Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Audió készülékek trafó nélküli leválasztása
Lapozás: OK   1 / 1
(#) claypaky hozzászólása Dec 11, 2008 /

Sziasztok!

Válaszokat szeretnék kapni illetve nagyon foglalkoztat az a gondolat,hogy két audió készüléket hogyan lehet brumm mentesen összekötni,hogy kihadjuk belőle a leválasztó taranszformátort.

Pl: asszimetrikus eszközzel hajtok szimmetrikus eszközt,
Imedancia illesztésekkel is szeretnék foglalkozni.

Köszönöm a válaszoka!
(#) asi válasza claypaky hozzászólására (») Dec 11, 2008 /

Mit értesz azalatt pontosan, hogy
"hogy két audió készüléket hogyan lehet összekötni"?

Mi lenne a cél?
(#) damatic válasza asi hozzászólására (») Dec 11, 2008 /

Szerintem tekeri a CD-ket, bemegy a mixerbe, annak csak aszimmetrikus (RCA) kimenete van, de a végfok szimmetrikus jelet tud fogadni. Rá lehet kötni úgy, hogy a végfok bemenetének negatív fázisát földre köti, de gondolom a cél épp az lenne, hogy a DJ pulttól a végfokokig zavarmentes szimmetrikus kábelen menjen a jel.

De tényleg érdekelne engem is, hogy konkrétan milyen eszközök között alakul ki a brumm...
(#) sound.man válasza damatic hozzászólására (») Dec 11, 2008 /

Nekem a végfokon a - bemenet 560 ohm -al van lehúzva a testre. Ezt ajánlották. Mert ha a - bemenet szabadon van hagyva akkor az is össze tud szedni zavarokat és a végfok ugyan úgy erősíti azt is. Végülis nekem semmi brumm nincs, de ha a keverő kimenete nem szimetrikus akkor csak ezt a megoldást lehet alkalmazni.
(#) Action2K válasza claypaky hozzászólására (») Dec 11, 2008 /

Szia!

A Brumm, a hálózati feszültségből jön, ha két készülék külön fázison van. Ehhez kell a galvanikus elválasztó trafó.
A szimmetrikus és asszimetrikus kötések áttalakításához nem kell.
(#) asi válasza claypaky hozzászólására (») Dec 11, 2008 /

Nézd meg ezen a fórumon:
Link
(#) claypaky válasza Action2K hozzászólására (») Dec 12, 2008 /

A brumm nem csak akkor jön elő ha a készülékek külön fázison vannk! Akkor is létrejöhet,ha ugyan abból a dugajból van megtápálva összevan kötve az audíó földjük és a készülék háza is! Ez már egy földhurok!
Szóval a cél az audio földet valahogy elektronikusan elválasztani a másik készüléktől.
Egy példa megoldása amit az elején elkezdetem.

Szerintem ez a probléma igen nagy volumenü dolog!
Ti hogy gondoljátok?
(#) claypaky válasza asi hozzászólására (») Dec 12, 2008 /

Kérlek ha van egy pl CD készüléked és azt összekötöd egy szimmetrikus bemenetű keverő vagy akármilyen készülékkel ami kezeli a CD kimeneti szinjét ott ki alakulhatnak brummok!

Viszont ha szimmetrikusat hajtasz asszimetrikussal akkor csak fél hangerőd van!
Ez is gond!
(#) perlaci válasza claypaky hozzászólására (») Dec 12, 2008 /

Próbálj meg egy stúdió berendezéseket forgalmazó cég oldalán körülnézni. Van erre egy spéci kis dobozka amiben egy nem egyszerű elektronika ül. Meg lehet választani, hogy a be és kimenetek szimmetrikusak vagy asszimmetrikusak legyenek és a földhöz képesti potenciál mi legyen. Ha találsz ilyen kütyüt akkor a típusszám alapján kapcsolást is fel lehet deríteni a neten. Annó stúdiós koromban használtunk ilyet kitelepülésekkor pont a brumm és a szintillesztések miatt.
(#) damatic válasza perlaci hozzászólására (») Dec 12, 2008 /

"Van erre egy spéci kis dobozka..."

Bocsi barátom, ezt hívják úgy, hogy Di Box. Van passzív és van aktív. A passzívban csak egy hangfrekvenciás transzformátor van, egyik oldalán több csapolással, hogy különféle feszültségarányt lehessen választani a két olal között egy kapcsolóval, a másik kapcsoló pedig összeköti vagy szétválasztja a két oldal földpontját. Az aktív tök ugyanez, csak van benne erősítő fokozat.

Viszont emlékeztetnék rá, hogy a topikunk címe: "audió készülékek trafó nélküli leválasztása"

Nem akartam egyből bemondani, de tudomásom szerint trafó nélkül nemigen lehet leválasztani. Pontosabban van rá egy ötletem, de az a kör négyszögletesítése: bemenet - AD átalakító - opto cstoló - DA átalakító. Mindez ugye minimum 48k, 16bit, de inkább 96k, ha nem akar rosszabbat mint a HF trafó.

Akinek megéri ennyire túlbonyolítani, tegye!
(#) Action2K válasza damatic hozzászólására (») Dec 12, 2008 /

Teljesen igazad van!

Az előző HSZ-emben ecseteltem, hogy mikor keletkezhet brumm. Viszont akkor nem úszod meg trafó nélkül. Hacsak nem tudod az egész cuccost egy fázisra tenni.
Én immár több mint 20 éve hangosítok, és még soha nem volt brumm gondom. Trafóm sincs.
Volt, hogy 3*16A kellet a fény és hangcuccomnak. Mindig odafigyeltem, hogy a hang egy fázisra menjen, a másik kettőre meg a fény.
Nem tudom, hogy ő mekkora cuccal nyomul, de nekem ez 3000W hang és 6000W fényre teljesen elegendő volt.
Ez a saját rekordom is! Egy Országos táncversenyt hangosítottam egy hatalmas sportcsarnokban.
(#) besi99 válasza damatic hozzászólására (») Dec 12, 2008 /

van analóg optocsatoló is, lásd Google
(#) damatic válasza Action2K hozzászólására (») Dec 12, 2008 /

Én képes voltam egy fázison is -nem nagyot, de - brummot csinálni. Még ma sem jöttem rá, hogy csináltam, de gyanítom, hogy a PC tápok kavartak be. Lehet, hogy az sem egészen mindegy, hogy melyik oldalon kapja a fázist. Ezek a hülye Jürgenék csak nem véletlenül foglalták szabványba azt, hogy a röfi melyik orrlyukában kell a fázisnak lenni...
(#) damatic válasza besi99 hozzászólására (») Dec 12, 2008 /

Gondoltam rá, hogy van, de nem merném rámondani, hogy jó minőségű átvitelt lehet vele megvalósítani. Ugye az a baj - csirke nélkül szerintem - , hogy a fényemittáció nagyon nem úgy jön létre, mint egy félvezető (tranzisztor) nyitási-zárási karakterisztikája.

Itt is van.
(#) hbal hozzászólása Dec 13, 2008 /

Ha nincs kedved kínlódni az építéssel, akkor 8-9000Ft körül már lehet belépő szintű aktív DI-BOXot kapni:

Bővebben: DI20

Ha nincs fantom-táp a keverődön, akkor 9V-os elemről is működik.
(#) lapose hozzászólása Dec 14, 2008 /

Sziasztok!

Feldobok egy két kapcsolást!
Az opto 1-2 biztos működik mert egy gyári kapcsolás lett lemásolva!
Igazából az opto-2-höz lehet fűzni komolyabb reményeket, mert az videósávszélességhez lett tervezve, igaz ennek az ára a speckó optocsatóló!
Azt gondolom írnom sem kell, hogy két egymástól független 12V kell(csak a kezdők kedvéért )
(#) claypaky válasza Action2K hozzászólására (») Dec 18, 2008 /

Igen Ebben igazad van!!
Mivel én is már lassan 20 éve a hangtecnnika világában élek csak én ipari jellggel.Az a gond,hogy hiába csatlakoztatod a cuccot 1~-ra nálunk az tutu brumm,mert sajnosnálunk duplán kell földelni. Külön fix EPH-kell biztosítani.Mivel az eszközeink fém rack szekrénybe kerülnek ezért mindíg megy az imátkozás.Szóval marad a trafó.
Sajnos ez nem megoldás,mert míndíg más eszköz kerül be és más az impedancia.Ezért a DI-box se nagyonj hatásos,mert vesznek a mélyek és a magasok is tozak lessznek.

Ezért indítottam a topikot hátha mi hangosítosók kitalálunk valami értelmes ötletet magunknak.

Szerintetek van megoldás???
Vagy amit régen kitaláltak az a mai napig nem megoldott?? (trafó)
(#) agressiv válasza claypaky hozzászólására (») Dec 18, 2008 /

Egy hangosító ismerősőm, úgy oldota ezt meg, hogy autóakumulátorról üzemelteti az mikrofonelőerősítőt és a többi olyan cuccot ami még ilyesmit csinálhat. Így nincs se brumm se gerjedés.
(#) Action2K válasza claypaky hozzászólására (») Dec 18, 2008 /

Hurokfeszültség csak úgy nem keletkezik, ha nincs galvanikus kapcsolat. ezt pedig csak trafóval, vagy optikaival lehet megoldani. Létezik 2,4GHz-es "átlövő" is, de én azt még sulibulin se használnám, nem még "ipari" körülményekben.
(#) Action2K válasza claypaky hozzászólására (») Jan 2, 2009 /

Igaz ez trafós, méghozzá kettő is van benne. Szerintem ennél jobb megoldás nincs. Bővebben: Link
(#) claypaky válasza claypaky hozzászólására (») Jan 5, 2009 /

Szerintetek az megoldás lenne e ha adott egy sztereó elöfokozat aminek a meleg bemeneteit (jobb és bal oldal földet nem használom) és akimenetérő szintén nem használom a földet viszont az egyik csatornára (valamelyik olda) egy fázisfordítót rakok.
Az elméletben egy asszimetrikus kimenetből szimmetrikusat készítek.Kérdés,hogy valóságban működhet e?
(#) Action2K válasza claypaky hozzászólására (») Jan 5, 2009 /

Idézet:
„egy asszimetrikus kimenetből szimmetrikusat”

Ez a földhurkot nem szünteti meg, de csillapítja az esetlegesen 230V-os hálózati áthallásból eredő brummot.
(#) claypaky hozzászólása Márc 9, 2009 /

Sziasztok!

Olvastam sok sok érdekes megoldást és vannak jók és rosszak is.

A lényeg,hogy csak hálózati feszültség van és a két készülék illetve rendszer több száz méterre is lehet egymástól.Ezek ipari eszközök!
Szóval szigorúan fén szekrénybe szerelni és EPH szintén bekötve minden készülékre!! Ez azt ered ményezi,hogy simán földhurok van alapból.
Olvastam egy kapcsolást amit lapose kollégánk tett közzé.
Nem tudom valaki meg építette e már? Én rajta vagyok az ügyön,nem sokára kész lessz és ki viszem terepre,hogy tesztelhessem.Ha addig esetleg van ötelet szívesen fogadom!

Köszönöm!
(#) oldman válasza claypaky hozzászólására (») Márc 9, 2009 / 1

Ezeket a gondokat régen megoldották, csak valamiért nem akarunk rá manapság emlékezni! Tipikus példa a vezetékes átviteltechnika, akár több 10 km távolságra.
A dolog lényege hogy az összeköttetés
1.)szimmetrikus
2.)illesztett

A különböző készülékek vonalmeghajtón és vonalvevőn csatlakoznak a kábelhez ezek illesztik a készülékek ki-be meneti impedanciáját a kábelhez.
Ezeket viszonylag egyszerűen és jó minőségben el lehet készíteni a hangfrekvenciás sávra.
Összefoglalva kell készíteni egy szimmetrikus kimenetű erősítőt az adó oldalra, és egy szimmetrikus bemenetű vonalfogadót a vételoldalra. A megvalósítás lehet például differenciálerősítővel.

Egy másik megoldás az optikai (kábeles) jelátvitel de nehezebb megfelelően kis torzítást és sávszélességet elérni ha az optót analóg átvitelre használod.
A digitális átvitel (pl. PCM) ezeket kiküszöböli de jóval bonyolultabb.
(#) claypaky hozzászólása Okt 4, 2011 /

Ha jól értelmezem a hozászolásokat konkrét megoldást nem tudunk felmutatni. Akkor amit régen feltaláltak a jó öreg taraszformátort nem lehet helyettesíteni semmivel.
(#) Action2K válasza claypaky hozzászólására (») Okt 4, 2011 /

De tudunk. Ott van az optós. Mint analóg, mint digitális esetre megoldott. Az már más kérdés, hogy analóg rendszernél, egy (sztereónál kettő) darab, 100 Ft-os leválasztótrafónál nincs egyszerűbb megoldás. Mi több, azt sem értem, hogy miét nem jó Neked ez.
(#) lukacsp válasza gepesz13 hozzászólására (») Feb 11, 2015 /

Nekem a képen látható trafó pl. bevált e célra.
(#) gepesz13 válasza lukacsp hozzászólására (») Feb 11, 2015 /

Köszi lukacsp!
Hol lehet megvenni, és mit jelenthet az, hogy 66R/600R 1:1
(#) lukacsp válasza gepesz13 hozzászólására (») Feb 11, 2015 /

Itt tudod beszerezni. Ez egy 600 / 600 Ohm impedanciájú illesztő trafó. A DC ellenállása 66 Ohm , de az minket annyira nem érdekel lévén szó hangfrekvenciás alkalmazásról. Adatlapját csatoltam.

lmnp1001.pdf

(#) gepesz13 hozzászólása Feb 11, 2015 /

Szeretném Alkotó féle dupla MJL3281A-s Quadot megépíteni. Sajnos a hűtőborda és a dobozméretek adottak, úgyhogy kicsi változtatást kell eszközölni a méretek miatt. Az lenne a kérdésem, hogy az R20-R21; R30-30', és az R31-R31' ellenállást kicserélhetem-e 4W-osra, és ha igen, akkor milyenre? 470, vagy 560 ohmosra, valamint az MJL-ek emitterellenállásait 0,1 ohm 4W-ra?
Köszi
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem