtokodban és publikus.
IMI bá!
PCC 189 ből jó sok van nekem, HF-re jó az? Ja, elrontottam a multkor: 6ZS52P ruszki cső kinek felel vajon meg?? /az is sok van!/ ![]()
E83F cső mire jó? Van néhány darab.Ha kell valakinek szivesen adok. Vadi újak, 35 éve gyártotta a Tungsram, nem volt még foglaltban.
Igazad lehet , de nekem a felső anódkivezetés kizáró ok , kint elhelyezett csövek miatt , meg sugártetróda szerintem mégis jobb .
Köszi ez jó hír. volna kap.rajzotok?
Helló
bizony eljárt az idő Sajnos két költözést kellett volna kibirniuk, lehet, hogy a pincében akad néhány, majd megnézem. Bevallom főleg csak a TV-k rajzait raktam el, az erősítők, rádiók fejből mentek. A Rádiótechnika 1955-től megvolt, azt "értékesítettem". Ami most is kéznél van az a Magyari Béla 'Rádiótechnikusok könyve' 1955-ös 2. kiadás. Ha valamit találok, akkor beírom a fórumra. |
Bejelentkezés
Hirdetés |